Bolile si daunatorii trandafirilor

claude

Well-Known Member
Moderator
Cat priveste tratamentele generale in gradina, nu-mi amintesc ca bunica mea sa fi stropit cu ceva. .
Si eu am gandit la fel! Dar pe vremea aia nici boli nu erau atatea si atat de virulente! Eu nu sunt fanul stropirilor numa' sa ma aflu-n treaba, dar daca in fiecare an am aceeasi boala, specifica conditiilor de la mine, degeaba o las sa-si faca de cap ca nu fac decat sa-mi asasinez plantele. Nici eu nu ma apuc de stropit o planta care n-a fost bolnava niciodata! Dar sunt cateva boli pacatoase rau carora daca nu le dai in cap la timp iti fac zile negre la nesfarsit. Ca exemplu, am un prun pe care ma chinui de 2 ani sa-l scap de monilioza...
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Parca din an in an este mai rau. Foc bacterian la peri, gutui si meri, taphrina deformans la piersici, monilioza, viespi la pruni si visini, antracnoza la ciresi. Pe la inceputul lui mai la noi in Dolj, Olt a fost bruma si cum toate pornisera bine in vegetatie a nenorocit vita de vie, legumele si nucii (care parca sunt arsi) iar de vreo saptamana grindina matura tot. Nu caut expilcatii dar clar nu mai sunt vremurile de alta data.
Si cam greu sa mai cultivi ceva bio!
 

elianna

Well-Known Member
Cam asa gandesc si eu. Am incercat cu tratamente bio si n-a mers asa ca am trecut la chimicale, in toata gradina. Trandafirii parca au cules toate bolile desi in anii trecuti n-au avut mai nimic.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
desi in anii trecuti n-au avut mai nimic.
Ei vezi, ala e cuvantul...la fel am facut eu, nu am dat cu nimic ca am zis ca din cateva frunze cu patare neagra sau ce-o mai fi nu moare nimeni...doar ca dupa 3-4 ani totul se acumuleaza, te trezesti ca degera trandafiri care n-au avut probleme in alta iarna la aceleasi temperaturi. si altele. Eu fac tot posibilul sa folosesc cat mai putine chimicale dar uneori nu se poate fara ele.
Si la trandafiri si la orice din gradina, cand e frig si umed, ploi multe, dau buzna bolile, cand e cald si uscat dau navala goangele iar cand e cald si umed...dau navala si bolile si goangele :-D
 

elianna

Well-Known Member
Acum, ca am patit-o, am sa fiu mai atenta. Sper sa reusesc sa-i vindec si am sa stau cu ochii cat cepele:)
 

geodezia

Well-Known Member
help help imi maninca ceva boboci de la trandafiri inca nu am stropit
dau cu decis ca nici nu vad ce si cum
simbata erau bine mersi cu boboci acum parca i-a taiat cineva cu foarfeca
uf ma imbolnavesc de nervi cu florile astea
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nu mai folosi Decis, e o nenorocire :mad:. Mai ales daca sunt inflorite plantele...mor albinele pe capete!!! Si Calypso si Mospilan sunt excelente si daca le folosesti in doza recomandata nu omoara albine.
O sa ramanem fara polenizatori daca nu o sa invatam sa folosim responsabil chimicalele astea pacatoase...
Later edit: de fapt nu oamenii care le folosesc sunt de vina, astia care dau autorizatie de punere pe piata pentru produse sunt responsabilii. Ca omul ia ce stie el ca merge si ce-i recomanda cel de la fitosanitare dar nu e normal sa se gaseasca pe piata toate nenorocirile.
Si, daca nu stiati, cultura de rapita, de ex, e printre cele mai toxice pentru albine pentru ca stropesc industrial cu tot soiul de substante :(.
Tare bine ar fo daca oamenii ar avea grija de natura si de ceea ce ne ofera ea ...
 
