Bonsai Carmona

nely

Member
:rofl: :tavalit: ti-a pus capac , Vali
Scuze :oops: , am crezut ca din poze nu se vedea clar...dar nu-i problema o sa caut un insecticid sa vad rezultatul...pina acum "la udat" mai pica cite unul in vasul cu apa...dar curios, pe primul l-am lasat in apa cam 4 zile si a rezistat aproape nemiscat, dupa ce l-am scos pt pozat a inceput sa se agite...
Multumesc Vali, tinem legatura :wink:
 

Sash

Active Member
Mar1vs a spus:
Stimati colegi de breasla si de forum,

Tot plimbandu-ma prin oras din florarie in florarie, in cautarea vreunui "mallsai" cat de cat acceptabil (pentru a incepe, totusi de la ceva) am gasit (a dracu' treaba, chiar la cea mai apropiata florarie dupa ce umblasem tot orasu') un fain exemplar de Zelkova Schneidria, la 30 de lei. Nici nu am mai stat pe ganduri si l-am luat, mai ales ca tot cautam eu un Zelkova de mult timp. Forma coroanei e acceptabila (desi a fost tuns cam... neglijent la florarie, unde a stat), si pare sanatos tun.

O poza aici:
http://i847.photobucket.com/albums/ab34/Mar1vs/DSC02051.jpg.

Vreau sa va intreb daca in primul rand mai are cineva asa ceva? E o specie de interior sau exterior? (pe 'net am gasit ca-i de exterior, dar in "fisa" lui scrie ca provine din partea calduroasa a chinei si ca prefera interiorul). Astept o parere-doua... un sfat... (pe internet se gasesc foarte putine informati despre varietatea "Schneidria")

Il las o saptamana acasa, sa se obisnuiasca cu mediul, apoi il transplantez (trebuie musai schimbat substratul), iar la primavara: primele taieri de formare si legari. Ma gandesc sa-i schimb unghiul de plantare, dar, om mai vedea... Ce spuneti?

LAST EDIT: Dupa cum mi-a atras atentia dl. Scordaliu, s-a dovedit ca fisa plantei nu prea avea dreptate, iar copacelul este nu o Zelkova Schneidria, ci o Carmona Microphylla, specie de interior.
vali a spus:
Salut,
Esti sigur ca ai postat imaginea care trebuia?
Ce vad acolo, este o carmona...

Specia de care pomenesti tu, ar trebui sa arate cam ca acest U. parvifolia var Hokkaido (vezi link)
http://3.bp.blogspot.com/_3lZuvGkw4GY/T ... .10.10.jpg

Zelkova, da, este o specie de exterior, ca toate speciile de ulm.. Carmona insa... Iar ce e-n poza, sigur e carmona!
Ai fisa plantei aici http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=588
Mar1vs a spus:
:eek:
Da, sigur am postat imaginea care trebuia. Si acum m-am convins si eu ca am o Carmona, dupa ce am dat un search pe "gugles"...

Tare de tot treaba, ca pe fisa plantei scrie "Zelkova schneidria"... Adica, bine, stiam eu ca nu tre' sa ai incredere prea mare in fisele din florarii... da' nici chiar asa!

In orice caz, multzam' fain domnu' Vali pentru ca mi-ai atras atentia... :) Ma gandeam sa-l las in exterior. Dar, parca e mai bine ca este o Carmona, nu de alta, da' e plin 'netul de informatii despre specia aceasta!
Si in plus: face si flori si fructe! Sper sa scot un bonsai in toata regula din el! :D
liviu2512 a spus:
Flori,da.Fructe...foarte greu.Poate daca la vara o lasi afara,vor trece albinele si pe la ea.In rest,creste repede.Sa te bucuri de el si sa-ti cresca cum vrei tu!
 

Mar1vs

Member
Multumesc, Sash, ca ai mutat topicul. :D
Scuze daca l-am postat unde nu trebuie...

In legatura cu pomisorul: nu-l mai transplantez acum, astept pana la primavara. Substratul pare bun si se simte bine, deocamdata, copacelul asa cum e.... I-am facut deja prima tundere si am legat cateva ramuri (principalele). A inceput sa capete forma.

