Bolile si daunatorii orhideelor - descriere si tratamente

Edelweiss

Active Member
Stiu ca s-a scris...dar daca pare mai bine asa...continui traducerile.


TRIPSI

Descriere

Insecte zvelte, lungi de 1 mm, cu corp inchis la culoare, cu 2 dungulite galbui la aripi. Larvele sunt albe.

De stiut
In Europa se cunosc aproximativ 300 de specii, in restul lumii, chiar pana la 5000. Nu toti dauneaza plantelor: unii isi lasa ouale in interiorul tesutului forand frunza, altii isi lasa ouale pe frunza. Larvele, in decurs de cateva saptamani, trec prin diferite faze pana devin pupe apoi adulti zburatori. In acest timp, pana devin pupa, dauneaza plantelor.

Simptome
Tripsii gauresc peretele celulelor si sug toata seva, absolut toata. In acele celule intra aer si ele se coloreaza alb cu luciu argintiu. Daunele sunt mai mari decat in cazul paianjenului rosu. Dupa ceva timp, in acele celule goale patrund ciuperci, care dau un colorit maroniu-negru frunzei. Daca daunele sunt prea mari, frunza moare si nu mai poate fi utila plantei si planta este slabita. In afara de asta, tripsii sunt si purtatori de virusi. La orhidee, numai frunzele sunt afectate dar exista si specii de tripsi care ataca florile ( in special cymbidium) : flori creponate si patate.
http://farm2.static.flickr.com/1016/709 ... f537f9.jpg

Prevenire
Datorita ventuzelor din talpi, tripsilor le este posibil sa stea sub frunza pentru ca acolo sunt mai ocrotiti. Trebuie verificata planta in primavara si in toamna. Tripsii iubesc locurile uscate si calde. Umiditatea crescuta ii impiedica sa evolueze.

Combatere
Desigur exista pe piata diferite mijloace de combatere. Cele mai multe sunt sub forma de spray, acest spray contine si ulei. De aceea nu prea este folosit la orhidee deoarece uleiul astupa porii plantei si la soare prajeste planta. Se va folosi insecticid care nu are ulei. Spray-ul trebuie sa fie cald, caci daca e tinut in camera rece poate dauna plantei atunci cand pulverizam. In cazul tripsilor, un rapel cu insecticid de 2 ori / saptamana este esential. Mai exista pe piata insecticid sub forma de granule sau betisoare care se pun intre radacini, planta absorbind insecticidul iar tripsii mor sugand seva. Sa avem grija, caci aceste insecticide au saruri de ingrasamant si nu toate orhideele suporta.

2 retete "de casa" anti-tripsi :

1) emulsie din 2 lingurite de ulei de masline, 2 ml de detergent de vase lichid la 1 litru de apa calda. Se pulverizeaza.
2) 15 g sapun pur (de copii) la 1 litru de apa. Se pulverizeaza.

Dusmanii tripsilor sunt insectele Amblyseius cucumeris

IMAGINI

Larve:

http://www.landwirtschaftskammer.de/lan ... /z10bg.jpg

Adulti:

http://www.livingathome.de/pflanzen_gae ... thrips.jpg

Aspectul daunelor:
http://www.orchideen-wien.at/images/sch ... hripse.jpg
http://www.goatrance.de/goacidia/salvia ... ipse04.jpg


Informatii traduse de pe http://www.orchideenforum.de/zumforum.htm
 

Edelweiss

Active Member
Paianjenul rosu

Este bine de stiut ca exista 2 feluri de paianjen, unul care face panza, celalalt care nu face. Planta moare curand.

Descriere
Paianjenul, (Tetranychidae) este de aproximativ 0.3-0.5 mm inaltime. Nu toti reprezentantii sunt rosii asa cum sugereaza numele. De cele mai multe ori este verde, in functie de alimentul / planta consumata. Falsul paianjen, (Tenuipalpidae), este mai mic (0,25 mm) si nu face panza.

Se dezvolta repede. De la ou la adult nu trec mai mult de 20 de zile. Aerul rece si umezeala ii limiteaza drastic inmultirea. Norocul nostru, caci nu se poate prelungi timpul dezvoltarii larvelor iesite deja. Daca se imbunatatesc conditiile, urmeaza o explozie a numarului de paienjeni si respectiv ale daunelor.
Dusmanii nostri se numesc: Cinnabrinus Tetranychus (de fapt rosu) urticae (acarianul paianjen, de asemenea, comun), si bimaculatus telarius.

