Begonia spp

Hariclea

Member
Denumirea ºtiinþificã: Begonia

Denumire populara: Begonia, Ghiata, Ghetisoara

Imagini:
(Sursa www.webshots.com)

Tipul fibros:


Tipul bulbos:


Tipul rizomatos:


Tipul Rex:


Gabarit:
In general nu depaseste 20-30cm, in inaltime, tipul bulbos; Begonia Rex poate avea dimensiuni ceva mai mari iar tipul fibros rareori ajunge la 20cm.

Lumina:
In functie de tip, begonia necesita mai multa sau mai putina lumina; astfel cele decorative prin frunze, pot sta in umbra totala, in schimb cele bulboase (decorative prin flori) necesita multa lumina si chiar putin soare, de preferat dimineata; pot fi aclimatizate treptat si pot suporta si soarele de dupa-masa, dar necesita mai multa experienta si mai multa apa! Asadar begoniile stau bine la o fereastra nordica, estica.

Temperatura:
Cel mai bine, begoniile se dezvolta in zonele racoroase, de munti si dealuri din clima temperata, unde maxima rar depaseste 30-34 grade. La temperaturi sub 15 grade, intra in �hibernare�, le cad frunzele si in mod sigur nu mai infloresc. Schimbarile bruste de temperatura, sau curentii de aer rece determina caderea florilor.

Sol:
Begonia necesita un sol acid, bogat dar care sa dreneze usor. In amestecul folosit, indiferent de tipul solului, este foarte bine daca se adauga si putin ingrasamant natural. �American Begonia Society� recomanda urmatorul substrat: 4 parti pamant de frunze, 1 parte humus, 1 parte nisip.

Udare:
Begoniile trebuie udate atunci cand la suprafata pamantul este uscat bine; este de preferat sa udam mai rar decat prea des; atunci cand se uda, planta trebuie evitata stropirea frunzelor, care va cauza maronirea si uscarea lor.

Aer:
Begoniile cu flori nu sunt foarte pretentioase la umiditatea din aer, desi prefera un aer mai degraba umed, decat uscat! Atentie, insa, begonia NU trebuie pulerizata pe frunze! Begoniile decorative prin frunze necesita ceva mai multa umiditate, peste 50%.

Ingrasaminte:
Begoniile cu flori raspund foarte bine la fertilizari, de obicei o data pe saptamana; este bine ca dilutia sa fie putin mai mare decat cea indicata pe produsul respectiv, pentru a evita arderea plantei.

Inmultire:
Pentru begoniile bulboase: prin butasi de 4-5 frunze care se pun intr-un pahar cu apa; in aproximativ 3 saptamani fac radacini, urmand se fie pusi in pamant; se poate incerca si inradacinarea butasilor direct in pamant. Begoniile rizomatoase pot fi inmultite prin sectionarea rizomilor. Begonia Rex se inmulteste prin frunze puse la inradacinat.

Conditii de iernare:
Begoniile cu flori, de obicei se pun la �odihnit� peste iarna, adica treptat se reduce udarea, pana se usuca planta, apoi se plaseaza ghiveciul intr-o incapere racoroasa (10-15 grade) si uscata, sau se poate scoate bulbul din pamant (la cele cu bulb), inveli in hartie si plasat in aceleasi conditii. Unii crescatori aplica metoda �odihnei� chiar si la begoniile de frunze, ele urmand ca primavara sa isi innoiasca foliajul.

Boli si daunatori:
Fainarea este una dintre bolile cele mai frecvente intalnite la begonii, ea poate fi combatuta cu fungicide.

Ingrijire, particularitati:
Begoniile cu bulb prefera sa stea afara, intr-un loc ferit de ploaie, si de soare mult, la temperaturi moderate, ele fiind plantele ideale pentru balcoanele deschise. Cresc insa la fel de bine si in interior, la ferestre. Cu udarea nu trebuie exagerat niciodata, aceasta fiind cauza aparitiei fainarii, dar si putrezirea radacinilor si implicit moartea plantei.

Link-uri utile:
http://www.begonias.ca/
http://www.begonias.org/index.asp
http://www.bradsbegoniaworld.com/
 
Sus