Cactus bolnav?

Cristianb

New Member
Va rog daca ma poate ajuta cineva.
L am cumparat avum ceva vreme si l am scapat, s a spart putin dar cu timpul s a mai cicatrizat dar acum nu mi pot da seama ce are o sa atasez ceva poze. Nu vreau sa l pierd. Multumesc anticipat. IMG_20181023_151245.jpg IMG_20181023_151234.jpg IMG_20181023_151226.jpg
 

crysty

Active Member
Asta e un cactus decorativ altoit adica ai 2 specii de cactus , partea de jos (portaltoi) si partea de sus care e alta specie , ambele au fost taiate si suprapuse si ala de jos a fost tinut presat pe portlatoi cu elastic pana se prinde de portaltoi. Daca portaltoiul (ala de jos) moare atunci ala de sus nu se mai hraneste si moare.
Daca cumva la o scapare jos ,plantele se separa definitiv prin rupere atunci cred ca trebuiesc taiate iar si suprapuse (sa fie centrul tulpinii pe centrul tulpinii) si prinsa toata planta cu elastic de bani sau orice alt elastic cu tot cu fundul ghiveciului ca sa stea presate bine speciile una de alta .
Dar in cazul asta cred ca e vorba de o putrezire a portaltoiului (specia de la baza) care a dus la o contaminare si a altoiului (cel de deasupra). La putreezire se observa ca plantele sunt moi la apasare. Se scofalcesc/balegesc si e posibil sa miroasa si urat. Asta in cazul in care (cauza principala a putrezilor florilor la interior este excesul de apa si nearisirea pamantului) putrezirea este de la excesul de apa in contrast cu scaderea temperaturii .
Cactusii si suculentele chiar daca au frunzele groase si pline cu apa asta nu inseamna ca ele prefera un pamant normal si plin de apa, dimpotriva "codul lor genetic" le-a invatat sa stocheze apa din cauza ca ele cresc in conditii de seceta si sol sarac/nisip , exact cum se gaseste in deserturi/platourile inalte ale muntilor/etc.
Dar ii bagi pamant normal la un cactus si ii torni apa in exces ca sa nu moara si mai pui si pietricele decorative deasupra atunci condamni planta la putrezire.
Pamantul pentru cactusi si suculente trebuie sa se zvinte foarte repede , sa fie ceva de genul turba in amestec cu nisip (jumate-jumate) si la amestecul asta poti sa pui si cateva linguri de substrat normal care se foloseste la plantelele de interior adica pamant normal. Sau gasesti la hypermaketuri pamant de cactusi la punga special creat. Si abia atunci cand folosesti un amestec special de cactusi si uzi rar poti sa mai pui si pietricele decorative sau ce vrei pe langa cactus.
Daca e moale portaltoiul la cum arata nu mai ai ce sa ii mai faci , doar sa scoti pietricelele/scoici si ce mai e pe acolo , sapi pe margini cu un pix ca sa se zvinte pamantul cat mai repede cu putinta si presari putina scoartisoara macinata sau te duci la fitofarmacie si ceri ceva pentru putrezirea plantelor ,probabil antifungic sau antibactericid, nu stiu exact.
Dar probabil sa fie prea tarziu mai ales daca portaltoiul se inmoaie la apasare si atunci doar altoiul sa il separi , daca e tare unde este de culoare deschisa, si sa il ingropi cam un sfert in amestec special dupa ce il lasi un pic afara sa se zvinte rana deschisa, poate prinde radacini mai ales daca folosesti si Radistim..desi e cam tarziu sa mai recuperezi ceva . Si daca separi altoiul si il pui la prins , sa stropesti partea aia neagra ca pare atacata de boala.
Cam tarziu te-ai trezit sa postezi, portaltoiul este maro, nu mai vad portiune verde de unde sa dea pui.
Noroc ca sunt ambele specii comune, usoare de gasit , ai putea sa incerci sa iti altoiesti unul.
http://agroromania.manager.ro/articole/plante-de-apartament/altoirea-cactusilor-335.html
Aveam o carte pe undeva prin casa care explica cum se altoiesc cactusii si o sa scriu din ea pe blogul meu dar acum sunt prins cu altceva .
intre timp Uite aici un exemplu cum se altoiesc cactusii :
Aici vezi cum se prinde cu elastic :
 
Ultima editare:

Cristianb

New Member
Mersi mult de răspuns. Dupa ce l am scapat si i am creat spartura aceea in altoi l am supravegheat cu multa atenție si părea sa si revina...
De vreo 4 zile a inceput sa ingalbeneasca portaltoiul. O sa separ altoiul si o sa l bag in pamant poate prinde rădăcini si o sa i tratez si rana aceea.
Apa, nu am exagerat, o data pe saptamana si acum cu scaderea temperaturii mai rar. Mentionez ca l am scapat acum vreo doua luni. O sa scot si portaltoiul poate are ceva sanatos mai adânc dar slabe sanse...
 

