Bonsai (ficus ginseng microcarpa) bolnav?

drew89

New Member
Buna seara si bine v-am gasit.

De doua saptamani mi-am luat din IKEA un ficus. In mod normal, m-am documentat de am capiat. Filmulete cu japonezi batrani pe youtube, forumuri externe, interne, diverse site-uri cu sfaturi.
De atunci pana acum a pierdut 10-15 frunze cred. Se semi ingalbenesc si cad. Sau unele prezinta o 'pata' maro(partiala, nu acopera toata frunza) pe frunze. Parca se usuca zona respectiva peste noapte si cad.
Nu sta direct in lumina dar este lumina unde sta. De udat il ud cand se simte necesar. L-am udat de 3 ori pana acum. Cat sa fie umed pamantul. Str are vas cu scurgere si nu ramane exces de apa in ghiveci daca e prea multa apa. I-am si pulverizat de 2 ori(in dimineti diferite) cu apa pe frunze. Si cand l-am adus prima data, i-am sters toate frunzele cu atentie de praf. Era un mic porc jegos.
I-am luat ingrasamant(vezi poza) si i-am pus o singura data. Nu am gasit cu azot mai mult, ca teotetic am vazut ca asta se recomanda in general. Dar per total e ok NPK-ul. Oricum trebuie hranit din cand in cand. Odata pe luna in afara perioadei de crestere din ce am citit.
Asa arata o frunza galbioara.
Mentionez ca are muguri de frunze noi. In unele zone.
Are probleme? Fac ceva gresit? Sau doar "naparleste"? Nu as vrea sa moara. E simpatic. :)
Ma gandam sa il mut in ceva mai mare, respectiv asta: CLICK
Sau sa il mai las in ce este acum? Am deja pamantul asta: CLICK

Mersi si astept feedback.
 

Atașamente

Ultima editare:

crysty

Active Member
in general plantele din comert nu se pot adapta la om acasa , am spus asta intr-un comentariu ieri sau alaltaieri aici pe forum si ca aproximativ 99% din plantele cumparate din comert isi vor da duhul mai devereme sau mai tarziu din cauza ca in serele de unde provin au stat ani de zile sub conditii stricte si udate cu apa strict controlata la parametri. Odata adus acasa nu se poate adapta la noua viata, temperatura, tip de apa, lumina , etc.
Si daca vine si anotimpul rece asta le grabeste moartea pentru ca se adauga si ziua mai scurta deci mai putina lumina. De asta eu recomand ca totusi daca cineva vrea sa cumpere plante din florarie sau supermarket sa o faca primavara cand plantele se pot adapta mai usor. Dar cel mai bine este sa se cumpere plante de la precupeti sau persoane particulare din piata de pe taraba daca sunt, ei vand plante crescute in casa si care sunt perfect adaptate.
Adaptarea unei plante din comert ar putea dura chiar si 3-5 ani asta daca planta nu moare desi mai mult se va chinui.
Apropo de specia asta de ficus pentru bonsai , eu am avut un pui de ficus normal cu frunza mare , ficus elastica , pui primit sau cumparat , nu mai stiu , era acum 3 ani, era proaspat taiat , l-am pus in apa , a dat radacini si s-a prins, l-am crecut vreo 2 ani pe urma am primit o oferta de bani si l-am vandut . Ajunsese la vreo 60 cm inaltime . Ce vreau sa spun cu asta este ca era pui de la o planta crescuta de cineva acasa deci era perfect adaptata.
Faptul ca ati spus ca are muguri noi de crestere poate va include planta in cele cu 1% sanse sa se adapteze si sa creasca.
Ce pot sa va sugerez, un test, scoateti masca si farfuria si lasati ghiveciul original pe o farfurie de plastic pentru ghivece pentru o perioada, sa zicem o luna de zile . Mutati in acest timp de 1 luna de test, planta undeva unde are mai multa lumina cum ar fi la geam . Lumina de interior artificiala nu este de ajuns. Daca are parte si de un pic de caldura de langa un calorifer sau sa fie dusa in bucatarie la geam e si mai bine. Nu trageti perdeaua pentru ca se creeaza temperatura mai scazuta langa geam, dar oricum diametrul plantei nu permite si perdeaua trasa. Udati cu apa incalzita un pic adica sa fie la temperatura camerei sa nu fie rece de la canal. Presupun ca la bucatarie mai deschideti geamul din cand in cand, e foarte bine pentru ca plantele au nevoie si de aer proaspat dar la iarna sa mutati planta cand/cat aerisiti. E specie exotica si astea sunt mofturoase la frig.
E bine ca ati pus un pic de ingrasamant , iar in ce priveste NPKul ce ati spus ca nu se gaseste cu proportii mai mari, nu ati cautat destul
Mai vedeti ce mai spun si altii dar de obicei lumea nu se baga sa raspunda cand vine vorba de plante cumparate care mor din cauza ca nu se pot adapta pentru ca nu prea ai ce sa le faci. Chiar si stropite cu Amalgerol tot nu sunt sanse mari . Totusi daca va permiteti sa cheltuiti vreo 13 lei pe 100 ml de amalgerol de la fitofarmacie sa ii stropiti pe frunze cu solutie diluata nu ar fi rau dar daca planta tot nu se poate adapta veti ramane cu amalgerolul cumparat. Amalgerolul este un antistress pentru plante si are si ulei mineral solubil in apa deci va trebui sa faceti solutia cu apa calduta pentru a se dizolva mai repede ..merge si cu apa rece dar se dizolva mai greu.
Deci parerea mea despre frunzele ingalbenite este ca nu se adapteaza planta si/sau ca nu are aerisire pamantul de jos in sus ,pentru asta v-am recomandat testul sa lasati doar ghiveciul original fara masca si fara farfuria aia mare , o perioada sa vedeti .
Pe cat posibil data viitoare cand mai cumparati o planta cautati una in piata la ghiveci crescuta si vanduta de batranele sau tarani, alea sunt plante adaptate. Chiar daca au daunatori pe ele nu e problema asta se trateaza usor .
La noi in piata din centrul galatiului cand e vara si e cald mai apar pensionari sambata si duminica si am luat prin iulie un ghiveci cu un trandafir chinezesc de vreo 40 cm inaltime fara flori. Am dat 25 lei si acum planta face flori , un portocaliu decolorat , flori duble , a meritat banii . Am pus vitamine si ingrasaminte si plantei ii merge bine. Daca as fi cumparat de la florarie probabil era moarta planta pana acum.
Ce am cumparat din comert de la dedeman, si vad ca inca rezista si le merge bine, sunt 2 orhidee , tind sa cred ca orhideea nu este deloc pretentioasa si s-ar descurca mai bine decat un ficus mai ales bonsai.
 
