Avocado

George

Member
Laura_2006 Trimis: Joi Nov 16, 2006 7:23 pm Titlul subiectului: Problema cu avocado
Buna seara la toata lumea, sint noua pe aici!
Cine ma poate ajuta si pe mine intr-o problema pe care o am cu avocado al meu?
De asta vara au inceput sa-i cada frunzele, se faceau maro de parca se ardeau, apoi cadeau una cite una. In momentul de fata mai are trei frunze si nici alea nu arata foarte bine! I-am schimbat pamintul si ghiveciul (era intr-un ghiveci fara scurgere pt. apa).
Mai are cineva un avocado si cunoaste problema? Multumesc anticipat!
 

George

Member
mflorian Trimis: Vin Nov 17, 2006 11:36 am
Din ce am citit, am înţeles că este predispus la putrezirea rădăcinilor, datorită udării prea abundente şi că nu agrează acumularea de săruri în balotul de pămînt.
 

George

Member
GEORGE Trimis: Vin Nov 17, 2006 11:44 am
S-ar putea ca acumularea sarurilor sa fie cauza, dar n-am exagerat niciodata cu udatul.
 

George

Member
Laura_2006 Trimis: Dum Nov 19, 2006 4:45 pm
Multumesc pt. raspunsuri, este posibil ca ghiveciul fara gaura de scurgere sa fi fost problema. Asa l-am primit si i-am schimbat ghiveciul si pamintul poate prea tirziu. Este totusi ciudat pt. ca atunci cind l-am primit era sanatos si avea multe frunze. A inceput sa le piarda doar atunci cind a venit canicula asta-vara. Este posibil ca atunci sa-l fi udat prea mult din cauza caldurii.
 

masha

Member
eu nu un am facut nici un experiment cu ghimbir sau alt medicinal, dar, ca tot se incearca si cresterea de avocado, atrag atentia ca acest fruct e foarte hranitor :wink: , plin de vitamina C (aviz amatorilor raciti in perioada asta atit de prielnica :oops: ...), B6, magneziu, zinc, betacaroten (cei care au probleme cu vederea pot lua aminte...), zinc, fier (indicat anemicilor :roll: ...) etc. Ce am mai gasit eu despre el este ca are capacitate destul de mare in protectia arterelor si reducerea colesterolului, ca este foarte energic (deci a se consuma moderat datorita continutului ridicat de lipide)...
Are diferite utilizari si in cosmetica (luati aminte fetelor!...): hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv :wink: Sper sa gasim niste retete cit mai interesante si utile in aces sens... :roll:
Si cine nu stie de mastile cu avocado pentru parul uscat si degradat? pina si reclamele spun multe..
Mai avem nevoie de alte idei? mai ales la bucatarie?! ma indoiesc...toata lumea cunoaste cit de bine se intinde pe piine si cit de buuuun este in sandvisuri...hhhhhhhm, imi lasa deja gura apa... dar multl mai cunoscut este, totusi, in afara de copac, ca si fruct...atit de interesant si greu, oval, verde-inchis (cu nuante violacee uneori), cu pulpa destul de consistenta si galben-verzuie, cu gust de alune si...un simbuuuure maaare in interior...osos, foarte cautat pentru obtinerea unui copacel... :wink:
 

adrianam

Well-Known Member
Am cumparat si eu la insistentele fiicei mele un fruct de avocado.
Dar dupa ce l-am taiat, nu am simtit nevoia sa-l mai mancam.
Deci se intinde pe paine miezul acela galben?
 

bioproduct

New Member
avocado este gasit gretos de multi dintre noi, asta din pricina ca in pulpa fructului se gaseste o cantitate importanta de lipide (grasimi); de altfel, este numit si "untul vegetal".

de aceea, la bucatarie adesea nu se utilizeaza fructul ca atare, ci este folosit ca ingredient in diferite preparate. cea mai cunoscuta reteta cu avocado este "guacamole", specifica Americii Centrale.

legat de cosmetica, continutul in uleiuri vegetale si nu in ultimul rand in vitamina A, il face prietenul doamnelor care tin la tenul lor :)

