Bujorul Arbustiv -Paeonia Suffruticosa

Ariana

Member
Revin cu detalii despre cei trei bujori arbustivi cumparati in primavara si doi ITOH . Asa cum "scrie la manul" i-am plantat pana la jumatatea lunii, mai exact ieri, 14 octombrie. Sper sa aiba timp suficient, pana vine iarna, sa se fixeze si sa acomodeze cu pamantul si locul. In toata aceasta perioada i-am tinut pe balcon i-am bibilit si alintat astfel incat sa le fie bine (nici prea ud-nici prea uscat, nici prea soare-nici prea umbra). Nu le-am facut poze inaite de a-i planta dar toti au o multime de bobocei rosii mari, pregatiti ca anul urmator sa porneasca cu dreptul. La plantare am fost foarte atenta ca radacinile sa nu fie miscate deloc. Cei arbustivi am cautat sa-i pun in zone cat de cat umbrite, iar cei ITOH in plin soare. Precizez ca terenul este cu expunere sudica.
Am sa revin cu imagini ale bujorilor plantati in gradina. Pana atunci am sa va incant cu imaginea unui bujor arbustiv pe care l-am descoperit in gradina de langa scoala cand il duceam pe fiul. Asa cum se vede si in imagine bujorul are o inaltime de aproximativ 2 m.
Bujor Arbustiv Mare.jpg
Prima imagine este putin marita, pentru a se vedea mai bine frunzele si ramurile.

Bujor Arbustiv Mare.jpg
 

Atașamente

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
E gigantic.... superb.. probabil are cel putin 15 ani........ sa speram ca poti sa faci poze si cind infloreste. E bine de stiut ca cineva a avut inspiratia sa ii gaseasca un loc bun unde s-a dezvoltata asa frumos. Probabil ca e impresionanint in perioada cind infloreste.
 

Ariana

Member
Am citit acum la Bujori 2 ca va fceti griji daca i-ati protejat suficient si daca vor rezista peste iarna. Vis a vis de bujori aceeasi grija o am si eu; daca i-am plantat in toamna suficient de adanc, sau poate prea adanc pe cei ierbosi, daca nu i-am acoperit prea mult?
La sfarsitul lui noiembrie am apocat sa pun cate o mana de rumegus si cate o mana de cenusa la fiecare. Acum ma intreb daca nu am exagerat cu grija si daca nu i-am infofolit prea mult. Totusi au fost plantati la jumatatea lui octombrie, deci e primul lor an. In plus terenul se afla intr-o zona unde iarna pamantul ingheata mereu.

20161120_141948.jpg 20161120_142007.jpg 20161120_142029.jpg
 

cristinaf

Well-Known Member
Dar de ce ai pus cenusa? Ai mai pus pana acum?
Cenusa in contact cu apa devine lesie, care e o substanta coroziva. Eu stiam ca se pune cenusa pe pamantul gol ca un fel de inlocuitor de fungicid, sau imprejurul plantelor, contra limacsilor. Dar direct la plante nu am auzit sa se puna.
 
Ultima editare:

LadyBug

Well-Known Member
Si eu am cenusa multa de la soba anul asta si mereu merg si imprastii pe la teren.

Aoleo, stiam de lesie dar am citit ca e foarte buna cenusa pentru plante, mai ales pentru cele care au nevoie de ph bazic, asa ca am pus multa cenusa deasupra multori plante, mai ales lalele, bujori, chiar si trandafiri si capsuni (desi astea au nevoie de ph acid). Asta dupa ce am dat-o in bara cu lalelele ca le-am pus ingrasaminte de orhidee (adica acide) si pamant de florarie foarte acid amestecat cu pamant de gradina, si nu intelegeam ce s-a intamplat cu ele de se cam evapora... dar bujorii au nevoie de ph neutru sau putin bazic, deci nu ar trebui sa le faca rau cenusa. Se spune ca cenusa e spalata de ploaie, dar in rest are toti nutrientii necesari plantelor, nu-i asa?
 

Ariana

Member
cristinaf din prea multa grija cred ca am dat-o in bara. Dupa ce am citit raspunsul tau, am inceput sa citesc mai mult despre subiect si partial ai dreptate. Peste tot scrie ca e buna la flori ( inclusiv bujori) dar in cantitate moderata (eu nu cred ca am fost moderata). Mai scrie ca corecteaza solul acid (cum este al meu) transformandu-l in bazic sau chiar alcalin (ceea ce bujorilor le place). Cenusa era uda, de pe locul in care am ars cu o saptamana in urma, radacini de prun si crengi.
Concluzia este ca ori am ars plantele ori vor creste si inflori ca Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana. Cert e ca momentan nu pot face nimic, pentru ca sunt acoperite cu o plapuma de 30 cm de zapada (nici nu le gasesc).

Dupa ce se topeste zapada am sa indepartez cenusa, in speranta ca nu au fost afectate inca. Dar dupa cum arata vremea, cred ca abia la primavara voi ajunge la ele.