O sa postez si niste poze ceva mai incolo. Orice sfat sau precizare ar fi bine-venit[a]. :)
 

Mar1vs

Member
L-am tuns bine de tot si i-am rarit mult coroana (Doamne feri' cum fusese tuns la florarie... avea o coroana mult prea compacta si incalcita rau).
I-am legat doar vreo 5-6 ramuri, principale. Urmatoarea legare: la vara, probabil, sau chiar mai tarziu.

Poze cu copacelul:

La inceput:
http://i847.photobucket.com/albums/ab34/Mar1vs/Carmona Microphylla evolutie/DSC02051.jpg
Acum (cateva pozitii):
http://i847.photobucket.com/albums/ab34/Mar1vs/Carmona Microphylla evolutie/DSC02163.jpg
http://i847.photobucket.com/albums/ab34/Mar1vs/Carmona Microphylla evolutie/DSC02164.jpg
http://i847.photobucket.com/albums/ab34/Mar1vs/Carmona Microphylla evolutie/DSC02166.jpg
Proiect pentru 2-3 ani:
http://i847.photobucket.com/albums/ab34/Mar1vs/Carmona Microphylla evolutie/proiect.jpg

Si... bonus - un mic Tilia platyphyllos (tei cu frunza mare) in culoari de toamna (a avut mai multe frunze, dar au cazut mare parte):
http://i847.photobucket.com/albums/ab34/Mar1vs/Pre-bonsai si yamadori colectati/DSC02159.jpg.
 

Blackmya

New Member
Salutari!
Mie mi-a murit bonsaiul, adica unul dintre ei, zi drept razbunare mi-am cumparat altul ieri, alta specie. . . Un nenorocit de paianjen mi l-a omorat, cred eu ca era paianjen... Imi poate recomanda cineva un insecticid bun pentru plantutele astea? Ca daca mor si ceilalti doi bonsai...nu-i bun!
 

aalyna

New Member
In primul rand ma bucur ca v-am gasit si ca sunteti veseli si plini de invataturi ( am studiat cele 20 de pagini ) :clap: !
Am cateva (de fapt mai multe) probleme :
1) Micuta carmona primita pe 8 martie a renuntat la frunze si flori cam de pe 25 iunie ( poza este de pe 23 cand inca mai avea frunze) am pus-o intr-o sera ( sticla de 5 l) udata cu fasul in fiecare seara si aerisita la 2 zile , in sera i-au dat 2-3 muguri de frunzulite noi dar se maroneau foarte repede iar dupa o saptamana am scos-o din sera ( considerand ca nu-i prieste ) si am facut o replantare intr-un ghiveci mai mare cu 2-3 cm ( pamant de bonsai amestecat cu pietris plus pe fundul vasul un pat de pietris ) dar am curatat radacinile de pamant si le-am si tuns un pic fiind foarte multe si foarte lungi ( iesau din vasul vechi) si cred ca am facut o mare gresala , o "fasai " o data pe saptamana cu bere rasuflata (50 apa /50 bere) si am asezat-o la un metru de fereastra unde are lumina multa fara soare direct si fara sera dar nu am nici un semn de la ea, aseara am bagat-o din nou in sera ( am udat pamantul pana cand a iesit apa prin gaura ghiveciului, am fasait-o cu bere rasuflata si am fasait pereti stilclei cu apa . ce mai pot face sau ce am facut gresit?
2) acum 2 zile mi-am luat o carmona Bonsi ( suparata pe Micuta) din Auchan careia i-am facut o replantare in acelasi ghiveci ( fara sa scot tot pamantul de pe radacini si cu acelasi amestec de pamant ca mai sus) dar are frunzele foarte alungite ( banuiesc ca de la lipsa luminii) si chiar si "tuplina " flori este foarte lunga in comaparatie cu Micuta.... e ok?
3) parintii mei au primit un ulm , din nefericire nu au avut grija de el si eu l-am luat cam tarziu, care nu mai are frunze ( erau foarte uscate si le-am curatat ), am curatat si ramurile uscate , a cam ramas din el doar trunchiul i-am facut ( cred ca in zadar) o replantare dar cand i-am curatat radacinile s-au dus cam toate ( erau putrezite)...mai am vreo sansa cu el ..ce pot sa-i dau sa-i ajute radacinile ?
Va multumesc si sper sa ma ajutati macar sa ma descurc mai bine cu Bonsi decat cu Micuta !

