Cactus bolnav ?

crysty

Active Member
Buna dimineata, foarte rar am vazut asa ceva, doar o singura data in 4 ani de cand ingrijeam de plantele la o cafenea pe un rododendron la ghiveci, erau pe frunzele mai dinspre varfurile crengile, si cand m-am uitat cu o lupa, desi erau foarte mici, mi se pareau a fi un fel de insecte si erau moarte ,de fapt lipite de frunzele lipicioase , probabil o secretie a lor. In orice caz cand frunzele sunt lipicioase inseamna ca exista un daunator mic care secreta o substanta lipicioasa. Nu eram sigur nici eu ce sunt dar am facut un tratament cu insecticidul Calypso si au disparut. Dar au disparut si ca stropeam frunzele cu solutie adica practic se spala ce era pe frunze.
Daca aveti o lupa prin casa uitati-va sa vedeti daca nu arata ca niste insecte mici, si atingeti daca puteti planta sa vedeti daca este lipicioasa.
Problema e ca niciodata nu am stropit un cactus de tipul asta cu Calypso ca sa stiu daca nu ii dauneaza ci doar un cactus de craciun Schlumbergera si nu i-a daunat insecticidul. De ce spun asta ? Pentru ca insecticidul Calypso este sistemic adica patrunde in planta si circula odata cu seva si o face otravitoare pentru daunatori.
Deci inprimul rand va uitati cu o lupa sa vedeti ce sunt alea albe si in al doilea rand verificati daca frunzele sunt lipicioase. Daca sunt lipicioase atunci sigur e vorba de o secretie de daunatori si trebuie folosit un insecticid de la fitofarmacie.
Acolo daca le explicati la vanzatoare ce are cactusul poate va recomanda ceva. Eu as recomanda Calypso pentru ca am folosit in fel si fel de situatii si am vazut cat este de bun, dar, repet, nu pe un astfel de cactus.
In fond nu ar trebui sa aiba probleme cactusul cu substanta de la Calypso avand in vedere ca am stropit pe un Schlumbergera dar daca stau sa ma gandesc bine orice planta poate reactiona diferit si fiecare caz poate fi unic in felul lui. Bineinteles ca exista un risc pe care vi-l asumati ca sa apara fitotoxicitate adica planta sa aiba de suferit serios de la Calypso dar conteaza si dozajul. Nu faceti concentratie mai mare decat 1 fiola de Calypso la 5 litri de apa. Fiola costa cam 4,5-5 lei.
Daca va decideti sa stropiti cu Calypso atunci folositi o fiola la 5 litri adica taiati fiola de plastic pe lung si ii dati drumul intr-un bidon de 5 litri cu apa ,puneti dopul si agitati. Turnati solutie intr-un pulverizator de geamuri sau pompa si stropiti planta , pe pamant/pietricele dar si pe ghiveci pe dinafara lui si sub ghiveci pe pervazul unde sta. Stropiti o data pe saptamana timp de 3 saptamani ,deci 3 tratamente.
Restul solutiei o aruncati sau stropiti si pe alte plante preventiv. Solutia ramane in planta cam 21 de zile deci nu consumati de la plante nimic in intervalul asta daca sa zicem ati stropit ardei la ghiveci sau menta la ghiveci. De asta si vedeti scris pe ghivecele de ardei iuti de la Dedeman ca nu sunt pentru consum, pentru ca au fost tratati, ingrasati cu ingrasaminte si stimulente sa dea bine in poze. Nu stiu cat or fi de toxici cu adevarat sau ei doar scriu asta ca o masura de siguranta dar nici nu m-am riscat sa incerc sa mananc..desi am gustat si nu sunt iuti de nicio culoare.
Apropo de pietricele, vine iarna si pamantul o sa se usuce mult mai greu si fara ele deasupra dar cu ele practic nu exista aerisire si riscati sa mucegaiasca radacinile daca nu aveti aer uscat in casa care sa zvinte pamantul repede. Eu am cumparat un dezumidificator si il folosesc iarna in apartament si pot sa spun ca nu mai am probleme cu mucegaiul pe pamantul din ghivece sau pe perete.
Daca va ganditi sa schimbati si pamantul la cactus tot cu pamant normal atunci e cam tarziu pentru ca a venit frigul si plantele intra in repaus sau cresc foarte greu dar daca doriti sa il schimbati si sa puneti ceva din comert cu mai multa turba atunci chiar e binevenit pentru turba evapora ap[a repede si iarna pamantul trebuie sa se zvinte la fel de repede ca vara.
 
Ultima editare:
Sus