Cactus bolnav sau deshidratat

Camelia_V

New Member
Buna ziua, va rog sa-mi dati un sfat pentru 20200411_161109.jpgun cactus, care de catva timp da semne ca ceva nu-i merge. A inceput sa se incline si la baza pare erodat. Totusi, sambata a inflorit insa efortul parca l-a consumat si mai tare. Nu stiu daca e vorba de vre-o boala sau conditiile sunt improprii desi in conditiile astea a stat tot timpul si i-a mers bine ( sta intr-o camera incalzita, la geam, dupa-masa bate soarele, udarea se face rar, o data pe saptamana, putina apa.) Va multumesc frumos pentru orice ajutor

Am postat si la Plante cu probleme dar nu am primit niciun raspuns. Sper ca aici cineva sa ma poata ajuta. Va multumesc.

Atașamente
  • 20200414_105338.jpg
 

lelia

Well-Known Member
Între timp probabil ai descoperit problema...
Cred ca a pierdut o parte din rădăcini, de asta se înclină si in curînd se va deshidrata complet, nu se mai poate hrăni. Dacă nu ai facut-o încă, poti sa-l scoți din ghiveci, sa cureti partea afectată si sa il replantezi, ai sanse sa il recuperezi.
 

crysty

Active Member
parerea mea este ca la baza, erodatul, sau mai bine zis gaura din pamant aparuta la baza cactusului nu e problema, s-a tasat pamantul de la udat si pariez ca exact acolo ati turnat apa mereu. Gaura din pamant se poate completa cu pamant la loc.
Cat despre inmuierea lui, daca este chiar inmuiere si e mai sus de baza atunci e atac fungic si planta a inceput sa se strice exact cum se strica un mar uitat de vreme . Caz in care daca e asa nu mai aveti ce sa ii faceti daca zona este foarte moale (stricata) trebuie taiat pana la portiune cu tesut sanatos, presarat antifungic, lasat pe masa cateva zile sa se cicatrizeze taietura si apoi pus usor in nisip umed (prins de un bat cu un elastic sau o carpa , ca si cum i-ati pune atela, ca sa il mentina in picioare si planta sa stea doar vreo 2 cm in nisip) poate prinde radacini iarasi. Bacteriile de putrefactie apar de obicei in caz de exces de apa sau lipsa de aer proaspat , e ceva obisnuit de acum sa moara plantele in casa la oameni chiar la sfarsitul iernii dupa au avut parte de umezeala constanta fara un ghiveci plin de gauri la fund si fara o aerisire periodica .
Dar repet e doar parerea mea, e altceva cand vede cineva planta in realitate . Trebuie sa apasati sa vedeti daca portiunea este foarte moale. Luati o batista ca sa nu va intepati.
E o diferenta uriasa , de viata si de moarte pentru el, daca este vorba de o inclinare sau daca se strica planta de la vreo bacterie. Mie mi se pare din poza ca baza sta drept iar deasupra se strica planta.
Astept raspuns daca este moale planta . Un cactus normal si sanatos trebuie sa fie tare .
 
Ultima editare:

Camelia_V

New Member
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
L-am taiat de vreo trei zile, era intr-adevar moale pe la mijloc. Acum incepe sa se cicatrizeze, sa vedem cum evolueaza! Partea cu radacina o sa incerc s-o replantez, vad ca si ea se vindeca.
20200424_085842.jpg20200424_085919.jpg20200424_085903.jpg
 

