Araci sau alte metode de sustinere a plantelor inalte

grumpy

Member
Am niste dalii care cresc foarte inalte si mi se tot rup pentru ca am folosit niste araci vai-mama-lor. Acum ca vreau si rosii si fasole, care au nevoie de sustinere serioasa, am zis sa va intreb, pentru ca n-am gasit alt topic despre asta.

Deci, cam ce fel de araci folositi si de unde ii procurati? N-as vrea sa iau cinestie ce chestii profi de prin magazine pentru ca sufla criza-n ceafa. Sa rog vreun nene sa-mi aduca de la padure? E recomandat un soi de lemn anume? Cand eram mic rupeam aracii bunicilor intr-o veselie si apoi m-am apucat sa-mi sui fasolea in pomi ca erau mai rezistenti. :)

Am vazut tot pe aici pe forum o poza interesanta de la cineva care parca inlocuise aracii cu niste sfori verticale, legate de la sol spre in sus intre 2 barne paralele cu solul. Pot tine ele locul aracilor? (mai ales in zona unde cam bate vantul)
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Eu am cumparat din lemn de brad araci-lanteti cu lungimea de 150cm,sectiune cubica cu latura de 6 cm,i-am vopsit cu verde si tin mai mult.Cu ei am facut si sprijin trandafirilor.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Scuze pt ca a iesit atat de mare,darvoiam sa arat scandura din care am facut aracii.
Dupa ce o vede grumpy o sterg.
 
Eu pentru rosii infig pe rand trei-patru pari zdraveni si apoi intind sarma, trei-patru randuri, iar cand cresc rosiile le leg de sarma, ca pe vita de vie.poate ca este mai greu sa umblii printre rosii dar eu nu prea am de unde sa iau atatia araci cati mi-ar trebui :D
 

grumpy

Member
Multumesc, am vazut. Cred ca o sa apelez si eu la solutia cu sarma, mi se pare cea mai practica si economicoasa. Iar araci ca in poza de la Mnina(lasa poza acolo te rog, e utila) o sa incerc sa gasesc pentru dalii.

Am regasit pozele de care ziceam, sunt postate de sorina pe alt topic:

Vad ca sforile sunt pentru fasole (daca nu ma insel) - de ce nu ar merge si pentru rosii?

http://i242.photobucket.com/albums/ff11 ... C06591.jpg

Vad ca pentru rosii foloseste araci mari, cate unul la fiecare planta:

http://i242.photobucket.com/albums/ff11 ... C06593.jpg

Acestia de ce sunt asa scunzi? Ce leguma e acolo?
http://i242.photobucket.com/albums/ff11 ... C06606.jpg
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Rosiile sunt mult mai grele si au si o perioada de vegetatie mai lunga.
 

victoria

Active Member
Grumpy, in poza unde sunt mai mici aracii este mazare.Aia se seamana in Februarie-Martie. Si eu vreau sa o pun la fel anul asta ca este mai aerisita si se coace mai bine.Altfel se lasa pe pamant si ai ocazia sa iti putrezeasca de la pamantul umed.Eu,din fericire,anul trecut am semanat-o deasa si a stat in picioare.
Iar pentru araci e foarte buna ideea cu sarma,numai sa fie aracii infipti cam din 4 in 4 plante,ca altfel plantele se vor ingreuna si iti vor trage sarma in jos si o sa te trezesti cu rosiile pe pamant.
Eu prefer sa pun arac la fiecare planta , ca m-am fript anul trecut cu metoda aracilor rari.
Cel mai bine ar fi sa vorbesti cu vreun vecin ca sigur gasesti pe cineva care aduce araci din padure si ii vinde.La mine la tara erau anul trecut 0,5 ron bucata.
 