Falsii paienjeni, au ciclul de viata mai lung si de aceea nu prea ii observam. Fata de paianjenul real, are nevoie de umiditate ridicata.


Simptome
Ataca frunza cu muscatura si in locul acela intra aerul iar frunza capata o nuanta argintie. In stadiul avansat, devin vizibile panzele cu mici cuiburi de oua. Prefera in general frunzele tinere si moi, dar nu se limiteaza la acestea. Se pot observa panzele cand stropim planta cu apa, ea va adera la panza care pare un voal cu diamante. Ii putem vedea pe un prosop de hartie atunci cand stergem frunza, un amestec de puncte verzi si rosii.

Falsii paienjeni ataca de obicei frunzele vechi. Ei se aseaza peste tot si slabesc planta, astfel ca planta o poate duce rau cu mult timp inainte de a muri. Ei sunt un pericol pentru plantele tinute in medii calde si umede. Deoarece infestarea nu pare masiva, se poate confunda cu o ciuperca. Ei stau de obicei la marginile daunelor vizibile si se pot vedea cu lupa. Acum exista riscul mare de infectare a plantei cu virusi, ciuperci si bacterii.

Prevenire
Mediul umed. Izolarea plantei. Se poate face un cort dintr-o punga si datorita umiditatii mari, foarte mari, mor acarienii. Insecticidul functioneaza greu, deoarece sunt acarieni, tare rezistenti. Produsele pe baza pomului Azadirachta indica sunt o adevarata minune.
Oricum, este imperios necesar sfatul unui specialist in combaterea paianjenilor.

IMAGINI
http://static.cosmiq.de/data/de/366/b4/ ... fee0_1.jpg
Aspectul panzei
http://www.neudorff.de/uploads/tx_ffndf ... lben_1.jpg
http://www.bonsai-info.net/pflanzenschu ... ben-01.jpg
http://www.pflanzenfreunde.com/pflanzen ... milben.jpg
 

Fleur

Active Member
Parerea mea este ca e imperios necesar sa stropesti cu acaricid imediat ca i-ai depistat fiindca pana gasesti specialistul in paianjeni nu mai ai ce trata deoarece planta poate muri in cateva zile.
Acaricide se gasesc la magazinele fitosanitare si vanzatorul in general le stie.
 

Edelweiss

Active Member
Heteroptera

Aceste insecte au trei perechi de picioare si o trompa. Ele sug seva si sunt de regula de gasit in grupuri mici.

Descriere
Sunt insecte viu colorate cam de 5 mm si afecteaza deseori orhideele de import. De obicei pare un atac facut de tripsi, dar pagubele sunt mult mai mari.

Combatere
Orhideea de import se va tine izolata pana vedem daca are sau nu aceste insecte. Tratamentul impotriva tripsilor duce la rezultate bune si impotriva acestor insecte.
 

Edelweiss

Active Member
Ingalbenirea si caderea frunzelor

Sunt mai multe cauze:

1) Acest lucru este normal
Multe specii de Dendrobium, Calanthe si Pleione isi pierd frunzele inainte sau dupa inflorire. Acest lucru reprezinta finalul perioadei de crestere.
La plantele de sera se observa acelasi lucru, de ex la Phale si vanda. Ingalbenirea unei frunze face parte din viata ei. Sa tinem cont ca frunze mai multe pica la inceputul si in perioada intunericului de iarna.

2) Caderea frunzei nu este normala

*Caderea frunzelor la Vanda si Ascocentrum se datoreaza unei boli numite "thai". Este o ciuperca. De regula planta face un puiut sau radacini in partea de sus...ca este sortita pieirii definitive.

*Fortarea cresterii. De multe ori aici sunt de vina ingrasamintele. Singurul scop este cresterea cu ingrasaminte ca sa fie plantele ieftine la vanzare. Sunt crescute cu ingrasamant pe baza de azot si formeaza frunze speciale. Ba mai apar si flori cand nu trebuie, ele epuizand planta de energie. La cumparare, Phale pare sanatoasa si in urmatorul an la fel. Apoi, deseori, urmeaza o prabusire a plantei. Este foarte greu de salvat o asa planta si dureaza cam 3 ani pana la o noua inflorire sau pana face alte frunze.

