Bolile si daunatorii orhideelor - descriere si tratamente

cornelia

Fondator
Membru staff
Re: Bolile si daunatorii orhideelor - descriere si tratament

Edel nu stiu de la cine asteptai multumiri, dar chiar si mai tarziu, le ai de la mine.

Multumiri pentru efortul depus.
 

Edelweiss

Active Member
Re: Bolile si daunatorii orhideelor - descriere si tratament

Nu asteptam multumiri, dar daca doresti tu... :oops:
Doar imi adusesem aminte ca se discutase despre topicurile fara raspuns. Si atunci cand am tastat, am stiut mai bine ce nu s-a raspuns la topicurile mele decat la ale altora :D
 

gabriela61

Member
Re: Bolile si daunatorii orhideelor - descriere si tratament

si eu multumesc pentru informatiile date.Deocamdata am gasit(zic eu) paduschi testosi pe phale.Adica aveau pe frunze si erau lipicioase dar le-am spalat si am verificat,sper ca bine,sa nu mai fi ramas.Am sa revin insa cu poze cu o phala care face flori dar mici si ciudate adica nedezvoltate normal.Am primit-o de curand si avea flori ciudate de atunci.
 

Rebeca C.

New Member
Buna as avea si eu o intrebare?am o orhidee Phalaenopsis primita cadou in martie si una in iunie cam si am observat vreo 2 insecte micute inchise la culoare lunguiete(le-am omorat)cred aveau mai putin de un mm si pe dosul la o frunza la cea primita in martie are niste pete albe ca de vata,oare sa fie vorba despre tripsi?Pe cea primita in martie am observat cateva picaturi lipicioase pe o frunza.Apoi mai am o orhidee Onicidium tigrus(parca asa ii spune) care are cateva panze mici albicioase si astazi am omorat un paianjen micut rosiatic,oare sa fie paianjenul rosu? Mentionez ca nu folosesc fertilizant si ca au lumina sufienta si apa zic eu si ca le pulverizez din cand in cand.Ce ma sfatuiti sa fac? sa le ud si sa le bag pe toate separat si ermetic in plastic transparent?nu as vrea sa folosesc chimicale
 
Ultima editare:

Georgipuia

New Member
Buna seara,

Intampin si eu probleme cu orhideele mele si apelez la voi pentru identificarea cauzei...:rolleyes:
orhidee2.jpg aceasta de cum am cumparat-o au inceput sa ii cada florile si sa produca aceasta seva lipicioasa
orhidee3.jpg aceasta produce aceeasi seva pe dosul frunzei, iar frunzulita noua, inca in crestere apare patata si cu niste bombeuri pe frunza
orhidee4.jpg doua dintre ele au frunzulitele in crestere deformate
orhidee5.jpg

orhidee.jpg aceasta este tot cea cu frunza patata, iar tija florala pare deformata si cu acelasi aspect ciudat
orhidee1.jpg

Am tot cautat pe internet, le-am studiat... nu gasesc urme de paduchi testosi si nici paduchi lanosi... nu sunt musculite si nici paienjenei... sa fie oare o bacterie, ori virus? Cu ce sa le tratez:cry:?

In urma cu un an am pierdut un ficus benjamina din cauza paduchelui testos si cred ca daca ar fi si pe orhidee sigur l-as identifica... dar nu este... ma tem sa nu pierd si aceste 4 frumuseti de orhidee...
 

victor

Active Member
orhidee.jpg Bună Ziua! Planta dumneavoastră este plină de tripși în toate fazele de dezvoltare: maturi, larve și ouă. Faceți vă rog 4 tratamente foliare consecutive, la interval de 5 zile cu 2 insecticide diferite, prin alternanță
Ex: Actara- primul tratament, Mospilan după 5 zile, etc.
 

boariu31

New Member
Buna ziua. Am aceeasi problema la toate orhideele. Va rog sa imi spuneti care este dilutia pentru stropit cu substantele Mospilan si Actara.
Multumesc
 

Gianina

New Member
Buna ziua...am si eu nevoie de un sfat...ce fel de daunatori ar putea avea orhideea mea.Atasez poze. Mentionez ca am tratat o cu actara pentru niste musculite negre ce stau deasupra in ghiveci si acum au aparut niste mici insecte saritoare in substrat.
 

