Cambria, partea a doua

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Dupa ce am citit din "scoarta-n scoarta" primul topic aferent cambriei, tot "blonda" ma declar in ce le priveste. Asa ca vin sa va cer ajutorul in identificarea plantei mele. Am primit-o in vara inflorita, avand denumirea generica. Iat-o:

E prima mea orhidee diferita de phale. Pana in prezent am tratat-o similar si neavand niciun fel de dificultati cu ea nici nu i-am acordat atentie suplimentara. Cu atat mai mult cu cat dupa inflorire si-a vazut de treaba si a pornit sa produca noi pseudobulbi. Acum venind sezonul rece am zis ca e timpul sa caut informatii suplimentare privind iernarea si tratamentul ce trebuie acordat in acest rastimp.

Cum voi aveti adevarate colectii si ani de experienta in spate vin la voi sa avizati daca am retinut corect urmatoarele idei despre cambrii si eventual sa va rog sa ma indrumati in ce privestre intretinerea celei in cauza.

1) planta dezvolta tije florale numai din noii pseudobulbi;
2) tijele ce au inflorit se taie deoarece nu exista reinflorire pe tije vechi
3) ii place lumina, dar nu soarele direct (mai mult de cateva raze ocazionale, cel putin a mea a primit ceva soare spre seara)
4) e recomandat substratul format din scoarta si udarea prin scufundare numai dupa uscarea acestuia
5) transplantarea pentru verificarea radacinilor e necesara cand planta da semne de stres, ori pentru eliminarea buretelui care mentine prea multa umiditate la radacini
6) are nevoie de un variatia temperaturii intre zi si noapte pentru inducerea infloririi
7) necesita atentie la udare, prea multa apa asociata cu temperatura mai scazuta duce la putrezirea rapida a radacinilor

a) Am dubii in ce priveste locul de iernare ales. Momentan o tin in camera incalzita cu soba, pe pervazul dintre ferestrele duble, alaturi de phalele mele. Din camera patrunde caldura, geamul interior fiind mereu usor deschis. Fereastra dubla nu da direct la exterior ci pe un hol foarte luminos, neincalzit, dar izolat mai nou cu ferestre termopan. Mi-a fost teama sa o pun in acelasi loc dar intr-o camera mai rece unde ierneaza restul florilor mele (temperatura o mentin pe la 12-15 grade). Voi ce loctie considerati potrivita?

b) Desi am citit tot topicul vechi nu imi e clar cum si cand trebuie fertilizata? Dispun de ingrasamant lichid pentru orhidee de la Composana. Asta le dau acum phalelor mele, fiind in plin proces de dezvoltare a tijelor.

Pentru moment ajunge! V-am stresat destul. :)
 
Eu am Colmanara wildcat bobcat. Arata ca a ta, doar ca este visinie. Anul acesta a inflorit la inceput de noiembrie, anul trecut prin decembrie. Iarna o tin pe un balcon unde sunt in medie 20*C.
Anul trecut, frunzele noului bulb au dezvoltat puncte negre spre varfuri. Asta primavara-vara, am scos planta din ghiveci, am inlaturat un bulb vechi, l-am pastrat pe penultumul (i-am taiat frunzele) de care crestea unul nou si am mutat planta pe un pervaz interior. Nu au mai aparut punctele negre pe frunze. Tot pe pervazul interior a si inflorit. Nu are nevoie de foarte multa lumina.
Am fertilizat-o la fel cu celelalte orhidee. Folosesc Compo, 1ml/l apa (in loc de 6ml/l cum scrie pe eticheta), o data la doua saptamani. Vara le ud direct de la robinet, deci n-au fertilizare. Nu o ud prin scufundare ca nu am timp. Substratul ei contine scoarta si pietricele. Asa am replantat-o si eu. Nu-i placea cand se usca substratul, bulbul vechi isi pierdea din volum vizibil.
Cele 7 reguli pe care le-ai enuntat sunt perfect adevarate.
Este o orhidee nepretentioasa, care la mine a inflorit neconditionat. Din primavara incepe sa se dezvolte un bulb nou care infloreste in toamna.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Multumesc mult Camik, adite si Dorina pentru raspunsuri. Deci e o colmanara, ramane de vazut varietatea.

