Bujori 2

Pisicamica

New Member
Buna ziua! As avea nevoie de un sfat. Pe 24 decembrie ajung la tara si as vrea sa scot cateva radacini de bujor sa-i plantez in gradina de la bloc.Vor rezista, sau vor degera? Daca vor ingheta in gradina, pot cumva pastra radacinile pana la primavara in casa, daca da, cum? Multumesc!
 

LadyBug

Well-Known Member
Eu nu pot spune ca ma pricerp dar, din ce am citit, sunt foarte rezistenti la ger si chiar se recomanda sa nu fie foarte adanc ingropati pt ca atunci nu simt ei frigul cum trebuie si nu mai infloresc cativa ani si cred ca nu e bine sa-i tii in casa pt ca atunci sigur nu vor mai inflori... Insa si eu stau cu inima stransa pentru bujorii mei arbustivi pe care i-am plantat prea sus si aveau mugurii toti expusi frigului, a fost frig noptile astea. Am obiceiul sa ingrop plantele mai sus decat trebuie, mi-e greu sa sap plus ca vreau mereu sa mai inalt pamantul, mereu mai duc saci cu pamant si sper sa il inalt incet-incet, dar deocamdata am mai multe plante expuse destul de mult frigului, inclusiv lalele, trandafiri, chitalpa, bujori arbustivi (aia ierbosii nu, unii sunt chiar cam adanc ingropati)...
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Buna explicatia :) - se spune chiar ca bujorii trebuie sa simta primele raze ale soarelui mangaindu-le mugurii asa ca trebuie sa-i ingropi la suprafata daca vrei sa-ti infloreasca anul care vine. Si, sigur, atunci cand ii scoti trebuie sa te asiguri ca ai 2-3 muguri viabili pe fiecare radacina (sunt roz si-i identifici usor). Succes!
 

maia

New Member
Buna seara, sunt noua pe egradini si as avea o intrebare intrebatoare ,vis a vis de bujori ...a incercat cineva sa ii prinda din seminte ? Ma bate gandul sa incerc varianta seminte ,logic fiind mai ieftina ,si as vrea sa stiu daca am vre-o sansa .Multumesc .
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Da, sint shanse foarte foarte bune cu semintzele , iata insa citeva considerente:

0. Bujorii sint de doua tipuri: Ierbosi (isi pierd tulpinile peste iarna, cei mai comuni) si arbustivi (au tulpini lemnoase peste iarna, care pot creste pina la 1.5-2m.... sau mai mult)
1. Dureaza in medie 4-5 ani pina la inflorire din semintze , la unele varietati mai mult la unele mai putin.
2. Nu iese neaparat culoare originala, o sa ai in general culori si forme diferite de cele ale plantei mama
3. Poate sa iasa ceva mai valoros sau mai putin valorors din semintze... va trebui sa faci o selectie.
4. E o activitate care poate aduce satisfactii foarte mari, dar trebuie un pic de dedicatie si rabdare.
5. Din bujorii de tip ITOH (hibrizi dintre bujori ierbosi si arbustivi ) de multe ori nu sint semintze viabile, dar daca gasesti semintze viabile pot iesi flori deosebite.

In cazul in care esti interesata, am cam o suta de feluri de bujori in gradina, daca doresti pot sa te pun in legatura cu mama mea (ea se ocupa de gradina acum) sa iti trimita semintze la un pretz modic
 
