Argumente contra iaz

Sparow

Member
Cred ca multi au stat sa se gandeasca sa isi faca sau nu iaz.Am facut deja nu stiu cate articole si discutii cu avantaje.Cred ca ar trebui sa stim si reversul medaliei.Lucrurile mai putin placute care nu le stii de dinainte de a investi munca si bani pentru a realiza un iaz.
Ideea e ca inainte de a incepe un iaz am vazut la altii ce bine arata si am vrut si noi unul.
Practic eu mi l-am desfintat pe al meu dupa 2,5 ani dupa ce am bagat o gramada de bani in el si munca fara numar.DE CE? Sa vedem si argumentele contra.

1 Materialele de constructie mai ieftine,accesibile,ma refer aici la membrana sant garantate 5 ani.Daca ai prin zona copii mai zglobi cum au eu ai sanse sa perforeze membrana.Daca ai membrana de calitate e mai scumpa dar nu invicibila.[ca sa explic:s-au adunat copii la iaz la patinaj,ok,pana m-am intors eu din oras,copii vecinilor au vrut sa sparga gheata,,sa respire pestii''si au spart nu numai gheata dar si membrana: daca a fost greu cu pietrele din jurul lacului, au adus topoare.]

2 Daca ai o sosea circulata prin zona sau un oras mai mare ca Timisoara,se ridica tone de praf si unde se aseaza mai usor praful daca nu pe apa.Rezultatul: 12 galeti de mal imputit in fiecare vara ce trebuie scos.Si fiecare piatra pusa aduna pe suprafata ei si sub ea alt mal.trebuie sa iei piatra cu piatra si sa o freci cu peria de radacina.DAR CEL MAI NASOL e ca pute.SI daca iei tot malul si ai schimbat apa , tot pute.

3 mie imi lua o zi intreaga sa il golesc si alta sa il umplu.Daca nu ai put forat sau fantana cat te costa numai un schimbat de apa???

4 Apa daca nu e prea adanca peste 1 m se inverzeste,pui solutii omori nuferii.Filtrele trebuie spalate de 2 ori pe saptamana.Nu le-ai spalat?arzi pompa.

5 Daca ti-a iesit pe nas iazul si vrei sa il desfintezi depinde de marime ,mie mi-au trebuit 4 masini mari de pamant sa il astup si am tot carat cu roaba 2 saptamani pamantul.

6 Daca nu stai in mijlocul orasului sau ai ziduri fara nici o deschizatura de dimensiunea unei cutii de chibrite ai sanse sa te umpli de broaste.Nu stiu daca le iubeste toata lumea,dar pe mine m-au scos din minti,mai ales ca din cauza gardului am un ecou superb.Si daca ai apa in curte ai si broaste.Sant in stare sa simta apa de la sute de metri si generatia noua migreaza din balta unde s-a nascut in cautare de alte balti.Intro seara m-am trezit cu 30 de pui de broasca in cutre,si apoi binenteles in iaz.

7 Trebuie sa recunoastem ca entuziasmul de la inceput se imputineaza daca nu dispare cu totul.Fara entuziasm nu il mai ingrijesti 100%.De aici ajungi usor la un loc unde nu mai simti bucurie si relaxare ci altceva.
Iti trebuie curaj sa recunosti ca ar fi fost mai bine sa nu il fi facut.

In concluzie :Nu spun sa nu faci iaz.Spun numai ca nu e o treaba pe care ai facut un efort sa il construiesti si gata.E mult mai greu sa il intretii.Si omul se plictiseste chiar si de un iaz frumos.

Acum sant sigur ca o sa primesc 100 de critici,dar asta e,poate alti 200 o sa economiseasca banii, o sa faca un loc cu gazon si de banii aia ia o masina de tuns gazonul superba si de restul bani de mici si bere.NOROC.

PS Cred ca ar trebui pus un ,,stiky'' la asta ca sa ramana in atentia amatorilor.Binenteles cu toate criticile care vor cadea in capul meu :gandit:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
:rofl: :rofl: Sunt convinsa ca tie nu prea iti arde de ras pe faza asta cu iazul, dar modul in care ai povestit tarasenia mi s-a parut amuzant, am eu un simt al umorului mai...macabru!
Desi probabil rad de usurare, ca m-a chinuit indelung gandul sa-mi fac un mic iaz si postarile voastre, ale posesorilor de iazuri m-au facut sa ma calmez, intelegand toate problemele care apar o data cu acesta. Si eu imi imaginam, inainte, ca nu-i mare minune, faci o groapa, pui membrana si pe urma stai fericit, sub clar de luna si te uiti la nuferi! Multumesc pentru trezirea la realitate, tu si ceilalti posesori m-ati adus cu picioarele pe pamant si am economisit nervi, oboseala si bani
 

ovidiualn

Member
Frumos povestit; deci, fratilor, nu va faceti iazuri !
Intr-un alt topic am sa va indemn sa nu faceti copii, nici nu stiti ce greu se cresc (am sa vin cu detalii tot pe puncte)! Si scapi si mai greu de ei... :rofl: :cry: :eek:
 

