Anthurium

georgianamihai

New Member
D

dyayzh

Guest
Anthuriumul este o planta destul de "fitoasa" si careia nu prea ii plac schimbarile de nici o natura. II trebuie o anumita umiditate in aer, apa sufiecienta dar nu prea multa, nu ii place soarele direct, ci lumina buna dar filtrata. Ceea ce vad la puiutul tau poate avea 2 cauze: o udare excesiva dupa transplantare sau, pur si simplu, nu s-a adaptat. Sa salvezi un anthurium este destul de dificil. Oricum, iti doresc bafta! Daca vei citi acest topic, vei gasi multe raspunsuri la diferite probleme pe care le-au avut fetele cu planta. :wink:
 

michaela

Active Member
georgianamihai- pe langa cele spuse de Dya, eu as adauga faptul ca l-ai pus intr-un ghiveci imens pt el .
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Nu aţi mai scris de ceva vreme pe aici... Cum au evoluat între timp plantele voastre?
De anul trecut, de când am anthurium am învăţat câte ceva din experienţa mea cu această plantă. La început arăta bine: . Dar a trecut iarna între timp şi i-a mers din rău în mai rău. Condiţiile în care am ţinut-o nu i-au fost defel pe plac. :( I le-am schimbat însă în al 12-lea ceas, mutând-o într-o cameră încălzită permanent şi nu a mai involuat ci a stagnat. A ieşit rău din iarnă: puiul murise, iar planta mai avea vreo 4 frunze şi acelea parţial înnegrite. Dar supravieţuise. A urmat o transplantare în pământ pentru acidofile+ pământ universal+ nisip (nu aveam perlit la momentul respectiv). Acum dă semne de revenire. Are 2 noi frunze şi o floare în formare care creşte bine . Ba a dat şi un mic pui:
O greşeală însă cred că am făcut lăsând-o în acelaşi ghiveci (acum prea mare). Voi aţi deranja-o acum ca să o mutaţi în ghiveci mai mic?
Sunt mulţumită de evoluţia ei. Această plantă necăjită de mine, pe care am reuşit să o ajut mă încântă mult mai mult decât cealaltă mult mai frumoasă, dar abia sosită în familie: .
 

angela draganoiu

Active Member
se spune despre anturium ca ii place la inghesuiala ca sa infloreasca.
m-am tot intrebat ce fel de ingrasamant sa le pun de cel pt plante cu flori (adica Vitaflora) sau din cel pt acidofile ? si le-am pus din ambele dar nu mi-am dat inca seama cu care ingrasamant le merge bine voi de care puneti ?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Eu folosesc de o vreme Miracolo verde pentru plante cu flori, varianta (solubilă) cu efect imediat, nu cea granule.
 
D

dyayzh

Guest
Eu am gasit dimineata un anthurium aruncat langa containere. era in cosulet de rachita, cu ornamente din conuri de brad colorate..ce mai..tot tacamul. M-a durut sufletul sa vad o planta inflorita si perfect sanatoasa aruncata in halul asta :cry:
Am luat-o, am spalat-o bine, am debarasat-o de ornamente si acuma astept sa vad cum se comporta :D
 

ena

Member
Bravo Dya! Plantuta a fost o norocoasa! Asta este: cand e sa ai noroc ai... (la planta ma refeream) ca putea sa fie distrusa pana ai gasit-o. Oameni fara inima! Nu-ti place, da-o cuiva. Eu am o multime de plante capatate de la cei care nu le mai voiau... nici una spectaculoasa... dar nu puteam sa nu le salvez. Scuzati off-topic-ul, dar nu m-am putut abtine... :oops:
 

Florilemele

Member
Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu planta mea...nu pot sa zic ca mor dupa ea...e mai ciudata ... nu are acele flori mari carnoase si viu colorate,dar nici nu pot sa o arunc si nici sa o fac cadou....o am de la iubitul meu cadou ... acum s-a imbolnavit ... nu stiu cauza ... i se pateaza frunzele , chiar si cele foarte tinere...Va rog sa ma ajutati !!! :rugaciune:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Florilemele, nu ar strica ceva mai multe detalii despre cum întreţii planta. Cât de des şi de mult o uzi? I-ai schimbat substratul de când o ai? Câtă lumină şi căldură îi oferi?...