victoria

Active Member
Am pus niste poze aici cu rosiile de anul trecut.Am pus pari grosi de 5/5 cm cam din 4 in 4 metri. Si,pentru ca nu am avut sarma la indemana,am legat cu sfori. :( Mare greseala! Greutatea plantelor mature incarcate de rod a tras toate sforile in jos ,asa ca am inceput sa adaug araci la multe din plante.Atatia cati am avut.Restul s-au cam chinuit.
Am legat sfoara intre pari,apoi am legat sfoara de la baza tulpinii plantei ,iar celalalt capat de sfoara de sus,dintre pari.
La fel a patit si o vecina a mea care a legat intre pari sarma.Toata sarma a fost trasa in jos de greutatea plantelor iar parii s-au strambat sau s-au rupt(ca ea a pus mai subtiri).
Deci am muncit toata vara sa sustinem niste plante la care,daca le-am fi pus araci individuali, nu am mai fi muncit nici pe jumatate.
Plantele care au avut araci au facut rosii pana in Octombrie.Celelalte s-au uscat cam de la sfarsitul lui August.
Deci anul acesta am hotarat: nici o planta fara arac propriu. Mai bine mai putine dar sustinute mai bine,si recolta va fi pe masura.
Aici sunt pozele:
http://davidoctavian.sunphoto.ro/Rosii
 

mirela06

Active Member
Da ,asa-i cum spune si Victorita.
Rosiile sunt plante productive si se ingreuneaza.
Ai vazut ca noi la toate plantele am pus pari, mai ales la cele care fac fructele mari. Au nevoie de sustinere, aerisire , prin curatare, mereu de frunzele moarte, bolnave , etc. si cu ocazia asta nu apar nici bolile plantelor ca tot felul de micoze ,datorita pastrarii unui mediu aerisit si uscat.
Noi, numai la unele dintre soiurile se fasole si castraveti, ne-am permis sa-i punem pe ata, legati vertical, cit mai sus de sirme, sustinute de 2 bare de fier laterale, iar in mijloc citiva pari.
Acum faci cum crezi, dar niciodata , daca nu ai sa intelegi nevoile plantelor, nu ai sa ai o recolta buna si sanatoasa, iar munca va fi in plus. Sa nu mai vorbesc de chimicale ca ai sa stropesti din cauza ca vrei sa le intretii si salvezi , in cazul ca o sa apara probleme.
Aici, pe acest forum sunt oameni care , chiar daca nu au fost experimentati, au ajuns sa fie f. buni in ceea ce fac datorita faptului ca au intrebat si avut incredere in ceilalti.
Unde-s multi....ai de unde invata si alege.
Cere sfatul...noi ti-l oferim. Mai mult decit atit...poti tu. :)
 
eu am montat niste tevi de 2" la capete si tevi intermediare de 1" la distanta de 2m infipte in pamant 25-30 cm , inalte de 2,80 m deasupra solului ancorate lateral , am intins sarma de la vechile cablaje de telefon , si apoi am legat sfoara de rafie sintetica la fiecare cuib cu 4-5 plante de fasole (550-600 cuiburi ), sfoara ancorata de un bat (coarda de la vita de vie) pt ca in caz de vant puternic si solul friabil (nisipos ) sa nu smulga planta din pamant distanta intre randuri pe sub spalier de 1m ,iar distanta intre randuri pe unde mergi pt intretinere si cules 0,7m, pe langa plante pe interior am facut o mica rigola pt irigat prin brazda ,noaptea , iar o data la 10 zile cu aspersie inalta la 3- 5 dimineata
la rosii(250 fire ) , la fiecare planta un arac din lemn de brad (brazi de craciun aruncati ,ii pregateam) de 1,5 m ii legama intre ei pe lungimea randului
la castraveti (20 fire ) , faceam un fel de pergola inalta de 2m lunga de 5m pe 3 randuri(aprox.2m latime) ,fiecare planta legata apoi cu sfoara de rafie.
rosiile si castravetii ii udam prin sant(brazda) seara pana dimineata , si o data la 10 zile cu aspersia inalta noaptea de la 3-5 dimineta.
recolte deosebite
 