sicora fabian

Active Member
Nici cu gazonul nu este usor!
Problemele enumerate de tine trebuie luate in calcul de oricine isi doreste un luciu de apa - sunt inerente si nu sunt motive de critica! Paradoxal, cu cat iazul este mai mare, cu atat este mai usor de intretinut! Cu cat este mai natural, cu atat isi formeaza un echilibru mai stabil . . . Dar de broaste, tantari si uneori serpi, nu scapi! :rofl:
 

fixpix

Active Member
ovidiualn a spus:
Frumos povestit; deci, fratilor, nu va faceti iazuri !
Intr-un alt topic am sa va indemn sa nu faceti copii, nici nu stiti ce greu se cresc (am sa vin cu detalii tot pe puncte)! Si scapi si mai greu de ei... :rofl: :cry: :eek:
ASA DA!
Ceva replica demna de umor negru tot imi trece prin minte...dar ma abtin!

Dar DA... sunt contra iazului. Nici nu am, nici nu vreau.

Intre gradinutza mea si strada este un mic santz. Ca la tzara. Sa nu va spun cat ma chinui sa smulg plantele "acvatice" care impanzesc namolu din santz. Smulg planta si mai smulg si o tona de mal.

Bravo Sparow ca ii pui si pe altii in garda!

:mrgreen:
 

anasstasia

Active Member
Si eu ma bucur pentru informatii. Nu mi-as fi facut, insa acum cu atit de mult. Este bine sa sti si reversul medaliei si sa iei hotaririle in cunostinta de cauza.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
nu numai ca m-am amuzat (aici e de vina doar stilul relatarii :D), dar in final cred ca e excelenta ideea unui topic care sa explice "de ce sa nu faci x lucru?" pentru ca e mai bine sa intelegi dezavantajele unei investitii de la bun inceput.
multumim pentru experienta impartasita!
:marfa:
 

goodmans

Member
depinde cum privesti lucrurile,ideea este ca un iaz artificial nu este pentru cei care nu vor sa investeasca ceva bani.
Nu poti sa ai un iaz cu echipamente ieftine si sa nu muncesti,poti in schimb sa cumperi de la bun inceput echipamente mai profi si sa nu te doara capul.
Sint filtre care se curata singure,sint skimere care absorb praful de la suprafata apei si astfel scapi de namol,etc.
Nu e bine sa descurajam pe altii,e bine totusi sa-i punem in tema.Si eu muncesc destul la iazul meu,constient fiind ca momentan nu-mi permit inca un filtru sieve care sa scape de colmatarea saptamanala a filtrului principal,pana atunci nu-mi ramane de facut decat sa-l curat in fiecare weekend.Oricum jumatate de ora pe saptamana nu e mare lucru.
 

ovidiualn

Member
Cert este faptul ca daca vrei un iaz de gradina ca si moft, sigur dai chix. Trebuie sa-ti doresti foarte mult sa ai asa ceva (pt. a suporta cheltuielile mai usor,ex. meu: numai energia electrica pt el se ridica la 250 ron lunar iar costul construirii si dotarii/popularii lui a trecut de 20.000 ron) si sa stii ce faci (adica sa te pricepi la acvaristica/piscicultura atat cat poti s-o faci autodidact). In urma experientii mele in acvaristica de peste 25 de ani, imi este mai usor sa inteleg si sa anticipez problemele ce pot sa apara.
In rest, MULTA MUNCA PERSONALA (aici nu prea merge sa platesti pe cineva s-o faca in locul tau, ca la sapat in gradina de ex.) pentru o satisfactie pe care unii nu o inteleg...

P.S. -ma chinui de trei ani sa-mi aduc broaste in helesteu(apropos de ce zicea initiatorul topicului) si nu reusesc; ma duc la "pescuit" de broaste si vin cu cate 10 broscalai verzi carora le arat noua casa: in 2-3 zile dispar. De vina este configuratia iazului(nu are zone cu apa mica) si fugarirea lor neincetata de catre pestii curiosi(vazut cu ochii mei cum un crap i-a sfartecat piciorul unei broscute). Asa ca fiecare ne dorim lucruri pe care nu le avem... :(
A, si te felicit pentru ideea cu topicul ! E bine ca eventualii doritori sa stie si punctul de vedere a cuiva caruia i-a scazut entuziasmul pana acolo incat sa-si astupe helesteul mult dorit. Daca dai 300euro pe un catel si iti dai seama ca nu-ti mai place, ai toate sansele sa-ti recuperezi investitia prin revanzarea lui. Daca vrei sa renunti la pond, trebuie sa mai cheltuiesti niste bani in plus... :)
 

sicora fabian

Active Member
De vreo doi ani incoace tot am de gand sa-mi fac un mic ochi de apa cam de 30 mp si sper ca in vara sa mi-l daruiesc.
Insa de trei ani de cand sunt pe forum am o nedumerire si abea acum am curajul s-o rostesc, mai ales ca Sparow a punctat-o ca "dezavantaj": de ce trebuie filtru la un iaz? Nu stiu ce intelege Ovidiu prin "pond", insa probabil este un fel de "acvariu in pamant", de aveti nevoie de filtru si folie . . . In acest caz ii dau dreptate totala lui Sparow si-l cred pe Ovidiu ca a cheltuit atat de mult si-l costa lunar intretinerea cat rata la o masina! :mrgreen:
 

ovidiualn

Member
sicora fabian a spus:
si-l cred pe Ovidiu ca a cheltuit atat de mult si-l costa lunar intretinerea cat rata la o masina! :mrgreen:
Nu m-am gandit, dar asa este! 250 electricitatea+ 100 hrana pestilor+100 apa +100 alte cheltuieli=550ron=140 euro, rata la o masina buna. Asta motiv sa nu-ti faci iaz!
:?
 

