La mine lucrurile în seră sunt ok. Eu am pus Ardei pe două rânduri între roșii și vinete. Astfel se vor bucura de mai multă umbră. Și se bucură tare pentru că varietățile mai timpurii au început să fructifice.
"De Cayenne" este cel mai timpuriu dintre toți, urmat de "Iute Delicios", "Caro" și "Kecskeszarv", "Sigaretta Bionda" și "Royal Black". Pentru utilizarea în bucătărie consider că pentru majoritatea oamenilor "de Cayenne" și "Iute Delicios" sunt suficienți. La început sunt verzi cu vârful alungit șți la coacere devin roșii. În fotografie un "Iute Delicios".
Caro au ajuns de dimensiunea unui ou de găină...
O varietate care mie îmi place foarte mult cum prestează este Kecskeszarv. Este o varietate ungurească care face ardei deschiși la culoare, lungi care s pretează foarte bine pentru a fi murați. Foarte productivă, am adunat anul trecut de pe o plantă crescută afară, cel puțin 30 de bucăți mature de ardei iuți.
Revenind la fatali, Habanero, Jalapeno, Scotch Bonnet și alte varietăți de genul ăsta, nu pot să spun decât câ în general acestea cresc mai compact, sunt mai scunde și, cu certitudine sunt varietăți cu înflorire târzie, pentru că încă nu am văzut floricele de la ei.
O excepție, Royal Black are un foliaj închis la culoare și după observațiile mele este același lucru cu Hungarian Black. După opinia mea, este de fapt un tip de jalapeno scurt. La început este negru, iar la coacere va deveni bordeaux închis. Poate fi crescut și ca plantă perenă, în timpul, de apartament, pe un pervaz orientat spre sud. Plantele obținute din semințe sunt mai productive decât cele ținute peste iarnă. Deci, după, observațiile mele, în primul an planta atinge productivitate maximă.