20161204_163003.jpg 20161204_162836.jpg
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Cu cenusa e o problema doar daca ai pus prea multa... pt o mana de cenusa nu mi-as face prea multe probleme...
 

cristinaf

Well-Known Member
Nici eu nu cred ca va fi vreo problema daca zici ca ai pus cate un pumn. Mai curand ar trebui evitata imprastierea repetata, se poate usor depasi limita.
Dar nici de crescut ca Fat Frumos nu prea cred ca o vor face, cred ca se exagereaza putin cu efectele benefice. In definitiv substantele organice care ar fi putut ingrasa pamantul au ars deja... Acord mai mult credit compostului, sau gunoiului de grajd lasat 2-3 ani la putrezit.
Eu am experienta cu resturile vegetale obtinute toamna din curatarea ogorului, si care sunt arse. Daca gramada e mai mare, iar cantitatea de cenusa ramasa e mai mare, si nu e imprastiata dupa, in anul urmator cam nimic nu mai creste pe locul respectiv.
Eu mi-as fi dorit sa am un sol mai acid; in afara de trandafiri care par in elementul lor, cam toate plantele pe care le am nu par prea fericite de ph cam alcalin al solului din gradina mea.
 

Ariana

Member
De prea mult drag, cred ca am exagerat dar multumesc pentru sustinere si ridicarea moralului :). Au fost cam 2-3 maini de cenusa.
 

LadyBug

Well-Known Member
Ce frumos arata zapada! La noi au fost cativa fulgi minusculi zilele trecute si s-a depun un strat foarte fin de zapada, care s-a evaporat a doua zi! Dar prefer caldura pentru ca am foarte multe plante sensibilie la frig si e greu si costisitor sa le incalzesti mereu. Bine, ca nici vara nu-mi place cand e foarte cald, nu sunt bune extremele.
Cred ca nu ai facut nimic rau, eu am pus la capsuni, care sunt acidofile, cate o mana de cenusa in primavara si n-au avut probleme! Si la camelii am pus deasupra in ghivece un strat subtire. Si oricum, cenusa e usoara, si stiu ca doza recomandata era undeva la 1kg la 10m2... cat poate sa cantareasca o mana-doua de cenusa? cateva grame?
Chiar daca nu e cazul, si eu imi fac griji pentru cei 5 bujori ai mei arbustivi care sunt luati toti anul asta, 3 in primavara si 2 ITOH acum trei saptamani, pentru ca au muguri mari si au fost deja cateva nopti cu -5 -6 grade Celsius, nu am merg sa verific daca i-a afectat, desi teroretic trebuie sa reziste. Si mai mult decat atat: am inca niste bujori pe drum, dintre care unul ITOH, deci va trebui sa-i plantez in week-end, pe frig. Bine, la noi nu e chiar frig, doar minime in unele nopti de -5 -6 grade ocazional, si pare-se ca nu va fi prea diferit nici in ianuarie-februarie, va fi o iarna usoara.
 
Ultima editare:

Ariana

Member
Paste fericit va doresc tuturor cu sanatate, liniste si pace in suflet!
Bujorii plantati in toamna, carora le-am pus cate 2 pumni de cenusa si gunoi, au iesit din iarna cu bine. Pana acum au o crestere foarte buna (15-20 de cm), contrar cu ceea ce am citit, ca la inceput ar avea o crestere lenta. Toti trei au boboci, dar doi au boboci dezvoltati ce urmeaza sa infloreasca. Cel care are boboci mici, pe care e posibil sa nu-i duca pana la faza de inflorire, are la baza multi pui care cred ca au iesit din radacina pe care s-a facut altoirea.Ca si in cazul ator plante, cred ca puii, ii iau puterea de crestere. Am asteptat sa se deschida frunzele puilor si par diferite fata de planta adulta.

Aceasta este bujorul cu pui, ce par a fi ierbosi. Imaginea este de la inceputul lunii inaite de a se deschide frunzele.

20170407_182541.jpg

Cel de-al doilea bujor cu pui, are un boboc mare si alt boboc la puiul mic, care e posibil sa infloreasca.

20170407_182557.jpg

Cel de-al treilea bujor, fara pui, cu cresterea cea mai mare. Are 3 boboci ce par ca vor inflori toti.

20170416_190922.jpg

Pentru ca bujorul din prima imagine sa se dezvolte mai mult, la fel ca ceilati doi si sa duca bobocii la inflorire, ar fi bine sa-i rup puii de la baza?
 

geodezia

Well-Known Member
IMG_0015.JPG IMG_0017.JPG
IMG_0002.JPG IMG_0013.JPG IMG_0014.JPG
incearca sa ii desfaci cu radacina usor poate poate reusesti sa ii desprinzi cu un pic de radacina si ii plantezi separat
dar da trebuie indepartati altfel ca si la trandafiri se va dezvolta portaltoiul
si ai mei frumosi anul asta cu boboci
si eu am bucur ca o sa am multe floricele
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Am postat cei inflriti pina acum, a fost cam frig insa in ultimele 4-5 zile si se deschid greu.
 

LadyBug

Well-Known Member
Noi am fost norocosi caci nu a inghetat nimic, dar vineri dim ploua si erau parca mici fulgisori in ploaie. Apo sambata dim era cald si soare. Inca nu am flori la bujori, dar ii astept nerabdatoare. Cred ca am pierdut un semiarbustiv oranj, phr si simplu era mancat de la baza si a cazut :((
 

LadyBug

Well-Known Member
E ciudat ca si lalelele au fist un pic mai tarzii la noi iar la Vaslui si Iasi era plin de lalele inflorite inaintea noastra, apoi la ei a venit zapada. Eu am pus multe lalele si narcise in ladite, dar e suspect ca narcisele nu prea au rasarit pana acum.
 
Sus