*cosmeticienii il recomanda in primul rand pentru ten uscat
 

bioproduct

New Member
adrianam: daca tot nu l-ati mancat, sper ca nu ati aruncat samburele! incolteste foarte usor, iar copacelul creste umitor de repede, al meu are mai putin de un an si a ajuns deja la 50 cm, cu 3 ramificatii principale
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mie nu mi s-a parut gretos.Chiar de loc!Dar am avut senzatia ca maninc tamiie :mrgreen: Sincer asa am asociat gustul fructului: cu mirosul de tamiie..............Posibil sa fi fost atunci cind l-am mincat intr-o stare morbida :wink: .Oricum cu ramasite mi-am decorat tenul :rofl: :rofl: :rofl: Dar dupa pozele de la intilniri...................n-as zice ca a avut efectul scontat :tavalit:
Bioproduct......zici ca are crestere rapida?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daca este asa..........o sa pun musai seminte la incoltit.
Macar de-o masca cosmetica sa scot din el :rofl: :rofl: :rofl: ..........nu ca mi-ar fi de mare folos :oops:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
OK.Punem doi daca asa trebuie.Si trei daca este cazul. :rofl:
Merci Sica.
Macar de as vedea vreun semn intr-un timp relativ scurt. :)
 

mflorian

Member
adrianam a spus:
Am cumparat si eu la insistentele fiicei mele un fruct de avocado.
Dar dupa ce l-am taiat, nu am simtit nevoia sa-l mai mancam.
Deci se intinde pe paine miezul acela galben?
Cum se alege un fruct bun pentru consum? Fructul nu trebuie să fie prea tare, dar nici prea moale. La apăsarea cu degetul, fructul trebuie să aibă consitenţa unei pere coapte, adică să rămînă o mică adîncitură în el. Se vor evita fructele care au pete maronii, acestea fiind deja în curs de alterare. De asemenea, se vor evita fructele tari, care, la apăsarea cu degetul au consistenţa asemănătoare cu pepenele verde. Acestea nu au gustul şi consistenţa miezului propice pentru gătit.

GUACAMOLE
4 roşii;
4 avocado;
1 ceapă mică;
2 căţei de usturoi;
1 legătură pătrunjel;
zeamă de lămîie;
1 ardei iute.

Mod de preparare:
Se curăţă roşiile de pieliţă şi se taie cubuleţe. Se toacă mărunt ceapa. Usturoiul se zdrobeşte sau se taie fin (prefer varianta a doua). Se toacă foarte mărunt ardeiul iute şi pătrunjelul.
La urmă se pregăteşte avocado (deoarece se oxidează foarte repede). Acesta se taie în două, se îndepărtează sîmburele şi se scoate miezul cu o linguriţă. Miezul rezultat se pasează cu furculiţa. Se poate folosi şi un blender, dar, mie, personal, îmi place mai mult cum iese zdrobit cu furculiţa.
Se adaugă ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi pătrunjelul. Dupã ce s-a omogenizat, se adaugă roşiile şi se amestecă fără a le zdrobi. La urmă se stropeşte cu zeama de lămîie (al cărei rol, pe lîngă gust, este să împiedice oxidarea).
Se ţine la frigider aproximativ o oră şi se serveşte pe pîine prăjită.

Variaţiune pe tema dată:
în loc de roşii se adaugă smîntînă sau iaurt gras, kefir etc. Cantitatea este aproximativ jumătate din cea de miez de avocado. La această variantă, ceapa poate lipsi.
Dacă nu aveţi ardei iute, puteţi folosi boia iute sau chili pepper.

SALATĂ DE AVOCADO
- 2 avocado;
- 4 ouă fierte tari;
- 1 legătură de ceapă verde;
- zeamă de lămîie;
- ulei de măsline;
- sare, piper.

Se taie avocado în două, se îndepărtează sîmburele, se curăţă de coajă şi se taie felii. Apoi se taie cubuleţe. Se taie şi ouăle cubuleţe, aproximativ la fel de mari. Se toacă ceapa. Se amestecă, împreună cu uleiul de măsline, zeama de lămîie, sare şi piper.
 

blueheart_d

Member
si eu cumpar fructul de avocado destul de des, dar nici o clipa nu m-am agandit sa plantez samburele. de obicei il foloseam in scopuri decorative. am tot felul de dovleci si dovlecei, flori uscate etc. din fruct prepar mai mult pasta de avocado cu usturoi. e un fel de salata de vinete dar fara maioneza. e delicioasa, dar trebuie consumata imediat pt ca se oxideaza repede. uneori mai "scap" cateva bucati in salate de orice fel alaturi de niste frunze de busuioc (nu din acela cu care se fase apa sfintita) si iese o minunatie de salata. in cazul in care plantez samburele am inteles ca nu-i trebuie mult timp sa creasca, dar cat ii trebiue sa si de roade?
 

schlucky

Member
eu am pus samburele de avocado in apa, dupa metoda discutata si la subiectul cu "papaya & co" si i-a trebuit 3 luni pana si-a dat drumul, l-am pus anul trecut la sarbatorile de iarna, acum dupa imediat 1 an, are cam 30 - 40 cm, si 3 ramificatii
de fructe nu imi fac speranta

cat despre gust ..... nu mersi, cel putin nu asa cu lingurita cum am incercat eu :bolnav:
 
Sus