Atașamente

victor

Active Member
Bună ziua! Planta dumneavoastră este atacată masiv de tripși. Faceți 3 tratamente foliare la interval de 5 zile cu produsele: Actara, apoi Decis, apoi Mospilan.
 

Kenshyx

New Member
Buna seara! Am postat acest mesaj si la topicul special dedicat Vandei, dar il pun si aici, pentru ca nu stiu exact unde e mai potrivit sa fie..
Sunt proaspatul si tristul proprietar (de fapt mai corect achizitionar..) al unei Vanda Maxi Blue care aparent cred ca s-a imbolnavit si nu imi dau seama de ce.. Am primit - luni din Olanda, a stat o saptamana pe drum, cu protectie la inghet.. Am primit o vie, cu frunze verzi si floarea foarte ok, era sanatoasa.. Cum m am interesat inainte de udarea ei, dupa ce am primit-o, tinand cont ca a stat asa mult pe drum stiam ca are nevoie de apa si am scufundat o cam 10 minute in apa, doar radacinile, apoi am atarnat o inapoi.. Din pacate, la o zi.. a inceput sa se maroneasca..cum e in poze.. Radacinile insa sunt ok..dar frunzele au acele pete mari maronii.. si florile cred ca sunt uscate, dupa cum vad in poza.... Nu am floarea la mine..pt ca e cadou..Se mai poate face ceva? sau se stie cauza? macar pe viitor sa nu o mai patesc.. Era cadou pt cineva.. si multa lume s a intristat :((.. Multumesc..
 

Atașamente

victor

Active Member
Bună seara! Planta a suferit mult datorită stresului și temperaturilor scăzute, apoi probabil ridicate. Trebuia să nu fie expusă direct la o temperatură ridicată. Trebuia să stea într-o cameră mai răcoroasă și temp. să crească câte puțin în fiecare zi, până se aclimatizează. Frunzele par degerate. Dacă rădăcinile sunt ok, planta are șanse de salvare. Are nevoie de multă umiditate în aerul din jurul ei, 75-80%.
 

tugatita

Member
Buna seara ! Caut "insecticid "natural facut in casa pentru ca momentan nu sunt in Ro .Mentionez ca nu am aplicat niciodata insecticid .Am citit cu interes si am gasit chiar aici pe prima pagina acesta reteta si as vrea sa stiu cum exact sa o folosesc.Sa pulverizez orhideele si...unde ? Pe radacini inclusiv frunze ?As incerca prima varianta.Multumesc mult !
 

Atașamente

Narcisa

New Member
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati ... am nevoie de un sfat...am observat niste insecte la suprafata ghiveciului... am incercat sa fac o poza dar se ascund trebuie sa izolez planta de celelalte floro? Si as mai avea o problema apar pe frunza niste gauri. Multumesc si felicitari pentru site, este foarte util.
 

Atașamente

grecu.laura

New Member
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati ... am nevoie de un sfat...am observat niste insecte la suprafata ghiveciului... am incercat sa fac o poza dar se ascund trebuie sa izolez planta de celelalte floro? Si as mai avea o problema apar pe frunza niste gauri. Multumesc si felicitari pentru site, este foarte util.
Buna seara! Am si eu aceeasi problema la cele 2 orhidei. Ati aflat ce sunt aceste insecte sau cum putem sa scapam de ele?
 

