Calla / Zantedeschia

veretregn

Active Member
Am avut mereu cale frumoase, până în 2012 când a trebuit să ard toate plantele. Am cules un virus care mi le-a deformat pe toate. Calele cresc frumos în semi-umbră însă soarele direct intensifică culorile, întărește tulpinile, crește durata de viață în vază, însă reduce sezonul de înflorire.
 

ghia_don

Active Member
Si eu le-am avut plantate in gradina din primavara pina toamna tirziu..pina intr-un an cind am uitat sa le scot si...am "scapat" de ele :(
Merg foarte bine in gradina, dar toamna trebuie scoase..
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu am avut in gradina varietatea clasica, cu floare alba. A stat bine-mersi in gradina peste iarna si nu a patit nimic. Nu stiu daca a fost o intamplare, daca a fost o iarna mai blanda pentru ca eram plecata, cert e ca a supravietuit fara probleme. Eu cred ca merita incercat cu cele albe, chiar cu o musuroire, toamna, probabil sunt mai sensibili hibrizii colorati. Avand in vedere ca zephirantes candida a supravietuit anul trecut iernii cu -25 grade...ce va costa, doar un bulb ;-)
 

veretregn

Active Member
Da eu creșteam afară, maică-mea le crește în ghivece tot afară. Eu mă refer la Zantedeschia rehmanii și varitățile colorate. Același tratament ca și daliile. Zantedeschia aethiopica (albă mare) poate rezista peste iarnă, însă nu este perfect rustică. Aethipica poate fi folosită ca și plantă marginală pe lângă iazuri. Iernarea la aethipica se face în ghiveci.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Surpriza e minunata, asta-i clar! Iar pozele artistice nu fac decat sa o scoata in evidenta! Felicitari! :D
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Nu, e doar o floricica. Am cumparat prin martie din supermarket un bulb micut din supermarket. Nici nu ii dadeam vreo sansa sa infloreasca in primii 2 ani, dar l-am pus intr-unghiveci. Si... surpriza! :D
 

sarselia

Active Member
Moderator
Si mie imi place tare mult!Mai ales ca e de un rosu aprins.La mine in gradina cele cu florile colorate nu au culorile extrem de intense.Nu stiu care e explicatia insa de cativa ani chiar am observat treaba asta.....
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Multumesc. Am vazut-o in primavara prin mai multe supermarketuri. E de la Agrosel iar culorile sunt identice cu cele de pe ambalaj. Nici nu ma asteptam.

Daca m-as fi luat dupa instructiunile de pe ambalaj, abia acum ar fi trebuit sa o plantez :rofl:
 
Ultima editare:

sarselia

Active Member
Moderator
Mda...uneori e bine sa nu tinem cont de etichete fiindca unele instructiuni nu au nicio legatura cu planta in sine.
A ta e superba si imi place tare mult culoarea ei!
 

liliput

Member
Buna.Avem si noi o cala de vreo doi ani,a facut numai frunze,flori nu inca.Acum o am in casa,la 22 de grade si nu prea multa lumina.Frunzele incep sa se vestejeasca...ce tratament sa-i aplicam de acum inainte? Putem s-o scoatem si-n gradina intr-o zi....
Multumesc.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Eu calele le tin DOAR in gradina, inclusiv iarna. Care nu rezista, sa le fie de bine, le selectez doar pe cele rezistente. La inceput le scoteam si eu din pamant toamna, pana am descoperit ca una s-a facut atat de mare incat nu am mai putut sapa dupa ea sa o scot, iar alta am uitat-o in gradina si a rasarit singura in primavara.

Atunci cand nu le tii permanent in gradina, rizomii se scot din pamant toamna, inainte de inghet. La noi, calele ies din vegetatie pe perioada iernii. In martie tarziu, sau aprilie, cand riscul de inghet nu mai exista, calele se replanteaza in gradina.

Calele sunt originare din Africa de Sud. In mod normal, iarna este perioada cand ele infloresc. La noi, asta se intampla in conditii de sera. Ori inteleg ca tu fix in perioada ei de inflorire ai lasat-o fara lumina dar nici nu ai fost hotarata in a o scoate din vegetatie ca sa ii inversezi ciclul vara-iarna. Iti sugerez sa muti cala intr-un loc unde are multa lumina, iar cand se va face cald (>20C, ca a ta deja are frunze), sa o plantezi in gradina pana in toamna. Daca ai mai multi rizomi, poti experimenta cu unii sa vezi daca rezista sau nu in gradina peste iarna.
 
Sus