Beton amprentat - mic ghid de executie

dolby

Member
M-am gandit sa fac niste "instructiuni de lucru" in ceea ce priveste betonul amprentat pentru a va familiariza cu produsul respectiv.
Sper sa nu va suparati :D


Betonul amprentat este o metoda relativ noua de turnare a betonului proaspat, a carui suprafata imita aspectul parchetului, al pietrei de munte, a pietrei de rau, a caramizii si a multor alte suprafete.

Este un sistem de pavare a trotuarelor, aleilor, curtilor, parcarilor, ce se realizeaza prin amprentarea suprafetei betonului proaspat cu ajutorul unor matrite speciale.

Betonul poate fi unul cu o compozitie obisnuita (de preferat cu granula maxima 16 mm pentru a fi mai marunt) sau poate fi armat cu microfibre elastice, de o marca superioara, la punerea in opera avandu-se in vedere o vibrare sustinuta in masa betonului si apoi asigurarea unei suprafete netede si foarte fine, cu ajutorul unor unor scule de suprafatare.

Apoi se aplica in exces un praf colorant pe intreaga suprafata a betonului ce realizeaza culoarea materialului pe care il imita, avand si rolul de intarire la suprafata.

Urmatoarea operatie este amprentarea propriu zisa cu ajutorul matritelor.
Dupa intarirea betonului, in punctele critice se taie rosturi pentru dirijatea fisurilor cu ajutorul unui taietor de rosturi.

Suprafata betonului se spala bine cu detergent si o perie moale, dupa care se aplica lacul ce va da aspectul placut al suprafetei, avand totodata si rol de protectie a betonului.

Inainte de inceperea timpului friguros, rosturile se curata bine si se colmateaza cu masticuri speciale (rezultate bune da si siliconul universal transparent) pentru a nu da voie apei sa stagneze in rosturi din motive lesne de inteles: isi mareste volumul prin inghetare si la mai multe cicluri inghet/dezghet va distruge betonul din zona rosturilor.

Cam asta ar fi in mare totul.

A nu se neglija substratul (fundatia) pe care se toarna betonul.
Dupa stabilirea perimetrului de betonat, se elimina pamantul vegetal si se trece la tasarea (batatorirea) pamantului bun de fundare.
Apoi se asterne un strat de balast (la o cota stabilita inainte) care si el se compacteaza.
Numai acum se trece la asternerea betonului proaspat.
________
Asatru (norse paganism) dicussion
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Dolby sa traiesti. Mie imi trebuie dictionar caci sunt catastrofa cand vine vorba de materiale si moduri de lucru. :incapatanat:
 

dolby

Member
:D
Departe de mine gandul sa va incurc mai rau.
He he he. Stati aproape, urmeaza un ghid despre pietre in general :D .

Betonul a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri fiind clasificat in marci, clase de beton functie de rezistenta obtinuta la analizarea unei probe standard.
Sa luam un singur exemplu: betonul de marca B200; si-a schimbat denumirea in BC 15, ca acum sa se cheme C12/15.
Dar sa nu intram prea mult in detalii. Agregatele (numesc aici nisipul si pietrisul care intra in componenta betonului) nu difera foarte mult de la o marca la alta.
Ceea ce difera este cantitatea de ciment pusa in unitatea de volum de beton. Asta da si "taria" betonului, mai plastic fiind spus.
De aici un beton mai "tare" sau mai putin "tare".
Daca e sa ne raportam la denumirile vechi cvasicunoscute, un beton slab este B50 sau B100 (marci/clase inferioare) si un beton tare este un B300 sau B400 (marci/clase superioare).
La betonul amprentat se foloseste de regula B300-B350.

Pentru poze puteti intra in albumul meu. Am o alee din beton amprentat (unde sunt pisicii si puii).

http://www.flickr.com/photos/31358134@N03/

EDIT:
Cu pozele m-am conformat.
Iata un link unde puteti vedea ceva imagini:
http://www.concretenetwork.com/photo-ga ... -patios_3/

Cu respect,
dolby.
________
Michigan marijuana dispensary
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Dolby sa ai grija cu pozele luate de pe net. La ele poti sa pui link, altfel nu merg. Intram sub incidenta legii copyright-ului.

Oricum, vesti bune. Incep si eu sa pricep cum e cu amprentatul. :rofl: :rofl: Sa traiasca dom' profesor. :marfa:
 

lili

Member
dolby a spus:
:D

He he he. Stati aproape, urmeaza un ghid despre pietre in general
:D .