* Lipsa luminii
Lipsei luminii planta ii raspunde aruncandu-si frunzele. Tin 1-2 ani, apoi se imbolnavesc si isi pierd frunzele sau devin sensibile la daunatori. Un loc mai luminos rezolva problema.

*Substrat tasat
Dupa 3 ani, trebuie schimbat substratul la orhidee. In acest timp substratul se va tasa si dauneaza radacinilor. Daca apar alge sau muschi, substratul devine compact, lucru de evitat cu desavarsire caci nu mai ajunge oxigen la radacini.

*Daunatori
Primul lucru observat in cazul daunatorilor este caderea frunzei. Daca dam cu un servetel alb peste si sub frunza, vom observa paianjenul rosu, dusmanul nr 1. Urmam trtamentul pentru acest daunator.

*Curentul de aer
De evitat curentul de aer, fie rece, fie cald. La scoaterea afara sau introducerea in sere, sa avem in vedere acest aspect.

* Caloriferul
Niciodata nu se tin orhidee in apropierea lui. Nu ajunge nici macar o izolare, fluxul de aer cald va omora planta.

* Fructele
Niciodata nu trebuie lasate in apropiere de orhidee fructe, gen rosii, nuci, mere...gazele rezultate ofilesc florile si frunzele. De recomandat aceste fructe in caz ca nu infloreste anthurium.

* Mutatul si adaptarea
Mutatul plantei duce cateodata la caderea frunzelor.

* Soarele
Prea mult soare dauneaza. Mutam orhideele mai la umbra sau punem o planta intre ea si soare.
 

Edelweiss

Active Member
Petele de pe frunze

Petele de pe frunze pot avea diferite cauze. Le putem identifica daca ne voum uita atent.

Arsuri datorate soarelui
Pete uscate, mari, maronii-negrii , se intind, iar in mijloc de cele mai multe ori sunt portiuni albe. Tocmai primavara trebuie sa se obisnuiasca incet orhideele cu lumina soarelui caci el este inca jos aproape de ecuatorul ceresc si "arde". Petele apar rapid si daca afecteaza multe frunze, planta poate muri.

Ciupercile
Petele apar maron sau negru, uneori umflate, alte ori adancite si se extind. Apar datorita pulverizarii dar si datorita unei mari cantitati de apa in perioada de repaus. Frunzele afectate se taie avand grija sa avem la indemana carbune activ ca sa cicatrizam rana. Urmeaza eliminarea pulverizarii, scaderea umiditatii si sa avem grija la aerisire, trebuie aer mai mult. Exista pe piata diferite fungicide, dar nu toate se dovedesc eficace.
Un fungicid "de casa" se face dintr-o lingurita de scortisoara pisata amestecata cu apa pana se formeaza o pasta cu care se va unge toata planta cu ajutorul unei pensule. Dupa vindecare, se spala stratul de scortisoara cu apa. Alt "fungicid" este mujdeiul de usturoi (cu apa fierbinte) fara sare care poate fi pus si in apa de udat ca sa ucida ciupercile la radacini.

Bacteriile
Mai intai sunt pete mici, maron, adancite, cu margine clara. Tesutul plantei este moale sau cleios in jurul acelor pete. In scurt timp, cateva zile, frunza se inmoaie, se ingalbeneste si cade. Se izoleaza imediat planta, caci se raspandeste boala extrem de rapid. Se izoleaza planta intr-un alt spatiu iar cel care se ocupa de ea nu mai are acces la colectia de orhidee. Bacteriile apar in lunile de iarna. Spatiul de cultura se goleste si se dezinfecteaza cu H2O2.
De la constatarea daunelor facute de bacterii se opreste pulverizatul, caci pulverizatul este mijlocul cel mai bun de raspandire a lor. Se recomanda taierea frunzelor afectate si dupa FIECARE taietura se va dezinfecta cutitul in flacara.

Virusi
Apar ca multe pete mici, rotunde sau cu forme asimetrice. Se identifica greu boala. Din pacate, planta nu mai poate fi ajutata iar virusii pot fi identificati numai la microscop de catre specialisti. Virusii sunt transmisi prin insectele care sug seva plantei. De regula, speciile Cymbidium, Odontoglossum, Cattleya au o slabiciune in a face rost de virusi, simptomul este formarea de flori deformate, cu crestere anormala. Se taie partea afectata inca din timp.
 

