Asclepiade cu adevarat "speciale"

gino

Member
In lumea mirifica a Asclepiadelor sunt cateva specii pe care nu le putem admira deocamdata decat in cataloagele de specialitate sau in fotografiile de pe net.
Plante din genurile Baynesia , Brachystelma, Larryleachia ,Ophionella ,Pseudolithos , Rhytidocaulon ,Sarcostemma , Sarcostemma, sunt ca si inexistente in colectiile din Romania si cu siguranta destul de rare si in colectiile din strainatate.
Probabil ca principalele impedimente sunt ajungerea cu greu in habitatul natural al acestor plante, deserturile si terenurile aride ale continentului african, ca si aclimatizarea ulterioara a acestor plante la conditiile de clima din Europa sau din alta parte.
Am fost foarte incantat atunci cand am intrat in posesia a catorva plante din genul Larryleachia, mai ales ca una dintre ele a si inflorit.
http://gino.sunphoto.ro/Asclepiadaceae/ ... IGYPDTEHRF
Asemanatoare ca forma a corpului plantei dar mai spectaculoasa decat Larryleachia , este Pseudolithos pe care il puteti admira aici :http://www.asclepidarium.de/images/Groß/Pseudolithos/Pseudolithos%20caput-viperae%20Somalia%20(UTS03,0156)%201.JPG
Flori foarte interesante produce Rhytidocaulon .
Le puteti admira aici :http://www.asclepidarium.de/images/Groß/Rhytidocaulon/Rhytidocaulon%20arachnoidea%20001.JPG
Iar toate "minunatiile" le puteti vedea aici:http://www.asclepidarium.de/index.htm
 

gino

Member
In cautarile pe net dupa noutati si informatii, am gasit o fotografie senzationala a unei colonii de Stapelia leendertziae aflata direct in sol.
Dincolo de marimea coloniei, se remarca monstruozitatile produse, de o marime absolut impresionanta.
Am vazut diverse Stapeliade producand pe anumite segmente monstruozitati mai mari sau mai mici, dar ca cele din fotografia de mai jos, niciodata !!!
Sunt absolut uluit si fara cuvinte... :eek:
http://www.plantae.ca/Plantae/Asclepiad ... daceae.php
Fotografia din randul de jos, in mijloc.
Merita sa o mariti pentru a o vedea mai bine...
 

diana999

Active Member
vreuna dintre aceste plante speciale,sunt indicate incepatorilor? mie imi plac Larryleachia si Pseudolithos .
 

gino

Member
Ma ocup de stapeliade de ceva ani...
Larryleachia am de anul trecut. Trei plante. Una dintre ele a si inflorit in toamna. Nici eu nu stiu inca foarte multe lucruri despre ele, la modul practic ma refer.
Sunt cu adevarat speciale, in sensul ca nu prea sunt intalnite in mod frecvent in colectii particulare, datorita gradului mai mare de dificultate in cultura.
Incepatorii daca au bani sa-si achizitioneze astfel de "bijuterii", o pot face, desigur, cu riscurile de rigoare... :D , dar nu inainte de a se documenta serios...
Una dintre plantele mele :
http://gino.sunphoto.ro/Asclepiadaceae/ ... IAUOQXYRVO
 

gino

Member
Asa este, numai ca numarul plantelor puse in vanzare nu este prea mare si se epuizeaza de regula destul de repede indiferent de pret.
Am avut sansa anul trecut sa gasesc plantele aici in Bucuresti si le-am luat pe toate impreuna cu Andreea.
Pretul a fost de 29 lei, deci aproximativ 7 euro.
 
Sus