Cu respect,
dolby.
Interesant subiect :marfa:
Pietrisul si pietrele de gradina pot fi alternative minunate cu rol decorativ si nu numai, in amenajarea unei gradini.Din pietris o poteca anti-buruieni :wink: . Eu personal sunt dornica sa aflu cat mai multe, despre aceste materiale.
 

Floria

Active Member
Dolbylus, daca nu ai o firma de beton amprentat, fa-ti repede ca mie chiar imi place si bine ca ai deschis gura ca probabil vor mai urma si alti amatori !
 

dolby

Member
Din pacate nu am firma care sa faca beton amprentat.
As fi castigat ceva bani din asta.
Nu este o mare filozofie pentru cineva care stie ceva despre beton, dar matritele pentru o anumita suprafata costa cateva mii de euro. Si sunt zeci de suprafete.
Asa ca nu este la indemana oricui. Dar sunt firme specializate care fac asta.
Cand am facut eu, pretul era undeva la 20 euro/mp.
Eu am vrut o alee din piatra bruta, am calculat cat m-ar fi costat sa aduc piatra de la munte si sa o pun in curte cu materialele necesare si am ajuns la concluzia ca ma costa dublu.
Asa am optat pentru un compromis, care nu arata rau deloc.

Cu respect,
dolby.
________
125
 

dolby

Member
Calin,
rosturile sunt intr-adevar o problema a betonului, de aceea se trateaza cu foarte mare seriozitate. La o platforma de beton (de dimensiuni mari) sunt mai multe tipuri de rosturi.
Betonul este o structura rigida care fisureaza. De aceea se poate arma cu plasa de sarma.
Rosturile taiate la suprafata betonului au rolul sa tina sub control fisurile aparute in masa betonului dirijandu-le acolo. Asfel nu vor aparea la suprafata lui (din pacate am o fisura pe care trebuie sa o "ascund" acum).
Eu am umplut rostul transversal cu nisip pana la aprox. - 1cm de suprafata betonului si apoi am pus silicon universal transparent. Dupa un an arata tot bine.
Siliconul este un material elastic, ca masticurile standard, care vara de dilata si iarna se contracta. Nu e casant.
Daca ai praf ramas de la colorarea betonului, atunci se poate presara pe suprafata siliconului pentru a-i da aceeasi nuanta.

Lili,
daca as avea piatra naturala la discretie, atunci as alege originalul.
Dar in zona de ses nu gasesti asa ceva.

Poate ne spune si mirelush ceva despre betonul ei amprentat :D .
La ea in gradina (gradina care este superba, o admir foarte mult - felicitari) am vazut alt model.

Cu respect,
dolby.
________
Dating advice advice
 

mirelush

Member
Pe cat de incantata am fost de ideea betonului amprentat la momentul la care l-am pus in opera, pe atat sunt acum dezamagita . De ce ? Pentru ca, la nici un an de cand a fos realizat , a fisurat nepermis de mult si deja se desprind bucati din zona fisurilor ( cu toate ca a fost armat cu plasa de sarma si au fost facute rosturile necesare ) . Si nu l-am facut eu in dosul curtii ci cu echipa specializata. Nu stiu unde s-a gresit ...

Acum caut tot felul de solutii de compromis ( deja nu dorm din cauza asta ) ...daca scot tot ( cca 350 mp ) imi nenorocesc gradina ... si am muncit prea mult la ea ca sa o vad plina de moloz.

Desi arata foarte bine, prin prisma experientei personale, eu nu recomand betonul amprentat.
Voi face niste fotografii ( si le voi posta pe forum ) care sa vina in sprijinul celor spuse mai sus.
 