Ultima editare:

drew89

New Member
Neata. Nu renunt la el asa usor.
Poze cu noile frunze cat si celalalt ingrasamant pe care l-am luat ieri. Nu gasesc alt ingrasamant relevant din punctul de vedere al azotului. Daca aveti recomandari, le ascult.
O sa incerc si recomandarile legate de ghiveci si lumina. Am sa dau si cateva gauri pe peretii laterali ai ghiveciului pentru o buna ventilatie. In mod normal are lumina. In spatele biroului meu este geam mare. Nu se trage niciodata jaluzeaua pentru ca nu suport eu personal asta. La geam nu il pun pentru nu e ok pentru el. Eventual il mut pe masa din dreapta mea.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna ziua, e bine ca nu renuntati usor la planta nici nu am avut intentia sa zic asta v-am spus doar ca sansele ca plantele din comert sa se adapteze sunt foarte mici.
In ce priveste ingrasamantul eu am diverse feluri, cu diverse proportii NPK dar in general sunt procente mari .
1 Am Houseplant focus la 1 L cumparat de pe http://www.indoorgardens.ro/search?keyword=houseplant&option=com_virtuemart&page=shop.browse&search=true&view=category&limitstart=0&Search=Cautare+in+magazin dar are mai mult K .
In schimb am vazut ceva de stropit care s-ar putea sa va intereseze http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/nutrienti-minerali-pamant/growth-technology/houseplant-myst-100-ml-d pentyru stropit pe frunze si in lista plantelor este si ficusul.
Dar sa stiti ca ei au 18 lei transportul.
2. Am 3 feluri de ingrasamant Kristalon de la dedeman http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/nutrienti-minerali-pamant/growth-technology/houseplant-myst-100-ml-d au proportii mari de NPK dar la fel mai mult K in schimb proportiile sunt mari nu ca astea lichide din comert de tip 4-5-6 ci 15-5-30 sau 19-6-20 si anume asta https://www.dedeman.ro/ro/ingasamant-universal-kristalon-gold-granule-0-5-kg/p/7027646 . Deci sunt de 4 ori mai puternice fata de astea lichide. O concentratie de 19% azot este destul de mare . Eu le prefer pentru ca au si multe microelemente de tot felul.
Dar ca sa fiu strict la ce va doriti adica mai mult azot, atunci trebuie sa cautati in principiu un ingrasamant de tipul "pentru plante verzi" pentru ca azotul este necesar pentru masa foliara.
Exemple :
1. NPK 8-3-5 https://www.florariatrias.ro/produs/ingrasamant-plante-verzi/
2. NPK 9-4-5 https://www.dedeman.ro/ro/ingrasamant-pentru-palmieri-agro-cs-lichid-500-ml/p/7016840
3. NPK 7-3-6 https://www.dedeman.ro/ro/ingrasamant-pentru-plante-verzi-compo-1442912066-lichid-500-ml/p/7027364
4. NPK 6-4-5 https://www.dedeman.ro/ro/ingrasamant-pentru-plante-verzi-amia-lichid-250-ml/p/7020207
5. NPK 9-4-5 https://www.dedeman.ro/ro/ingrasamant-pentru-plante-verzi-agrecol-gel-mineral-250-ml/p/7033380
6. NPK 8-3-5 https://www.emag.ro/ingrasamant-plante-verzi-lichid-concentrat-pokon-250-ml-8719400007879/pd/DVC7K2BBM/?ref=graph_profiled_similar_1_4&provider=rec-go&recid=rec_golang_49_efe63ba6e7f384d1d15129809c54fd9a19f7f4f4085bcd8659f32809fd3ead9d_1571912111&scenario_ID=49
7. NPK 7-4-4 https://www.emag.ro/ingrasamant-energy-plante-tropicale-500-ml-1110246/pd/DBJM9CBBM/?ref=graph_profiled_similar_1_6&provider=rec-go&recid=rec_golang_49_efe63ba6e7f384d1d15129809c54fd9a19f7f4f4085bcd8659f32809fd3ead9d_1571912111&scenario_ID=49
8. NPK 8-4-5 https://www.ferma-gradina.ro/ingrasaminte/ingrasaminte-chimice/ingrasamant-fitohorm-plante-decorative-frunze.html
9. NPK 7-3-6 https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-palmieri-si-plante-interior-1-litru.html
10. Ingrasamant foliar (de stropit pe frunze) bogat in azot NPK ~ 10-7-5 https://www.ferma-gradina.ro/ingrasaminte/ingrasaminte-chimice/ingrasaminte-universale/ingrasamant-foliar-extra.html

