Boli si paraziti

Catalin

Member
Buna seara
Sper ca nu deschid in mod nepotrivit un subiect, dar nu vad o discutie mai recenta pe aceasta tema la capitolul orhidee
Problema la floricelele mele este urmatoarea: am obiceiul sa achizitionez periodic cate o orhidee sau alta planta si sa o introduc printre celelalte,dupa o sumara examinare.In ultimele 2 luni am achizitionat mai multe plante, de pe la reduceri, de ici de colo, si am capatat un musafir numit paduche lanos...un prieten mai vechi al meu de care cu greu am scapat acum 2 ani, dupa 2-3 luni de tratamente, stropiri.
Acum am tratat problema mai din scurt, adica in momentul cand am observat primii paraziti, si doar pe plantele achizitionate,am inceput un tratament cu Actara simultan cui infuzia de tutun..se pare ca actualmente lanosii sunt tinuti sub control,dar...exista niste probleme in sensul ca tratamentul nu se poate face la plantele cu boboci etc...adica ar fi niste dezavantaje.In acelasi timp, in timpul scufundarilor, observ niste mici puricei albi saritori deasupra apei, dupa scoaterea ghiveciului din baie..sa fie cumva puiet de lanosi sau altceva?daca da,de ce nu mor dupa tratament?
Am citit despre tot felul de tratamente naturiste,nepericuloase pt plante, gen decocturi de usturoi, hrean,etc, a incercat cineva astfel de metode?daca da,ce rezultate ati avut si ce tehnologie ati aplicat?
Va multumesc si sa aveti Sarbatori Fericite!!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
puricei = scortisoara macinata si umezeala mult mai putina , copacul la 5 m inaltime nu sta in apa

lanosi = apa+ sapun+spirt cu precadera in cupa frunzelor si dedesubt
 

Catalin

Member
Multumesc...cu umezeala am o problema,la 16-17 grade cat am acum in balconul inchis,iar Phalele le tin in recipiente transparente de 5 l, desi substratul e fromat din scoarta de pin grosiera,dupa udari ramane minim 3 saptamani umed, nu am ce-i face,e foarte mare volumul de scoarta iar radacinile sunt dezvoltate in toata masa lui.
Aceeasi problema o am si la unele ghivece mici cu Dendrobium spre exemplu,unde substratul e mai compact...recent a trebuit sa pun un Cymbidium pe calorifer pt ca umiditatea persista si dupa 2 saptamani si ma ingrijorau niste bucati de radacini putrezite la suprafata.
In ce priveste tratamentul pt lanosi ,l-am facut initial cu o solutie de sapun de K speciala din comert, dar asta nu distruge eventualele oua si larve din substrat.In acelasi timp, mi-a fost frica sa scufund orhideele in solutie de Actara,am folosit numai infuzia de tutun care vad ca da rezultate incet dar sigur.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
uda mai putin daca retine asa de mult , adica nu uda deloc iarna , doar pulverizeaza apa pe radacini

tutunul e bun , dar e destul de perisabil si repetativ , actara e buna dar in combo cu mospian care nu dauneaza radacinilor

Prima oara elimini populatia vizibila apoi pe ceva "viitoare"
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Eu am sters frunzele orhideelor care mai aveau lanosi (ca m-am procopsit si eu cu asa ceva) direct cu spirt, nediluat, folosind dischete demachiante si betisoare de urechi inmuiate in spirt ca sa pot ajunge la "incheieturile" frunzelor pe unde se ascund lanosii. Nu a patit nici una nimic.
Am schimbat substratul si ghiveciul ca sa fiu sigura ca scap de ei si am izolat planta cu probleme.
Si pana acum toate au fost ok si toate au reinflorit.
 

adite

Active Member
Ghiveciul de 5 l este enorm pentru o singura orhidee. Scoarta nu mai reuseste sa se usuce si risti sa putrezeasca radacinile. Cel mai bun este ghiveciul in care ai cumparat planta. Temperatura este prea mica pentru o orhidee. Ar trebui sa aiba, macar ziua, peste 18 grade C si sa nu stea aproape de calorifer. Orhideele prefera umiditate atmosferica.
 
Eu am 20-22*C in balcon, iarna si 70-80% umiditate. Dar, nu le ud prin scufundare. Le tin cateva secunde sub robinet. Phalele mele au nevoie sa fie udate, in aceste conditii, o data la 10 zile.
Daca ai ghivece mari si le mai tii 20 de minute in apa, ai idee cata apa retine scoarta?
 

Catalin

Member
Multumesc pentru raspunsuri,aveti dreptate, dar Phalele din ghivece mari deja sunt mutate de 2 ani in ele, timp in care si-au dezvoltat enorm radacinile, deja si in acei 5 l sunt inghesuite,spre primavara am sa le schimb substratul cu unul mai proaspat,care va retine apa mai greu, si mai grosier(am luat scoarta de pin de 3-4 cm)
 

sarselia

Active Member
Moderator
Trebuie sa ma apuc si eu de un tratament puternic la papuceii pe care ii detin fiindca sunt napaditi de paduchele lanos.Nu stiu de unde a inceput totul insa sunt plini tare.Mi-am cumparat Actara si ma apuc de treaba.Problema e ca va trebui sa le schimb la toti si substratul fiindca nu se mai poate asa.Sper sa scap cumva de ei ca deja oricat le-am sters frunzele cu spirt apar din nou si din ce in ce mai multi. :x :x :x
 

adrianam

Well-Known Member
Eu am primit un oncidium de 1 martie care a venit cu tot cu pureci verzi.
S-o stropesc cu apa cu tuutn si dupa aceea sa o pudrez cu scortisoara?
Este inca inflorita, sper sa nu isi piarda florile!
 

Lilia

Member
Bună seara :) Am și eu o orhidee bolnăvioară și nu știu ce are. pornit bine să crească, i-a ieșit tija florală și, intr-o dată zici că a împietrit :( Două frunze au început să se îngălbescă bolnăvicios doar pe partea inferioară, dar nu galbenul cela care face frunza să cadă, ci unul mai ciudat. Le-am tăiat, însă acum a început să apară aceleași semne pe o altă frunză. Știe careva ce poate fi și cum se tratează? Mulțumesc anticipat pentru ajutor!

http://lilia.sunphoto.ro/Plante_bolnavioare/104266222

http://lilia.sunphoto.ro/Plante_bolnavioare/104266225
 

Lilia

Member
@danero2004 , nu a stat in soare direct, dar cald a fost. Insa toate orhideele au stat in aceleasi conditii si totusi doar aceasta pe zi ce trece se stinge :(
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
e ciudat ca are o simptomatica gen arsura , e bine de dezinfectat cu topsin atat planta cat si radacinile+substrat , 1 Topsin la 5l apa si se lasa sa stea in apa aia cam 20 minute
 
Sus