bonsai ligustrum sinense

cornelia

Fondator
Membru staff
Liane nu se vede poza. Ai postat link-ul in timp ce erai logata si noua ne cere parola.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Liane cand vrei sa raspunzi pe acelasi topic apasa pe butonul de replay, nu pe cel de new. Altfel fiecare post al tau initiaza topic nou si ne vom incurca in raspunsuri.
 

vali

Active Member
Moderator
:eek: wow... Este "iasca"... Ce D-zeu s-a intamplat de a ajuns atat de uscat?
Unde l-ai tinut si cum l-ai udat?

Daca si la momentul in care citesti aceste randuri arata la fel, ia-l si scufunda-l intr-un vas cu apa, astfel incat nivelul acesteia sa treaca cu vreo 3-4 cm de buza superioara a vasului bonsai. Lasa-l acolo pana observi ca nu mai apare nicio bula de aer.

Apoi revino cu precizarile solicitate mai sus.

PS: si curata acele frunze... la cum arata, misiunea lor s-a incheiat.
 

liane

New Member
ok, am scufundat bonsaiul, a iesit putin aer si s-a oprit asa ca am apasat usor pe pamant, asa mai iese aer, ceea ce imi spune ca poate totusi radacinile s-au inmultit foarte mult si poate apa nu ajunge unde trebuie.poate trebuie scurtate radacinile si replantat intr-un vas mai mare desi nu imi imaginam ca atat de repede tianand cont il avem din iunie.cum stiu cand sigur cand trebuie sa tai radacinile?bonsaiului i-a mers bine pana acum doua sapt.i-au trebuit 2 zile sa arate asa, dar nu e in ingrijirea mea directa, de aceea scriu atat de tarziu.cat despre frunze, ar trebui taiate cu foarfeca, de rupt e putin mai greu, e ca si cum ar fii din guma si nu as vre sa ii fac mai rau.
va multunesc mult pt timpul acordat
 

vali

Active Member
Moderator
liane a spus:
poate trebuie scurtate radacinile si replantat intr-un vas mai mare desi nu imi imaginam ca atat de repede tianand cont il avem din iunie
Nu trebuie scurtata nicio radacina, in starea in care a ajuns...
Cum nu mi-ai spus nici unde l-ai tinut si nici cum l-ai udat, ma vad nevoit sa presupun... si presupun ca a fost tinut in casa si udat prea putin. Felul in care arata acele frunze, denota ca a stat mult timp fara apa. Daca n-ai citit inca despre udarea bonsailor, poti s-o faci aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2729
Referitor la replantare, nu este acum momentul... la felul in care arata, un stres suplimentar nu ar putea sa-l duca decat spre groapa, indiferent cat de rezistent se spune ca este lemnul cainesc... In plus, este greu de crezut ca un bonsai poate sa ajunga in acest fel, doar pentru ca "l-au strans pantofii", adica pt ca ar fi crescut radacinile atat de mult incat sa nu mai aiba loc in vas... Indiferent cat de aglomerat ar fi substratul, radacinile isi fac in continuare treaba.
Da-mi voie sa raman la parerea mea si sa cred ca udarea necorespunzatoare l-a adus aici.
Deocamdata uda-l asa cum scrie in topicul recomandat, roaga-te si asteapta sa vezi un semn de viata... un mugur, ceva. Dupa ce te va anunta ca e dispus sa se intoarca la viata, atunci putem discuta si de replantare.

Iar acele frunze, nu am spus sa le smulgi, poti - asa cum spui - sa le tai cu o forfecuta.

Va doresc numai bine, si tie si lui.
 

liane

New Member
bonsaiul este in geam, unde de fapt soare are doua ore pe zi.a fost udat o data pe zi pe timp de iarna.pamantul parea umed chiar si cand i-am facut scufundarea, niciodata nu l-am simtit uscat.am citit si articolul despre udarea bonsailor si azi l-am si curata de frunze.ceea ce am observat, chiar is inainte de scufundare, un strat alb deasupra pamantului.acum l-am studiat mai bine stratul alb, arata a mucegai de fapt, miroase la fel.pana la urma nu m-am lamurit daca daca trebuie stropit sau nu.
merci mult
 