etc, etc... scrieti la cautare google "ingrasaminte pentru plante verzi" .
Principalul e compozitia asa ca nu va ghidati dupa denumire ca in fond toate au aceleasi macro si microelemente si un ingrasamant daca scrie ca e pentru trandafiri o sa mearga pus si la muscate sau la schefflera, plantele nu tusesc si nu exista vreun ingredient secret care sa le faca bune doar pentru o specie . Difera doar procentajul in compozitie. Eu am ingrasamant de orhidee Plantella la pastile mai bogat in fosfor si am pus la toate plantele pentru ca ma interesa fosforul .

Daca va intereseaza ceva cu mult azot si doar azot :
14% Azot https://www.ferma-gradina.ro/ingrasaminte/ingrasamant-fitohorm-14n.html

Exista si ingrasaminte cu continut mai mare de azot :
26% azot + 13 sulf https://www.emag.ro/azotat-de-amoniu-cu-sulf-saletrosan-26-50-kg-fm-8/pd/DFDLD4BBM/ dar astea se vand de regula in cantitati mari pentru uzul fermelor.

Ingrasamant doar cu azot este si vechiul si celebrul azotat de amoniu https://viasigradina.ro/azotat-de-amoniu-3-kg.html care se folosea pe timpul lui Ceausescu la greu la cooperativele agricole incat au poluat apele freatice cu nitriti si nitrati.

Daca va trebuie ingrasamant doar cu magnesiu pentru deficienta (frunze ingalbenite) atunci aveti https://www.ferma-gradina.ro/ingrasaminte/ingrasamant-fitohorm-24mg.html care are 24% Magneziu.
Daca vreti sa dati vitamine si aminoacizi superconcentrat atunci se gaseste asta http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/nutrienti-minerali-pamant/hesi/hesi-super-vit-50ml-d ,de asta folosesc si eu la plante pun in apa de udat si la dozajul de 1 picatura la 5 litri de apa o sa va ajunga toata viata :-D
Bani sa fie , ca ingrasaminte de diverse concentratii se gasesc de care doriti.
 
Ultima editare:

drew89

New Member
Am dat comanda de Ingrasamant Fitohorm 24Mg 1 L.
L-am scos total din ghiveci si mi s-a parut cam umed. Il las asa momentan. Totusi mi se par cam mari radacinile, pamant foarte putin. Iau in calcul sa il mut pentru ca nu mi se pare ca are loc deloc in ghiveci.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Am comandat de pe ferma-gradina, in luna aprilie , am cumparat amalgerolul de la ei plus niste tratamente si seminte de plante, sunt seriosi, singurul inconvenient atunci a fost ca venise tarziu coletul, intarziase cateva zile pentru ca era sezonul de insamantare si erau supra aglomerati cu comenzile si chiar lasasera ei un anunt pe site ca comenzile vor intarzia chiar si 72 de ore fata de data estimata din cauza numarului mare de comenzi de atunci.

Si acum mai am niste amalgerol , cam un sfert mi-a ramas sa folosesc pentru plantele mele, dar banii pe jumate de solutie consumata la altii mi i-am recuperat pentru ca am colaborat in particular cu o cafenea si un restaurant la tratarea plantelor de interior si exterior lor contra cost. Amalgerolul fiind folosit de mine in principal intre tratamentele cu Calypso la leandri si ca antistress in timpul verii pe jardiniere pline cu muscate , craite, etc.
Eu nu am cumparat nimic cu magneziu pana acum pentru plante, ma bazez pe kristalonul Gold care are 3% magneziu, deocamdata. Am folosit kristalon gold pe niste leandri (11 copacei in total la firmele astea 2) inca din iarna 2018 si asta vara pomisorii erau plini de flori.
E bine ca lasati un pic la aerisit radacinile, daca de exemplu mugurii noi aparuti pe planta nu se dezvoltau si cadeau atunci era foarte posibil ca sa fie din cauza umiditatii mari si constante la radacini combinata cu temperatura scazuta a pamantului din vas. A nu se uita ca iarna pamantul plantelor udate la interior este mult mai rece ca temperatura din camera asa ca de asta e foarte important ca apa de udat sa nu fie rece direct de la canal pentru ca s-ar face un soc termic la plante care poate duce la caderea masiva a frunzelor(ma refer in special la plantele mici nu adulte) si atunci nici mama amalgerolului si nici mama magneziului nu mai poate ajuta cu nimic daca nu se ia masuri de zvantare urgenta a pamantului.
 