Edelweiss

Active Member
Planta putrezeste

Putrezirea se datoreaza apei. De cele mai multe ori apa se scurge pe frunze pana la coletul orhideei. Daca apa nu se scurge, in foarte scurt timp se vor forma ciuperci si bacterii. Cea mai buna aparare este sa avem grija sa nu lasam apa sa stagneze pe planta. Cel mai bine se uda orhideea dimineata, asa apa are timp sa se evapore pana seara, caci noaptea acest lucru este mai greu. Umiditatea excesiva si lipsa aerului proaspat duce la asa ceva.
Afectate vor fio de cele mai multe ori orhideele abia transplantate (care nu se uda 10 zile) sau orhideele afectate mecanic prin taieturi si rupturi.

Daca "inima" plantei este afectata, nu mai este nimic de facut. In rest, daca e borba numai de bulbi sau frunze, ele se indeparteaza prin taietura care este apoi dezinfectata cu carbune activ. Planta se pune la loc uscat si cu mult aer proaspat. Abia dupa uscare buna de tot se poate incepe cu udarea ei, dar cu precautie. Se poata adauga 1 picatura de ulei de oregano (din farmacii) cu 1 lingurita de ulei si cu acest amestec ungem partea din jurul portiunii afectate de putrezire. Se va usca si va cadea, restul plantei scapa.
 

Edelweiss

Active Member
Frunze creponate
De multe ori apar frunze creponate, cu aspect de armonica. Acest lucru apare cand exista pauze in procesul de crestere. De vina este ambientul, prea multa sau prea putina apa, prea cald saiu prea rece noaptea. Cel mai des sunt afectate Miltonia, Odontoglossum si Promenea. Nu se intampla nimic plantei, numai ca o face neatractiva.

Ce se poate face?
Pur si simplu se procedeaza invers la udare: daca planta avea mereu substratul umed pana la alta udare, se va uda dupa uscarea substratului; daca planta avea substratul uscat, se va mentine mereu umed.
 

Edelweiss

Active Member
Frunzele prezinta pete lipicioase

Pana la un anumit punct, acest fenomen este normal. Cel mai des apar la Phale si Cattleya atunci cand planta este supusa stresului. Trebuie verificat ca diferenta de temperaturi intre zi si noapte sa nu fie mare, diferenta nu trebuie sa depaseasca 3-6 grade la Phale.

Un alt motiv pentru aparitia picaturilor lipicioase sunt ranile, de aceea planta trebuie controlata amanuntit. Chiar daca planta nu este ranita, puricii si furnicile sunt atrase de picaturile acestea. Ca sa scapam de picaturi, se sterge planta sau se pulverizeaza cu ceva apa calduta.
Trebuie sa optimizam mediul de cultura, in special diferentele de temperatura.
 

Edelweiss

Active Member
Planta nu mai infloreste

Orhideea mea creste bine dar nu mai infloreste. De ce?

De cele mai multe ori nu ii acordam plantei pauza de repaus necesara. Deseori, inainte de inflorire, planta are nevoie de pauza de odihna. De aceea reducem udatul la minimum, reducem caldura si nu mai dam ingrasaminte deloc. Vara se poate face scaderea temperaturii daca le scoatem afara (In Germania! la noi toamna!) iar iarna le punem in camere neincalzite, sa doarma.

Vanda, Phale si papuceii (paphiopedilum) nu au nevoie de pauza de odihna. De exemplu la Phale, se poate incerca sa nu se depaseasca 16 grade timp de 3-5 saptamani ca sa dea noi flori.
Cymbidium are nevoie de scaderea temperaturii in timpul noptii pentru a face flori. La Vanda, lipsa soarelui duce la "lenevire".

Alte motive ar fi: stresul datorat schimbarii dese a substratului si ranirile plantei.
 

