Butasire ienupar

vali

Active Member
Moderator
Acum vreo 2 saptamani, m-a rugat un cunoscut sa-i bibilesc un ienupar Shimpaku (Juniperus chinensis - Sargentii). Cu ocazia asta, au ramas in urma sumedenie de crengute taiate. Tot fiind luna august, am zis sa "ma joc" un pic: am ales cativa butasi de varf din ramurelele taiate, am adaugat niste perlit la un amestec de akadama si turba de cocos si am inceput distractia.
La o parte din butasi am sfasiat coditzele, astfel incat sa ramana o fasie de scoartza atarnand, iar la restul am lasat taietura asa cum era. Le-am pudrat nitzel cu hormon de inradacinare si le-am varat in substrat. Am udat totul si apoi le-am tras o punga'n cap :) .
http://s466.photobucket.com/albums/rr23 ... 20ienupar/
Se spune ca daca butasul e rupt (nu taiat) si e lasata o fasie de scoarta sa atarne, sansele de prindere sunt mai mari.
Metoda e verificata la altii, dar sunt curios daca/ce o sa iasa la mine :)
 

sicora fabian

Active Member
AP

Vali, cred ca-i vorba de butasii cu calcai cand spui de fasie, insa din lemnul batran, la rupere.
Saptamana aceasta ma apuc de butasit coniferele si voi incerca si eu cativa "sfasiati", dar cred ca lemnul care ramane gol va putrezi chiar daca formaza calus pe langa el, iar acesta nu va reusi sa acopere ciotul decojit - o poarta de intrare pentru boli si daunatori. Voi incerca si te voi tine la curent tot pe acest topic. Trebuia sa faci o poza si la butasul "sfasiat".
 

vali

Active Member
Moderator
Sincer, nu stiu cum se numesc (cu calcai, sau altfel). Uite, acum imi dau seama ca mai bine ii pozam.
Insa, e simplu de imaginat: cand vrei sa rupi o ramura, in special din locul din care ea emerge, intotdeauna se ia si o fasie mai mare sau mai mica de scoarta. La butasii de care spun eu, e acelasi lucru: dupa rupere, trebuie sa le ramana "o codita" :) de coaja. Nu ramane tesut lemnos expus, ci dimpotriva, scoarta.
 

dana_rusu

Member
eu l-am crestat un pic in locul in care se atingea de pamant si l=am fixat co o piatra acum in toamna am avut surpriza sa-l gasesc cu radacini dar mi-i teama sa-l desprind acum ,am sa incerc mai spre iarna
 

vali

Active Member
Moderator
Haideti ca a venit timpul sa va spun si rezultatul :D .
Din cei 18 butasi pusi la inradacinat, 9 cu calcai si 9 fara, s-au prins 5 dintre primii si doar 2 din cei din urma.
Nu stiu cat de edificatoare poate fi incercarea mea, dar regula - se pare - s-a confirmat: butasii cu calcai au avut o rata de prindere mai mare.
Acum, sa vedem care le va fi evolutia in continuare :D .
 

vali

Active Member
Moderator
Multumesc sarselia :D .
Revin cu ienuperii :)
Din cei inradacinati de anul trecut am pastrat doar 3, pe care i-am replantat azi intr-un vas mai larg (larg pentru ei :rofl: , dar n-are decat vreo 15 cm.). Restul, au luat drumul Bragadirului, parca :? .
Asa arata cei trei acum Radacinile erau destul de voinicutze; sper sa-si dea drumul la crescut anul acesta.
Avand in vedere ca ieri am facut o tundere destul de "invaziva" :) ienuparului din care provin acesti butasi, am zis sa mai bag o serie, asa... de primavara. Sa vedem cum se comporta la o butasire in perioada asta.
Am pus alti butasi in cele doua vase si apoi le-am acoperit Acum, asteptam. :D
 

stefanm

Member
Imi cer scuze ca ma bag aici, dar am de mult o nelamurire. La ce si cum ajuta acoperirea butasilor? am auzit in unele cazuri si de acoperire cu pungi negre care sa nu lase lumina sa patrunda.
Daca e un loc mai potrivit pentru intrebarea mea rog moderatorii sa ma indrume.

Vali vad ca i-ai si legat pe unii :)
 

vali

Active Member
Moderator
Nu cred ca se impun scuze, Stefan :D .
Acoperirea cu folie ajuta in principal la mentinerea unei atmosfere umede, pentru a preveni pierderea lichidelor prin transpiratie, pana la aparitia noilor radacini. Varianta cu folia opaca sau neagra, e pentru a accelera aparitia radacinilor (care nu sunt fototrope), pe butasi ce nu au inca frunze si deci nu necesita lumina.

Nu i-am legat, ce se vede cu sarma este o ramura mai grosutza eliminata de undeva din varful plantei mama. Era legata de anul trecut, iar acum n-am mai dat sarma jos, am pus-o la inradacinat asa cum era (am luat sarma doar de pe partea inferioara, cea din subteran).:)
 

stefanm

Member
La prima parte m-as mai fi gandit poate dar partea cu fototropia e noua.
Multumesc nene si sa-ti mustaceasca butasii ! :D
 

vali

Active Member
Moderator
O alta serie de ienuperi pusi la inradacinat. De data asta, butasii sunt mai maricei.
O parte au fost pusi la sfarsitul verii, o parte in noiembrie.
 
Sus