crysty

Active Member
Si eu va multumesc pentru update. Daca l-ati taiat deja, e foarte bine ca ati facut-o cat mai urgent ca daca ati fi amanat, bacteria se intindea in toata planta si era prea tarziu. Pentru ca daca se intindea transversal peste tot si nu vroiati sa taiati planta, bacteria i-ar fi oprit accesul la radacina si nu l-ar mai fi ajutat nici mama fungicidului.
Asa macar planta are o sansa in plus sa se prinda iarasi daca are parte de tesut curat. Daca nu se prinde asta e, viata merge inainte.
Daca considerati ca s-a cicatrizat destul taietura, il legati de un bat sau de o vergea de la un umeras, gasiti sa improvizati ceva cu rol de atela sa il tina drept si infigeti batul in nisip si cactusul sa stea pe suprafata si trageti un pic de nisip pe langa el sau scurmati cam de 2 cm si asezati in gaura.
Sa fie doar nisip sau macar pamant cu nisip dar mai mult nisip . Sa nu fie ud ,doar un pic umed sau eventual stropiti apa cu pompa pe nisip .
Poate aveti noroc sa se prinda. Acest proces va dura mult , nu stiu cat, poate trece de 1 luna lejer, aveti mare noroc ca se intampla acum in primavara si nu in plina iarna, si trebuie sa verificati foarte des umiditatea sa nu scapati uscat prea mult timp ca e posibil sa dea mustati de radacini dar daca apuca sa stea prea mult timp fara apa, pierdeti mustatile si altele e posibil sa nu mai scoata.
O sa va dati seama ca ii merge bine si ca nu se strica iar la baza pana sa dea radacini dupa faptul ca va incepe sa se decoloreze verdele la baza , sa prinda o tenta de galben sau alb, dar ramane tare cactusul.
Nu abuzati de apa deloc, sa fie apa cu zgarcenie pusa, principalul e ca planta sa simta ca exista o oarecare umezeala in adancime ca sa o forteze natura sa scoata radacini in cautarea apei. Si ca sa reusiti sa ii asigurati o umezeala in adancime , indicat ar fi sa puneti ghiveciul cu nisip intr-o tava cu apa sa stea cateva minute, nu mai mult, sa nu traga apa pana sus . Iar ca sa verificati daca nu e prea ud nisipul in adancime, faceti o gaura cu degetul undeva la margine .
Daca ati scapat nisipul prea ud si cactusul da semne ca vrea sa se strice iarasi, e din cauza ca nu este nisipul expus la aer curat care il face sa se zvinte mai bine , curatati planta iar de tesutul bolnav, lasati la cicatrizat iar dar de data asta scoate ghiveciul la aer pe balcon sau macar pe pervazul geamului pe care il deschideti mai des.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Update:

Azi, 08.07.2021, la un an si un pic decand l-am 'operat"!
Arata bine, faptul ca a dat radacini si destule inca, il face sa se mentina bine pe baricade.
Pata aia maronie de deasupra este cel mai probabil o coaja formata de la soare. Cand e soarele cel mai puternic la amiaza incepand cu ora 12 il mutati la umbra pentru 2-3 ore. Iar daca nu e de la soare atunci probabil e din cauza lipsei de apa dar nu e problema atat timp cat pata are tesut tare si nu incepe a se inmuia. Puteti proba apasand cu un creion dar nu cu varful lui.
Pentru o inradacinare mai puternica la plante se recomanda micorizele dar nu cunosc efectele la cactus. Plus ca o punga de micorize care se amesteca in substrat, sunt foarte scumpe ajungand intre 25 si 40 de lei si nu se merita investitia daca nu aveti multe plante.
(Merg si micorizele la punga pentru trandafiri, eu de asta am pus la diverse plante)
Daca aveti drum pe la dedeman puteti sa cumparati asta https://www.dedeman.ro/galati/fiola-ingrasamant-cactusi-suculente-32ml/p/7059607 si ii dati cate putin. Nu am incercat Dr.soil lichid la fiola (e ceva nou aparut, inainte nu era la fiole) ci substanta uscata la cutie pentru revigorarea solului https://www.dedeman.ro/galati/tratament-fertilizant-pentru-plante-dr-soil-100-natural-150-ml/p/7036318 si am fost multumit vazand ca se trezeste planta dand muguri de crestere ( pui de lamai de 2 ani) dar si transplantarea probabil a ajutat puiul de lamai.
 
Ultima editare:
Sus