Astilbe spp. (in lucru)

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Astilbe x hybrida

Denumire populara:
-

Imagine:
http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... a=N&tab=wi

Tipul de planta:
Perena

Inaltime:
30-90 cm

Intindere:
30-60 cm

Lumina ºi temperatura:
Se planteaza la umbra usoara sau semiumbra. Un loc in care primesc soare doar dimineata sau cateva ore dupa amiaza (nu si la amiaza) este ideal. In zonele foarte friguroase tolereaza mai mult soarele, daca solul este umed.

Flori, frunze, fructe:
Flori rosii, coral, roz, violet sau albe care raman inflorite 2-4 saptamani. In functie de varietate, perioada de inflorire se imparte in: devreme (iunie), mijlocul sezonului (iunie) si tarzie (august).

Solul:
Adaugati turba, pamant de frunze si compost la plantare pentru a imbogati solul si a imbunatati retinerea apei. Prefera solurile acide (pH 5.5-6.3).

Udarea:
Udati-le regulat caci nu rezista in soluri uscate si mor.

Aerul:
Se planteaza in locurile ferite de vant.

Ingrãºãminte:
Au nevoie de aplicarea regulata de fertilizatori. Fertilizati-le primavara inainte sa apara mugurii si din nou toamna dupa primul inghet. Folositi un fertilizator cu o formula 10-6-4 sau 10-10-10 .

Inmulþire:
Prin seminte: Nu se recomanda pentru ca germinarea este inceata si fiind hibrizi nu vor mosteni caracterele parintilor. Crescute din seminte infloresc dupa 3 ani.
Prin divizare. Plantati radacinile la inceputul primaverii. Mugurii trebuie sa stea la aproximativ 1 cm sub sol.

Transplantare:
La transplantare se lasa 30-45 cm intre ele.

Condiþii de iernare:
Zone climatice 4-8.

Boli ºi dãunãtori:
In general sunt rezistente dar ocazional pot suferi de fainare sau pot fi atacate de paianjeni.

Îngrijire, particularitãþi:
Exista peste 100 varietati. Daca cultivati varietati cu perioade de inflorire diferite puteti avea flori pe o perioada mai indelungata.

Sunt potrivite pentru gradinile umbrite ca plante de accent si pot fi crescute in grupuri sau sub forma de strat uniform de astilbe. In straturile mixte de flori se pozitioneaza in fata sau mijlocul stratului.

Divizati-le primavara la 3-4 ani (sau cand au mai putine flori comparativ cu anul precedent) pentru a le mentine vigoarea. Asigurati-va ca fiecare grup rezultat in urma divizarii are 3-4 muguri (lastari). Divizarile nu se ingroapa adanc. Daca astilbe se cumpara in ghiveci se pune in pamant la acelasi nivel la care a fost in ghiveci.

Astilbe au o reputatie de a fi pretentioase dar pot fi usor satisfacute atunci cand sunt plantate in locul potrivit. Evitati solurile uscate, vantul si locurile unde zapada se topeste tarziu. Varful frunzei maro si frunze ondulate sunt semne ca planta nu este in locul potrivit.

Indepartarea florilor ofilite nu prelungeste perioada de inflorire dar da un aspect mai ingrijit plantei.

Astilbe are radacinile superficiale si de aceea uscarea pamantului poate afecta planta; pentru a ajuta retinerea apei aplicati un strat subtire de mulch in jurul lor fara a acoperi insa tulpinile. Lastarii pot fi raniti de ingheturile tarzii din primavara. Un mulch din turba si mranita ajuta pe timpul iarnii.

Lasati florile sa se deschida complet inainte sa le taiati pentru buchete. Taiate, rezista in apa pana la 2 saptamani. Pentru flori uscate taiati-le cand florile incep sa se deschida.

Varietãþi:
'Bressingham Beauty�: 75-90 cm inaltime, usor parfumate, infloresc devreme; au cele mai frumoase flori roz dintre toate astilbele.
http://www.sunnygardens.com/garden_plan ... e_1144.php

�Bronze elegance�: florile sunt de culoare bronz inchis, infloresc tarziu.

�Gattleya� 45 cm inaltime; au flori roz care infloresc tarziu; au o perioada de inflorire mai indelungata decat alte varietati.

'Deutschland�: 45-60 cm inaltime; flori scurte si compacte; au cele mai frumoase flori albe dintre toate varietatile; infloresc devreme.
http://springhillnursery.com/product.asp_Q_pn_E_07724

�Fanal� 60 cm inaltime; au o inflorescenta bogata, ingusta, de culoare rosu inchis; infloreasc mai devreme decat alte varietati.
http://www.monrovia.com/PlantInf.nsf/0/ ... enDocument

�Peach blossom� 45-60 cm inaltime; florile sunt de culoarea piersicii si miros; infloresc devreme.

�Sprite� 40-45 cm inaltime; au flori roz; sunt foarte rezistente la daunatori; infloresc tarziu; desemnate Planta Perena a Anului 1994.

Surse bibliografice:

http://floridegradina.gradinamea.ro/1_5 ... _2145.html

http://www.dutchgardens.com/gardening/c ... py_id=5369

http://www.bordines.com/Care_Sheets/PDF ... stilbe.pdf

http://www.garden.org/plantguide/index. ... ow&id=2048

http://www.paghat.com/astilbe.html
 

aleynad

Active Member
Moderator
Lumina si temperatura:
Cel mai bine se dezvolta in locuri semiumbrite si umede.

Flori, frunze, fructe:
In functie de perioada de inflorire si de talie se impart in:
*Astilbe de padure (AStilbe thunbergii), sunt cele mai inalte ajungand pana la 120-180 cm. Inflorescentele sub forma de ciorchini rasfirati si atarnatori apar in iulie si august.
*Astilbe de gradina (Astilbe arendsii) formeaza grupa cea mai importanta, avand o multime de soiuri. Inaltimea lor variaza intre 60 si 120 cm, inflorescentele ciorchine dense apar intre iulie si septembrie, in functie de soi.
*Astilbe japoneze (Astilbe japonica) se disting prin florile conice, avand inaltimea de 40-60 cm, inflorind devreme in perioada iunie -iulie.
*Astilbe chinezesti (Astilbe chinesis) se remarca prin inaltimea mica (ex."Pumila" are daor 20 cm), inflorind tarziu in august si septembrie.

Inmultire:
Dupa 3 ani se recomanda divizarea plantelor.

Ingrijire:
Dupa primul ger, se recomanda taierea astilbelor pana la 15 cm si mulcirea solului cu compost, scoarta macinata, paie, frunze si acoperirea cu ramuri de brad.

Boli si daunatori:
Desi astilbele sunt plante rezistente, soarele puternic si seceta le pot provoca arsuri. Semnele de vatamare sunt rasucirea frunzelor si brumificarea treptata a frunzelor incepand de la margini. Solutia fiind udarea abundenta sau transplantarea.
 

rose786

New Member
Indepartarea regulata a florilor trecute stimuleaza producerea de noi flori prelungind perioada de inflorire. Daca vreti sa le inmultiti lasati florile sa produca seminte spre sfarsitul perioadei de inflorire.

___________
adil
 
Sus