Bougainvillea spp. - Floarea de hartie

Hariclea

Member
Denumire ºtiinþificã: Bougainvillea

Denumire popularã: Floarea de hartie

Imagini:


(sursa imaginilor: www.webshots.com)

Gabarit:
Este o planta care poate fi dirijata sa creasca in foarte multe feluri: ca Bonsai, ca planta pe balcon, in ghiveci, sau in regiunile cu clima calda, chiar in gradina, atingand pana la 12m in inaltime.

Lumina ºi temperatura:
Are nevoie de soare direct, mult soare pentru a inflori abundent, cel putin 5 ore de soare pe zi, soarele dupa-amiezii este minunat pentru Bougainvillea. Intr-un loc partial umbrit nu va mai inflori, dezvoltandu-si numai foliajul, acelasi lucru se intampla si atunci cand este plasata in interior, in casa. Temperaturile ridicate ale verii ii sunt prielnice, iarna se protejeaza de inghet, in general, cand temperaturile scad sub 7-8 grade Celsius, planta se aduce intr-o camera neincalzita pentru iernare.

Descriere:
In general florile sunt mici, albe si inconjurate de 3-6 bractee de diferite culori: magenta, roz, mov, rosu, galben, portocaliu, alb. Frunzele sunt de un verde intens, in forma de inimioara. Pe tulpina apar, printre frunze si niste tepi.

Solul:
Nu este o planta pretentioasa, substratul putand fi nisipos, dar important este sa dreneze foarte bine, sa nu pastreze apa in el. Se pot folosi amestecuri de turba cu nisip, pamant de gradina cu nisip. Transplantarea se face atunci cand ghiveciul a devenit neincapator pentru radacinile plantei si se utilizeaza un ghiveci cu un numar mai mare.

Udarea:
Bougainvillea este o planta rezistenta la seceta, nu necesita udare foarte frecventa. In general se uda atunci cand pamantul este uscat complet la suprafata si nu mai devreme, pentru a evita stagnarea apei in jurul radacinilor si putrezirea lor.

Aerul:
Bougainvillea adora sa stea in aer liber, afara, pe balcon deschis, terasa, sau in curte; umiditatea este de asemenea un factor important, avand in vedere originea sa in padurile tropicale, se bucura de o umiditate de peste 50%.

Ingrãºãminte:
In general nu necesita ingrasaminte; unii crescatori recomanda o fertilizare bogata in Fosfor si Potasiu primavara si vara; daca planta creste intr-un ghiveci, atunci fertilizarea este ceva mai importanta, dar nu obligatorie.

Inmulþire:
Bougainvillea se inmulteste cu success prin butasi semilemnificati, recoltati primavara, pusi intr-un amestec de turba cu nisip si acoperiti cu o sticla sau punga pentru a pastra umiditatea.

Condiþii de iernare:
Atunci cand vine iarna si temperaturile scad sub 7-8 grade Celsius este bine sa amplasam planta intr-o incapere luminoasa in care temperatura sa nu depaseasca 10-12 grade Celsius, pentru a-i asigura repaosul necesar infloririi din primavara urmatoare. Planta poate fi, insa tinuta si intr-o camera incalzita, peste iarna.

Boli ºi dãunãtori:
Este o planta foarte rezistenta la daunatori, nu prea atrage insectele, din acest punct de vedere fiind foarte usor de ingrijit.

Îngrijire, particularitãþi:
Bougainvillea este o planta care necesita mult soare pentru a inflori abundent, daca se poate, ideal este sa aiba soare toata ziua si sa stea in aer liber. Udarea in exces ii cauzeaza, frunzele incep sa cada si planta moare. Planta poate fi tunsa tot timpul anului si dirijata sa creasca in forma de copacel sau ca planta agatatoare. Lastarii noi, crescuti dupa tundere se lemnifica foarte repede, de aceea este indicat a se dirija devreme orice noua ramura.

Specii ºi varietãþi: Diversi autori accepta existenta a 4-18 specii. Dintrea acestea, cele mai cunoscute sunt:
Bougainvillea buttiana
Bougainvillea glabra
Bougainvillea peruviana
Bougainvillea spectabilis
Bougainvillea spinosa
 
Sus