Aquaponica - un sistem cu radacini in natura?

aquaponicaro

New Member
Ma chinuie de ceva vreme intrebarea "Este aquaponica in concordanta cu legile naturii?"

Este stiut ca in natura nu exista deseuri, nu exista risipa. Orice rest produs devine folos pentru un alt proces ce are loc.
In sistemul aquaponic omul hraneste pestele, resturile de la pesti hranesc plantele si radacinile plantelor curata apa pentru pesti.
Categoric sistemul aquaponic poate fi realizat ca sistem sustenabil, astfel incat tot ceea ce sistemul are nevoie sa poata fi produs in cadrul sistemului. Ma refer la consumuri - energie electrica pentru circularea apei (ce poate fi de provenienta solara sau eoliana), apa (recuperata din apa de ploaie) , plante si vietuitoare acvatice , hrana pentru pesti si nutrientii pentru plante.
Categoric sistemul aquaponic aduce multiple beneficii. Enumar cateva, cu riscul de a parea clisee, dar sunt verificabile si demonstrabile
- aquaponica foloseste doar 2% din apa pe care o ferma traditionala o foloseste
- aquaponica foloseste doar 1/10 din energia consumata de o ferma clasica
- culturile aquaponice produc mult mai multe produse , in acelasi timp si pe aceiasi suprafata
- nimeni nu poate trisa in sistemul aquaponic. Daca se folosesc pesticide, acestea ajung in apa si vor ucide pestii. Lipsa solului face folosirea ierbicidelor lipsita de sens.
- aquaponica se desfasoara intr-un circuit inchis, nefiind scurgeri sau deversari care sa polueza apele sau solul
- necesita mult mai putine costuri, munca si reduce impactul asupra mediului decat in sistemul clasic, nefiind nevoie de amenajarea terenului, fertilizare, tratamente, irigare

Este acest sistem insa in armonie cu legile naturii?

De ce deschid aceasta discutie? Am incercat acum ceva vreme un dialog cu organismele de certificare pentru produsele bio din Romania, cu privire la posibilitatea certificarii productiei din sistemul aquaponic. Raspunsul a fost negativ, motivat de lipsa standardelor, care nu cuprind aceasta modalitate de a face agricultura.
In aceasta perioada este lansat spre consultari de catre IFOAM o noua versiune de standard. Nici de aceasta data nu apare aquaponica. In mod explicit, sunt pretabile a fi certificate ca organice doar culturile de plante avand radacinile IN SOL (in aquaponica folosim alte medii de cultura sau doar in apa).. Eram hotarat sa protestez (cu minimele posibilitati pe care le am) , dar explicatia unui domn extrem de amabil, presedinte al unei asociatii de producatori bio m-a dezarmat . Spune dansul "ca principiu, agricultura ecologica trebuie sa pastreze conditiile naturale firesti de cultivare a plantelor si crestere a animalelor"

Nu sunt naiv, si stiu ca sunt multe ascunse in spatele bunelor intentii ale organismelor de certificare, ca este o intreaga industrie si ca produs certificat nu inseamna obligatoriu produs sanatos sau cel mai bun produs. Ramane insa pentru mine aceasta intrebare, pentru care va cer parerea..

PS De produs voi produce in continuare in sistem aquaponics, constient ca legumele mele sunt mai sanatoase si valoroase pentru consum chiar daca nu vor putea fi certificate ca fiind eco sau bio sau organice
 
Sus