Buxus sempervivens

cornelia

Fondator
Membru staff
narcisse2w

Bine v-am gasit!!
Nu stiu exact cam pe unde se incadreaza problema mea asa ca rog moderatorii sa mute subiectul daca cred de cuviinta.
Acum problema: 2 tufe de buxus cultivate in ghivece, cu forma conica, care de acum 2 saptamani de cand le am si pana acum cred ca incep sa se usuce. Frunzele sunt inca verzi dar au un aspect uscat, nu mai au culoarea verde intens si fosnesc ca frunzele uscate la atingere.
Cateva date despre ele: cum plantele le am la servici, ghivecele sunt scoase afara in fiecare dimineata si apoi dupa amiaza (in jur de 17:30) bagate inapoi in sediu.Din aceasta cauza suporta o diferenta de temperatura, mai ales dimineata.Apoi cand le-am primit si le-am tinut afara a cam batut vantul si ghivecele s-au cam rasturnat si stratul de pamant de deasupra nu am mai avut cum sa il recuperez asa ca are unele radacini pe afara. Udatul l-am facut moderat, adica la uscarea pamantului pe deasupra.As vrea sa stiu ce se intampla cu aceste plantute si mai ales cum trebuie ingrijite.

schlucky

aici este f. des intalnit....ceea ce am vazut aici stiu ca sunt rezistente la inghet caci si iarna sunt lasate afara....cele ce sunt plantate in ghivece ...am vazut ca invelesc ghivecele (am banuit sa nu inghete si sa crepe ghivecele) iar cei ce sunt direct in gradina sunt lasati asa. stiu despr ei ca sunt f. toleranti cu taierea si de aceea suporta si sunt preferati pt. diferitele decorantiuni(taiati in forma de sfera, patrati, piramida...chiar si in forma de animale)

tot din aces sort am vazut aici f. des gard viu....caci cresc f. incet ..... (cica le trebuie 100 de ani sa ajunga la 8 m(asta fiind si maxima) , asta daca nu sunt taiati deloc). stiu despre ei ca prefera soluri calcaroase.....si ca vecina mea le pune calcar (aici se gaseste de cumparat, asa ceva, mie mi s-a spus ca si tuja are nevoie de calcar mai mult decat ce isi ia din apa). prefera un sol "humos" si umed si prefera locuri insorte dar si umbra; ca se mai inscrie in categoria plantelor f. otravitoare, suporta geruri de la -20 la -25°C fara probleme, infloreste in aprilie -mai si fructele galbui le face in septembrie-oktombrie; trebuie cel putin de 2 ori pe an sa ii se administreze ingrasamant oraganic: si anume in primavara cand incepe sa ii dea crengute noi, si toamna tarziu...iarna trebuie scuturata zapada de pe ei ca cica nu le place, in multirea e usoara: varfurile de crengute tinere se pun in pamant sub stica/folie sa se mentine o umiditate mare si apoi se asteapta , si ca trebuie cel putin odata pe an taiati....sa le menti forma si sa ii "fortezi" sa creasca crengi noi/tinere in continuare


danaela

cred ca este tardiv raspunsul meu. buxusul sau cimisirul se tine afara. vara, cand temperaturile sunt ridicate este indicat sa fie pulverizat pe frunze cu apa altfel este invadat de paianjenul rosu. ar fi bine daca nu poti sa le plantezi in gradina, atunci sa le transplantezi in ghivece mai mari. cele cu care au venit de obicei sunt prea mici.

Gabiuta

Am primit in aceasta dim. 4 tufe de buxus nici mari nici mici...Radacinile sunt viguroase dar nu sunt cu pamint (stiu ca asa se planteaza).Ce fac cu ele? daca le pun acum in gradina se vor prinde?Mi-ar fi f. bun un sfat va rog frumusel.

mflorian

Planteaza-le acum in gradina. In prealabil tine tufele cu radacinile in apa vreo citeva ore, apoi fa un noroi ca un sos in groapa in care le plantezi, ca radacinile sa ia contact intim cu solul si la urma taseaza bine pamintul, sa nu ramina pungi de aer intre bulgarii de pamint.
Ca ultim sfat, alege un loc in care nu sint plante anuale, deoarece buxus-ului nu ii place sa fie deranjat la radacini, iar acestea sint destul de superficiale.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mai are cineva buxus in gradina sau ghiveci?
Cele pe care initial le-am plantat in gradina au trcut in toamna trecuta la ghiveci fiindca nu erau puse "strategic".
Ce puteti spune despre el?
 

albela

Active Member
Eu am in gradina vreo 100 de fire dispuse ca si gard viu in jururl zonelor verzi. Ce sa spun, creste foarte incet. In rest e OK.
 