Edelweiss

Active Member
Florile nu se deschid

Cattleya si Paphiopedilum sunt "specialistele" acestei dereglari. Se recomanda taierea tecii din care creste floarea. Ca usuram accesul florilor la lumina si ca sa nu taiem floarea, se lumineaza cu lanterna din partea opusa. Florile apar ca umbre si se pot ocoli, taind fara grija. Mai ales la Paphiopedillum acest lucru este intalnit daca se uda sau se pulverizeaza planta prea mult.
 

Edelweiss

Active Member
Daunatorii substratului

1) ISOPODA
Mai intai trebuie stabilit daca se hraneste cu partea moarta, muschi, alge. De obicei, sunt valorosi pentru ciclul de viata dar daca nu exista materie moarta, vor trece la mancat planta. Nu se observa o dara lipicioasa, ca la melci. Apar pe partea superioara a frunzei. De regula substratul se deterioreaza. Ne dam seama de prezenta lor daca in farfuriuta de dedesubt se afla bucati de scoarta scoasa din ghiveci, arata ca niste frimituri.

Prevenire
Ei intra in ghivece daca sunt afara florile. Se pun ghivecele peste o farfurioara cu apa, dar sa nu atinga ghiveciul apa, caci va sta pe niste pietre. Sau se atarna ghivecele.
Cum se scot isopodele din ghivece? Se pune langa o carpa uda sub care sunt felii de fructe, mere sau cartofi dintre legume. Curand ii vom gasi acolo. Orhideele nu se uda caci isopodele prefera umiditatea si noi vrem sa le scoatem din ghiveci si sa le ducem sub carpa, spre distrugere.

Se pot inlatura din substrat scufundand ghiveciul 15 min, in prealabil acoperit cu un ziar ca sa nu pluteasca scoarta.
Se evita pe cat posibil folosirea de insecticide.
 

Edelweiss

Active Member
Viermi (Elateridae)

Viermi de 2-3 cm lungime, portocalii pana la galben-maroniu, au 6 perechi de picioruse in zona burtii. De fapt nu sunt viermi ci larvele unui carabus. Acestia isi depun ouale in substraturile umede si poroase.

Simptome
Mananca radacinile orhideelor. Plantele se ofilesc si mor.

Combatere
Se poate pune o felie de cartof pe substrat si daca in 2 ore se vad acesti viermi, orhideea trebuie transplantata. Viermii se indeparteaza cu jet de apa.
 

Edelweiss

Active Member
Miriapozi (Chilopoda)

Miriapodul cu 100 de picioare


Insecta taratoare cu corp segmentat, iar la fiecare segment este cate o pereche de picioare. Sunt insecte rapitoare care mananca alte insecte pe care le prind cu ajutorul veninului. Pentru om sunt nepericulosi. Cel mai des avem de-a face cu Geophilus si Lithobius. Sa avem grija la orhideele de import, ele pot avea in substrat miriapozi tropicali, periculosi pentru om.

In principiu, este un oaspete dorit caci mananca toti daunatorii si nu se atinge de planta si nici nu strica substratul. Este mai mult o problema de estetica si fobie.
 

Edelweiss

Active Member
Urechelnita (Forficula auricularia)

O cunoastem toti. Pentru orhideele noastre ar fi un oaspete dorit, fiind rapitor. Faptul ca ar strapunge timpanul si ca se duc spre creier sa isi depuna ouale nu este decat un mit.

In lipsa de altceva, ele se apuca sa manance frunzele tinere de orhidee sau pe cele cu frunza subtire. Cel mai des ataca varfurile radacinilor tinere.

Singura solutie pentru indepartarea lor este ucisul manual :evil: Asta se intampla mai ales spre iarna cand introducem plantele in casa/sera si insectele cauta un loc ferit. Se scufunda ghiveciul in apa si urechelnitele vor sari sa scape.
 

Edelweiss

Active Member
Melcii

Melcii traiesc in medii umede si din pacate substrstul orhideelor asa este. Putem observa urmele lipicioase de pe planta. Cateodata le putem vedea si ouale depuse in substrat, putin albicioase si transparente.
Sunt animale care produc daune considerabile , mai ales orhideelor. Parca razuie cu limba frunza, aparand gauri.

Se observa gauri si razuiri in toate partile plantei. Mananca pana si turba din substrat, in caz de atac masiv, pana dimineata poate disparea jumatate de orhidee.