ps imi cer scuze ca fac referire la alt site dar imi este mai usor asa cu pozele Micutei http://bonsaiclub.ro/forum/discutii-gen ... a-carmona/
 

vali

Active Member
Moderator
Buna, aalyna si bine ai venit in gradinitza noastra :)
Nu sunt mare mester la carmone, dar o sa incerc sa-ti dau cateva repere.
1. Micutzei, cred ca nu i-au priit atatea schimbari si interventii intr-un timp atat de scurt. Mutare in sera, scoatere din sera, replantare, dezbracare "la radacinile goale", tundere de radacini... Bashka, o tii cu ochii-n tavan si vede elefanti roz de la berea aia pe care i-o tot administrezi :rofl:
Ca mai poate fi facut ceva pt ea, nu stiu... Carmonele sunt extrem de feminine :) . Cum nu le convine ceva, cum te-au plesnit peste ochi si pa! Nu le mai vezi, nu le mai auzi la telefon. :)
2. pentru cea de-a doua carmona recomandarea ar fi sa faci ce n-ai facut cu prima: sa-i gasesti un loc in care sa stea si s-o lasi in pace (macar o vreme). Apa si atat! Fara bere, fara "iarba", fara funde-n crengi. :)
3. Ulmii sunt niste luptatori.
ce pot sa-i dau sa-i ajute radacinile ?
Da-i timp! :D
 

aalyna

New Member
Multumesc pentru raspuns ! In legatura cu berea ,pana la urma oricui ii prieste un pahar cu bere dar se pare ca nu dupa o cadere nervoasa :)
 

Mishu TM

New Member
Buna seara! De ceva zile sunt proprietarul unui Bonsai Carmona pe care l-am achizionat de magazinul Hornbach din Timisoara. Din primele zile petrecute in noul habitat, totul pare a fi in regula, singurele afectari fiind ale unor boboci florali care probabil au cazut fara a inflori. Frunzele sunt de asemenea ok, iar din coronament a iesit o crenguta pe care sunt in crestere trei-patru frunzulite. In zilele ce vin voi poza bonsaiul si il voi prezenta!
 

Roccss

New Member
Buna,

Am primit cadou un minunat Bonsai Carmona. De o saptamana a inceput sa ii cam cada frunzulitele si toti bobocii si nu imi dau seama care ar fi problema. L-am udat atunci cand pamantul a fost uscat la suprafata (am apasat usor pamantul cu degetul si, daca am simtit ca este uscat, l-am udat) si i-am facut si o fertilizare cu produse POKON (special pentru bonsai).

Nu inteleg cum este indicat sa se efectueze udarea? Care metoda este mai ok pentru a nu imbolnavi bonsaiul:
1. Scufundarea totala a vasului in apa astfel încât apa să acopere pământul, pret de cateva minute;
2. Lasat intr-un vas cu apa sa isi traga singur apa prin orificiile inferioare ale ghiveciului pana cand pamantul de la suprafata este umed;
3. Udarea normala la suprafata?

Multumesc mult,
O zi cat mai placuta.
 

Atașamente

Ultima editare:

crysty

Active Member
Buna,

Am primit cadou un minunat Bonsai Carmona. De o saptamana a inceput sa ii cam cada frunzulitele si toti bobocii si nu imi dau seama care ar fi problema. L-am udat atunci cand pamantul a fost uscat la suprafata (am apasat usor pamantul cu degetul si, daca am simtit ca este uscat, l-am udat) si i-am facut si o fertilizare cu produse POKON (special pentru bonsai).

Nu inteleg cum este indicat sa se efectueze udarea? Care metoda este mai ok pentru a nu imbolnavi bonsaiul:
1. Scufundarea totala a vasului in apa astfel încât apa să acopere pământul, pret de cateva minute;
2. Lasat intr-un vas cu apa sa isi traga singur apa prin orificiile inferioare ale ghiveciului pana cand pamantul de la suprafata este umed;
3. Udarea normala la suprafata?