A

Anonymous

Guest
buxus

si eu am doi,tunsi pomisor,la proxima tundere va pot da pt butasi
 
A

Anonymous

Guest
buxus

cu mare placere,imi mai si amintesti prin aprilie
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Gabiuta a spus:
Mai are cineva buxus in gradina sau ghiveci?
Cele pe care initial le-am plantat in gradina au trcut in toamna trecuta la ghiveci fiindca nu erau puse "strategic".
Ce puteti spune despre el?
E o plantă foarte uşor de întreţinut, puţin pretenţioasă. Odată prinsă, creşte destul de repede. Primul an e mai "fără spor". Din proprie experienţă pot spune că, dacă e tunsă la timp, fără milă, ramifică bogat. Am tratat diferit, din acest punct de vedere, buxuşii mei şi am văzut diferenţa.
Altă constatare ar fi, cel puţin la mine, referitoare la diferenţa între cel cultivat în spaţiu limitat (ghiveci) şi cei puşi în grădină. Deşi în ce priveşte condiţiile meteo, nu e diferenţă, iar ca vârstă plantele sunt destul de apropiate, cel din ghiveci e un piticot, miniatură a fraţilor din grădină. A nu se înţelege că nu s-a dezvoltat, ba dimpotrivă. Doar că pare un "bonsai". Iată-l: şi iată-i fraţii: ,
 

Ema

Member
Cresc buxus in gradina de vreo 3 ani , in diverse locuri. Am observat ca le merge mult mai bine intr-o pozitie mai ferita de soarele arzator al dupa-amiezii si vor multa apa. Eu ii ud la 2-3 zile si par sa le mearga foarte bine asa , s-au dezvoltat frumos , dar ritmul de crestere este oricum incet.

Mare atentie la fruzulitele uscate din senin , buxusul este atacat pretutindeni in Europa de o boala care se raspandeste extrem de repede la plantele sanatoase . Am vazut intr-un spatiu verde din Galati cum aceasta ciuperca a distrus un gard viu din buxus in doar cateva saptamani , a trebuit aruncat cu totul , sute de metri liniari de gard viu.
 

bradut

Well-Known Member
Anul acesta am plantat 6 pui de buxus (20-30cm) si s-au prins foarte frumos. Problema este ca vreau sa-i mut din locul respectiv. Cand as putea sa fac lucrul acesta? Cam la ce distanta unul de altul ar trebui sa-i plantez ca sa formez un gard viu?
 

victoria222

Active Member
salut bradut. am citit undeva ca buxusul creste pana la 30-40 de cm in latime,(asa scria si pe eticheta unor tufe de buxus dintr-un hypermarket)iar intr-o carte am citit ca ai nevoie de 3-4 tufe de buxus pe metru linear si tunderea se face de trei ori pe an, in martie, iulie si septembrie. am si eu trei tufe de buxus micute si le cresc in ghiveci, dar cresc atat de greu ...
 

mirela06

Active Member
Pai le chinui. Pune-le in gradina, daca ai. Iar de crescut, bucsusii, cresc mari. Trebuie doar sa le dai voie. Te tuns se tund cind crezi ca au ajuns la dimensiunea dorita de tine si perioada propice ar fi primavara :D
 

albela

Active Member
Te contrazic mirela. Buxusul se tunde macar de doua ori pe an, in sensul ca se taie toti lastarii crescuti prea mult care iau din resursele plantei si nu o lasa sa se dezvolte cu totul. Mie specialistul mi-a spus sa leg o sforicica pe gardul de alturi la nivelul la care trebuie sa il mentin si sa tund tot ce e deasupra. La urmatoarea tundere mut sfoara mai sus si iar tund tot. Se tunde si lateral tot asa tot ce e in plus.
 

