scoate l si salveaza lsarselia a spus:Ooof!
Inca totusi mai am sperante mici dar mai exista.
Insa bulbul principal e clar ca a fost afectat.
![]()
![]()
![]()
![]()
Aura a spus:Dragii mei,
am cerut sfaturi in diverse topicuri, dar aici nu am prezentat nimic despre bananul meu....
sa va povestesc viata bananului meu....care -i cam trista....
a venit la mine acasa in vara anului 2009...il cumparasem de la o florarie...si l-am plimbat vu metroul...toti oamenii il priveau admirativ...i- placut la mine....si se instalase confortabil in balcon...pe la sfarsitul lui noiembrie s-a imbolnavit....cand am venit de la serviciu l-am gasit cu frunzele pleostite si galben de suparare...e clar ceva il suparase, dar nu stiu ce....vreo ciupercuta...prea multa apa sau prea putina...
Am inceput sa cer sfaturi in dreapta si in stanga...intr-un final...i-am taiat frunzele...bananul adult a ramas doar un bat....verde....apoi a devenit un bat maro...daca pe el nu puteam sa-l salvez ..am hotarat sa salvez puiutii, i-am mutat in alt ghiveci, am pus ingrasamant( ceea ce ulterior am aflat ca nu era bine, nu trebuie sa pui ingrasamant cand planta e bolnava)...au dus-o puiutii bine cateva zile, apoi li s-au uscat si lor frunzele...nu sunt uscati de tot...dar nu imi pun nadejidie ca vor supravietui( ce s-a intamplat cu optimismul meu?!)...
...ieri -dimineata am gasit doua mustacioare verzi...langa tulpina mucegaita a bananului matur....Semn bun! o mare bucurie! doua reci , una calda....acum ce sa fac? ce sa fac cu bananierul adult?am fost sfatuita sa-l tai...nu vreau sa fac asta....dupa ce ce l-am chelit de tot de frunze..acum sa-l si ucid?!da, dar e spre binele noilor plantute...si totusi...asa ca am mai asteptat pareri...il voi taia pana voi ajunge la o parte verde...si daca nici aceea nu exista...il voi taia de tot...o sa folosesc un cutit curat si dezinfectat cu alcool....o sa fiu chirurg...sa speram ca un chirurg bun....
va las mai jos linkuri cu etapele din viata bananului meu.....
sper sa va dau vesti bune.
Numai bine, Aura
elenafles a spus:Eu cred ca i-ai pus prea multa apa si nu ai lasat sa se usuce pamantul intre doua udari.De aceea a si mucegait.Posibil sa fie plantat intr-un pamant care retine apa si poate nu-i place sa aibe radaciniile tot ude.Asteapta sa vezi ce parere au si colegii nostri de forum si apoi iei o hotarare.![]()
michaela a spus:Aura mie imi pare ca si din trunchiul celui batran poate sa mai iasa ceva....
Eu am doua soiuri de banan velutina pink- obtinut din seminte si snow banana
In cazul primului soi... pot sa spun ca iubeste mai mult caldura insa in perioada rece, tot la rece sta- adica in jur de 10 grade cu udare mai rar(las pamantul sa se usuce intre doua udari)
- in cazul celui de-al doi-lea sta afara pana cade zapada se usuca trunchiul si il duc la rece... pana in primavara nu-l mai ud- primavara rasare iarasi.
ca substrat eu am folosit turba in amestec cu nisip si cocopeat- le place
lumina: iarna la lumina unei ferestre orientate spre vest/vara semiumbra- se ard frunzele in soare plin :?
In speranta unei recuperari a bananului tau... sper sa te ajute cu ceva cele experimentate de mine in ale bananilor
Aici sunt ambele soiuri in vara.... snow banana s-a fact extrem de mare intre timp- cred ca are o crestere muuult mai rapida
![]()
IZA a spus:Am avut si eu unul obtinut din seminte trimise de o prietena din Canada. Banan pitic, ornamental. A germinat dupa trei luni. Au crescut doua frunze apoi s-au innegrit si nu mi-a mai placut de el si l-am aruncat.
sarselia a spus:Si eu am patit la fel cu un bananier ornamental.
L-am cumparat si a crescut mare si frumos vreo 2 ani dupa care brusc i s-au innegrit frunzele si dus a fost.
nu stiu de ce dar mie mi se pare ca nu au o viata prea lunga.
sau cel putin persoanele cu care am mai vorbit nu au avut nici ele prea mult noroc cu ei.
![]()
iti tinem pumnii sa ai parte de ei!
Aura a spus:Multumesc pt sfaturi.
Din doi puiuti rasariti din radacina , unul este foarte vesel si a ajuns pana la 10 cm.Celalalt sta si el sa moara, s-a ingalbenit...
Aura
Aura a spus:bananul meu , cel adult a murit de tot, de tot....mai am un piut de 40 cm.....si inca un puiut....de vreo 10 cm....sper sa treaca cu bine de iarna!![]()
Aura
presco a spus:Aura, ai desprins puiutii de planta uscata?
melimeli a spus:
instructor a spus:Mai ai si acum bananul?de unde l-ai luat?
melimeli a spus:nu il mai amin toamna lui 2008 probabil nu l-am protejat foarte bine si primavara nu au mai rasarit puiuti.
il aveam de la o vecina care probabil are si acum(cred),ale mele erau piticutzi pe langa ce avea ea,erau de 2-3 ori mai mari
lukyeug2005 a spus:Am si eu o intrebare ... bananul meu de curand a nascut Zambet si as vrea sa mut puiul in alt vas! Intrebare e: pot sa il mut acum sau astept sa creasca mai mare?
Uploaded with ImageShack.us[/code]
- [/img]
michaela a spus:lasa-l sa creasca mai mare, sigur nu are suficiente radacinute pe rizom.
monica.s a spus:mi-a iesit si mie un puiut la banan ; are vreo 5 cm; sa il las in pace pana in primavara sau sa il mut de pe acum?
Gabiuta a spus:Lasa-l,lasa-l.Nu umbla sub nici o forma acum.Ai grija insa cum il treci peste iarna.Succes!![]()
Daca il vrei pentru rod, probabil ca nu se merita efortul.LadyBug a spus:... imi doresc tare mult sa rodeasca, altfel nu-l vreau.