Ultima editare:

drew89

New Member
Ii sun maine dimineata sa iau si un amagerol premium de 200. Pentru ca mi-au zis ca maine se preda la curier. In mod normal rezolv. M-am uitat si de un ghiveci nou, dar nu am gasit nimic decent care sa fie si cu gauri de evacuare a apei in surplus. Daca nu, iau de ceramica si dau singur gauri. Iar o tavita plina cu pietre gasesc eu, cat sa nu stea direct in apa ghiveciul. Nuca as pune asa multa dar ca idee.
Pana una alta, alta recomandare de ceva bun pentru el de luat de la ei? Nu sunt banii o problema, ci sa il ajut sa traiasca. Si sa traiasca bine.
 

crysty

Active Member
amalgerol de 200 ml cred ca este cam mult pentru copacelul care il aveti, dar pe ambalaj scrie ca expira dupa 18 luni de la data fabricatiei. Cineva a sunat in direct la Ce vor plantele si a intrebat ca daca poate folosi amalgerol expirat si dl. ing. Horea Ghibu a spus ca da, atat timp cat amalgerolul nu a fost inghetat.
Concentratia care am citit pe net ca se foloseste ar fi de 3-5 ml la 1 Litru de apa dar eu folosesc minimul, adica 3 ml la 1 litru de apa mai ales ca am plante mici si astea sunt mai sensibile la concentratii. Dumneavostra ca sa stati linistit puteti stropi planta cu minimul adica de 3 ml la 1 litru de apa sau chiar mai diluat de 2 ml caz in care puteti stropi mai des. Eu asa fac, stropesc mai diluat dar mai des adica cam de 1 data pe saptamana.
Amalgerolul este austriac parca, are extract din vreo 40 de plante dar este cumparat engross de firme romanesti si ambalat la noi , la flaconul asta vad ca dupa o oarecare folosinta la strangerea capacului mai zdravana se da capacul peste cap asa ca sa aveti grija sa nu depozitati flaconul culcat .
Eu am o dambla , ca sa nu se ingroase prin evaporare pe langa capac sau sa nu curga daca se rastoarna, am invelit capacul cu niste plastic de punga si am pus un elastic de borcan/bani. Se stropeste foliar amalgerolul dar merge pus un pic si in apa de udare . Daca se pune in apa de udare el va stimula descompunerea resturilor vegetale si va face pamantul un pic mai gras. Nu ajuta pamantul asa cum ajuta ciupercile micorizante sau bacteriile benefice dar nici rau nu face, eu am mai pus un pic si foarte rar si in apa de udare fara sa imi afecteze ceva.
Ce altceva pot sa va recomand de pe site ?
Pai ar fi cropmaxul https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-cropmax.html , care este si el bio, tot foliar se aplica adica de stropit pe frunze, de asta am si eu, se spune in descriere ca ajuta mult la imbobocire, inmugurire si la lastarire . Eu nu pot sa imidau seama daca e asa pentru ca folosesc prin rotatie si altele . Cred ca un flacon de 20 ml ar trebui sa va ajunga pana la inceputul verii daca folositi 1 data pe saptamana cu concentratie mai diluata de 1 ml la 3 litri de apa. Daca mai intentionati sa luati cumva sio alta planta cum ar fi un trandafir chinezesc atunci puteti sa luati 50 ml dar nu luati cantitati mari decat daca mai cumparati plante si de aceea cred ca 20 ml ar fi de ajuns . Daca mai luati plante pe viitor atunci investitita buna ar fi sa luati de pe acum 50 ml dat fiind faptul ca preturile cresc repede la noi. Termenul de garantie scris pe flacon este de 5 ani deci rezista mult.
In descrierea lui pe site o sa vedeti ca nu spune ca are si aminoacizi dar pe flacon scrie ca contine si aminoacizi, stimulatori de crestere, enzime si vitamine. Cropmaxul este un produs olandez.
Ar mai fi Atonik https://www.ferma-gradina.ro/stimulator-crestere-atonik.html , iarasi un stimulator de crestere arhi cunoscut ca si cropmaxul, atonkul este to foliar, contine o substanta in 3 forme de tip naturala si care ajuta din cate vad eu, ca am si asta, la mentinerea unei culori perfecte de verde sanatos al frunzelor semn ca frunzele sunt sanatoase cu asa ceva stropit pe ele. Am vazut asta cu ochii mei pe frunzele de rasaduri la muscate ca erau de un verde mai crud sanatos primavara abia cand se incalzea afara. Atonkul este concentrat asa ca se dozeaza foarte diluat pentru siguranta , eu folosesc 1 ml la 3 litri (la fel ca cropmaxul) . Atonikul are scris pe flacon ca expira dupa 3 ani si este o idee mai scump ca cropmaxul. Atonikul este de fabricatie japoneza . Cred ca 25 de ml v-ar fi de ajuns pana pe la vara .
Ce nu am dar am vazut acum pe site, ar fi de recomandat si Agrocean B ce contine extract de alge Laminaria 597,72 g/l; Bor (B) solubil in apa 2,5%; Magneziu (MgO) solubil in apa 5%. Este tot foliar dar faptul ca are extract de alge il face sa se incadreze la stimulentii de crestere antistres . Dupa cum o sa vedeti descrierea contine magneziu 5%. Dar si amalgerolul este antistress asa ca nu cred ca este neaparat de luat agroceanul B.

