Arlechini (Phalaenopsis)

cornelia

Fondator
Membru staff
Amintea de ei Iulia si am devenit curioasa. Pana la urma, ce inseamna Arlechin? Patat? Tigrat? Si daca da, toate phale patate si tigrate sunt Arlechini ? Sau suporta si ei niste catalogari/clasificari. Am si eu cateva phale pasibile de asemenea clasificare. :)
 

mymo

Active Member
Oare pentru faptul ca sunt patate/tigrate sa fie etichetate ca "arlechin"? pentru ca majoritatea sunt asa... :?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
It's been my experience that temperature can sway a harlequin phal to either more or less spots on a blooming, and the spots can vary quite a bit between one flower and the next on the same blooming.
O chestie despre efectul variatiei temperaturii.
 

mymo

Active Member
Si alea tigrate nu se incadreaza daca nu sunt si cu pete.Din ce am inteles eu,petele sunt mai in relief ca textura,decat restul petalei?
 

marean

Active Member
Phalae de tip harlequin au cateva individualizari care-i separ de ceilalti phalae : ei sunt hibrizi http://www.bigleaforchids.com/catalog/h ... -c-27.html pe o singura specie de orhidee ca baza .
Florile lor sunt mai robuste,mai suculente,cu petalele puternic rotunjite,iar petele de pe flori sunt inconfundabile : sunt foarte rotunde,cu marginile difuze,asa cum arata petele de cerneala pe un servetel,parca se imbina perfect,iar catre exterior culoarea se difuzeaza .
Uitati aici cateva exemple superbe http://community.webshots.com/album/69006808CgvFJM
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Din cat am mai cercetat intre timp avem aici pe langa Arlechini, Tigri si Caleidoscop/coape. :)
 

marean

Active Member
Pai cam asa arata fiecare,sa va puteti da seama daca aveti un reprezentant sau nu al tipurilor respective :wink: :

Harlequini au doua tipuri de tesuturi,suprapuse,asa ca florile lor sunt mai groase,mai lucioase,iar culorile par a se suprapune,ca si cum peste culoarea primara cineva ar fi picurat o alta culoare ; de obicei,harlequinii au o culoare de baza,de fond (albul si pt hibrizii mai noi,galbenul,insa in mai mica masura),peste care se suprapun "pete" de culori mai inchise ( rosul,violetul,rozul sunt cele mai comune) : http://img.photobucket.com/albums/v389/ ... 010496.jpg
http://heartofamericaonline.com/Wholesa ... 20Size.JPG
http://www.orchidboard.com/community/at ... small-.jpg
http://www.argusorchids.net/IMAGES/phal ... 20phal.jpg

Caleidoscopurile au culori vibrante,nu atat de intense,si se caracterizeaza prin liniute concentrice sau "stropi" micuti de culoare,complementara cu cea de baza; culorile si modelele nu sunt prea diverse,hibridul de baza numindu-se Baldan's Kaleidoscope : http://www.orchidwebservices.com/8_x_10 ... oscope.JPG
http://www.firstrays.com/Pictures_orchi ... %20600.jpg
http://www.livingcolors.com/Phal%20Phot ... Single.gif
http://image51.webshots.com/51/6/41/95/ ... WHF_fs.jpg
http://www.orchidco.com/images/products ... ba_med.jpg

De hibridul tigrat nu am auzit,sunt cateva varietati care au in nume 'tiger',insa nu e o categorie stabila de hibrizi ... dar poate ma insel :mrgreen: !
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu te inseli Marean. Eu am zis in gluma Tigri si Leoparzi. Intamplator unii chiar au in nume unul dintre cele doua cuvinte (ex. Prince Leopard)
 
Sus