mirela06

Active Member
Na, apoi ai specialist sau buxusi harnici. Ai mei sunt globulosi si nu prea se omoara sa crasca asa repede. Am sa-i mai asept putin si poate le iau din mot. Nu prea au ce , dar macar de moft :rofl:
 

ghia_don

Active Member
laury29 a spus:
Salutari la toti. Am si eu o intrebare, poate ma ajuta cineva.
Am niste pui de buxusi , si fiind foarte cald nu stiu la ce interval de timp sa le dau apa???
sau rezista la caldura??
va multumesc anticipat
mirela06 a spus:
Buxsusii sunt in general plante rezistente. Fal-e o groapa, ud-o cu o zi inainte. maine-zi pune jos in groapa citeva pietricele si nisip amestecat cu pamint acid pt. ca ei iubesc asa ceva ( o parte la 3 parti mranita, turba, etc. Uda iar si apoi cu tot cu pamintul din ghiveci planteaza-i unde ai nevoie. Udarea, la inceput si mai ales ca este perioada de vara, se face la 2 zile. Spor la treaba :) http://mirela06.sunphoto.ro/casa_mea/DT ... JIJOFWAVLG
 

Alinuca89

New Member
Bună seara! Am citit ce ați mai scris și voi despre buxus și am înțeles ca atunci când plantezi pui cresc lent. Am câțiva cumpărați în primăvara și au crescut extrem de puțin. Este normal? Ma gândeam la un fertilizator (nu știu care ar fi ok) sau compost(aici iar nu știu care varianta ar fi ok). Ce ma sfătuiți? Mulțumesc anticipat.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Bună seara! Am citit ce ați mai scris și voi despre buxus și am înțeles ca atunci când plantezi pui cresc lent. Am câțiva cumpărați în primăvara și au crescut extrem de puțin. Este normal? Ma gândeam la un fertilizator (nu știu care ar fi ok) sau compost(aici iar nu știu care varianta ar fi ok). Ce ma sfătuiți? Mulțumesc anticipat.
Buna seara, ma uit la poza si imi dau seama ca pe acolo unde trece furtunul cu picurator tufele de buxus sunt mai verzi.
O fi el buxusul o planta rezistenta dar e planta totusi si mai les cand e tanara are nevoie de apa la timp.
Adica ma uit mai incoace se vad tufele un pic mai galbene semn ca au avut de suferit .
Am si eu doar 3 tufe dar le am in ghivece , poate tufele sunt mai mici si sunt de un verde inchis . Eu le mai stropesc si cu stimulent de crestere Cropmax sau/si Atonik DAR din ce am observat buxul face primavara mugurii verzi si cativa lastari noi fragezi care cresc pana vin caldurile mari si pe urma nu mai creste nimic, nu mai da muguri ci sta verde asa tot , deci el prefera temperaturi mai moderate . Ii stropesc cu stimulente si le dau si ingrasamant dar din punctul de vedere al cresterii nu cresc deloc acum vara . Nu stiu exact la toamna dar primavara ei sigur cresc.
Inca ii am in ghiveci normal de flori si inca ma lupt cu gandul daca sa ii mut de la anul in primavara in ghivece mai mari sau sa incep macar cu unul experimental sa il pun in tava sa il fac bonsai .
Se stie ca in asamblu buxusul are o crestere mai inceata si sunt sigur ca acum nu il ajuta nimic , poate stropitul cu stimulent de crestere sau un ingrasamant cu ceva mai mult azot , de exemplu 10-5-5 sau 20-10-10 sa il mentina verde si frumos dar cu cresterea acum vara nu va faceti mari sperante. Pana si muscatele am vazut ca nu mai cresc cand e foarte cald afara chiar daca le dau tot ce trebuie.
Dar nu uitati sa le dati apa la timp sa ramana verzi si cel mai important sa le dati primavara cand ei scot lastari noi de un verde crud.
 
Sus