De retinut : Nu amestecati stimulentele si nu supradozati. De exemplu in saptamana asta stropiti pe frunze cu amalgerol, saptamana viitoare stropiti cu cropmax, saptamana urmatoare stropiti cu atonik. Eu asa fac, alternez substantele, nu le amestec pentru ca nu am de unde sa stiu daca se anuleaza substantele una pe alta sau daca nu creeaza fitotoxicitate si chiar la descrieri spune ca se pot amesteca multe intre ele, asa sunt eu mai fricos si mai grijuliu cu banii dati.

Sa stiti ca amalgerolul , cropmaxul, atonikul, sunt atat de populare incat le veti gasi si la fitofarmacie de cumparat asa ca daca nu mai puteti comanda si astea, le veti gasi in oras la fitofarmacie.
Eu folosesc astea 3 substante alternativ si pe trandafir chinezesc si pe orhidee si pe muscate si pe cale sau pe crizanteme si pe leandri, etc , nu conteaza ca drescrierea spune ca sunt pentru legume.
Aici in poza a 2a se vede ce aveam cumparat pana in luna mai si ce folosesc https://egradini.ro/forum/threads/angela-si-micutele-ei-pasiuni.21084/#post-767064 , intre timp am mai cumparat cate ceva. Adica asta este poza :


Daca ma intrebati ce ar mai bun pe site care sa merite atentie si care nu se gaseste in magazine ,ar fi :
- https://www.ferma-gradina.ro/revital-10-g-100-g-500-g-1-kg.html care este un antistress pentru transplatare rasaduri
- https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-aminofeed-super-250ml-1l.html care are tot asa extract de alge si aminoacizi
- Agrocean B https://www.ferma-gradina.ro/ingrasaminte/ingrasamant-agrocean-b.html ce are extract de alge si magneziu
- Wuxal Ascofol https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-wuxal-ascofol.html ce contine xtract de alge, aminoacizi si minerale dar e cam spump si nu merita doar pentru o planta. Eu nu mai cumpar nimic ca e posibil sa incetez colaborarea si nu imi permit doar pentru mine.
Dar daca as avea ocazia sa aleg dintre toate astea enumerate adineauri as alege wuxal ascofol pentru ca plantele nu au nevoie doar de NPK ci si de aminoacizi, vitamine, etc.
 
Ultima editare:

drew89

New Member
In regula, de 100 sa fie atunci, sa nu facem risipa. Si Atonik pare sa imi faca cu ochiul. Revin maine cu feedback. Iau si Wuxal Ascofol n calcul.

Legat de dozaje, nu le-as fi combint niciodata. Nici ce am acum, mi-am propus sa ii pun odata pe luna. Sau ar trebui mai des? Din ce am citit, spun ca trebuie odata la 2 sapt in perioada de crestere(martie-sept oarecum) si mai rar dupa. Daca iau amagerol + atonik + ce am deja(ma rog, oricum cred ca sunt la fel cele de le am deja, nici nu m-a uitat atent spre rusinea mea). Cum ar trebui administrate aproxmativ? Tinand cont ca cele 2 recomandate sunt prin pulverizare iar cele actuale prin udare. Ma rog, merg si ele prin stropire dar nu cred ca are rost.
De sters de praf mi-am propus sa il sterg odata pe luna cu apa calaie.
Mersi de suport.
 
Ultima editare:

drew89

New Member
@crysty

Ma tot uitam la amlgerol vs wuxal. Daca judecam dupa cantitate pret, amalgerol ar trebui sa fie mai bun. Judecand pur analitic. 1L de amalgerol ar fi ~100lei. Nu le-as lua pe amandoua ca sunt din aceasi categorie. Sau gresesc?
Mersi.
 

crysty

Active Member
In regula, de 100 sa fie atunci, sa nu facem risipa. Si Atonik pare sa imi faca cu ochiul. Revin maine cu feedback. Iau si Wuxal Ascofol n calcul.