crysty

Active Member
Buna seara! Am si eu aceeasi problema la cele 2 orhidei. Ati aflat ce sunt aceste insecte sau cum putem sa scapam de ele?
Probabil nici nu mai are orhideele, nici nu a mai postat despre asta,multa lume se înscrie pe forum,postează întrebarea și apoi dispar. Nu este vorba că să spună mulțumesc pentru răspuns dar macar sa spună dacă tratamentul a reușit sau ce i-a recomandat vânzătorul la fitofarmacie ca să știe și alții pe viitor ce au de făcut.
Nu pot să îmi dau seama ce fel de insecte sunt în poză . Dar de obicei astfel de insecte mici/păduchi pot fi anihilați cu Calypso. Nu am avut așa ceva la orhidee dar incercati să cumpărați o fiolă de Calypso ( costă 5 lei ) o turnați in 5 litri de apă și stropiți solul cu soluția asta și după 7 zile mai stropiți inca o data . Solutia preparată nu se degradează in 7 zile. Iar dacă după 2 săptămâni tot mai apare cate o insecta mai stropiți odată în a 3a săptămână. Dar probabil nu o sa fie nevoie de stropit a 3a oară pentru că cred că după prima stropire or sa dispară vreo 80% . Calypso este sistemic așa că trebuie stropite și frunzele dar nu știu cum reacționează orhideea la Calypso.
Contra afidelor mai este indicat și Movento ,faceți o poza la dăunător și întrebați și la fitofarmacie ce va recomanda.
Posibil sa nu va recomande ceva sistemic ci de contact.
Dacă insectele nu sunt afide (păduchi) ci sunt musculița alba de sera atunci va trebuie Mavrik sau Varant.
Cât despre frunzele deformate ele apar la o planta care este "capusata" de dăunători adică când insectele ii sug din seva, am văzut multe cazuri de frunze deformate din vârful plantei atunci când planta este plina de insecte. Odată ce planta va fi curățată de insecte, noile frunze care vor apare vor fi sănătoase și cu forma normala.
 
Ultima editare:

anca.p

New Member
Buna ziua. Am mai multe orhidee si nu reusesc sa identific problemele deoarece nu vad pe ele insecte. Le-am schimbat pamantul vara trecuta si le-am curatat si imediat li s-au inegrit radacinile. Pentru ca nu am avut timp si alt pamant, le-am facut dusuri de apa la udare si si-au revenit. Probabil ca era din cauza substratului. Le-am tinut pe toate in acelasi loc si dupa ce si-au revenit radacinile, au aparut niste musculite negre subtiri (poza 1) si am observat ca unele aveau niste mici excrescente tepoase albe pe cate 1 frunza (Pozele 2-720200306_150933.jpg20200306_150930.jpg20200306_150922.jpg20200306_150854.jpg20200306_150837.jpg20200306_150825.jpg).

Le-am despartit. Au murit musculitele, dar vad ca s-au modificat excrescentele.

Mai am 1 orhidee la care am observar un fel de panza ca de larva de molie sau panza deasa de paianjen. Era intre 2 frunze lipite. Am scos-o fara sa o pozez si am sters frunzele si tulpina florii cu apa cu spirt si vad ca nu a mai aparut nimic acolo momentan. Acum are 1 picatura lipicioasa in zona florii si pe 1 frunza aceasta umflatura (pozele 8-9 20200306_153538.jpg20200306_151005.jpg). Umflatura este acolo la fel din toamna.

Si 1 ultima orhidee care are aceste urme pe 2 frunze diferite. (Pozele 10-1120200306_154351.jpg20200306_153440.jpg).