Daca punem orhideele afara, se recomanda sa stea pe niste stative iesite din farfurioara plina cu apa de dedesubt, sau atarnate de crengile copacilor. Mai ales cand cumparam orhidee, ne putem procopsi cu melci; de aceea, orice nou-venit se tine cel putin 2 seri in carantina.

Ca sa atragem melcii afara se pun felii de castravete peste si langa substrat; mai ales cei mici se vor ademeni rapid si asa pot fi indepartati. Castravetele are niste substante IREZISTIBILE pentru orice melc.
O alta metoda ar fi berea neagra. In gradina. in sera sau casa, melcii vor fi atrasi de berea neagra si vor iesi din substrat.

Exista pe piata si diferite metode chimice de combatere, dar se recomanda combinarea metodelor, berea, castravetele si chimicalele.
 

Edelweiss

Active Member
Miriapodul cu 1000 de picioare

E mai negru, mai mare decat cel descris anterior. Deosebire mai este ca are 2 perechi de picioare la fiecare segment al corpului fata de celalalt care are numai 1 pereche. Poate avea si 30 cm lungime.

De obicei roade substratul orhideelor care se taseaza mult si planta moare. Semnul de recunoastere ar fi frimituri mici de scoarta la fundul ghiveciului. Fireste pot aparea frimituri si din alte cauze, dar curatand locul si a doua zi gasim altele, putem fi sigur de "chirias". Ca sa nu intre in ghivece, se recomanda pozitionarea orhideelor ca la melci.

Cea mai buna metoda de combatere este transplantarea si spalarea radacinilor. Alta metoda este scufundarea ghiveciului dupa ce am pus in prealabil ziare la suprafata ca sa nu pluteasca substratul, apoi uscarea rapida a orhideei. Pe piata exista si chimicale, insa atentie la recomandari.
 

Edelweiss

Active Member
Tantarii Sciaridae si Lycoriidae

Mai snt numiti "tantari indoliati" caci desi seamana cu ai nostri, sunt negri de fapt. Larvele au 5-7 mm si nu au culoare. Adultii alearga repede dar si zboara. Ouale sunt depuse in substrat.
De regula nu sunt daunatoare caci absorb umezeala in exces. Cu toate astea, pot manca partile tinere si moi ale plantei, fie frunza, fie radacina.

Pentru a se inmulti, au nevoie de intuneric si umezeala. Combaterea ar fi ca uneori sa lasam orhideea sa se usuce complet, substratul adica, asta din cand in cand. Cel mai bine se combat adultii, punand un plastic galben langa orhidee si cand acesta este plin de insecte, se da cu spray insecticid.
 

Edelweiss

Active Member
Paduchii de radacina, capusele

Animale de 1 mm, cu 8 picioare. Sunt rosii, beige sau galbene. Au nevoie de umiditate, caldura si protectie pentru a se inmulti.
Cand apar ele, sunt un indicator ca floarea are nevoie de substrat nou, aerisit.
Combatere cu mijloace chimice.
 

Edelweiss

Active Member
Alti daunatori

Musculita alba
Stau pe frunze sau sub frunze si extrag fructoza care mai ramane si pe planta. Acela este locul ideal pentru dezvoltarea ciupercilor care se vor intinde, frunza devine cleioasa si in cele din urma moare.
Tratament ca la tripsi.

Paduchii verzi
Acopera toata planta, de la radacina pana la floare inclusiv. Acesti paduchi secreta "roua dulce", un sirop care atrage furnicile si care se vor ingriji de paduchi, rasplata lor fiind picatura dulce a paduchelui.
Tratamentul consta in fierberea a 100 grame de frunze de feriga verzi si stropirea plantei cu solutia respectiva. A doua solutie, este emulsia "de casa" cu ulei ca la tripsi.

Paduchii lanosi
Sug seva plantelor si introduc in planta anumite substante. In cele din urma planta este slabita si va muri. Acesti paduchi au acelasi avantaj ca cei verzi, secreta "picatura dulce" si vor fi aparati de furnici.
Tratament greu, dar trebuie sa ne luam in calcul ideea de a te desparti definitiv de planta atacata.
In afara de tratamentul chimic, ar fi si o solutie "de casa" din sapun pur 15 g , 10 g de spirt la 1 litru de apa. Solutia se aplica cu ajutorul unei pensule direct pe paduche, nu se pulverizeaza planta.
 
Sus