victoria222 a spus:
Horea, cum consumi bobul ca sa fie gustos? Eu am crescut prim oara vara trecuta si din toata recolta am facut o reteta de mancare cu usturoi si mi s-a parut ca seamana cu cartoful la textura, ir gustul nu mi-a placut..
Cu toate astea am lasat o tufa de samanta si as mai cultiva si anul asta daca zici ca-i gustos. poate am gresit eu cu ceva.
Se poate consuma în mai multe feluri:
- ca și fasolea verde fideluță (wok). când este foarte tânărînainte să se formeze boabele, cu un minim de asezonare.
- crud, când păstăile sunt mari și boabele tocmai au ajuns la dimensiune. Desfaci păstăile pufoase și vei număra între 5 și 7 boabe acolo de culoare verde-deschis. Iei boaba și ții partea u embrionul între degetul aratător și cel mare și celălalt capăt muști ușor din din pielea care protejează sămânța și scuipi coaja pe jos. Sic! Apoi cu presiune de la degete împingi miezul verde în gură.
- blanching. boabele se culeg verzi ca și la "crud" apă clocotită cu sare apă rece în chiuvetă (cu gheață). se pun cu tot cu pielițe în apa clocotită 30 - 45 de secunde. apoi cu un ciur le scoți și le arunci imediat în apa roșie. Cureți pielițele și le servești reci sau le dai un "stir and fry" de câteva minute, ca și garnitură pentru preparate cu un gust subtil. apa clocotită va deveni roz... o arunci.
- uscat am mâncat în Tunisia însă nu mă încântă.
Acum trebuie să spun că este multă muncă la bob și de aceea se consumă în familie.