Borago officinalis- limba mielului

ghia_don

Active Member


Este planta medicinala, aromatica si chiar decorativa prin forma si culoarea albastra a florilor.
Se consuma frunzele numai proaspete, la salate, sosuri de vara si supe. Au gust de castravete.
Este folosită sub formă de decoct, în tratarea afecţiunilor specifice sezonului rece: gripă, bronşită, guturai, gută, reumatism şi inflamaţiile rinichilor. Sub formă de infuzie, limba mielului este eficientă în tratamentul scarlatinei şi al pojarului. Fiind bogată în minerale, în special nitrat de potasiu, mucilagii şi acizi graşi polinesaturaţi, infuzia de limba mielului combate deshidratarea pielii , degradarea unghiilor şi a parului.
Florile pot fi folosite drept colorant alimentar.
 
A

Anonymous

Guest
limba mielului

am luat si eu de la Metro un pliculet cu seminte de limba mielului,as vrea sa stiu daca a mai plantat cineva?
 

ACHIMENES

Member
se poate pune prin martie, are nevoie de apa si de spatiu mult, se autoinsamanteaza si rezista bine peste iarna. Frunzele chiar miros a castraveti numai ca sunt cam paroase si aspre. Cu chestia asta nu stiu cum s-o scot la capat in salata. :) :)
 

ghia_don

Active Member
nick1971 a spus:
Limba mielului (Borago officinalis sau Echium amoenum) este o plantă erbacee anuală, originară din Siria, naturalizată în regiunile mediteraneene, în aproape toată Europa, nordul Africii și Iran.

Numele plantei, în multe limbi europene, poate fi urmărit începând cu latina evului mediu, de la termenul borrago. Se crede că acesta din urmă provine din limba arabă, probabil din abu buraq, care se traduce prin tatăl asprimii.

Tulpinile ating înălțimea de 60-100 cm și este acoperită cu perișori albi, tari, sunt ramuroase, scobite în interior și suculente. Frunzele sunt mari, ridate, de culoare verde închis, ovale și ascuțite la vârf, de circa 5-15 cm lungime și 5 cm lățime. Florile sunt mici, au culoare albastru strălucitor sau roz și formă de stea, cu cinci petale triunghiulare, distingându-se de orice plantă din aceeași familie prin staminele negre, proeminente, care sunt îngramădite în centrul florii. Produce o mulțime de semințe și astfel continuă să crească și să se răspândească prolific din locul în care a fost semănată sau plantată. În locuri cu climate blânde, limba mielului înflorește pe tot parcursul anului. Fructul constă în patru nucșoare mici de culoare brun foarte închis.
sursa: wikipedia


Eu am achizitionat seminte datorita florilor albastre, am o slabiciune :)
au germinat foarte usor, am pus cateva de proba, iar acum se pregateste sa infloreasca.
asa arata pe 16 martie
pe plic scrie ca in momentul infloririi se culeg frunzele si florile si se fac salata cu marar si ceapa, dar nu prea-mi vine ca sunt foarte aspre :)
a mancat cineva sau a folosit aceasta planta ca ceai?
pe sanatatea.com am gasit asta http://www.sanatatea.com/art/naturist/5 ... ismul.html
sau aici http://www.ceai-verde.com/Litera-L/limb ... nalis.html
cory_helen a spus:
nick, eu luam ulei de borago de la farmacie - niste capsule galbene - pentru probleme hormonale si dureri menstruale... asa mi s-a recomandat...

in plus cica e buna planta si pentru probleme dermatologice... poti sa dai cautare cu ulei de borago si o sa vezi ce-ti da...

e buna pentru reglarea tulburarilor de menstruatie si pentru premenopauza - ca si salvia...

daca arata si bine... vb aia... si frumoasa si desteapta... 8) 8) 8)
cory_helen a spus:
btw, poate imi poti aduce si mie niste seminte... daca zici ca face flori frumoase.. :wink:
nick1971 a spus:
nick1971 a spus:
cory_helen a spus:
e superba culoare, nicoleta... mersi frumos pentru seminte... :D
 

nick1971

Active Member
dupa cum ai vazut :D e frumoasa rau floricica. am pus seminte prin februarie in ghivece si le tin pe pervaz in bucatarie :D acum vad ca nici tie nu ti-a venit a manca :)
 

ghia_don

Active Member
nu, nu..ca pe dos frunza are niste tepi destul de tari ...mai ales ca eu am crescut-o in gradina si a facut niste frunzoaie deloc delicate :rofl:
In schimb floricelele sint de nota 10 :) ..
 

elipopa

Active Member
am luat si eu un plic cu seminte! maine le seman la tara! imi place tare floricica si daca se si autoinsamanteaza e perfecta!
 

MiraMinca

Member
Se auto-însămânţează fără probleme, nu mai scăpaţi de ea, trebuie plivită după aia.

Albinele o adoră!

Am pus în salate frunze din cele mici, dar n-au gust
În schimb, frunzele mari, spălate bine şi puse ca ”pat” dau un gust minunat unor preparate făcute la abur sau la cuptor. (Peştele miiiic se va usca mult mai uşor şi nu se va lipi, plus un gust mai bun)

Floarea e haioasă foc, poate fi folosită ca decoraţiuni culinare. E mortală când virează de la roz bonbon la albastru
 

victoria222

Active Member
O plantuta geniala. E asa de plina de flori si de albini ca le intrece pe toate. Foarte delicata dupa ce infloreste, pana atunci arata ca o buruiana frunzoasa.

 

victoria222

Active Member
Inca infloreste neobosita. Nu mai are nimeni planta asta? E grozav de florifera! Am prins-o astazi intr-o lumina foarte buna:
 

thea

Member
Am citit undeva ca plantata langa rosii le ajuta indepartand daunatorii, :oops: nu mai stiu amanunte.
 
Sus