Bolile si daunatorii trandafirilor

Teodora

Member
Buna ziua!

Am o parte din trandafiri bolnavi de patare neagra. Am stropit cu Dithane dar degeaba. Unora le-au cazut frunzele de tot, altii abia mai au cateva frunze. Nu mai infloresc si inca apar frunze bolnave la cei care si-au mai pastrat din ele. Zilnic le rup si apar altele. Ce e de facut in situatia data? Isi vor mai reveni? si daca da, frunzele noi nu se vor imbolnavi si ele? Cei care au ramas doar niste bete, ce sanse de revenire mai au? Am inteles ca Tilt ar fi bun, sa iau si sa stropesc din nou toti trandafirii, chiar si pe cei care au ramas doar bete goale? Va multumesc anticipat.
 

elianna

Well-Known Member
Dithane este fungicid de contact, trebuie combinat cu un fungicid sistemic (Score, Tilt). Ca fungicid de contact poti folosi si Bravo pentru a evita aparitia rezistentei fungilor. Nu m-am exprimat prea stiintific dar cred ca ai inteles. Frunzele bolnave trebuie indepartate chiar daca chelesti trandafirul. Trebuie stropit si solul iar stropirea se repeta la 14 zile dupa prospect dar mai repede in realitate mai ales daca ploua intre timp.
Conditiile meteo din acest an au favorizat aparitia bolilor. M-am confruntat si eu cu toate bolile posibile si pe care nu le-am avut in anii anteriori. In mare parte am scapat sau macar am atenuat efectele. Am taiat si frunze si lastarii mai puternic afectati.
Posibil sa primesti si alte sfaturi ca sunt pe forum specialisti cu mai multa experienta.
 

Claudiavis

Active Member
Adica vreti sa spuneti ca si trandafirii mei mai au o sansa? Sincer, ma pregateam sa scap de citiva, care anul asta au fost vai de mama lor (plantati in toamna trecuta), desi ii alesesem sa fie rezistenti la toate alea... Mai astept pina la anul. Frunzele nou crescute de cind e cald si seceta sint frumoase, sanatoase. OF!
 

elianna

Well-Known Member
Eu am o minirossa care acum o luna nu mai avea nicio frunza. Dupa stropire i-au dat frunze noi si a inflorit. E foarte sensibila la boli dar imi place floarea si de accea o pastrez.
 

geodezia

Well-Known Member
se refac ehe de cite ori nu a ramasa variegata mea cheala de frunze sa vezi tomana ce frumos se inveleste de frunze
 

tama

Member
Am un trandafir cu probleme. are ceva ca o pulbere portocalie, pe frunze si tulpina 20170526_185619.jpg 20170526_185628.jpg 20170526_185631.jpg . Am stropit toti trandafirii cu Actara, dar pe astia i-am tuns
 

gomez99

Well-Known Member
mie mi se pare exagerat sa stropesti saptaminal. in plus, folosirea repetata a aceluiasi produs duce la aparitia unei forme de rezistenta din partea generatiilor noi de gijganii. se recomanda tratamente alternative, cu produse diferite. mospilanul este foarte folosit din cauza efectului sau rapid si a faptului ca se pare ca nu afecteaza albinele si fluturii, dar in schimb este cunoscut ca formind imunitate tocmai din cauza acestei utilizari pe scara larga.
acelasi lucru este valabil si pentru topsin, care are un spectru larg de combatere.
danirun e ilegal in UE
pentru iubitorii de albinute si fluturasi, cititi cu atentie prospectul produsului, unde scrie intotdeauna daca este sau nu periculos pentru albine. incercati sa folositi substante care nu actioneaza prin contact, ca sa protejati gizele care nu se hranescu cu planta dar poposesc pe acolo.
eu recomand alternativ voliam targo, milbecnock, vertimec, calypso, nissorun, score, dithane, topsin.
daca nu le folositi la legume si zarzavaturi, faceti o concentrtie 15% mai mare decit recomanda producatorul.
pentru fungi si mucegaiuri ajunge o singura data pe luna, in special la schimbarea vremii uscad-umed sau invers.
 

