Bonsai de exterior

carmenn

Member
Am 2 pini sortiti a fi bonsai. E primul lor " in captivitate".
E prudent oare sa-i las afara pe timpul asta?
Sunt pe pervazul unui geam, deci nu cade zapada sau alte precipitatii pe ei.
Si udarea cam la cat timp sa o realizez, mi-e frica sa nu inghete mai rau.
 

vali

Active Member
Moderator
carmenn a spus:
Am 2 pini sortiti a fi bonsai. E primul lor " in captivitate".
E prudent oare sa-i las afara pe timpul asta?
Buna carmenn,
ar fi bine sa putem vedea acesti 2 pini...
Acum, cateva ganduri (strict personale):
- CINE a sortit pinii sa devina bonsai?... De obicei, in asta au si ei (copaceii) un cuvant de spus, in sensul ca vor (prin felul cum au pornit in viata) sa devina bonsai. Pot exista plante (pini, ulmi, paducei, malini, buxusi, etc.) pe care-i poti pica cu ceara si nu vor deveni bonsai.
- daca e primul lor an in "captivitate", ar fi bine de stiut cand au inceput efectiv captivitatea :) . Pentru ca asta e posibil sa se fi intamplat in februarie 2007 (si atunci pot ramane afara pe pervaz fara probleme, daca vasul o permite), sau in noiembrie 2007 si atunci nu pot ramane pe pervaz, indiferent de cum arata vasul in care sunt plantati, ci vor trebui mutati intr-o sera rece (sau ceva similar).
- ce se intelege prin "captivitate"? Au fost luati direct din pamant (de undeva de la munte), sau "captivitatea" a inceput cand i-ai adus acasa de la Bricostore (unde erau pusi tot in vase)?
- faptul ca ar fi cazut zapada pe ei nu era o problema... zapada tine de cald chiar si plantelor aflate in vase, nu numai celor plantate direct in pamant (asta daca vorbim de o planta ce a petrecut cel putin un an intr-un vas).
- Eeeii... udarea... In bonsai, cand spui "udare" e ca la eschimosi, care au pentru cuvantul "gheata" peste o suta de cuvinte, in functie de anotimp, de culoarea, grosimea si consistenta ghetii.

Depinde mult de ce substrat au pinii, de cand au fost plantati, de varsta lor, de marimea vaselor, de ce fel de pini sunt (pentru ca un Pinus silvestris nu are aceleasi nevoi ca un Pinus mugo).
Ca o regula generala, luandu-ne dupa dictonul basescian "iarna nu-i ca vara", as putea spune "uda-i mai putin". Dar nu pot stii daca n-as face o prostie.
Ideea e ca speciile din genul Pinus nu se dau in vant dupa substraturi care sa musteasca de apa (nici vara), dar nici nu suporta uscaciunea un timp prea indelungat. Deci, daca plantele sunt sanatoase, recomandarea mea ar fi ca acum iarna, doar sa mentii umiditatea solului la un nivel cat mai redus si cat mai constant.
 

carmenn

Member
intai pozele :
http://i239.photobucket.com/albums/ff14 ... G_0032.jpg
http://i239.photobucket.com/albums/ff14 ... G_0034.jpg

astia sunt niste pui de pin pe care i-am luat din mediul lor natural (nu chiar munte , dar aproape ) cu scopul declarat de a-i face bonsai ( de aici " le e sortit" ). Asta se intampla prin primavara, nu chiar februarie, dar oricum vara, toamna, am petrecut-o impreuna.
Sustratul e cel din mediul natural, un pic de pamant rosu, plus un pic de pamant de gradina. ( "un pic" pt ca e vasul mic :wink: )
Nu-i ud prea des, chiar rar pot spune, si se pare ca n-au o pb cu asta, deocamdata.
mersi mult
 

vali

Active Member
Moderator
Eeee... acum vazandu-i, imi dau seama ca sunt chiar pui... adica "abia fatati" :) .
Dar principala problema pe care o sesizez (vis-a-vis de intrebarea ta initiala) este aceea ca vasele sunt mult prea mici pentru a rezista in cazul unui inghet. Intr-un volum mai mare de substrat, inghetul nu ar fi fost chiar un pericol; dar in 5 linguri de pamant...
Asa stand lucrurile, probabil ca e mai bine sa-i pui undeva mai la adapost.

In alta ordine de idei: nu stiu cat de "la curent" esti cu modelarea pinilor ca bonsai... Este, probabil, specia cea mai greoaie, mai dificila (cel putin, asa e perceputa). Ar fi bine sa te documentezi temeinic, daca vrei sa continui cu ei. Inafara de asta, puiutii tai ar avea nevoie de ani buni direct in pamant (cel putin vreo 3-4) timp in care sa nu le faci nimic, ci doar sa-i lasi sa creasca si sa-si dezvolte trunchiul si o eventuala structura a ramurilor pe care sa poti lucra ulterior.

Un lucru important care ar trebui inteles din capul locului, este acela ca poti avea un bonsai din samanta - nu spune nimeni ca nu - dar cel mai bine este ca samanta sa fi fost pusa de bunicul tau.
Ce vreau sa spun: viata unui om este prea scurta pentru a-si permite sa astepte 30-40 de ani sa creasca un butasel de te-miri-ce (ciupindu-l ici-colo), pentru ca apoi sa treaca la rafinare si finisare.
Toti cei care se ocupa de bonsai, cauta "scurtaturile", incearca pe cat posibil sa "ajunga mai repede"... iar cea mai buna metoda pentru a face asta, este alegerea unui material de pornire care sa-ti ofere cat mai multe posibilitati.
 

carmenn

Member
hm :? pai decat sa-i plantez iar in grădină, mai bine îi mut intr-un vas mai mare, la primavara, si în timp ii voi forma...până atunci , la adăpost cu ei. :wink:
iar cu scurtatura, voi incerca sa vin acasa cu un pui ceva mai mare, da va trebui sa-mi iau un hârleţ cu mine in drumetii, caci si astia mici mi s-au părut greu de smuls.
cat despre pregatirea mea in ale bonsaitului...nu pot spune ca am mai mult decat pasiunea, si perseverenta, restul sunt deschisa sa le invat, mai pe propria piele, mai din experienta altora, insa spre disperarea celor din jur, am de gand sa incerc cu cat mai multe specii :)
 
Sus