Bolile ienuparului

vali

Active Member
Moderator
Le cunoaste cineva?!?
Intreb, pentru ca nu m-am confruntat cu „dansele”pana acum si sunt afon. Am ienuperi de 9 ani, dar nu am avut probleme pana acum (pe care sa nu le pot rezolva singur). Ma refer la paduchi testosi (ai ienuparului), acarieni ai coniferelor, etc...
Cu ”ciupercaria” stau mai prost :p , in sensul ca pana acum m-a ferit Cel de Sus... dar se pare ca s-a plictisit si a ajuns la concluzia ca e timpul sa invat ceva si despre asta :) .
Deci:
1. La sfarsit de iarna, unul dintre ienuperi a inceput sa ”afiseze” varfuri ingalbenite care se uscau in cateva zile. Prostia mea a fost sa consider ca ”l-a muscat gerul” si totul se va rezolva de la sine, odata cu venirea caldurii.
Acele aratau asa
2. Caldura a venit (pe la inceput de martie), dar problema persista... M-am bagat nitel in net si am ajuns la concluzia ca s-ar putea sa ma confrunt cu ”juniper needle cast”, un fel de ”lepadarea acelor, la ienupar”. In romana, nicio sansa...
3. L-am stropit cu Pyretrin/Piperonyl/Dicofol/Mancobeze (adica Perfect Plant - tripla actiune :) ), cu un rapel la vreo 10 zile si lucrurile pareau sa mearga bine. Au inceput sa apara frunze noi, dar in forma juvenila, vezi , lucru care nu s-a intamplat in cei 6 ani de cand am exemplarul in cauza.
4. E cert ca planta e slabita dupa... orice ar fi aceea cu care s-a confruntat (sau inca SE CONFRUNTA).

Suna cuiva cunoscut tot ce am scris mai sus? Daca da, poate sa-mi faca si mie vant in directia corecta? :D

Multumesc.
 
asa cum arata ramurile acelea bolile pot fi multe si din pacate nu poti sti cu certitudine decat dupa un preparat microscopic.
insa cele mai frecvente boli care au simptomele acelea sunt:
1: uscarea, innegrirea si putregaiul uscat al ramurilor: provocata de Phoma, Phomospis - se observa niste puncte negricioase uscate sub solzii ramurilor uscate, inegrite; apare in anii cu ierni si primaveri uscate; combatere: Mirage, Tilt -produse care se folosesc pt ruginile trandafirilor
2. o serie de ciuperci care provoca de obicei mane: Phytophtora cinnamomi - ramurile se usuca si au o culoare bruna roscata (ca scortisoara), de obicei uscarea porneste de la baza.
3. uscarea ramurilor din interiorul coroanei - provocata de Coniothyrium, Pythium - ramurile uscate sunt cenusii si pline de spori -
4. ingalbenirea si uscarea ramurilor (frecventa la thuja) care ataca in special ramurile de 1-2 ani incepand de la baza solzilor spre varf, provocata de Dydimascella thujina - se combate cu Bavistin + Folpan
5. simptomele de la 4 pot fi provocate si de Kabatina juniperi insa atunci ramurile atacate se deformeaza (curbeaza) si sunt galbene cafenii.
Tratamentul pentru 2,3,5 consta in stropiri cu produse cuprice: Funguran, Kocide, Champion.
In cazul tau, ramificatiile juvenile sunt semn ca boala a regresat iar planta lupta sa supravietuiasca. Cred ca un tratament cupric urmat de o fertilizare la sol sau foliara (dupa 10-12 zile) va ajuta planta sa-si revina.
Nu exclud nici posibilitatea ca acele 'arsuri" sa apara si in urma unor tratamente contra daunatorilor sau o erbicidare pe timp cu vant...
 

vali

Active Member
Moderator
Multumesc mult Chrystalwaters, pentru precizari. Si nu in ultimul rand, pentru timpul acordat :D .

Sincer, pe d-na Kabatina am banuit-o si eu, desi ramurile nu se curbeaza, iar acele puncte negre nu sunt prezente. Dar, din cate am inteles acele puncte apar doar cand ciuperca ”fructifica” si incepe sa elibereze sporii, iar asta se intampla - de regula - spre toamna (parca).
Practic, la mine apare o zona de 6-8 mm pe undeva pe la mijlocul ramurii (pe solzi) care se ingalbeneste, iar apoi, tot ce e din acel punct catre varf incepe sa se usuce.

Nu prea ar avea cum sa fie vorba de arsuri provocate de tratamente aplicate anterior, pentru ca ienuparul nu a fost tratat cu nimic (l-a sarit schema chiar si la stropirea de iarna, cu polisulfura de calciu; poate tocmai asta o fi :rofl: ). Abia dupa aparitia simptomelor l-am dat cu after-shave 3 in 1, Perfect Plant :) .
Oricum, de-acum l-am mutat intr-un loc cu o mai buna circulatie a aerului si il tin in continuare sub observatie. Am evitat sa-i aplic programul normal de fertilizare, tocmai pe motiv ca ”nu prea e-n apele lui”. I-am pus doar Biogold pe substrat, adica niste ”caramele” :) organice cu eliberare lenta. Cam asa arata http://www.yorkbonsai.co.uk/bio-gold.jpg

Inca o data, multumesc mult pentru informatii. Asa cum spuneam, nu stau prea bine la capitolul fungi si chiar aveam nevoie de parerea unui specialist.
In plus, ienuparul e o specie destul de rezistenta si e prima oara cand ma confrunt cu asa ceva. De-aia, cand l-am vazut, am luat figura omului care intelege tot: :?

In cazul in care ”convalescenta” se prelungeste, iti voi urma sfatul si ii voi da o ”zeama de cupru”. Iar daca nici cu asta nu-i trece, ii dau o vodca si gata :rofl:
 
Sus