Le-am sters cu un pad pe frunze fata si spate sa vad daca au ceva insecte si nu am vazut nimic, decat praf.
Intrebarea mea este ce anume sunt aceste urme pe frunze si cum se pot trata daca au nevoie?
 

crysty

Active Member
Buna ziua. Am mai multe orhidee si nu reusesc sa identific problemele deoarece nu vad pe ele insecte. Le-am schimbat pamantul vara trecuta si le-am curatat si imediat li s-au inegrit radacinile. Pentru ca nu am avut timp si alt pamant, le-am facut dusuri de apa la udare si si-au revenit. Probabil ca era din cauza substratului. Le-am tinut pe toate in acelasi loc si dupa ce si-au revenit radacinile, au aparut niste musculite negre subtiri (poza 1) si am observat ca unele aveau niste mici excrescente tepoase albe pe cate 1 frunza (Pozele 2-7Vezi atașament 9172Vezi atașament 9173Vezi atașament 9174Vezi atașament 9175Vezi atașament 9176Vezi atașament 9177).

Le-am despartit. Au murit musculitele, dar vad ca s-au modificat excrescentele.

Mai am 1 orhidee la care am observar un fel de panza ca de larva de molie sau panza deasa de paianjen. Era intre 2 frunze lipite. Am scos-o fara sa o pozez si am sters frunzele si tulpina florii cu apa cu spirt si vad ca nu a mai aparut nimic acolo momentan. Acum are 1 picatura lipicioasa in zona florii si pe 1 frunza aceasta umflatura (pozele 8-9 Vezi atașament 9178Vezi atașament 9179). Umflatura este acolo la fel din toamna.

Si 1 ultima orhidee care are aceste urme pe 2 frunze diferite. (Pozele 10-11Vezi atașament 9180Vezi atașament 9181).

Le-am sters cu un pad pe frunze fata si spate sa vad daca au ceva insecte si nu am vazut nimic, decat praf.
Intrebarea mea este ce anume sunt aceste urme pe frunze si cum se pot trata daca au nevoie?
Buna ziua, picaturile sau petele lipicioase de pe frunze si cu puful alb care apare in cele mai neasteptate locuri sunt semne de atac de paduche lanos . Iar intepaturile mici , foarte mici si dese sunt din cauza arahnidelor microscopice , paianjenul rosu. Chiar daca nu se vad insectele, ele ar putea fi chiar si in substrat mai ales ca e inca frig si se retrag acolo . Nu va speriati , o sa scapati de ele dar nu cu spirt ca distrugeti plantele ci cu Calypso sau Movento si cu Nisorun de la fitofarmacie. Cumparati un plic de Nissorun la vreo 4 grame sau cat are cel mai mic si o fiola de Capyso sau Movento (de preferat Calypso) cantitate cea mai mica , undeva la 2 ml.
Taiati cu un foarfece fiola de Calypso sau Movento ca este din plastic si dati drumul in bidon de 5 litri cu apa si turnati si plicul de Nissorun ,puneti dopul si agitati.
Turnati solutie intr-un bidon cu pompa cum ar fi cel pentru curatat geamuri si pulverizati cu solutia asta pe plante si sub frunze , pe sufrafata solului , pe marginea ghivecelor de jur imprejur , si sub ghivecele de pe pervaz si pe pervaz in zona unde sunt ghivecele. Dupa 6 zile adica in a 7a zi mai stropiti inca o data la fel peste tot . Posibil sa nu mai trebuiasca stropit si a 3a oara dupa alte 6 zile pentru ca nu pare invazia mare dupa cum arata plantele dar ramane la latitudinea dumneavostra daca mai stropiti si a 3a oara. Daca ma intrebati daca sa stropiti si a 3a oara eu as spune ca da ,chiar daca nu se vede niciun semn de atac sau de panze/puf , pentru ca daunatorii lasa oua in permanenta ca atata stiu ei, sa manance din plante si faca oua :-D si nu se stie pot apare noi indivizi din oua chiar daca prima serie a murit.
Evitati sa stropiti direct pe flori dar pe tija florilor se poate stropi. Eventual folositi manusi chrurgicale cand protejati florile cu mana si la stropit in general.
Aveti grija unde pastrati bidonul de 5 litri cu solutie incat sa nu umble la el copiii , si puneti eticheta pe el , inclusiv sa puneti niste banda scotch pe capac pentru siguranta, pana sa umblati din nou la el. Solutia preparata nu se degradeaza repede si poate sa stea asa si o luna de zile doar sa nu inghete afara noaptea. Cand ati terminat de stropit plantele dupa cele 3 saptamani ,aruncati solutia separat si bidonul separat nu aruncati cu tot cu solutie bidonul la galeata ca sa nu il gaseasca vreun copil la containerul de gunoi.