vali

Active Member
Moderator
liane a spus:
bonsaiul este in geam, unde de fapt soare are doua ore pe zi.a fost udat o data pe zi pe timp de iarna.pamantul parea umed chiar si cand i-am facut scufundarea, niciodata nu l-am simtit uscat.
Astea fiind spuse, eu nu pot decat sa fiu de acord si sa te cred... Dar acum, incearca sa privesti si tu imaginea cu bonsaiul tau, ca si cum l-ai vedea pentru prima oara. Apare o planta uscata (nu vesteda), un substrat extrem de fin (ca granulatie), tasat si uscat. Spui ca a fost udat zilnic si ca pamantul era umed in permanenta... Eu de-aia intrebam CUM l-ai udat, pentru ca in functie de asta, un substrat poate SA FIE umed, sau poate doar SA PARA umed. Ai vazut, citind articolul cu udarea, ca aceasta se face pana ce apa curge prin gaurile de evacuare ale vasului, in doua reprize, tocmai pentru a evita ca apa sa se scurga din vas prin crapaturile din substrat, fara a ajunge la toate ramificatiile radacinii. Este foarte usor sa te pacalesti dupa o udare... suprafata solului pare (de fapt, ramane) umeda, dar in interior, bolul radicular este uscat. Cu atat mai mult, daca la suprafata solului a aparut mucegai, apa va aluneca pe acesta si se va scurge (de cele mai multe ori) prin spatiul dintre substrat si marginile vasului.
Nu este deloc greu sa uzi corect, dar trebuie mai multa atentie si rabdare.

Pentru a scapa de acel mucegai, foloseste un fungicid. Zgarie suprafata solului pentru a "rupe pelicula" de mucegai si fa o stropire. Eventual, elimina mecanic cat de mult poti din el.
pana la urma nu m-am lamurit daca daca trebuie stropit sau nu.
Aici nici eu nu inteleg la ce te referi:1. daca trebuie stropit impotriva mucegaiului = DA; 2. daca copacelul trebuie stropit, adica pulverizat, asa cum ai citit in articol = DA, dar aceasta "udare" se adreseaza mai mult frunzelor, care la tine lipsesc deocamdata.

Spor la treaba.
 

Bianca

New Member
Bună ziua. Am achiziționat recent un bonsai ligustrum sinense (zic eu), l-am poziționat lângă un geam pentru a avea destulă lumină dar fara să fie direct în bătaia razelor soarelui, l-am udat astfel încât pământul să fie umed (de 2 ori posibil să fi exagerat puțin, recunosc) însă de curând am observat ca pe pământ mișună 2-3 mici păienjenei sau nu știu exact cum sa-i numesc. Sunt de culoare maronie fără vreun puf fără nimic pe ei. Pe tulpina sau pe frunze nu am remarcat nimic. Credeam ca totul e bine și frumos pentru ca i-au dat câteva rămurele noi, frunzuțe verzi, dar treaba asta cu păienjeneii mă îngrijorează și nu aș vrea să i se întâmple ceva rău. Ce aș putea face sa-l ajut? Nici nu știu vreun magazin ceva să întreb vreo persoană, pentru ca nu sunt în țară. Poate unele sfaturi m-ar ajuta. Mulțumesc !:)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Poate sunt puricei de pamant .... Oricum , ventilatia solului plus umezeala rece sunt cauzele aparitiei daunatotilor din sol. Solul e cumva mentinut ud inutil ?
 

Bianca

New Member
Acum dacă mă gândesc, cred ca un pic da, tot timpul a fost umed. Ar trebui acum sa-l las să se usuce?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
la un sol de bonsai e incorect sa fie lasat sa se usuce , mai mult trebuie echilibrat raportul dintre oxigenul din sol si apa din acel sol , prea multa apa distruge solul prin imbatranirea lui si in felul asta descompunerea lui blocheaza accesul oxigenului , mai ales ca radacinile de bonsai de multe ori sunt si foarte mici si fragile
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
o va face uscarea de la sine dar daca vrem sa urgentam putem pune putina scortisoara pudra cu care acoperim complet solul de la suprafata , efectul maroniu va disparea dupa o anumita perioada de timp. Daca vrem ceva chimic , atunci Force 1,5g , atentie la granulatie , se pune putin altfel e prea puternic , un varf de cutit la un ghiveci de 10x10cm ar fi suficient dar sa fie cat mai bine presarat in zona lor de actiune
 

Bianca

New Member
O să încerc la început cu scorțișoară pudră și sper să fie bine. Mulțumesc pentru răspuns !
 

Bianca

New Member
Bună ziua. Revin cu o altă problemuță. Am fost plecată 2 săptămâni de acasă, iar bonsaiul s-a cam uscat. În ce sens..pai toate frunzulitele sunt la locul lor, verzi, dar uscate. L-am udat cum se cuvine în continuare, dar de vreo lună e la fel. Ce aș putea sa-i fac sa-si revină? M-am gândit sa-l și schimb intr-un vas mai mare, dar mi-e puțin frică de toata operațiunea asta.. :speechless:
 
Sus