În lipsa acestor date, câteva presupuneri aş putea face, bazându-mă pe experienţa oarecum similară cu una din plantele mele. Aş zice că e o problemă de udare, apă în exces. Ghiveciul mi se pare cam mare (ultimul meu anthurium avea două plante adulte cam de mărimea plantei tale înghesuite într-un ghiveci mic), deci reţine multă umiditate... Dacă nu corelezi bine udarea cu starea solului şi temperatura mediului, urmările pot fi de genul brunificării şi uscării frunzelor şi florilor. Anturium-ului îi place umiditatea, dar nu excesul. Eu pulverizez plantele mele când temperatura mediului ambiant e mare şi de 2 ori pe zi. Le ud moderat şi nu las apa să stagneze în farfurioară. În plus substratul are un bun drenaj.

Dacă planta ce ne-o arăţi ar fi a mea în primul rând aş verifica starea rădăcinilor, apoi aş pune-o într-un nou substrat potrivit, aş aşeza-o în lumină multă şi aş fi zgârcită cu udarea. Am fost uimită să constat ce bine şi-a refăcut sistemul radicular anthurium-ul meu bolnav şi ce bine a reacţionat şi la o a doua mutare într-un ghiveci mai mic. A dat noi frunze şi deja 2 flori. Nici urmă de alte suferinţe.
Baftă! :D
 

Florilemele

Member
Adina,iti multumesc mult de sfaturi...Am cam gresit ce-i drept ... lumina nu e extraordinara,o tin in casa,in aceeasi camera cu celelalte flori din album care sunt mult mai pretentioase,cred...cat despre apa ... eu credeam ca din lipsa apei se usuca frunzele...O ud doar sambata de sus in jos,iar miercurea ii pun apa doar in farfurioara ... asa procedez cu toate florile ... Oricum pot sa zic ca daca ii pun in fiecare seara apa in farfurioara ... a doua zi e uscata farfuriuta.Mie mi s-a parut o betivanca si jumatate :rofl: In legatura cu ghiveciul ... nu-l mai schimb...o las acolo sa creasca...eu chiar credeam ca e mic , i se vad putin radacinile...foarte putin ... Acum nu stiu ce sa zic...Am sa o ud doar sambata,exclus miercurea . Crezi ca e bine cum as proceda?
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Şi eu am udat vara asta plantele de două ori pe săptămână, dar după necesităţi. Verific întâi pământul cât de umed e în adâncime. Atenţie şi la tipul de substrat. E înşelător. Există şi substat care reţine apa dăunând plantei, nu doar plante "beţive". :wink: Am constatat recent treaba asta cu un epiphillum ţinut suspendat în curte. Secetă mare pe la noi, udat rar, drenaj foarte bun, cum puneam apă cum curgea din ghiveciul fără farfurie, pământ care se usca rapid la suprafaţă, dar nu şi în interior se pare: urmarea - :eek: rădăcini putrede, acum încerc să salvez nişte lăstari...
Eu ud foarte puţine plante în farfurie şi apa ce nu o absorb ele în maxim 30 de minute, o golesc din farfurie...
Plantele mele stau pe un hol călduros -cu expunere sud-vestică -de aceea le pulverizez des, dar nu exagerez cu udatul... primesc şi câteva raze de soare direct şi nu se supără...
 

Florilemele

Member
Eu am toate plantele cu pamant universal pentru plante in ghiveci primaflora - Usa mea de la living e spre N-E , doar pe acolo le intra lumina ... Si apropo de udat am fost acasa la o cunostinta si avea niste flori superbeeeeeee ... sanatoase,frunze carnoase,lucioase erau ca de vis...si am intrebat-o ce le face ... si mi-a spus ca la inceput folosea ingrasamant universal,dar nu i s-a parut vreo schimbare asa ca singurul ei tratament este apa.Cica le uda des,asta insemnand in fiecare seara si uneori si dimineata cand are timp.Asa ca ... nu stiu ce sa mai cred.Si florile ei la fel,sunt in casa...dar are niste geamuri imense.
 

daisy111

Active Member
Atunci,probabil lipsa lumina este un factor important al ei,deasta arata asa. :? Zic,dar nu stiu ca nu am aceasta floare. :roll:
 
