Aucuba japonica

roxy

Member
Denumire stiin?ific?: Aucuba japonica

Denumire populara: Laurul patat sau pomul de aur

Familia: Cornaceae

Origine: Japonia

Imagini:

Sursa: Webshots.com

Gabarit: Planta are o crestere lenta ajungand la 1-2 m, in functie de conditiile oferite.

Lumina si temperatura: Este o planta foarte putin pretentioasa care se simte excelent in spatii racoroase, culoare, scari, holuri, care, in general, sunt mai putin luminoase iar daca este tinuta in gradina poate creste la umbra copacilor. Trebuie protejat de razele directe ale soarelui pe perioada de vara.

Frunze, Flori, Fructe: Este planta decorativa prin frunzele sale persistente, lucioase, de culoare verde cu numeroase pete galbene mai mari sau mai mici, în functie de varietate cu o lungime de 8-25 cm. Frunzele sunt ovale sau eliptice, cu marginea intreaga sau dintata. Florile au culoare purpurie si un diametru de 4-8 mm iar fructele au 1 mm, culoare rosie si apar doar pe plantele feminine, dar foarte rar.

Solul: Creste bine într-un amestec format din pamânt de gradina + turba neagra (sau pamânt de frunze) în parti egale + putin perlit (sau nisip grosier).

Udarea: Din primavara pâna în toamna, în perioada de vegetatie se uda atât în ghiveci (dar nu foarte abundent) cât si foliar avand nevoie de umiditate atmosferica. Intre 2 udari pamantul trebuie sa se usuce pentru ca o cantitate prea mare de apa determina aparitia petelor negre pe frunze. Iarna se uda mai putin pentru a se asigura un repaus.

Aerul: Are nevoie de umiditate relativ ridicata.

Ingrasaminte: Se fertilizeaza cu îngrasaminte complexe, aplicate în apa de udat.

Inmultire: Se înmulteste prin butasire. Momentul optim este primavara sau spre sfârsitul verii, când temperaturile încep sa scada (august - septembrie); butasii recoltati pentru înmultire trebuie sa fie lemnificati si sa prezinte 1 - 2 noduri, inradacinarea durand 3-4 saptamani la o temperatura de 20-22 grade C. Se poate inmulti si prin seminte care germineaza in 1-3 luni la o temperatura de 20 grade C sau prin marcotaj aerian.

Conditii de iernare: Iarna se tine într-un usor repaus; se uda putin si poate fi mentinuta în încaperi racoroase la temperaturi de 8 ? 10 grade C dar suporta si temperaturi mai joase.

Boli si daunatori: Frunzele se pulverizeaza des cu apa pentru a preveni aparitia brunificarilor pe marginea si vârful frunzei precum si aparitia daunatorilor (paduchi lanosi si testosi, paienjeni). Daca totusi acestia apar, se combat prin tratamente cu Mospilan , 0,02% (paduchi) si Nissorun (paianjenul).

Ingrijire si particularitati: Este o planta foarte putin pretentioasa. Plantele tinere se ciupesc pentru stimularea ramificarii si se aplica taieri de corectare a inaltimii, in primavara, la plantele mature. Ghiveciul se schimba in functie de tipul plantei astfel: la 1-2 ani pentru plantele tinere si 3-4 ani pentru cele mature.

Specii si varietati:
A. japonica var. goldiana - are frunzele aproape galbene;
A. japonica var. picturata - frunze verzi cu o pata mare galbena si inconjurata de puncte mici, tot galbene;
A. japonica var. crotonifolia - are frunzele subtiri si o ramificatie bogata;
A. japonica var. dentata - o varietate cu frunzele dintate pe partea inferioara;
A. japonica var. variegata - are frunze cu numeroase pete galbene;
A. japonica maculata - frunze verzi cu puncte galbene dar mici;
A. japonica var. crassifolia - frunze verzi si groase.

Bibliografie:
http://www.statiuneabaneasa.ro/plante/p ... =all&idp=2
http://www.incasa.ro/Aucuba_2503_539_1.html
http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/p ... s/79.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Aucuba
http://www.gardenguides.com/plants/info ... aucuba.asp
http://www.pfaf.org/database/plants.php?Aucuba+japonica
 
Sus