dolby

Member
mirerush,

betonul este o structura complexa, a carui reusita in exploatare tine de foarte multi factori.
In compararatie cu asfaltul, pe care daca l-ai asternut la cota stabilita, l-ai cilindrat si lasat un scurt timp sa se raceasca, il poti da in circulatie fara probleme (asta ii face chiar bine - circulatia inchide porii), la beton operatiile trebuie tratate cu foarte mare atentie, asa cum am mai scris.
-Un prim aspect determinant este calitatea betonului proaspat (s-a fabricat intr-o instalatie specializata sau la fata locului?).
-Temperatura la care s-a pus in opera (daca era foarte cald si a pierdut din umiditate, iar mesteru' le-a zis la baieti: mai bagati niste apa, nu s-a procedat corect).
-Dupa punerea in opera si intrarea in priza, suprafata betonului trebuie udata din abundenta 2-3 zile, mai ales daca este cald (asta e o cauza majora de producere a fisurilor).
-Taierea rosturilor dupa circa 24 ore, functie de temperatura exterioara.
-colmatarea rosturilor sau a oricaror fisuri aparute pentru a nu lasa apa sa patrunda.
-Si nu in ultimul rand gradul de tasare al fundatiei (daca fundatia e proasta, antreneaza si betonul dupa ea).
Si mai sunt multe de discutat.
De asta nu sunt de acord cu faptul ca "si nu l-am facut eu in dosul curtii ci cu echipa specializata. Nu stiu unde s-a gresit ..." si "au fost facute rosturile necesare".
Daca i-ai urmarit la lucru, acum poti sa banuiesti unde s-a gresit.

:( Am vazut si eu o fisura in foto "margarete din toamna 2008"

Cu respect,
dolby
________
WEED
 

mirelush

Member
Dolby,
Nu i-am urmarit la lucru ( doar am prins intamplator cateva faze ) din mai multe motive. Si unul din ele e ca ma intereseaza tehnologia betonului amprentat foarte putin spre deloc.
Mi-am dat seama ca pe tine te pasioneaza : admir si respect lucrul asta. Cea ce scriu eu aici e o parere personala, bazata pe experienta proprie ( unica de altfel ). Nu am pretentia ca toata lumea sa fie de acord cu mine. Dar, nu vad ce e gresit in ce am afirmat in mesajul anterior. Daca il faceam eu in dosul curtii ( nepriceputa si atehnica cum sunt ) , nu as fi avut pretentia sa iasa perfect, dar asa, apeland la o echipa care se ocupa doar cu acest lucru, mi se pare firesc ca pretentiile sa fie mai mari. Nu stiu unde s-a gresit pentru ca nu am urmarit si sincer … nici nu ma intereseaza foarte tare lucrul asta. Bine sau rau, asa sunt eu. Pentru mine conteaza doar rezultatul. Si in acest caz, rezultatul nu a fost multumitor.

In continuare vreau sa cred ca atunci cand vrei sa faci ceva ( indiferent ce anume ) si apelezi la serviciile unui/unor specialist/i , pe tine ca beneficiar nu trebuie sa te doara capul. Si nici nu trebuie sa stii cum se face acel lucru - daca nu vrei asta.
 

calin123

Member
Mi se pare normal mirelus , din pacate traim in Ro ( unii dintre noi ) si asfel am invatat ( construind o casa )si eu sa realizez cofrag , sa torn beton ,sa zugravesc ,sa realizez o instalatie electrica casnica etc . e adevarat ca nu la nivel de specialist dar la nivelul unor "specialisti " sigur , mai ales ca atunci cind faci pentru tine esti mai atent atit la rezultatul final cit si la costuri .Trebuie sa recunosc ca am intilnit si specialisti adevarati...... asta aici in Ro si am avut dreptate sa ma las pe mina lor ; caci de incredrere ..incredere am avut in toti pina la proba contrara care din pacate a fost pe timpul si banii mei .
 

dolby

Member
Mirelush,
nu ai gresit nicaieri in postul trecut.
Poate nu m-am facut eu inteles. Ideea era ca nu trebuia sa apara fisurile acolo, echipa de specialisti a gresit undeva sau de mai multe ori, e greu de spus acum.
Am deschis topicul asta pentru a stii cati mai multi dintre noi ce inseamna betonul amprentat si nu in ultima instanta, sa-i controlam atunci cand ne executa lucrarea, pentru ca asa cum a spus si Calin, o fac pe banii nostri.
Ma opresc aici cu comentariile.

P.S. Nu am facut o pasiune din betonul amprentat :D

Cu respect,
dolby
________
Lexus mc
 
A

Anonymous

Guest
Te rog spune-mi cu ce se coloreaza betonul amprentat ?
Eventual de unde se pot cumpara ?
Multumesc mult .
 

mirelush

Member
Mihail,
Pentru colorarea betonului amprentat se foloseste un colorant special ( care se prezinta sub forma de praf ). Nu stiu daca se gaseste " la liber ". Incearca la firmele care executa beton amprentat . Sau poate stie Dolby o sursa. :D
 
Sus