Legat de dozaje, nu le-as fi combint niciodata. Nici ce am acum, mi-am propus sa ii pun odata pe luna. Sau ar trebui mai des? Din ce am citit, spun ca trebuie odata la 2 sapt in perioada de crestere(martie-sept oarecum) si mai rar dupa. Daca iau amagerol + atonik + ce am deja(ma rog, oricum cred ca sunt la fel cele de le am deja, nici nu m-a uitat atent spre rusinea mea). Cum ar trebui administrate aproxmativ? Tinand cont ca cele 2 recomandate sunt prin pulverizare iar cele actuale prin udare. Ma rog, merg si ele prin stropire dar nu cred ca are rost.
De sters de praf mi-am propus sa il sterg odata pe luna cu apa calaie.
Mersi de suport.
Pai regula de aur e sa nu le combinatii chiar daca unii ar putea spune ca nu intampla nimic, mai bine previi decat sa tratezi , mai bine mai fricos decat sa plang ca am amestecat fel si fel si nu mai stiu ce e de vina.
In rest totul tine de dozaje (concentratii) si anume daca respectati concentratiile legale recomandate pe produs atunci respectati si intervalul recomandat. Eu prefer la stropirile foliare sa fac concentratii mult mai diluate dar sa stropesc mai des si anume daca o concentratie recomandata de fabrica spune ca trebuie stropit odata la 2 saptamani , eu aleg sa injumatatatesc concentratia si stropesc odata pe saptamana dar in final tot la cea recomandata de fabrica se ajunge doar ca eu nu prea dau repaus :tavalit: la administrare dar asta este alegerea mea , o risc si experimentez pe banii mei, dumneavoastra stropiti la intervalele care credeti.
Si daca ma intrebati de cum sa administrati pe cele la sol si cele foliare , vreau sa va spun ca ingrasarea foliara este are efect rapid, este ca administrarea intravenoasa de hrana cand omul e pe patul de spital. Administrarea la sol a celor chimice isi arata efectul cu intarziere chiar si dupa aproape o luna pe cand administrarea foliara are efect imediat pentru ca se asimileaza prin frunze.
Extra sfat util : subtioara frunzelor (spatele frunzelor) are membrana mai subtire si asimilarea stimulatorilor este si mai rapida si mai eficienta asa ca daca aveti timp stropiti si sub frunze.
Dar cand/cum se alterneaza cele de sol cu cele foliare ? Pai nu mi-am facut o regula si nici nu m-am documentat si ca sa scap de o grija, dupa ce ud plantele cu ingrasamant si am lasat la scurs ghiveciul respectiv de apa pe marginea chiuvetei atunci stropesc si foliar. Bineintelesca nu stropesc mereu, cateodata nu am timp sau omit dar media ar fi cam de 1 data pe saptamana stropit foliar. Iar adminstrat ingrasamant in apa de udat cam tot asa odata pe saptamana sau mai rar ca acum e frig. Dar v-am spus eu imi permit sa adminstrez mai des pentru ca pun foarte putin ca si concentratie, de exemplu folosesc kristalon gold doar cat iau cu 3 degete si pun in 5 litri de apa sau pun 1 ml de houseplant focus la 5 litri de apa deci la cat de putin pun aproape ca nici nu se simte, doar ca pun mai des decat as fi respectat vreo indicatie oficiala.
Puteti sa o numiti ingrasare dupa ureche sau dupa cum ma taie capul :tavalit: ..ce m-a determinat sa aplic metoda asta de aproape apa chioara dar foarte des ? Poate faptul ca in sere florile si plantele se uda cu apa din bazin ,apa care nu este doar o simpla apa ci este controlata cu strictete la PH si i se pune tot felul de stimulente sau adjuvanti. Ca nu i se adauga mereu ci poate periodic asta nu mai stiu.

Ca intercalere intre ele ? pai la mine nu este vreo regula, cateodata se nimereste ca dau si la sol si tot in aceeasi dau si foliar , v-am spus nu imi fac griji mari pentru ca eu folosesc concentratii foarte slabe.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
@crysty

Ma tot uitam la amlgerol vs wuxal. Daca judecam dupa cantitate pret, amalgerol ar trebui sa fie mai bun. Judecand pur analitic. 1L de amalgerol ar fi ~100lei. Nu le-as lua pe amandoua ca sunt din aceasi categorie. Sau gresesc?
Mersi.
Amalgerolul este mai bun , nu are rost sa cumparati si wuxal ascofol decat daca ati avea flori mai multe si treceti pe el cand se termina amalgerolul. Dar pana sa terminati amalgerolul mai e cale lunga (cateva luni de zile) asa ca veti decide de la anul daca mergeti tot cu amalgerol sau daca vreti sa incercati si altceva precum wuxalul. Amalgerol am si am testat, in schimb wuxal nu am avut si nici testat asa ca nu pot sa spun ca trebuie luat sau ca si-ar merita bani.. Si cu amalgeroilul, daca planta ii este dat sa moara nici amalgerolul nu o poate ajuta tot asa cum omul bolnav de cancer nu il mai poate ajuta niciun medicament decat sa ii intarzie boala.
 
Ultima editare:

drew89

New Member
In regula, mergem pe amelgerol si atonik plus fitohorm mg. Presupun ca scrie si pe ambalaje cum se prepara dar prefer sa intreb. La litru de apa catile mg se pune din fiecare? Evident sticle diferite. Are ceva daca folosesc apa plata? Sa evitam clorul din apa 'potabila'.
Si are ceva daca le pastrez gata preparate si le pun in pulverizator doar cand vine vremea de stropit cu ele?
Sau e bine sa fie fresh de fiecare data preparat? Cu toate ca logic nu prea e posibil si ar fi risipa. Sau sa faci munca de chinez batran si sa vezi cata apa ai nevoie pt x cantitate de ingrasamant.
Scuze ca am 1000 intrebari dar imi place sa fac totul corect.

