bonsai in formare - ficus

nickserr

New Member
am pus in pamint niste crengute de ficus benjamina care s-au prins. as vrea sa creez un bonsai. care sint pasii pe care trebuie sa-i urmez? a inceput sa se inalte cu viteza si ma gindesc daca nu ar fi bine sa-i tai virful sa se dezvolte mai ales tulpina...?!
 

vali

Active Member
Moderator
nickserr a spus:
a inceput sa se inalte cu viteza si ma gindesc daca nu ar fi bine sa-i tai virful sa se dezvolte mai ales tulpina...?!
Nu, nu ar fi indicat.
Nu stiu de ce se intelege (in mod gresit) ca daca se tunde planta, atunci se ingroasa trunchiul :( . Nu ma refer la tine, nicksser, ci in general am observat asta. Trunchiul nu se dezvolta decat daca planta este lasata sa creasca liber.
In cazul butasilor tai de ficus, ti-as recomanda metoda taierilor succesive http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=9780 Iar acolo, am scris ca: "Va fi lasata sa creasca liber 1-2 ani, indiferent de inaltimea la care va ajunge; aceasta este nesemnificativa. Ceea ce ne intereseaza, este grosimea tulpinii. Cand aceasta ajunge cat degetul mic (sa zicem), iar scoarta s-a maturizat, atunci vom sti ca putem interveni." bla-bla, in continuare :D .
Deci, cred ca ar trebui sa "uiti" vreo 2 ani de ei si doar sa-i uzi si sa-i fertilizezi.
Spor!
 

vali

Active Member
Moderator
Cu placere.
Intre timp, ca sa nu te plictisesti asteptand :D , poti achizitiona un benjamin de genul http://www.hydroflora.cz/standart/Ficus ... 8%2019.jpg (se gasesc peste tot si nici nu sunt foarte scumpi), pe care sa incerci sa-ti formezi mana. Il poti reduce, poti alege ramurile principale, le poti fixa cu sarma, etc., astfel incat sa te apropii de o structura de la care sa poti porni in formarea unui bonsai.
Benjaminul este foarte docil... Indiferent de cate ori am gresit ceva, a iertat si a uitat repede :) .
 

lorena89

New Member
Vali, as putea incerca sa "prind" un retusa din crengute taiate din cel batran? Daca da, crengutele se pun direct in pamant sau trebuie lasate in apa, sa scoata "mustati"?
 

vali

Active Member
Moderator
Se poate prinde.
Si sunt valabile ambele variante: fie pui lastarii in apa pana apar mustati iar apoi ii pui in pamant, fie direct in pamant cu un pet deasupra. Rata de prindere este mare.
 
Sus