Artemisia spp.

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Artemisia abrotanum (denumire in engleza: Sage, Old man, Southernwood)
Artemisia ludoviciana (denumire in engleza: Silver king sage, Western sage, White sage, Wormwood)
Artemisia schmidtiana (denumire in engleza: Silver mound sage, satiny wormwood)
Artemisia stelleriana (denumire in engleza: Perennial dusty miller, Old lady, Beach wormwood)

Denumire populara:

Imagini:
http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... a=N&tab=wi
http://images.google.ca/images?svnum=10 ... tnG=Search
http://images.google.ca/images?q=Artemi ... a=N&tab=wi
http://images.google.ca/images?svnum=10 ... a+&spell=1

Tipul plantei:
Perena

Gabarit:
Artemisia abrotanum inaltime 90-120 cm, intindere 90 cm
Artemisia ludoviciana inaltime 60-90 cm, intindere 90-120 cm
Artemisia schmidtiana inaltime 45 cm, intindere 60 cm
Artemisia stelleriana inaltime 15-30 cm, intindere 90-120 cm

Lumina ºi temperatura:
Creste la soare, in locurile cele mai fierbinti si uscate din gradina. Nu le plantati la umbra pentru ca vor capata un aspect ofilit. Se dezvolta in zonele climatice 4-8

Flori, frunze, fructe:
Flori mici verzi, argintiu-verzui sau argintiu-albe care trec neobservate. Infloreste la mijlocul verii.

Solul:
Prefera solurile sarace si alcaline. In solurile bogate au tendinta de a se raspandi rapid dincolo de aria alocata. Un pamant bogat in nutrienti face ca frunzele de A. ludoviciana si A. schmidtiana sa devina mult prea viguroase dupa care tufa se despica in centru avand ca rezultat o forma neatractiva.

Udarea:
Desi Artemisia este rezistenta la seceta plantele tinere trebuie udate bine in primul lor an. Dupa aceea se uda din cand in cand. Foliajul se ingalbeneste daca solul este mult prea ud.

Aerul:
Prefera aerul uscat.

Ingrãºãminte:
Nu se fertilizeaza. Se poate adauga in jurul lor o mana de compost primavara.

Inmulþire:
Doar A. stellariana se recomanda sa fie obtinuta din seminte. Insamantarea se face inauntru in februarie, sau direct in gradina la inceputul primaverii. Celelalte specii de Artemisia cresc foarte incet atunci cand sunt obtinute din seminte. La transplantare lasati intre:
A. abrotanum: 90-120 cm
A. ludoviciana: 90 cm
A. schmidtiana: 60 cm
A. stellariana 6:0-90 cm

Condiþii de iernare:
in gradina

Boli ºi dãunãtori:
Sunt in general rezistente.

Îngrijire, particularitãþi:
Sunt plante de accent. A. abrotatum se planteaza in fundalul straturilor de flori; A. ludoviciana si A. stellariana pot forma un covor cu o crestere rapida; A. ludoviciana poate fi plantata pe pante, iar A. schmidtiana si A. stellariana pot fi plantate in gradinile cu pietre sau pot forma marginea straturilor de flori.

Folositi Artemisia pentru a accentua culoarea florilor altor plante. Arata bine langa plante cu flori albastre, violet sau roz si reduce din intensitatea florilor portocalii sau rosii. Plantati speciile inalte de Artemisia in spatele acestor flori colorate iar speciile scunde de Artemisia plantati-le in fata lor.

Divizati-le la 3-4 ani cand incep sa nu mai fie compacte. A. schmidtiana se divide cand isi pierde vigoarea sau cand centrul tufei moare. A abrotanum nu are nevoie sa fie divizata pentru cel putin 10 ani. Lasati speciile care formeaza covoare sa se intinda.

A ludoviciana se raspandeste rapid prin radacini. Plantele nedorite se pot indeparta usor prin dezradacinare, dar puteti evita acest lucru prin punerea plantei intr-un vas mare de cel putin 45 cm (sau o alta bariera), ingropat. A. stellariana se raspandeste de asemeni rapid dar este usor de controlat pentru ca se raspandeste la suprafata solului, formand radacini oriunde tulpinile ating pamantul. Indepartati cu sapa sectiunile nedorite.

A schmidtiana arata grozav in straturile inguste de flori de-a lungul aleilor unde se pot aseza la intervale regulate, alternativ cu o alta planta.

Pentru a mentine A. schmidtiana compacta tundeti-o spre sfarsitul primaverii in acelasi fel in care se tund gardurile vii. Indepartati 2.5-5 cm din varf si cateva tulpini daca este necesar.

Nu tundeti A. abrotanum toamna; asteptati pana in primavara pentru a vedea daca planta incepe sa formeze frunze si taiati atunci tulpinile moarte deasupra locului unde s-au uscat.

A abrotanum are tulpini mai lemnoase decat celelalte specii si formeaza o tufa mare, dar in regiunile mai geroase tulpinile mor partial in timpul iernii. Planta traieste mai indelungat, este mai rezistenta la temperaturi scazute si este mai aromata atunci cand este plantata intr-un sol saracacios si uscat.

Se spune ca A. abrotanum indeparteaza furnicile si afidele. Frunzele uscate puse in dulapuri indeparteaza moliile iar arderea frunzelor in semineu indeparteaza mirosul de mancare din casa.

Tulpinile de Artemisia se pot adauga in buchetele de flori proaspete. Artemisia poate fi usor uscata si pusa iarna in aranjamente florale uscate. Cand recoltati A. ludoviciana pentru uscare taiati toata planta pana la 10-15 cm de la nivelul solului. In cazul celorlalte tipuri, taiati doar cateva tulpini. Recoltati A stelliana vara cand frunzele sunt mici si atarnati-le in grupuri pentru aproximativ o saptamana.

Specii ºi varietãþi:
A abrotanum se gaseste doar sub acest nume.

A ludoviciana:
'Silver king':75-90 cm inaltime; frunze alb-argintii
'Silver queen': 60-75 cm inaltime; frunze alb-argintii mai largi decat ale varietatii Silver king.
'Valerie Finnis': 60 cm inaltime; frunze largi lobate de culoare verde-argintiu. Este o varietate stufoasa.

A schmidtiana:
'Silver Mound': 45 cm inaltime cu frunze inguste matasoase de culoare verde-argintiu.

A stellariana:
'Silver Brocade': 15-30 cm inaltime; frunze argintii frumoase; traieste mai mult cand este divizata in grupuri mai mici; se raspandeste foarte rapid, pana la 90-120 cm intr-un an.

Surse bibliografice:
http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg ... 3_sage.asp
http://www.superbherbs.net/sage.htm
http://plants.usda.gov/plantguide/pdf/cs_arlu.pdf
http://davesgarden.com/pf/go/54934/index.html
http://web1.msue.msu.edu/imp/modzz/00000149.html
http://davesgarden.com/pf/go/1075/
http://www.gardenersnet.com/flower/dusty.htm
http://www.gardenguides.com/plants/info ... miller.asp
 
Sus