Later edit. Si toate 3 sunt foliare, respectiv se administreaza prin pulverizare? Tehnica cu pulverizatul sub frunza am citit-o pe un forum strain si e logic daca te gandesti.
 

crysty

Active Member
In regula, mergem pe amelgerol si atonik plus fitohorm mg. Presupun ca scrie si pe ambalaje cum se prepara dar prefer sa intreb. La litru de apa catile mg se pune din fiecare? Evident sticle diferite. Are ceva daca folosesc apa plata? Sa evitam clorul din apa 'potabila'.
Si are ceva daca le pastrez gata preparate si le pun in pulverizator doar cand vine vremea de stropit cu ele?
Sau e bine sa fie fresh de fiecare data preparat? Cu toate ca logic nu prea e posibil si ar fi risipa. Sau sa faci munca de chinez batran si sa vezi cata apa ai nevoie pt x cantitate de ingrasamant.
Scuze ca am 1000 intrebari dar imi place sa fac totul corect.

Later edit. Si toate 3 sunt foliare, respectiv se administreaza prin pulverizare? Tehnica cu pulverizatul sub frunza am citit-o pe un forum strain si e logic daca te gandesti.
Am scris mai sus concentratiile folosite de mine dar ma rog, va descriu cele recomandate de fabrica :
Amalgerol :
Daca va uitati pe pagina produsului https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-amalgerol-premium.html la concentratii o sa vedeti undeva scris :
Horticultura/sere→ nutri-irigatie cu 200 ml-500 ml/1000L apa, la interval de 10-14 zile; aplicare foliara cu 300 ml - 500 ml/ 100 L apa .
(nutri-irigatie inseamna in apa de udat pe randul de legume cu furtun cu picurator sau asemanator dar acum discutam de foliar mai mult)
Deci la aplicare foliara este 300-500 ml la 100 litri de apa , e simplu ,taiem doua zerouri si atunci avem 3-5 ml la 1 litru de apa.
V-am scris si mai sus ca asta e concentratia recomandata de fabrica dar eu folosesc minimul de 3 ml ca asa vreau eu, mai precaut ,folosesc mai diluat .
De ce am ales horticultura/sere ? pentru ca aici se incadreaza legumele de sera si chiar florile. Deci ar fi cel mai aproape si de florile de interior.

Atonik :
Daca va uitati pe pagina produsului https://www.ferma-gradina.ro/stimulator-crestere-atonik.html la concentratii pentru diverse legume si flori exemplu garoafe, concentratia este de obicei specificata ca fiind de cam 1:2000 - 1:4000 . Ce inseamna asta ?
Adica la o unitate de atonik se pun 2000-4000 unitati de apa. Si anume de exemplu la 1 ml de atonik se pun intre 2000 si 4000 ml de apa (adica 2-4 Litri de apa) .
Daca cititi cu atentie in comentariul precedent am scris ca folosesc 1 ml la 3 litri de apa . Cifra 3 este mijlocul intre 2 si 4 litri de apa. Aici concentratia folosita de mine si mentionata nu este una diluata ci este perfect normala si recomandata de fabrica. Deci asta ar fi cam singurul care folosesc concentratie normala s inu diluata.


Fitohorm Mg :
Daca va uitati pe pagina produsului https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-fitohorm-24mg.html la descriere o sa vedeti ca scrie :
Mod de utilizare/aplicare:

- fertilizator foliar→
5-10 l/ha/tratament, pentru gradini hobby: 1-2 % concentratie (100-200 ml/10 l apa)
- stimulator nutritiv→ 0.1-0.5 % concentratie (1-5 l /1000 l apa)

- fertilizator foliar asta inseamna ca daca este 100-200 ml/10 l apa , taiati numarul de zerouri care trebuie adica un singur zero si sa aflati cat se foloseste pentru 1 litru de apa deci concentratia pe care v-o recomanda fabricantul la 1 litru este 20 ml la 1 litru de apa.
- stimulator nutritiv 0.1-0.5 %
asta inseamna ca daca se adminstreaza in apa de udat ,faceti calcularea/transformarea :
La 0.5% concentratie inseamna ca se pun 0.5 litri fitohorm la 100 litri de apa dar e prea mare cantitatea pentru dumneavoastra ca doar nu aveti hectare intregi asa mai transformam/reducem o data si reiese ca se pun 0.05 litri fitohorm (50 mililitri ) la 10 litri de apa dar cum si 10 litri de solutie va este prea mult atunci mai transformam matematic o data adica mai punem un zero dupa virgula si reiese : 0.005 litri fitohorm (5 mililitri) la 1 litru de apa.
Deci daca nu am gresit transformarea atunci dumneavostra nu trebuie sa depasiti concentratia de 5 ml la 1 litru de apa.
Observ ca e mare concentratia pe foliar fata de cea daca se pune in apa de udat, dar dumneavoastra ca sa stati linistit puteti sa aplicati metoda mea si anume mai diluat dar stropit mai des sau la interval normal. Acum cred ca intelegeti ca si asta este un motiv al meu de ce prefer mai diluat dar stropit un pic mai des.
Ei spun ca concentratia este intre 0.1 si 0.5% deci puteti pune si 1 ml la 1 litru de apa , sau 2 ml ,sau 3 , dar sa nu treaca de 5 ml in litrul de apa de udat.