crysty

Active Member
@gomez99 conform dlui. Horia Ghibu de la ce vor plantele, daca se aplica insecticidele seara dupa ora 20 atunci nu mai este un pericol pentru albine pentru ca ele nu mai sunt pe copaci ca sa bea din stropii de pe frunze crezand ca e apa sau sa ajunga stropii fini direct pe ele, adica ele sunt retrase la stup. Asa ca cine stropeste dupa ora 20 sau 21 poate sa stea linistit ca nu va omora albinele iar pana a 2a zi dimineata cand ies albinele pe teren dimineata,solutia este deja uscata pe frunze . Mai greu va fi pentru cei care au hectare intregi de livezi ca ii apuca intunericul cu stropitul cu tractorul si trebuie sa vina si a doua zi pe seara ca sa continue deci implicit sa consume combustibil iarasi pentru deplasarea de la garaj pana la livada. Dar daca oamenii ar respecta lucrul asta sa stropeasca doar seara atunci nu ar mai muri albinele in masa de la substantele folosite in tratamente. (iar cele mai multe pagube in populatia de albine le face ala care are de stropit hectare intregi)
Din cauza ca sunt insecticide sistemice si aceastea ar putea sa ajunga in floare sau in polen s-ar putea sa mai aiba un impact dar sunt sigur ca daca se stropeste seara se evita cu cel putin 80% moartea albinelor.
La fel ca in industrie unde marile combinate sunt cei mai mari poluatori , tot asa si in agricultura marile ferme sunt cei mai mari distrugatori de mediu si ca atare mai degraba as impune legal marilor fermieri (cu raspundere penala sau contraventionala) sa se stropeasca seara decat sa retrag de pe piata un produs pentru ca e periculos pentru albine dar care este foarte eficient pe daunatori, dar e greu in Romania pentru ca agricultorii nu ar respecta un program de stropit dovada ca multi nu respecta nici macar autoizolarea pentru Covid19 si umbla aiurea in afara de un motiv bine intemeiat.

Ca sa nu mai mentionez ca unele din marile ferme din Romania au fost create pe spate politic cu fonduri ilegale sau preferentiale si aici apare o scutire de la medic in ce priveste raspunderea legislativa pentru ca romanul tace si inghite si ia si pozitie de drepti pe deasupra.
 
Ultima editare:

gomez99

Well-Known Member
stropitul seara e recomandat din mai multe motive, iar acesta cu albinele e doar unul dintre ele. e la fel de adevarat ca e o regula sa nu respecti regulile de stropit.
pe de alta parte nu toate substantele sint sistemice, unele actioneaza [si] prin contact si prin urmare sint prezente pe planta chiar si citeva zile, daca nu ploua. exista substante speciale care se adauga in amestecul de stropit tocmai pentru a mari durata de aderenta la frunza si a face fata chiar si unei ploi mici. oricum, paza buna protejeaza albinele iar citirea prospectelor e utila nu numai pentru asa ceva.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Cea mai mare problema este utilizarea incorecta ca dozaj/dilutie, ca frecventa si excesiva a produselor chimice pentru combaterea daunatorilor. Similar abuzului de antibiotice la oameni, utilizarea "preventiva" a insecticidelor si fungicidelor distrug resistenta plantelor si le sensibilizeaza.
Nu mai vorbesc de impactul devastator asupra mediului; fara albine nu vom mai avea nici flori deci mi se pare vital sa fim responsabili si sa gradinarim in asa fel incat impactul nostru asupra mediului inconjurator sa fie minim.
Nu stropiti dupa ureche si cititi cu grija etichetele substantelor pe care le utilizati. Alegeti substante bee-frendly, care sa nu ucida populatii de albine.
Mai jos un articol despre toxicitatea pesticidelor - il puteti citi cu google translate (e in engleza)
 

AlexandraRoscu

New Member
Cu pesticide nu am stropit deloc, in cei 2 ani de cand stau la curte.
Am avut tripsi, afide si larve miniere (cred), nu au omorat niciun trandafir pana acum. Am incercat sa ii stropesc cu ulei de neem, noroc ca am facut test ca le-a ars frunzele. Asa ca i-am lasat in pace. Am mai dat pe patrunjel cu apa si putin detergent de vase, vad ca merge foarte bine.

