Cais - Prunus armeniaca

gabiee

Active Member
acesta e batranelul meu cais

http://gabiee.sunphoto.ro/florile_mele_ ... FAKISSRUBW

din pacate nu am poza mai recenta , dar si la mine a inflorit deja , saptamana trecuta am maturat de 2 ori cate 2 galeti de petale

din pacate e tare batran , nu stiu cati ani are .....
de multe ori a incercat un prieteni sa altoiasca din el , si acum vreo trei ani a reusit , asa ca mai am unul in gradina care acum a inflorit pentru prima oara

in piete sau in magazine nu am vazut asa caisi cum face acesta , sunt mari si foarte dulci , si timpurii ....
 

isabella

Active Member
gabiee , frumos batranelul , sa traiasca , sa rodeasca si sa fie sanatos ! :D
Acum doi ani , in primavara am plantat si noi doi puiuti de caisi si anul acesta au inflorit foarte frumos :D Ne-am bucurat foarte mult cand i-am vazut infloriti :D
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Re: cais

riana a spus:
anul trecut doi dintre caisii mei nu au inflorit. boboci de flori au facut dar nu s-au deschis si au picat. oare au o boala? tin sa mentionez ca am patru caisi pusi in rand, doi sunt acelasi soi si aceia nu s-au deschis. au facut fructe dar putine.
Şi eu am un cais în curte. Are vreo 5 ani şi a crescut într-un ritm impresionant. Alternanţa în rodire e ceva firesc. Am avut acum 2 ani foarte multe fructe de la un pom tânăr, iar anul trecut destul de puţine. Ţin minte că şi în copilărie am avut un cais imens (cam concura cu nucul din curte la mărime şi întindere). Erau ani când era pur şi simplu încărcat de fructe şi ani în care făcea puţine fructe, dar mult mai mari. Nici acum nu uit gustul deosebit al acelor caise.

Sunt mai mulţi factori care influenţează roditul. Tăierea corespunzătoare "pe rod" e unul dintre factori. L-am neglijat până anul acesta când am apelat la specialist. A cam avut de lucru, coroana crescuse destul de haotic. Va dura vreo 2-3 ani să îi dea o formă corespunzătoare. Le-ai aplicat tăierile potrivite?
 

riana

Active Member
la mine au inceput sa se scuture florile la cais dar astazi am observat ca am foarte multe crengute uscate cu tot cu flori. de ce oare? asa patesc in fiecare an
 

florrentina

Member
Am si eu o intrebare : caisul meu a inflorit , florile au cazut si la fel ca si la
Riana am observat cateva crengute care incep sa se usuce. Ce ar putea fi? :? :?
Oare trebuie sa-l stropesc?
Cjiar sunt ingrijorata. :cry:
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
florrentina a spus:
Am si eu o intrebare : caisul meu a inflorit , florile au cazut si la fel ca si la
Riana am observat cateva crengute care incep sa se usuce. Ce ar putea fi? :? :?
Oare trebuie sa-l stropesc?
Cjiar sunt ingrijorata. :cry:
aCEEASI PROBLEMA AM SI EU CU CAISII SI CU ZARZARUL
 

victoria222

Active Member
daca ii stropesti boala nu mai avanseaza. cel putin la mine s-a oprit. crengutele neatacate au si caise :) sunt micute dar deja iti fac cu ochiul.
 

victoria222

Active Member
pai am scris mai sus. am stropit cu Dithane si topsin diluate ambele in 10l apa de ploaie. mie mi se pare ca isi revin pt ca zonele atacate au inceput sa se usuce de tot iar cele neatacate se dezvolta frumos si cresc si cisele. dupa vre-o 5 zile de la stropire o sa mai stropesc odata cu insecticid iar peste inca 4-5 din nou cu fungicid. haplea si dan au explicat f bin ce trebuie de facut in topicurile la care ti-am dat linkuri. succes! stropeste-i cat mai repede!
 

florrentina

Member
Caisul meu cred ca e bolnav :cry:
Pe ramuri din loc in loc parca coaja a explodat si ramura s-a crapat. Tot in acele locuri a aparut o chestie ca un jeleu maroniu mai moale, care mai cade si pe jos. Ce sa-i fac? Ce are? :?
Va rog sa ma sfatuiti cu ce sa-l tratez. este un cais altoit si este pentru prima data cand are asa ceva. :cry:
 

victoria222

Active Member
Florentina, cred ca e de la monilinia pe care au avut-o in primavara. Si ai mei sunt la fel. Tot ce poti face e sa ii aplici toate tratamentele necesare de prevenire, de acum incolo, ca sa nu ramana boala si la anul. Eu am mai taiat din crengile afectate si pline de clei, dar in timpul verii. Acum nu cred ca este indicat sa tai crengi. Am mai citit intr-o carte dintr-o librarie zilele astea ca acest clei trebuie indepartat si tratata zona de sub el cu o pasta 1:1 smoala si ceara de albini.....Fabian, asa o fi?

P.S. eu am avut aproape toate fructele putrezite pe pom, desi am stropit cu fungicid la greu.Cred ca a fost o infectie foarte puternica :(
 

florrentina

Member
sicora fabian a spus:
Ai avut fructe mumifiate, zbarcite?
Nu, fructele au fost ok. In primavara l-am stropit ca a avut si el molima aia, dar pe urma si-a revenit. De abia acum am observat intai pe jos acea substanta ca jeleul si chiar m-am mirat de la ce e. Cand m-am uitat in sus pe crengi am vazut saracul de el ca avea chestia asta.
Pot sa-l stropesc acum? Ce ce sa-l mai stropesc?
 

sicora fabian

Active Member
Mai, nu sunt specialist in pomi, iar ceea ce scriu stiu din experienta proprie, din ceea ce am lucrat, vazut sau stiu de la persoane in care am incredere ca nu-mi vand gogosi!
Prefer sa nu caut pe net si sa va vand castraveti de acolo pentru ca s-ar putea sa nu fie adevarat - foarte rar am gasit ceva de specialitate bun pe net. Insa atunci cand apare mult clei pe cais, de obicei sfarsitul este aproape! :( Imi voi cauta colegii care lucreaza in pomicultura si-ti voi spune parerea lor, pana atunci fa cum te-a sfatuit Victoria.
Problema cu tratamentele de iarna este ca produsele nu patrund in lemn, in profunzime, ele actioneaza doar asupra patogenilor si daunatorilor de la suprafata.
Cleiul apare ca raspuns de aparare a plantei la atacul unor agenti patogeni, mai rar la daunatori. Deci inlaturand cleiul, pesticidul actioneaza direct asupra patogenului, mai ales ca la monolioza crapaturile apar din cauza multiplicarii excesive a ciupercii, asa ca s-ar putea sa aiba logica ceea ce ai gasit tu, Victoria!
 

florrentina

Member
Multumesc mult. Nu am cautat pe net, dar va intreb pe voi ca stiu ca nu spuneti prostii. :) Drept sa va spun parerile de pe net nu prea le iau in seama. Insa in voi am incredere. Si de cate ori am cerut parerea voastra, nu am fost dezamagita, motiv pentru care va multumesc prieteni. :oops: :)
 
Sus