Fie ca ne place sau nu matematica dar cand vine vorba de dozari trebuie sa lucram cu transformari, ca sa nu supra-dozam.

Cum sa puteti masura ceva la ordinul de 1 mililitru ? E foarte simplu ! Mergeti la o farmacie umana si cumparati una sau doua seringi micute pentru insulina gradate la 1 mililitru sau de 2, de cat gasiti. Aruncati acul sau il lasati pe tejghea cand le cumparati. O astfel de seringa costa cam 50 de bani. E bine sa luati vreo 2 de rezerva ca se sterge vopseaua cu gradatii de pe ele usor la folosinta indelungata.

Fie ca ne place sau nu chimia dar cand vine vorba de plante si de dozari trebuie sa lucram cu o pipeta sau o seringa gradata asa ca in filme sau ca la scoala.
Transformarile de mai sus si cum se fac sunt parerea mea nu m-a invatat nimeni, asa ca sper ca nu gresesc modul de calcul.

Si acum despre folosirea solutiei preparate :
La fel am zis si eu, ca nu este rentabil sa faci solutie , sa folosesti doar un pic pentru stropit si restul sa o arunci si asa ca eu imi fac solutie pentru 1 litru de apa cu vreun stimulent anume si o folosesc la stropit pana se termina . Si apoi trec pe altfel de stimulent tot asa pentru 1 litru de apa si stropesc cu el pana se termina si tot asa prin rotatie. Suna ca un fel de tratament dar la nesfarsit si automat se face pauza la un stimulant anume cand s-a trecut pe altul. :-D
De stropit folositi o pompa de la stropit geamurile. Poate sa ramana solutia facuta pana la urmatoarea folosinta ca nu se strica, atat timp cat nu amestecati substantele/biostimulentele nu are ce sa se intample rau.
Nu am folosit apa plata dar cred ca e mult mai bine.
Deci da, poate sa ramana solutia gata facuta in pulverizator dar nu uitati ce v-am spus sa stropiti prin rotatie cu diversi stimulenti (adica incepeti cu 1 litru solutie de amalgerol, cand o terminati faceti 1 litru de solutie de atonik, si tot asa). In asa fel veti avea doar un bidon cu solutie si nu 10 sa umpleti camara cu ele.

In ce priveste noul vas daca vreti unul puteti incerca la dedemanul din orasul dumneavoastra , puteti vedea si pe siteul lor dar e alta cand il vedeti pe raft .
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Aveti un mare noroc ca a supravietuit iernii dat fiind faptul ca astfel de bonsai sunt crescuti in sere ani de zile si se adapteaza la conditiile de acolo .
Eu nu prea ma risc sa cumpar plante care provin din sere mai ales daca nu am stimulatori de crestere macar sa incerc sa fac planta sa supravituiasca iernii la interior unde are parte de lumina mai slaba si nu prea mult de aer proaspat.
 

Ane

New Member
Norocul meu sau al lui, nici nu conteaza. Conteaza rezultatul. :rofl:
Am revenit. Amicul s-a luptat si a decis sa supravietuiasca. A chelit dar de aprox 3 luni nu i-au mai cazut frunze(maxim 2-3 rebele).

Dupa ce am facut poza, l-am sters si de praf. :)


Poza atasata cu ce am folosit prin pulverizare pe sub frunze chiar si peste uneori. Bineinteles nu vorbesc de cele 2 ingrasaminte(alea le-am pus doar la radacina).

Buna,
Are nevoie de soare, de muuuult soare. O spun din propria experiență. Am 3. Doi au chelit la maxim si am spus că o să-i pierd. Între timp ne-am mutat si le-am pus în geam unde bate soarele aproape toată ziua. Și-au revenit si au crescut enorm. Soarele e ce-l mai bun tratament din ce am observat în cazul ficusilor.
Mult noroc!
(Atașez câteva poze: în prima poza au început sa isi piardă frunzele, în a doua poză nu mai au frunze deloc si ultima poza a fost făcută acum)20190111_132035.jpg20190130_130143.jpg20200324_163340.jpg
 
Ultima editare:

drew89

New Member
Buna,
Are nevoie de soare, de muuuult soare. O spun din propria experiență. Am 3. Doi au chelit la maxim si am spus că o să-i pierd. Între timp ne-am mutat si le-am pus în geam unde bate soarele aproape toată ziua. Și-au revenit si au crescut enorm. Soarele e ce-l mai bun tratament din ce am observat în cazul ficusilor.
Mult noroc!
(Atașez câteva poze: în prima poza au început sa isi piardă frunzele, în a doua poză nu mai au frunze deloc si ultima poza a fost făcută acum)Vezi atașament 9193Vezi atașament 9194Vezi atașament 9195

Frumosi, sa iti traiasca. Nasol cu pandemia actuala ca a trebuit sa il iau de la munca si sa ii schimb mediul. Momentan pare ok. A avut o tentativa de a face mucegai gri. Dar l-am stropit cu putin otel cu apa si l-am udat de "jos in sus". Incat sa moara mucegaiul. Acum e ok.
 
  • Like
Reactions: Ane
Sus