Iar pe frunze ce se vede sunt cicatrici , nu aveti ce sa le mai faceti. Cat despre frunza aia care are ceva pe ea , spuneti ca este o umflatura, va recomand sa taiati frunza cu un foarfece aproape de baza plantei si sa o aruncati la gunoi.

Nissorunul este special pentru paianjenii microscopici.
Calypso si Movento sunt speciale pentru paduchii si puricii de plante dar si pentru musculite . Astea 2 insecticide sunt sistemice adica patrund in planta si fac seva ei toxica pentru daunatori si cu prima ocazie cand mai inteapa planta sa se hraneasca or sa dea ortul popii indiferent ca au intepat radacinile sau frunzele sau florile. Toata planta devine toxica pentru daunatori.
Calypsi si Movento inclusiv Nissorunul nu degaja miros si nici gaze deci puteti stropi la interior sau pe balcon. Daca nu gasiti in comert nici Calypso si nici Movento , exista si alti inlocuitori chiar mai puternici cum ar fi Decis sau Novadim Progress dar nu vi le recomand pentru ca sunt mai puternice dar in primul rand ele degaja miros urat (au si efect repelent) din cate stiu si trebuie stropit cu ele doar in aer liber.
Intrebati si la fitofarmacie inainte sa cumparati si vedeti ce va spun si cei de acolo .
Desi nu prea cred sa fie si paianjenii rosii microscopici pentru ca ei au nevoie de mai multa caldura si ei apar de regula in miez de vara dar ca masura macar preventiva v-am recomandat si Nissorunul pentru ca nu e nimic iesit din comun sa apara si ei din stare latenta din pamant daca aveti caldura mare in casa , stiind faptul si am vazut cu ochii mei invazie de paduche lanos in plina iarna la interior pe leandri , lamai. Insectele ies din hibernare sau din oua daca au conditii . Bineinteles ca ele nu apar din senin peste tot ci ele in prealabil au fost aduse cu un pamant din gradina sau o planta cumparata cu daunatori pe ea de cineva care nu a stiut sa o verifice mai intai sau din gradina daca omul sta la casa si a avut ghivecele afara pe timpul verii tot asa cum un virus de raceala se contacteaza de la cineva si nu apare din senin conform mitului ca daca lasi geamul deschis racesti.

Cat despre substrat vad ca aveti scoarta tocata mare si se va usca repede vara de aceea recomand ca la fiecare ghiveci cu scoarta tocata pentru orhidee sa puneti in amestec si cate o mana de turba care va ajuta sa mentina umezeala.
Cat despre pornirea in vegetatie puternica a orhideelor, pentru ca a venit primavara , dupa ce terminati cu tratamentul lor, sa aveti si un flacon mic de Cropmax sau de Atonik, si sa le stropiti foliar cu o solutie mai diluata de genul 1ml de atonik la 3 litri apa sau la fel, 1 ml de cropmax la 3 litri de apa. si stropiti foliar de cate ori puteti dar macar o data pe saptamana . Din cate am observat, ca si eu am 2 orhidee acasa, ele raspund foarte bine la stropitul pe frunze indiferent ca folositi stimulent de crestere de tip cropmax, atonik, etc sau ca e vorba de ingrasamant foliar cum ar fi orchid focus, plante focus, etc chiar si ceva de la vitaflora mai ieftin si mai usor de gasit. Principalul e sa nu dati prea concentrat , e mai bine mai diluat si mai des.
Ca sa dozati cate 1 ml, gasiti seringi din plastic gradate la farmacie.
 
Sus