mirela06

Active Member
Suuper Constantine. Felicitari pt. asa idei faine.
Na , asa cum am spus, noi nu facem cultura, intensiva ca a ta, dar am montat tevile laterale cu contrasprijinire, si sustinerea de mijloc cu araci, pt fasole, pe care am intins-o, (pe unele) pe ata sustinuta fvertical doar de o sirma puternic intinsa.
Ideea cu brazii din care se pot face pari, este minunata si cine are asa posibilitati, poate lua aminte, caci perioada , mai ales la blocuri, va apare si multa lume va arunca acesti copacei, care mai de vreme, sau mai tirziu, daca nu sunt valorificati de noi, vor fi pt. altii care cauta asa ceva, bun de facut focul.
Asa,ca lasind la oparte rusinea, se poate colecta si lucra ”loco” sa nu facem murdarie, asa o resursa. :)
 

pupu

Member
pe post de araci am vazut la un vecin ca a folosit fier-beton ramas de la constructii.

lungimi si diametre variabile in functie de cultura, la rosii de ex sunt in diametru cam de 15mm si inalti de 2m

le face o indoitura in L sus la capat sa poata sa-l infiga mai bine in pamant
 

bunicutz32

Member
Eu pun tomatele numai pe spalier, cu stalpi de lemn de 7 cm asezati la fiecare 5 m, batuti 50-60 cm in pamant si ancorati bine la capete cu cabluri si intanzatori si trei randuri de sarma la 60, 120 si 180 cm. Sarma groasa de 3 mm si intinsa bina, ca tomatele sunt grele si trag totul in jos. Asa plantele sunt bine aerisite, au lumina si se pot face toate lucrarile usor.
 

victoria

Active Member
Adica rosiile le plantezi in acelasi loc an de an?Ca mi se pare destul de greu sa scoti stalpii si sa ii muti in fiecare an. :?
 

bunicutz32

Member
victoria a spus:
Adica rosiile le plantezi in acelasi loc an de an?Ca mi se pare destul de greu sa scoti stalpii si sa ii muti in fiecare an. :?
Nu, schimb locul in fiecare an. Stalpii nu se scot si nu se bat din nou greu, mai mult dureaza ancorarea si intinderea sarmelor. Merita pentru ca cea mai mare parte a gradinii o ar si o frezez cu tractorul si mai ales pentru ca in felul asta tomatele se dezvolta cel mai bine iar accesul la ele pentru tot felul de lucrari este foarte usor. Merita cateva ore bune de munca in primavara ca mai apoi sa-mi fie usor cu buruienile, cu mulcitul, udatul, legatul, stropitul, culesul etc. Si prefer sa las o distanta mare intre randuri (1-1,2 m) si intre plante (60-80 cm) ca sa umblu usor si sa pot conduce plantele cu 3-4 tulpini.
Mai am si cativa spalieri mai rudimentari, din stalpi metalici si fier beton, pe care nu-i mut dar sap cu cazmaua si plantez sau seman alte plante, intr-un fel de rotatie de trei ani (tomate, castraveti, fasole urcatoare)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
bunicutz, mi se pare grozava metoda ta, nu vrei sa ne explici amanuntit modul de conducere al rosiilor pe spalier? Eu sunt foarte interesata, pentru ca, fiind incepatoare, m-am chinuit rau anul acesta cu ele.Eu am pus la fiecare arac propriu dar era greu de lucrat intre ele :oops:
 

bunicutz32

Member
Tomatele se ramifica singure, formand un numar mai mic sau mai mare de tulpini, in functie si de soi. Unele soiuri, cum e Cherry Red, fac chiar mai multe tulpini decat trebuie, asa ca in cazul asta mai carnesc prematur dintre ele, deasupra primelor 1-2 inflorescente. In general las 4(5) tulpini pe care le conduc pe verticala, ca bratele unui candelabru si le leg de sarme. Daca soiul ramifica putin las si 1-2(3) copili vigurosi din partea de jos a plantei, cu 2 maxim 3 inflorescente. Cand plantele ajung la sarma de sus (la 1,8-2 m) le carnesc.
Sper ca fotografia este mai explicita.
 
Sus