De fungicide in schimb nu scap, si anul trecut acelasi trandafir a avut boala...
Mai am un trandafir mic in ghiveci, acum are fainare. Nu am incercat inca ceva bio pe ei, vad ca unii pe internet recomanda bicarbonat.
Preventim insa, deci ca sa il vindec tot trebuie un fungicid...
Daca are cineva sfaturi astept cu drag :)
 

gomez99

Well-Known Member
la fainare are efect bunicel pensulatul cu lapte. asta cind ai 2-3 tufe iar vecinii se ingrijesc si ei de ai lor...
 

crysty

Active Member
Cu pesticide nu am stropit deloc, in cei 2 ani de cand stau la curte.
Am avut tripsi, afide si larve miniere (cred), nu au omorat niciun trandafir pana acum. Am incercat sa ii stropesc cu ulei de neem, noroc ca am facut test ca le-a ars frunzele. Asa ca i-am lasat in pace. Am mai dat pe patrunjel cu apa si putin detergent de vase, vad ca merge foarte bine.

De fungicide in schimb nu scap, si anul trecut acelasi trandafir a avut boala...
Mai am un trandafir mic in ghiveci, acum are fainare. Nu am incercat inca ceva bio pe ei, vad ca unii pe internet recomanda bicarbonat.
Preventim insa, deci ca sa il vindec tot trebuie un fungicid...
Daca are cineva sfaturi astept cu drag :)
Personal nu cresc trandafir la ghiveci, dar daca cineva cunoscut ma cheama sa intervin pentru fainare la trandafir ca e in gradina sau la ghiveci atunci prefer sa stropesc cu Thiovit (contine 80% sulf ..sulful se foloseste si la intretinerea parului deci nu este un chimical chiar asa de periculos, costa vreo 5-6 lei un plic la fitofarmacie dar aveti din el de facut destul) si nu dauneaza plantei (dar e bine sa se faca un test). Depinde si de vreme cat e de calduroasa sau ploioasa si de zona tarii adica vreau sa spun ca odata stropit cu thiovit nu scapi pe tot restul verii, mai apare fainare iarasi incat pana da frigul la toamna mai trebuie stropit o data, cel putin ,...depinde.
Am fost la mare cu mai multi ani in urma si era o piscina la hotelul Capitol din statiunea Jupiter, care avea apa cu sulf pentru facut baie in ea . Am facut baie acolo si aveam un lantisor de asta ieftin la gat, si dupa ce am iesit din apa aia lantisorul se facuse negru :tavalit: .
Deci sulful nu cred ca este chiar asa de periculos pentru mediu daca stropiti cu el niste plante. Exista si sapun/sampon cu sulf in comert pentru uz cosmetic/medical extern.
Doctorul imi recomandase cu ani in urma impotriva caderii parului o solutie de clatit pe cap dupa baie care continea mult sulf.
Ca sa nu mai spun ca sunt si batoane cu sulf care se folosesc in crame si in butoaiele de vin ca sa le dezinfecteze pentru ca are si rol de fungicid.
Pentru stropit bio se mai poate folosi si zeama bordeleza care este acceptata de UE si incadrata la BIO dar si asta isi are spectrul ei de actiune limitat pe care nu il stiu acum dar puteti intreba si incerca si cu asta. Sigur ati auzit si vazut zeama bordeleza de la tara cand bunicii si unchii nostri numai cu de asta stropeau viile adica amestecau var stins si cu piatra vanata , incarcau pompa o luau in spinare si intrau pe randul de vie la stropit ori plateau om cu ziua sa faca asta si probabil inca se mai practica la tara.
In general vorbind,atat timp cat nu consumati nimic de la trandafiri/plante, sau nu prea curand nu vad de ce va zbateti sa folositi ceva neaparat bio care poate avea eficientza indoielnica (doar daca va ganditi la albine) , dar e alegerea fiecaruia.
 
Ultima editare:
Sus