As avea nevoie de niste sfaturi

crysty

Active Member
Parerile pot fi diferite in functie de poze mai ales pentru ca a cere un sfat doar cu niste poze este ca si cum ati spune unui medic online ca va doare in partea dreapta si acel medic o sa va spuna clar ca fara sa va vada nu poate sa dea un verdict , desi in cazul de fata din poze este destul de evident ce se intampla .
Totusi sa va spun parerea mea din propria experienta cu plantele .
Ceea ce apare alb pe sol si la baza plantei poate avea 2 cauze/efecte mari si late :
1. Sarurile/calcarul/piatra din apa de la canal. (apa nededurizata)
2. Strat fin de mucegai din cauza lipsei de ventilatie/aer proaspat circulat la planta.
Se poate intampla sa apara/sa fie ambele combinate sau doar unul din ele.
Cand e vorba de piatra din apa (care duce si la formarea pietrei la rinichi la om) se vede usor pentru ca ea este sfaramicioasa cand sfaramati solul in degete si se amesteca prin el .
Cand e vorba doar de un strat fin de mucegai , atunci cand dati cu degetul pe solul umed, se curata si ramane solul curat in urma. Asta apare in lipsa de ventilatie si cand pamantul este umed in mod constant deci nu apuca sa se zvinte deloc.
Poza 2 si 3 imi spun clar ca e vorba de combinatia celor 2 factori si asta se combate usor prin :
- Curatati cam 1 cm de pamant de deasupra si il aruncati.
- Udati cu apa care a stat in bidon in prealabil , cu cat mai mult cu atat mai bine desi sarurile nu se duc din ea, doar clorul. Ideal ar fi sa udati cu apa de ploaie sau apa filtrata sau apa plata.
- Mutati ghiveciul cu planta undeva unde are parte de aer proaspat circulat chiar daca sa spunem ca aveti aer conditionat si trebuie sa tineti geamurile inchise. Ideal ar fi in balcon daca avetiun geam deschis acum vara sau pe pervazul unei ferestre , de exemplu de la bucatarie unde deschideti geamul cel mai des .
Poza 1 arata ca portiunea alba a urcat mult pe planta si chiar duce la innegrirea tulpinilor , semn ca este aparut un fungi periculos de la umezeala constanta si neaerisita . Mergeti la fitofarmacie (magazin de seminte) si cereti un antifungic cu spectru larg , nu le stiu pe toate cum se cheama, dar cred ca Mirage este unul din ele si ar mai fi si Score dar asta este mai scump si e mai puternic care se foloseste si la pomi . O fiola/pliculet de antifungic ar trebui sa fie vreo 5-10 lei. Nu ajuta cu nimic Thiovit daca va da pentru ca asta este pentru fainare . Cel mai bine aratati poza nr.1 la fitofarmacie si or sa va recomande ceva , o substanta care sa o amestecati cu vreo 5-10 litri de apa si sa stropiti prin pulverizare pe sol si pe planta.
Dar antifungicul nu o sa ajute mult timp daca nu tineti planta la un loc ventilat.
Inapoi la pozele 2 si 3 , unde se vede clar si calcarul din apa, cu asta nu prea aveti ce face, si eu ma confrunt cu asta si curat deasupra cand apare, chiar daca se uda planta prin imersie si cand nu exista posibilitate de udat cu apa mai de calutate atunci singura salvare este schimbarea pamantului odata pe an sau la 6 luni , primavara si la sfarsitul verii. Dar daca aveti planta din comert neadaptata la care nu se poate schimba prea mult pamant ori curatati pamant imprejurul radacinilor cam de 2 cm si de jos tot atat, ori nu umblati deloc la pamant deoarece astea din comert sunt foarte sensibile pana se adapteaza si mai degraba udata cu apa statuta sau apa plata.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Va multumesc foarte mult pentru mesaj, am sa tin cont ! :)
Cu placere. Atunci cand curatati pamantul deasupra puteti completa cu altul daca aveti pamant din comert la indemana. O mana ar fi de-ajuns. Dar puteti lasa si asa daca nu aveti pamant din comert cumparat si ca sa nu cumparati un saculet doar pentru o mana. Nu recomand sa luati o mana de pamant de pe afara de pe undeva pentru ca puteti aduce tot felul de germeni sau cu oua de insecte si ii trebuie facut un tratament. Asta din comert in schimb este steril.
Un antifungic (fungicid) natural este si scortisoara macinata din bucatarie care se foloseste la vin fiert si placinta de mere/bostan si puteti presara pe deasupa pamantului dar efectul ei este mai slab . Asta pentru stratul fin de mucegai care apare pe sol, dar cum la dumneavoastra incep sa se innegreasca tulpinile, consider ca scortisoara este egala cu 0 si trebuie un antifungic chimic...vedeti ce va recomanda de la fitofarmacie din oras.
Iar daca nu aveti fitofarmacie unde locuiti atunci va inscrieti pe un site care vinde si tratamente si le trimiteti un email cu poza si vedeti ce va recomanda ei ca sa cumparati de pe siteul lor. Chiar si Score daca va recomanda tot e bun, chiar daca e mai scump un pic. Asta este un fungicid sistemic adica patrunde in planta si circula odata cu seva ei , nu este doar de contact care ar ramane afara doar pe frunze. (o comparatie la om ar fi injectia versus unguent).

Iarna se poate presara scortisoara pe pamant ca sa nu apara mucegai dar daca folositi un dezumidificator in casa nu o sa mai aveti nevoie de scortisoara si nici risc de mucegai pe peretii reci cand cladirea nu e izolata. Ideea e ca iarna aerul sa nu aiba umiditate prea mare in casa ca altfel apare si pe ghivece mucegai fin pe sol mai ales si din cauza ne-aerisirii pentru ca s-ar pierde caldura. Iarna asta care a trecut am reusit sa cumpar un dezumidificator pentru ca nu am centrala si am scapat de umezeala mare , ghivecele cu flori apuca sa zvinte repede pamantul si nu fac mucegai si eu dorm mai sanatos si asa am castigat si eu si florile. Dar asta presupune o cheltuiala mai mare de vreo 700-800 ron. In cazul in care detineti centrala termica atunci lucrurile difera pentru ca o sa fie alta umiditate in aer sau poate deloc.
 
Ultima editare:
Sus