goodmans

Member
"iaz" iti faci daca iti permite configuatia terenului,panza de apa la suprafata sau curs natural de apa in apropiere
daca astea nu exista....ramai la acvariu de gradina ,cu izolatie,apa de la robinet/put si filtrare buna,daca la asta te-ai referit sicora
sincer nu inteleg diferenta pe care o mentionezi tu intre iaz si acvariu de gradina
te rog sa detaliezi
 

sicora fabian

Active Member
Corect punctat!
Folia reprezinta o bariera in realizarea unui biotop acvatic, cu relatiile ce se stabilesc intre componentele vii si cele anorganice, de aici si malul negru si mirosul. De la un luciu de apa in gradina, eu nu ma astept sa vad culoarea pestilor si radacinile plantelor - asta-i acvariu iar cheltuielile sunt pe masura! Obrazul fin, cu cheltuiala se tine!
 

ovidiualn

Member
sicora fabian a spus:
Folia reprezinta o bariera in realizarea unui biotop acvatic, cu relatiile ce se stabilesc intre componentele vii si cele anorganice, de aici si malul negru si mirosul.
Bacteriile anaerobe responsabile cu acel miros nu-si pot face casa intr-un pond filtrat si aerisit !
-[ in fiecare saptamana fac un schimb partial de apa de 15 %(helesteul are 60 mc de apa),apa o recircul cu doua pompe cu debit mare si consum electric mic,ce alimenteaza doua filtre ce asigura filtrare mecanica si biologica plus doua lampi cu UV ce sterilizeaza mare parte din apa filtrata; bonus o pompa de aer si o fantana arteziana.]
Stiu acest lucru pentru ca helesteul despre care vorbim il am de 3 ani si mai am inca unul, de care nu am vorbit, pe care il am de 4 ani. Folia, pe langa dezavantaje, are un atu important: te poate ajuta sa-ti mentii "acvariul" curat. Pompele sunt situate in cel mai jos punct al pondului,unde se colecteaza mizeria; poti face curatenie generala anual, cu spalare in jet al lui. Nu stiu de unde ai scos-o :"la iazul avand fund de pamant nu mirose malul". Bunicii mei au chiar un astfel de iaz,pe langa care am crescut/pescuit/balacit; nu ai vrea sa stii cum miroase malul... :rofl: :


Uploaded with ImageShack.us
 

sicora fabian

Active Member
Eu am crescut langa un brat inchis al Bahluiului dupa regularizare. Intr-adevar, avea mirosul de balta dar nu de mal imputit. Si-n acvariu, daca nu se creaza un echilibru, apa se strica repede.
 

ovidiualn

Member
[quote="sicora fabian" Si-n acvariu, daca nu se creaza un echilibru, apa se strica repede.[/quote]

Daca astepti sa ti se strice apa in acvariu si sa ajunga sa miroase a "mal imputit", atunci ai o mare problema. Echilibrele sunt usor de dezechilibrat, poti avea o apa limpede si placut mirositoare si sa fie totusi toxica pentru pestii tai(continut mare de nitriti NO2,sau continut scazut de oxigen solvit in apa ,de ex). Parametri care mai trebuie urmariti la un helesteu (sau acvariu) sunt urmatorii:
1. pH
2. Duritate carbonica KH
3. Duritate totala GH
4. Nitriti (NO2)
5. Nitrati (NO3)
Obs. -daca este cineva interesat,pot intra in amanunte. Pot vorbi pe aceasta tema zeci de pagini(parca v-am zis ca sunt acvarist f. vechi) dar nu as face altceva decat v-as plictisi.

Ce trebuie de retinut : respectati cateva reguli simple:
1-iaz cat mai mare
2-pesti in numar cat mai mic (max. un crap koi la 1 mc de apa)
3-plante cu crestere rapida ce consuma nutrientii rezultati in urma furajarii pestilor
4- filtre supradimensionate
5- hrana de CALITATE
6-schimb partial de apa(15%) saptamanal - puteti uda florile,sau pomii sau gazonul; aceasta apa este ideala pt. asa ceva,este la temperatura ambientului si e plina de substante hranitoare pentru plantute.

Iar daca ati respectat toate aste si aveti nevoie de crapi koi, va arat cativa disponibili pentru Europa :
http://translate.google.com/translate?h ... e.ro&twu=1
 
Sus