A

Anonymous

Guest
io am 3 ghivece mari
cu anthurium alb,roz,rosu si grena(rosu si grena sunt puse impreuna)
acum sunt in curte,le place multa lumina dar nu soarele direct pe ele,iarna le tzin in fereastra din spre nord
le place sa fie udate ,dar nu sa balteasca apa in ele
pete pot aparea si de la vreo ciuperca (din pamant)
io in locul tau cautam florimo de plante cu flori(au si anturium pe punga) si-l amestecam cu mult nisip
pete ca si cum erau oparite ,am avut si io la un moment dat
si sigur a fost vb de pamant
le-am schimbat pamantul ,le-am udat cu moderatie si sunt ok acu (musai un ghiveci mai mare ca sa stea lejer si sa fie mai ingropate)
uitandu-ma la poze observ ca pamantul e prea negru(tzine prea multa apa) si ghiveciul e prea mic
io zic sa-l mutzi cu balot cu tot in ceva mai mare si sa adaugi mult nisip si un pamant mai usor(ceva turba,sau daca nu ai de unde lua .pamant de sub brazi)
brazi sa fie sanatosi ,adica nu cu ciuperci sau asa ceva -e planta acidofila si anthuriumul)
 

fixpix

Active Member
saraca florilemele...
ba ghiveci mic, ba mare...
io am avut un anthurium... ghiveci relativ mare, din lut... dar a decedat peste iarna. incaperea destul de calda, dar cred lumina putina ajungea la el... si nu stiu parintii cat de des l-au udat. cert e ca a decedat! si culmea, ii placea mamei floarea... ea cam rar isi exprima asa cert placerile... si mai si zicea ca ar mai vrea una.
dar a inceput sa se planga ca ar fi prea multe ghivece de bagat in casa la iarna!
:rofl: :rofl: :rofl:
 
A

Anonymous

Guest
:) ghivecele mele au cam 30-35cm in diametru si in ele sunt puse cam 3 radacini(cumparate la ghivece separate) si arata super.........acu e inflorit ghiveciul cu roshii si grena si are vreo 4-5 flori
mari cam de 10-12cm floarea
 

fixpix

Active Member
cool... stiu ca unele fac flori mici, unele mai mari. alea mari is super. sau depinde de maturitate si conditii?
nu stiu...
 

Florilemele

Member
Da,intr-adevar m-ati zapacit :rofl: ba ghiveci mic,ba mare , ba udate,ba lasate in seceta :rofl: Si mie mi s-a parut ca are ghiveciul cam mic,mai ales ca i se vad putin radacinile,dar o am de 2 luni si era intr-un ghiveci de ala mic de florarie...petele maronii....da s-au format unele de la soare,ca la inceput cand am luat-o o tineam pe balcon si batea soarele pe ea ... cred ca i s-au cam ars putin frunzele ,ca si la yuca ... Dar acum ma ingrijoreaza ca si frunzele mici care abia ies se fac maronii si se usuca.Cu pamantul....ce sa zic....are niste pete maronii-galbui...deasupra... o fi vreo ciuperca?Vreti sa postez poza? La floarea mea totul e maroniu ... :rofl: nici macar florile nu sunt intr-o nuanta vie :( Va multumesc de sfaturi !
 
A

Anonymous

Guest
hm........nu cred ca am zis pe undeva de ghiveci mic
ziceam ca si a mea a patzit o chestie cu frunzele patate,de parca le oparise cineva
si a durat cam un an sa recupereze,dar s-a salvat(pamantul schimbat era usor,turba acida si nisip ) asa e mai clar?
si udata cu moderatie si mai ales stropita pe frunze(dar nu cand e soare ca se se produca efectul de lupa)
eu spun din experientza mea,habar n-am daca e cea mai buna,daca e stiintzifica sau nu...cert e ca mi-am salvat plantutzele si le am de vreo 6-7 pe cele mai vechi
oricum o verificare a radacinilor si scoterea "paslei" de la pastila cu turba ,ar fi o chestie buna...........alegerea apartzine cititorilor! :)
marimea florilor e data si de soiul din care face planta(exista cu flori mai mici mai mari,unele pot fi chiar uriashe )
 
Sus