Bonsai Bolnav

Buna seara,

Este prima mea postare asa ca sper ca o postez unde trebuie. Dintr-un motiv care imi scapa partea de jos a bonsaiului s-a uscat. In partea de sus inca creste foarte bine si se dezvolva, are muguri noi etc.

Am crezut initial ca este din cauza "sezonului rece", insa partea de jos pare sa fie asa "uscata" iar mai sus este "verde". i-am mai tot tuns ramurile . Se poate sa ii fi sectionat gresit la tuns o ramura si sa se fi uscat?

Ma gandesc ca nu este foarte grav din moment ce tot inmugureste...

Ar fi o idee buna sa ii stropesc frunzele zilnic ? Mentionez ca il ud de 2 ori pe saptamana atunci cand se usuca pamantul..

Sta la geam, nu sta in soare direct, "iubire primeste " :). Nu stiu daca este normal si isi va reveni in curand sau trebuie sa iau masuri.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna ziua, bonsai este o porecla data unui arbust sau arbore miniaturizat in ghiveci. Daca ati sti ce specie este planta atunci veti putea afla si de pe internet cum se ingrijeste dar in mare parte la toate plantele de interior o sa gasiti cam aceleasi texte chiar daca nu e cazul de plagiat. Ca sa gasiti ceva sfaturi, in engleza pe internet , screti la cautare in google "why do ficus trees drop leaves?"
Eu cred ca aveti ficus benjamina dar nu sunt asa de sigur. Pentru astfel de arbusti e normal ca din cand in cand sa isi lepede cate o frunza mai ales in timpul iernii ca inainteaza in varsta, pana si omului ii mai cade parul. Si anume la planta tulpina se lemnifica odata cu varsta si nu mai poate tine frunzele prinse direct de ea.
Cauzele care duc la caderea anormala frunzelor si in special la ficus sunt :
1. - udare prea abundenta sau lipsa udarii la timp.
2 - lipsa de microelemente si anume fierul sau chiar magneziu care duce la cloroza frunzelor adica ingalbenire, frunzele nu cad dar poate sa apara alt factor care sa cauzeze caderea lor...
3 - atac de insecte specifice plantelor de interior.
4 - diferenta de temperatura intre cea a pamantului si aer.
5 - lipsa aerului proaspat in camera .
In poza se vede ca la baza toate crengutele au pierdut frunzele deodata , probabil l-ati scapat neudat in vara anului trecut de vreo 2 ori si chiar daca nu e udat la timp o frunza nu se ingalbeneste instant ci in timp si odata ce frunza incepe a se ingalbeni va luati adio de la ea .
Crengile nu se usuca daca le tundeti doar sa nu tundeti prea din scurt adica sa va uitati sa aiba posibilitatea (macar un nod) sa inmugureasca. Eventual tundeti cate o crenguta si urmariti progresul si asa tundeti si altele in timp . Astfel veti afla si daca inmugureste la noduri sau nu si cat de lunga sa fie lasata crenguta.

1. Udat prea abundent se intampla in anotimpurile racoroase iar chiar daca are caldura destula, lumina slaba din zilele scurte de iarna il face sa isi reduca ritmul de crestere si setea lui ,pamantul sa fie umed nu fleasca mai ales ca vasele de bonsai nu prea au gauri de scurgere.
Udatul insuficient duce la imbatranire prematura , implicit caderea frunzelor de pe tulpina sau crengi . Avand in vedere ca aveti un pomisor destul de mare pentru acel vas , vara o sa trebuiasca udat probabil la 2 zile, depinde unde sta planta afara sau inauntru. Vara se recomanda stropirea frunzelor dar iarna nu. Acum inca e cam frig pentru stropit frunzele doar daca sta la interior si este foarte cald.
2. Odata pe an (macar) sa ii puneti ingrasamant complex cu microelemente si anume sa contina si fier si magneziu neaparat.
3. Va uitati cu o lupa sub frunze sa vedeti daca se vad mici insecte cum ar fi paduchi prinse de ea in special pe lungul nervurii principale si la codita.
4. Iarna cand se uda pamantul ,el va fi mai rece ca aerul din camera si asta cand sta la pervaz sau/si daca este udat cu apa rece direct de la canal. Socul de temperatura in urma udarii cu apa rece duce la caderea frunzelor chiar si de verzi. Udati iarna cu apa la temperatura camerei. E normal ca pe pervaz pamantul udat sa fie mai rece deoarece la geam chiar si inchis, este mai frig asa ca nu trageti perdeaua si sa uitati de el mai ales daca nu este calorifer sub geam. Chiar si daca este, caldura uscata ridicata ii poate cauza caderea frunzelor caz in care trebuieste stropit pe frunze dar mai "timid".
5. De ce o planta intotdeauna va prospera afara si nu inauntru chiar daca este aceeasi temperatura ? Pentru ca la interior este aer inchis , iarna se deschid rar geamurile si daca se mai si fumeaza in camera atunci pacat ca plantele nu pot striga dupa aer ca sa avertizeze omul. Cand aerisiti camera mutati planta provizoriu in alta parte, restabiliti temperatura si aduceti planta inapoi.
Sa lasam teoria si sa trecem la fapte ca suntem satui de teorie si la tv :D . Zgariati cu unghia crengile care nu au frunze si daca sub coaja nu se vede verde atunci tundeti de tot ce este uscat ca se vede urat . Daca se vede verde sub coaja tundeti cam un centimetru, sa aiba nod la dispozitie si sperati sa dea muguri din noduri.
Astfel ii puteti reface coaroana cat de cat dar daca sunt uscate atunci asa ramane. Iar sus nu lasati crengile sa se alungeasca puteti sa tundeti un pic mai din scurt dar doar cand se incalzeste afara bine, pe la inceputul lunii Mai si doar daca sunt cel putin 2 noduri pe crenguta cu posibilitate sa faca mugure fiecare sau macar unul.
Alegerea va apartine daca luati ingrasamant complez praf care se dizolva in apa sau luati foliar , in functie de buget. Cel uscat este de regula mai puternic si se uda pamantul si este mai ieftin si are efect mai intarziat iar cel foliar este mai slab , e mai scump dar efectul este rapid ca se aplica cu pompa direct pe frunze si tulpina si chiar si pe sol dar mai bine pe frunze ca pentru asta e creat. In loc de ingrasamant foliar se poate folosi chiar si un biostimulator precum cropmax sau atonik ca astea au si aminoacizi, vitamine si enzime vegetale si cu asta puteti stropi mai des planta cand da caldura dar biostimulatorul de crestere este si mai scump (de exemplu cropmax 50 ml costa 15 lei dar e concentrat si ajunge cred ca pentru 50 litri asa ca o sa aveti tot anul pentru flori) dar intrebati si la fitofarmacie ce au si ce ar recomanda.
(Intotdeauna cereti si o a 2a parere asta le-o spun si persoanelor cu care discut despre plante)

Chiar daca planta inmugureste bine cum spuneti , un biostimulator sau ingrasamant nu are ce sa ii faca rau daca este dozat cum trebuie si odata administrat se va putea elimina posibila cauza a caderii frunzelor ca fiind lipsa de microelemente. Daca tot continua sa cada frunzele atunci va legati de alt motiv cum ar fi temperatura sau apa sau aerul.
 
Ultima editare:
Sus