Multumesc mult,
O zi cat mai placuta.
Buna seara, bonsaii si toate plantele din comert sunt crescute in sera in conditrii controlate, de ani de zile si plantele se obisnuiesc cu ele incat cand sunt aduse acasa ele pur si simplu mor ca nu se pot adapta. Ca sa nu mai spun ca la florarie sau la supermarket stau in temeperatura racoroasa pana sa le vanda dar oricum si acolo nu rezista mai mult timp si ele arata bine pentru ca sunt proaspat aduse. Am pierdut multe plante asa cumparate din comert si am invatat o lectie ca tot cele crescute acasa sunt adaptate si cel mai bine e sa se cumpare de le amatori din piete sau de pe siteurile de tip olx, publi24, etc pentru ca plantele sunt deja adaptate. Lumea care face cadou plante din comert nu stie ca ele nu se pot adapta in casa iar probabilitatea ca ele sa reziste in timp este foarte mica. Practic conditiile de acasa nu se pot imita cu ce a fost in sera plus ca acolo in sere sunt tinute cu stimulente . E ca si cum ai tine la aparate pe cineva in coma si cum ai oprit aparatele el moare.
Incercati sa ii oferiti la bonsai cat de multa lumina puteti, il tineti pe pervaz la interior dar sa nu trageti (nu inchideti) perdeaua sa nu se faca rece acolo , eu am plante pe pervaz dar am perdeaua trasa (deschisa) ca sa fie aceeasi temperatura cu cea din camera.
Cat despre udat eu ud plantele dupa metoda 2 si anume las ghiveciul cu planta intr-un vas cu apa (eu folosesc o tavita de plastic transparent inalta in care se ambaleaza carnea in comert la supermarket) pana isi trage apa si vad ca pamantul la suprafata devine umed , exact cum ati spus.
Pe timpul iernii ca sa fiti sigur(a) ca nu stagneaza prea mult timp umiditatea in pamant e bine sa aveti un dezumidificator in camera si sa aveti o umiditate de maxim 60% (prevazuta dealtfel si de normele in domeniu pentru sanatatea omului). Daca trece de 60% apare riscul de mucegai pe pereti sau pe/in pamantul de la flori. Sau daca aveti centrala termica banuiesc ca aerul nu este chiar umed, dar totusi verificati umiditatea in casa.
Iarna folosesc dezumidificatorul pentru ca nu am centrala dar ceea ce vreau sa spun e ca dezumidificatorul colecteaza apa in sertar si o folosesc la udat plantele pentru ca e apa rezultata din aer si nu contine saruri si clor, dar doar iarna ud cu astfel de apa.
In apa de udat, in general pun un strop de vitamine pentru plante https://indoorgardens.ro/magazin/nutrienti-stimulatori/aditivi/vitamine-hormoni/hesi-supervit-10ml/ si putin ingrasamant de orice fel. Nu am vazut sa faca minuni astfel de vitamine pentru flori dar atat timp cat mentin o umiditate redusa in casa, similara verii si pamantul se zvanta repede la flori atunci totul e ok.
Exista un antistres pentru plante se cheama Amalgerol si costa cam 15 lei/100 ml care se spune ca fereste plantele de stresul frigului, stropirii cu chimicale, seceta ,etc. Nu se merita doar pentru o planta dar daca va permiteti si banul nu e o problema atunci luati o sticluta de amalgerol , faceti concentratia recomandata de fitofarmacie sau prospect si stropiti planta. Ar trebui macar sa ii opreasca caderea frunzelor.
Si evitati sa produceti curenti de aer rece la planta , de exemplu daca aerisiti camera, mutati planta in alta camera provizoriu.
Frunzele cad de verzi la o planta in special din cauza ca planta e mai sensibila si a fost expusa la aer rece sau cand umiditatea in pamant este mare si dureaza mai mult timp mai ales iarna cand pamantul ud de la flori este mai rece....sigur ati vazut daca udati o carpa acum iarna chiar si la interior daca este cald, sa vadeti cat de rece este carpa uda. Incercati sa mentineti un pamant semi-ud la plante acum iarna ca sa fie si un pic mai cald.
Si oricum ele nu au nevoie multa de apa pentru ca majoritatea intra in pauza de vegetatie.
 
Ultima editare:
  • Like
Reactions: YAN
Sus