aronia

angela draganoiu

Active Member
desi nu este planta ci un copacel il pun aici ca sa discutam despre el.
am vazut azi la tv o dicutie despre acest copacel care face niste fructe asemanatoare celor de afin. dar mai mari si mai amarui, se spunea in material,ar fi bune in tratemantul de diabet si alte boli . se mai spunea ca rezista inca din primul an la temperaturi foarte scazute, fiind adptat in Siberia. ar creste cam 40 cm pe an si ar ajunge cam la 1,2 m.
voiam sa stiu daca cineva il are si cum s-a comportat.
 

victoria

Active Member
Si eu am vazut de dimineata la Tv si as vrea sa am asa ceva.Cica nici nu e scump ca au vandut en-detail cu 15 lei/bucata
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu am cumparat unul, dar e inca in beci ca mi-a sosit in decembrie...voi vedea anul acesta ce si cum. Din cate stiu dianadia de pe sunphoto are de vanzare, eu de la ea am cumparat
 

presco

Active Member
Am si eu unul, nu prea a crescut in primul an, oricum a fost o vara cam fierbinte. Astept sa vad anul acesta ce e de capul lui.
Eu l-am luat de la Starkl.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Nu stiu daca as mai avea loc si de unul ca asta :) dar asa ceva m-ar tenta tocmai fiindca nu va creste prea mare.Voi vedea :) .
 

doina

Member
Eu nu am unde sa-l pun dar sora si mama mea s-au hotarat ca il vor in gradinile lor asa ca am inceput sa caut, am gasit pe sunphoto dar nu am lansat comanda.
 

anknic

Active Member
tata vrea sa ia aronia (si ma enerveaza si el si zaoanu' cu achizitiile...ca si asa nu am loc de ale mele, trebe sa le mai gasesc loc si pt.ale lor :) )
 

Neriya

Member
eu am primit doua bucati cadou de la cei cu gardul viu minune
e un articol interesant despre el aici

http://www.gardviu.ro/ajandek.htm

,,Scoruşul negru, înainte de toate are proprietate anti-inflamatoare şi preventivă. Cercetările ultimelor decenii au arătat în mod clar că cele mai multe dintre bolile distructive din civilizaţia noastră - atac de cord, cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli metabolice – sunt cauzate de procese de inflamaţie. Scoruşul are concentraţie foarte ridicată de polifenoli şi flavonoizi, leagă markerii anti-inflamatori (ciclooxigenaza, TNF-alfa). În plus, blochează enzimele care duc la formarea acidului arachidonic, responsabil pentru cauzarea inflamaţiilor. (...) Valoarea sa terapeutică se datorează nu doar conținutului ridicat de vitamina P (flavonoizi), de vitamine B1-,B2-,B6-,B9-,B12-,C- și H solubile în apă, de provitamine, vitamine A, E și K solubile în grăsimi, ci și a capacității sale deosebit de ridicate de captare a radicalilor liberi cu rol de protecție a celulelor. Conform opiniei unanime a cercetătorilor, acest fruct dispune, per ansamblu, de o putere cel puțin la fel de mare de prevenire a unor boli și de vindecare, remediere a acestora, ca planta minune Tahiti, fructul Noni sau fructul zeilor. ,,
 

belisima

Well-Known Member
banuiesc ca in unele zone creste spontan,sunt curioasa ce gust au fructele,eu la coacaz am ramas neplacut surprinsa,bine ca a facut 3 fructe in 2 ani :mrgreen: insa mi s-au parut acre si cu prea multe seminte...
 

victoria

Active Member
baiatul meu da tarcoale coacazului rosu in fiecare an si , cand se coc, le mananca cu pumnul(acum ii face concurenta si zana :p )
De cele negre nu se atinge ca nu ii plac,dar ii place jeleul facut din ele :D
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Eu am luat un lastar salvat , sper sa fie ok , a facut frunze frumoase si sanatoase si ciuciu flori , dar mai asteptam noi ca nu murim acum :nu-i nimic:
 
Sus