Anigozanthos flavidus FINAL

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata de:
vivi23ro si danref
Trimis: Dum Apr 30, 2006 10:50 am Titlul subiectului: Anigozanthos flavidus
__________

Denumire ºtiinþificã:
Anigozanthos flavidus

Familia : Haemodoraceae(bloodroot)

Denumire popularã:

Labuta de cangur(kangoroo paw)

Imagini:
http://members.tripod.com/gsi0318/blum/blum44.html

Gabarit:
40cm-1m inaltime.

Lumina ºi temperatura:
plin soare chiar arzator.

Flori, frunze, fructe:
Frunze de 30-50cm lungime, liniare rigide, verde-albastrui, sau verde intens, in functie de varietate. Florile tubulare apar in mai-august, pe tulpinile ramificate, dimensiunea lor este de 3-5cm lunigime, mai mult sau mai putin curbate, paroase, in forma de buchete verzi, roz, portocali sau galbene.

Solul:
amestec de nisip, pamint de gradina si mranita

Udarea:
udati-o de 2 ori pe saptamina, in timpul infloririi, apoi 6-8 zile.
Evitati stropirea florilor invelisul lor catifelat e afectat de umezeala.

Aerul:
suporta foarte bine atmosfera uscata.

Ingrãºãminte:
Ingrasamint se aplica in aprilie-septembrie, o data pe luna ingrasamint lichid pt plante suculente.

Inmulþire:
prin divizarea tufei, primavara

Condiþii de iernare:
Tineti-o cu pamint uscat in timpul repausului de iarna.

Boli ºi dãunãtori:
patarea frunzelor

Îngrijire, particularitãþi:
scoateti planta in gradina sau pe balcon din mai. Incercati sa o cultivati numai in aer liber.
.Ca ingrijire deosebita ,indepartarea florilor si frunzele trecute cat mai des posibil si cat mai apropiat de baza.Deasemeni ,centrul plantei ,curat fara alt vegetatie prin preajma.

Transplantarea se face anual, primavara.
Foarte rar se poate pastra in casa o planta cangur, dupa inflorire.

Specii ºi varietãþi:
A.bicolor-aprox45cm inaltime,florile galben-verzui,frunzele pana in 30cm poate suporta destul de bine conditiile umede.Daca planta nu e viguroasa nu va rezista verii.
A.flavidus-cea mai populara dintre suratele sale.Perena cu frunzele lungi 60cm iar tulpinile florale pot ajunge si 3 m.Florile incepand cu verde, galben -verzui,orange pana spre rosu-burgund.Foarte atractive pt pasarele si insectele cautatoare de nectar.
A.humilis(labuta de pisica)-cea mai mica dintre specii aprox25cm inaltime,frunze 15-20cm de un verde deschis,florile in galben,rosu,orange si roz.de regula "hiberneaza" vara revenind in toamna.
A.manglesii-este o planta regala fiind aleasa chiar ca blazon pt australienii vestici asa cum am mentionat mai devreme,cu inflorescentele lanoase de un verde si rosu stralucitor pe tulpini de pana la 1,5m deobicei rezista numai un sezon.
A.preisii-cu superbe flori portocaliu-rosu ,frunzele de un verde inchis insa cu perioada f scurta de viata murind imediat dupa inflorire.
A.viridis-cu frunzele aproape cilindrice de 30cm de un gri-verde.Tulpinele florale pana in 85cm cu flori rosii-maronii iridiscente,cea mai rezistenta la umezeala dintre surori insa cu perioada de "somn" in vara.
Dintre speciile hibride(flavidus) preferate de crescatori cateva cu nume de rezonanta :"Rasarit de toamna";"Marele Rosu";"Bucuria Piticului","Patricia";"Crucea Rosie";"Gheara Regala";"Catifeaua Armoniei" si nu in cele din urma celebrul "Rubinul Desertului".
Boli si daunatori-Patarea frunzelor(Ink disease)A.manglesii cel mai sensibil in conditii f umede.Profilaxie-o buna circulatie a aerului in jurul plantei,sol f bine drenat,indepartarea frunzelor moarte,stropirea cu o solutie de oxyclorid de cupru.

Comentarii:

"O floare foarte indragita de australieni in special de cei vestici care au adoptat-o pe la inceputul anilor'60 ca simbol pe emblema statului Australia de West." - Danref

Bibliografia folosita "The Australian Gardening Encyclopedia"
 
Ultima editare de un moderator:
Sus