Ultima editare:

LadyBug

Well-Known Member
Am si eu cateva frici: primavara asta o parte din trandafiri (vreo 7-8) si vreo 3 visini arata de parca s-ar fi virusat cu rose rosette (ceea ce mi se pare imposibil, asa brusc, mai ales ca nu sunt lipiti unul de altul, sunt intr-o zona unde plantez si lalele...) ori sa fi dat un vecin cu insecticid (ca vara trecuta au disparut brusc omizile in toiul verii, cand era plin de ele in zona respectiva) sau ceva ierbicid pentru gazon??? Intre timp i-am cam tuns, dar mai am vreo 2 afectati, o sa le fac si niste poze. Sau poate sa fie ciuperca aia care basica frunzele piersicului?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
pacat ca nu ai facut poze, dar eu cred ca e foarte probabil sa fie ierbicid, daca ai simptome si la visini, am patit-o si eu acum 2 ani de am intrat in criza spriata ca ar putea fi acel virus, eu aveamniste chirceli ciudate si la vie dar n-am facut legatura, din fericire a trecut pe la mine un amic inginer la Alcedo care a trecut pe langa vie si a intrebat cum de-am reusit sa dau ierbicid pe vie...:-D
 

LadyBug

Well-Known Member
Am si o vie in acea zona care pare sa aiba aceleasi probleme! Asa de tare m-am speriat, nici nu va inchipuiti! Multumesc mult pentru reply, cred ca un vecin o fi dat cu ceva pt gazon sau, si mai probabil, ma gandesc la insecticid pt ca a fost invazie de omizi in zona, care au disparut subit la mijlocul verii. Am inteles ca trandafirii sunt deosebit de sensibili la nu stiu ce substante din astea. Chiar ma gandeam sa scot din pamant cu tot cu radacina trandafirii, cum am citit ca trebuie procedat, dar ma gandeam ca ar fi chiar pacat mare sa omor bietii trandafiri nevinovati degeaba! Mentionez ca am impresia ca unul sau doi trandafiri sunt uscati de-a binelea! O fi de la ierbicid in mare concentratie mai degraba decat de la virus. Si, daca ma gandesc mai bine, in momentul in care au disparut omizile s-au uscat si visinii respectivi, iar acum greu au mai pornit in vegetatie, unul nu a pornit deloc! Si mai aveam si un puisor de migdal care s-a uscat subit, nu-i asa ca e ciudat? Si cateva capsuni au frunzele ciudate. E o zona de aprox 6-7m x 10m intr-un colt unde am 3 vecini, dar logica imi spune ca e vecinul cu care am cei 10m comuni. Anul asta trebuie sa pun ceva ca o perdea in zona ca sa ma apar, desi e gard au dat cu insecticid peste el, foarte ciudat.
Fac poze dimineata la ceea ce a mai ramas afectat.
 

LadyBug

Well-Known Member
Am postat aici niste poze: https://orhidee.sunphoto.ro/Probleme
Dar am taiat alte parti din alti trandafiri care aratau mult mai urat. Am uitat sa pozez si visinii si vita.
Acum imi dau seama ca vecinul din spate arunca gazonul taiat la mine in curte, sa fi fost gazonul lui tratat cu ierbicid? Insa chiar asa efect puternic sa aiba? Ca tot in spate aveam si un smochin care acum e negru tot, uscat, niste gazon a fost aruncat pe el direct.
O sa ma lamuresc eu la anu'.
 

gabrielais

Active Member
Si eu am un vecin care mereu da cu tot felul de chimicale...cand il vezi, stropeste....norocul meu ca proprietatile nu sunt lipite una de alta, avem drum intre noi...insa tot am patit si eu sa dispara vietatile gen albine si omizi asa subit...nu-s ce sunt asa panicati....cum vad o omiduta sau ceva cum sar cu stropitul....ca sa nu mai erbicideze iarba de pe drum, sotul meu o tunde ca pe gazon saptamanal...asa am scapat; si cainii se simteau rau cateva zile dupa ce dadea nenea cu de toate, inclusiv in strada....:lipssealed:
 

MASCHA

Active Member
Am o problema cu un trandafir, i se crapa tulpina,acum nu stiu daca este de la prea multa ploaie sau este o boala sau un daunator.
Cam asa arata,azi am sectionat o crenguta si tot interiorul era maroniu
 
Sus