crysty

Active Member
Mersi mult de răspuns. Dupa ce l am scapat si i am creat spartura aceea in altoi l am supravegheat cu multa atenție si părea sa si revina...
De vreo 4 zile a inceput sa ingalbeneasca portaltoiul. O sa separ altoiul si o sa l bag in pamant poate prinde rădăcini si o sa i tratez si rana aceea.
Apa, nu am exagerat, o data pe saptamana si acum cu scaderea temperaturii mai rar. Mentionez ca l am scapat acum vreo doua luni. O sa scot si portaltoiul poate are ceva sanatos mai adânc dar slabe sanse...
cu placere.
la cum vad eu portaltoiul nu ii mai dau nicio sansa de recuperare. Daca te decizi sa ii separi si sa incerci sa vezi poate ii poti inradacina separat , la portaltoi as zice sa ii verifici baza plantei si daca e cam uscat si gol pe interior sau putred atunci trebuie sa tai pana dai de curat si verde (de tesut sanatos) . La fel si la altoi.
Pe urma le lasi sa se usuce rana (taietura) vreo 2 zile , nu stiu ,depinde, trebuie sa se cicatrizeze pe urma pui in amestec/nisip/substrat la prins.

De retinut :
1. nu e sfarsitul lumii daca nu se mai poate recupera nicio planta, sanatate sa fie ca ocazii de a avea plante noi or sa mai fie. Se mai intampla sa mai pierzi plante , e ceva normal pentru un gradinar/hobbist ca doar se lucreaza cu plante vii nu din plastic. Si astea mai mor, se mai imbolnavesc, se mai rup, etc.
2. Dezinfecteaza lama cutitului/cutterului cu o vata inmuiata in spirt inainte de a taie si lasa lama sa se usuce nu tai cu spirtul pe ea.
3. Daca ghiveciul va mai fi miscat sau se umbla in zona lui, poti sa prinzi de cactus ,un creion cu niste ata sau elastic, asa va sta nemiscat sa se prinda .
4. Daca ai la indemana radistim e bine sa pudrezi locul de prins de pe cactus inainte de plantare, asa stii ca se impiedica formarea mucegaiului. Nu e neaparat asa ceva dar daca ai, foloseste ca doar mai rau nu are ce sa ii faca.

Mai jos ai un mic tutorial cum se pune la prins un cactus. Dupa cum spune in video ,ar putea sa dureze chiar si 1-2 luni de zile pana sa vezi ca s-a prins.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Uite o altfel de altoire
Frumos, nu am mai auzit sau vazut sclumbergera (cactusul de craciun) sa fie ca altoi si nici nu concepeam asa ceva ca fiind posibil din cauza ca schlumbergera e cu frunze inguste si cel mai probabil altoirea ar fi mai greu de facut, trebuie o altoire in "V" ca sa stea prins altoiul si eventual bandajat locul strans ca sa nu intre aer la imbinare.
E si funny si interesant cum arata, un cactus gros jos si sus asta cu frunzulite, zau ca daca i-ai pune pe portaltoi niste ochi desenati pe bucatele de hartie ar captiva complet orice copil mofturos :tavalit:
 

crysty

Active Member
A fost un experiment reușit... am văzut tehnica pe un sait rusesc și am încercat și eu. Acum e mult mai mare dar eu am pus poza când e înflorit.
daca ai altoi si in laterale ca sa para ca au maini ambii ,le pui si ochi sa se uite unul la altul ,chiar ca poate sa iasa o tema "sotul si sotia" sau "mama si copilul" sau "un cuplu fericit" :D si sunt sanse foarte mari ca sa devina poza/clipul youtube viral in lumea pasionatilor de cactusi. Mai ales pe Pinterest.
Ma rog, poate debitez aiureli, nu te invat la prostii sa zici pe urma ca ai slutit cactusii ca te-ai luat dupa mine. Portaltoii se vad ca au o varsta venerabila si pacat ar fi sa ii strici daca lucrurile nu ies bine.
E bine daca iti faci un site si sa il monetizezi cu google Adsense, sa faci articole cu poze cu diverse stadii din timpul altoirilor cu tutorial si primesti vizite si o sa reusesti sa aduni cativa centi numai din asta, cu rabdare,ceva bani si mult timp de investit .
 
Ultima editare:

florin srcl

Active Member
Mulțumesc pentru sugestii! Eu mă relaxez în balcon alături de florile mele, nu mi-am propus să ies în față cu nimic,mai am câteva experimente teușite zic eu, acum am polenizat prin încrucișare câteva gloxinii de diferite culori și am peste 80de pui obținuți din semințe. Peste două luni voi vedea din încrucușările mele ce variante de culori am obținut. E o pasiune și o destindere, nu vreau bani din asta.
 
Sus