Ultima editare:

maia

New Member
Buna seara Geo , ti-am admirat pozele cu minunatiile de bujori ...daca nu este deranjul prea mare ( stiu ca este un mare deranj :p) mi-as dori sa imi trimiti o oferta de preturi si pentru seminte de bujori si pentru bulbi,radacini sau cum se mai numesc ...o poza cu bujorul + nr seminte cu pret sau bulb +pret . Iubesc bujorii si am acum spatiul necesar pentru ei ( in sfarsit am curtea mea ) si sincer, as prefera sa iau de la noi , decat sa ma risc cu seminte cumparate de pe site-uri ...acum depinde de pret , stii si tu " money talk " . Iti multumesc pentru raspunsul rapid si astept o listuta frumusica cu poze si preturi seminte si bulbi . Un weekend minunat si petrecere faina de 1 Mai .Nu ma grabesc , te astept cu drag :) ...Maia
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Maia, pina acum nu m-am ocupat inca de culesul semintzeleor de bujori.. am sa o rog pe mama sa lase capsulele cu semintze pe plante anul asta. In fiecare an sint unele varietati disponibile.. unde trebuie sa divizez tufa.

Poti sa te uiti la sectiunea Ofertele membrilor, la topicurile "De Vanzare - gradina fermecata"..... in fiecare an am ceva surplus , dar de obicei variaza de la an la an. Pretzurile sint rezonabile.
 

maia

New Member
Am realizat din poze , ca ai o mare varietate . Tocmai de aceea , iti poti lua cat timp ai nevoie pentru oferta :) Te rog spune-mi si pretul la bulbi sau radacini .Cred ca deocamdata ii vreau pe cei ierbosi . Copaceii sunt prea mult pentru mine :rofl:))))))) O iau usurel :) Eu am spus varianta seminte pentru ca sunt mai ieftine , dar daca gasesc bulbi la preturi ok , nu ma dau in laturi ...daca nu , raman la seminte ...m-am uitat pe tot felul de tutoriale ,cum poti avea bujori din seminte ...problema mare este ca , din seminte , poti astepta pana la 5 ani ?!?!?! ca sa ajungi sa ai flori WTF ! :)
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Am mai completat un pic la postul anterior.


Maia, tot ce pot sa iti spun este ca se merita sa lucrezi cu semintzele, dar e nevoie de rabdare si dedicatie. In cazul bujorilor e o situatie mai speciala, sint niste plante exceptionale si nu e neaparat un dezavantaj sa lucrezi cu seminte... treaba e ca daca nu ai timp si rabdare (cum au oamenii care lucreaza la hibridizari ) va trebui sa te bazazi doar pe rezultatele altora. E bina sa incepi si cu radacini si cu semintze...
Eu am inceput doar cu radacini si am deja o colectie rezonabila, dar daca as fi langa gradina mea... as fi facut hibridizare si inmultire din semintze de multa vreme. E o satisfactie foarte mare sa ai un bujori unic in lume si e cu atit mai mare daca e unul foarte reusit.......la bujorii arbustivi timpul pina la inflorire e si mai mare, si un bujor arbustiv ajunge la maturitate in cam 10 ani....dar e o chestie impresionanata cind vezi o planta de 1-1.5-2 m cu 50-70-100 de flori mari.
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Crisitian, nu sintem in competitie.....;-) Felicitari pt inceputul tau de colectie.
Eu am pornit cu bujorii din 2007-2008... asa ca am avut timp sa adun. Fiecare are gradul lui de "dedicatie"...la mine e un pic mai mare decit la altzii..;-) Sint aproximativ 100 de feluri de bujori in gradina. Tot ce pot sa iti spun e ca fiecare gradinar are parcursul sau in a invatza si a a aprecia florile, a-si face propria colectie si nicicare nu e mai presus de ceilalti. Tot ce se poate spune e ca unele colectii au avut timp sa se maturizeze si altele sint mai la inceput. Se poate beneficia de colectiile mai mature in cazul in care sint plante in surplus.

Au mai inflorit:











 
Ultima editare:

Cristian E.

Member
Mersi de incurajari! eu eram mai mult cu trandafiriri, dar am pus si ceva bujori si crini....La mine problema e spatiu ca stau in capitala si aici curtile sunt mici. Cand vad ce gradini mari aveti voi ma apuca depresia...
Spune-mi te rog in poza 3 si 4 ai niste bujori galbeni. Sunt acelasi soi si ce soi sunt?
 
Sus