O voi lasa momentan unde este, mai la caldura deoarece a mea acum dezvolta pseudobulbii. Voi fi atenta cu udarea sa nu sufere de sete. Mie mi-e mai usor s-o ud prin scufundare fiindca e pusa intr-un loc nu foarte accesibil si mi-ar fi mai greu sa ajung des la ea. Sper sa ma bucure cu floricele, asa cum o fac mereu vecinele de pervaz, phalele. :D
 

Catalin

Member
Mi-a inflorit cambria cu cei doi boboci si cel din varf s-a uscat...florile sunt superbe, mari cat palma de handbalist,pacat ca nu prea am timp sa fac poze dar incerc...in alta ordine de idei, am o orhidee de la reduceri ,la frunze si pseudobulbi seamana cu ceva gen cambria dar a dat o tija florala foarte groasa fata de cea a unei Cambrii,creste vizibil de la o zi la alta, groasa cam cat una de Phale,ce poate fi?voi pune poze
 

Catalin

Member
Cu siguranta nu e Cymbi, nu are bulbii inveliti in frunze, sunt golasi, iar frunzele sunt mai late..in fine,o sa incerc sa poun o poza
 

Catalin

Member
LA MULTI ANI TUTUROR IUBITORILOR DE ORHIDEE,DE PLANTE IN GENERAL,SI DE ANIMALE...DE FAPT TUTUROR CELOR CE IUBESC NATURA PENTRU CA FACEM PARTE DIN EA !!!!! \:d/ :hug:
Din pacate nevasta-mea a pierdut camera foto asa ca nu am reusit sa revin cu o poza, tija respectiva intre timp a evoluat si din nodurile ei au dat alte tije mai subtiri...pana la inflorire sper sa pot posta o poza, numai bine...si La Multi Ani detinatorilor de nume Ioana sau Ion,chiar daca nu au nici un merit ca asa i-au botezat parintii!!! :rose:
 

Catalin

Member
Buna ziua,
Revin cu poza promisa, intre timp voi poza toate orhideele mele,piesa cu piesa, si le voi expune in alt topic
http://catalinb.sunphoto.ro/Orhidee/94954063
PS:Nu reusesc sa o atasez ca poza deoarece nu stiu ce dimensiune trebuie sa aibă...in fine, aveti parere carei specii apartin tija si boboceii respectivi??
 

Kati

Active Member
Ce multe orhidee ai, si ce frumoase sunt! Felicitari!
Din pacate dupa boboci nu-mi dau seama, trebuie sa astepti sa infloreasca si apoi vom vedea daca va fi Oncidium, Cambria sau alta specie.
 

Catalin

Member
Eheee...multe sunt(acum am 40) dar fata de ce am vazut pe la voi, la capitolul frumusete mai e de lucru,multe sunt neinflorite,chircite(luate de la reducere toamna trecuta) etc.,multumesc!
In ce priveste Necunoscuta, nu stiu daca poate fi o Cambria cu atat de multi booboci si tije ramificate,iar Oncidium am mai studiat ,pe unde le-am vazut toate aveau frunzele arcuite,altfel decat le are a mea.
PS-ati vazut ce orhidee cu tepi frumoasa am?am achizitionat-o acum 3 ani, 2 ani de carantina si sper si eu sa infloreasca macar odata...
 

Kati

Active Member
Cu tepi? Care este aceea?

Tocmai fiindca are multi boboci m-am gandit ca poate o fi Oncidium. Se pare ca trebuie sa asteptam pana va inflori ;-)
 

MASCHA

Active Member
Este o colmanara,vezi in susul paginii a raspuns Camik ,Adinei, care pune si ea aceiasi intrebare .
 
Sus