Calla / Zantedeschia

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Popgeo nu e doamna. Geo e un domn. De vanzari se ocupa mama sa. Despre vanzare, cumparare sau schimb se discuta in sectiunea COMERCIAL. Acolo, intre subiectele grupate la Ofertele membrilor vei gasi si pe cel referitor la plantele pe care le are Geo de vanzare, adica acesta.

Pana una-alta am vrea sa te cunoastem. Poate ne spui cate ceva despre tine si pasiunea pentru flori deschizand un subiect aici .
 

Teodora

Member
Cala mea face frunze intruna, desi sunt usor diferite ca textura fata de cele originale cu care am cumparat-o, parca sunt cerate si se ofilesc la varf sau chiar in intregime, unele se ruleaza chiar. Nu inteleg ce se intampla cu ea, mentionez ca o tin in casa la un geam cu multa lumina acum si o ud odata la cateva zile. Am vrut s-o bag in reapus la sfarsitul lui august, i-am taiat toate frunzele si am bagat-o undeva unde nu avea lumina dar ea facea frunze intruna. Am scos-o de acolo, am udat-o mai rar dar ea tot facea frunze. De atunci o tine tot asa, face frunze dar nu imi par sanatoase. Sunt anemice si li se ofileste varful sau chiar fac pete pe ele. Are cineva idee ce se intampla cu cala mea?
 

geodezia

Well-Known Member
pai cred ca si-a dat bioritmul peste cap cind ai tuns frunzele nu sunt specialista ca e primul an cind am da eu le-am lasat sa se usuce singure
oi vedea daca mai rasar la anu nu umblu la ele
 

Teodora

Member
La mine nu se usuca definitiv, tocmai asta e. In plus, citisem pe aicica pe la finalul lui august sa le bagi in repaus, atunci le-am taiat.
 

adrianam

Well-Known Member
Eu nu le-am mai udat, cred ca de prin august. Cele mai multe frunze s-au uscat, dar au mai ramas si cateva mai verzi, ce nu se rup.
Eu de obicei nu le tai, le lasa sa se usuce singure.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
ca sa intre in repaus ideea e sa ii creezi conditii de seceta (caldura si zero umiditate... dar preferabil treptat).... da, si tunsul frunzelor e foarte util...

Mama dupa ce le scoate din pamint le lasa sa se usuce o saptamina intr-o camera cu acoperis din fibra de sticla unde e cald de la soare chiar si in octombrie.
 

Teodora

Member
Eu, practic intrebam ce sa fac cu ea in conditiile in care face frunze dar nu pare ok si mai ales, cand se baga in reapus aceasta planta?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Depinde ce se inimpla cu ea... calele din pacate sint foarte vulnerabile la o bacterie care se numeste Erwinia... care traieste in sol. Asta aftecteaza in principal bulbul... ceea ce se poate manifesta si la frunze. Asta se intimpla de obicei in conditii de umiditate mare.

Se poate trata cu solutie slaba de permanganat de potasiu si/sau albatsru de metil ..... dar preferabil se arunca bulbul.
 

adrianam

Well-Known Member
Daca totusi intre udari nu ramane pamantul uscat, eu zic ca nu sunt probleme cu putrezirea.
Deci, daca este asa, poti sa o bagi in repaus fara probleme. Nu o mai uzi si, dupa ce se usuca bine pamantul, verifici daca mai exista bulbul in pamant. Poti sa-i tai frunzele (numai dupa ce se usuca bine pamantul) si o duci la culcare intr-un loc uscat si cu temperatura mai scazuta- 5-15 gr.C de preferinta. O scoti la primavara dupa ce trece pericolul inghetului.
 

Ela

New Member
Buna ziua. Domnul care vinde bulbi de cale mai este pe forum? As vrea si eu un număr de telefon, va rog. Multumesc.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Pai eu sant Dl . Geo. Mama si cum mine ne ocupam de gradina.... am crezut ca deja ai vazut de unde se poate comanda si ai si sunat.

 
Sus