Cactusi in exterior (hardy)

tzep

Well-Known Member
Moderator
Plantele hardy, reprezinta acele plante care suporta frigul si supravietuiesc in conditiile unui climat temperat-continental, plantate direct in spatiul descoperit.
Cactusii hardy cei mai intalniti in climatul tarii noastre sunt:
- echinocereus triglochidiahus
- echinocereus viridiflorus
- escobaria missouriensis
- grusonia clavata
- opuntia compresa
- opuntia fragilis
- opuntia macrorhiza
- opuntia phaeacantha
- opuntia polyacantha
- opuntia pusilla
- opuntia whippliei
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
andre a spus:
Anul trecut nu am avut afara, dar acoperite sa nu ploua pe ele, doar Opuntia compresa, macrorhiza, Escobaria missouriensis, Escobaria vivipara.
Anul asta incerc cu mai multe specii, Echinocereus triglochidiatus, Escobaria snedii v. snedii ( pentru ca leeii nu rezista ), Gymnocalycium bruchii. As fi putut pune si Gymno calochlorum ca si ala rezista, dar am uitat sa-l pun la gramada cu ceilalti si poricum as fi incercat doar cu puii despartitit dupa planta mama.
I-am pus pe rafturi in locul cactusilor si sunt acoperiti de rafturile de deasupra.
Neavand spatiu sa-i pun in gradina, i-am pus in jardiniera sau au ramas in ghiveci.
O sa revin si cu poze.
 

andre

Member
Azi dimineata am stat pe ganduri unde sa pun pozele promise. La topicul creat de tzep la care am scris sau la cel care scrisesera mai multi. Acum ca s-a comasat intr-unul singur pentru plante de exterior, pot sa pun si pozele.
Asa aratau plantele anul trecut:
http://shaman.sunphoto.ro/plante_de_ext ... 008_-_2009
Iar anul asta au mai crescut, din pacate Opuntiile sunt tot in ghiveci si stau in locul cactusilor ca sa nu ma deprim prea tare cand vad locul gol.
http://shaman.sunphoto.ro/plante_de_ext ... 009_-_2010
 

andre

Member
Am primit si eu din Grecia de la prietenul care mi-a adus si Gymno de la Balcic, o tulpina de Carpobrotus edulis, cam cat sunt la tine in ghiveci ( Sper ca la anu' sa se duca in alta locatie mai interesanta, ca stiu ca se orienteaza la lucrurirle care-mi plac! :rofl: ).
In prima faza nu l-am recunoscut, mi se parea ca il cunosc dar nu stiam de unde sa-l iau.
Dar sigur nu rezista afara, ca l-a testat Mihai Ionescu de la Mangalia, ca el vrea sa le faca pe toate hardy. Deocamdata nu au fost temperaturi negative si de aia s-a mentinut, dar poate ca ar fi fost bine sa incerci sa le protejezi cumva cu folie ca poate rezistau. Poate ca se inmulteste repede, dar sa pornesti iar de la cateva tulpini...
 

Yanquapin

Member
Daca tot am revenit- printre picaturi de Hornbach- intre prieteni si vechi (sau noi) pasionati de cactusi rezistenti, hai sa ajung la topicul adecvat. Am vazut multe schimbari, comasari (de ex. Palmierii) dar si rubrica asta de Hardy.
In afara de albumul foto cu ceva adaugiri, am cam stationat cu colectia. Sunt destule, oricum, dar bine ca nu au vreo pretentie la apa sau caldura :rofl: ! Daca le dau un loc, se ingrijesc singure.

Albumul si pagina web- sper sa fie folositoare si interesante pentru cei ce nu le stiu deja- in semnatura.

Intr-o viitoare zi insorita, incerc sa trag niste poze noi!
 

Yanquapin

Member
Buna!

Andreea, daca planta provine de la Gino, din seminte de la mine, nu e macrorhiza ci un hibrid de O. rafinesquiana v. arkansana (mama) si O. humifusa New Jersey (polen). Se vede vigoarea hibrida, in plus arkansana (tot o compressa/humifusa) este foarte florifera in sine. Ca aspect aduce mai mult cu arkansana.
La mai multe!!
 

andre

Member
Buna Fabian!

Planta mea provine intr-adevar de la Gino, dar el la randul lui nu stiu de unde o are. Ne va spune mai pe seara cand intra sa vada discutia.
Oricum, multumesc de identificare.
In ce priveste mai multe, e o problema, pentru ca nu am spatiu asa cum mias dori, deocamdata le tin in ghivece, iar asta, o am intr-un lighean.
 

gino

Member
andre a spus:
In ce priveste mai multe, e o problema, pentru ca nu am spatiu asa cum mias dori, deocamdata le tin in ghivece, iar asta, o am intr-un lighean.
:rofl: Daca n-a mai auzit nimeni pana acum de Opuntii la lighean, iata ca se poate.
Andreea, ai grija sa-si spele bine picioarele... :rofl:
Salut Fabian
Da, sunt din cele de la tine.
De cand mi-ai dat semintele si pana acum, si-au marit considerabil arealul in Romania.
Si isi continua expansiunea. :D
Urmasii de peste ani le vor considera...endemice ! :rofl:
 

isabella

Active Member
Ce flori superbe a facut opuntia ! :D Nici eu nu ma impac prea bine cu ele pentru ca nu stau drepte si exista riscul de accidentari dar am totusi cateva pe care le tin in pod . :D
 

AnDu

Active Member
"Sa inteleg ca rezista iarna afara :eek: ???In pamint???? Am si eu trei dar pina acum nu am stiut ca rezista si pe timp de iarna plantate in gradina :? "
as dori si eu cate 1-2-3 (lamele) din cele 2 cactusi.... Se poate? :D
 
Sus