Anghinare

cornelia

Fondator
Membru staff
Jul
Trimis: Mie Mai 31, 2006
Salut,
Ma puteti ajuta va rog cu ceva informatii despre cum se ingrijeste anghinarea? Am semanat (in ghiveci), de curiozitate :d

gabriela jalba
Trimis: Sam Iun 03, 2006
Sfaturile de mai jos nu imi apartin. Le-am preluat de pe internet,de la un alt forum. Am pus si eu anghinare in gradina,dar pina acum nici macar nu a incoltit....Iti urez succes...cele ce urmeaza ,te cam descurajeaza....
CARCIOFI( sau anghinare)
e "multe" de scris..azi despre anghinare este o planta perena cu un sistem radicular viguros care patrunde adinc in pamint.La partea superioara a radacinii formeaza lastari la baza carora cresc radacini subtiri,pentru inmultirea vegetativa se folosesc acesti lastari.tulpina este inalta ajungind pina la 2 m inaltime,care se ramifica la virf,fiecare ramificatie formeaza o inflorescenta mare globuloasa,carnoasa si aromata ,partea comestibila a plantei Infloreste in a doua jumatate a lunii iulie.Este sensibila la ger,in timpul iernii trebuie protejata,este pretentioasa la umiditate,cere soluri bogate,la infiintarea culturii se ingrasa bine cu balegar putrezit.Se inmulteste si prin seminte,care fie se seamana direct fie se produce rasad,in cazul semanatului direct in cimp{inteleg ca aveti seminte} lucrarea se face in cuiburi cu 3-4 seminte la cuib incepind cu luna martie,la 5 cm adincime,distanta pe rind este de 70-80 cm iar intre rinduri de 1-1,4 m.De regula se foloseste ca
metoda de inmultire cea vegetativa aceea cu lastari inradacinati,care se planteaza acum in aprilie.Lucrarile de ingrijire constau in mentinerea curata de buruieni,udari repetate in prima parte a perioadei de vegetatie.Spre sfirsitul toamnei se procedeaza la taierea tulpinilor floralede la suprafata pamintului si chiar a frunzelor la 2/3 din lungimea lor dupa care plantele se acopera cu un bilon de pamint de 25-30 cm.Recoltarea incepe cind capitulele plantelor au ajuns la marimea normala si solzii sint inca lipiti de ax,taierea capitulelor se face cu o portiune de 10 cm din tulpina florala,lucrare ce se face in perioada iunie-iulie.Cultura dureaza 3-4 ani,in primul an se recolteaza numai de la plantele bine crescute,bolile se combat prin stropiri cu produse cuprice fara a atinge inflorescenta iar puricii negrii prin stropiri repetate cu un insecticid...ce parere aveti?va incumeteti? succes..

Jul
Trimis: Mie Iun 07, 2006
Gabriela, multumesc mult pentru informatii. Intre timp a rasarit o plantuta de anghinare O sa vad pe parcurs cum o sa-i mearga . O sa tin cont de ce mi-ai scris.

gabriela jalba
Trimis: Mie Iun 07, 2006
Cred ca si mie mi-a iesit una.Nu-s sigura,dar o sa mai creasca si am sa vad.Mai tinem legatura.Succes !!!!

Jul
Trimis: Joi Iun 08, 2006
Super! Succes si tie!

gabriela jalba
Trimis: Mar Aug 15, 2006
Ce-ti mai face anghinarea?
eu am ratat-o. Din 8 seminte a incoltit una singura si pe aia au strivit-o cateii mei,care acolo si-au gasit joaca...!!!

florisiplante
Trimis: Joi Aug 31, 2006
Anghinarea are efecte terapeutice se recomanda de catre homeopati.
Se gaseste in supermarketuri conservata. Se poate consuma cu putin ulei de masline. Seminte am cumparat de la Carrefour. Nu le-am semanat inca. Oricum se obtine destul de greu, planta de consum de abia in al doilea an de vegetatie.
 

mirela06

Active Member
Am avut in curte, anul trecut, anghinare.Am folosit la ceaiuri frunzele, dar mi-a parut rau pt ca era si ca planta ornamentala. Are niste frunze f. frumoase. Peste iarna , nu le-am acoperit bine si nu mi-au mai dat. Nu-mi pare rau decit ca m-am chinuit sa le cresc, din seminte, apoi ca mi-au placut de ele ( numai 3 am avut) si ca nu am vazut fructul. Anul acesta nu am mai pus si-mi pare rau, dar nu am mai gasit seminte.
 
langa gradina copilului meu cel mic, cred ca sunt cateva ha cu anghinare salbatica, in toamna am adunat o punga plina de flori, cred ca se inmulteste si prin radacina ,au niste radacini puternice , seamana cu cele de papadie,palamida ,le tai si da din nou.
 

mirela06

Active Member
Ar fi minunat. Cu rosiile nu mi-ai spus cum merge. Poti sa treci la topic si sa-mi dai relatii despre ele? :D
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
constantin.c a spus:
langa gradina copilului meu cel mic, cred ca sunt cateva ha cu anghinare salbatica, in toamna am adunat o punga plina de flori, cred ca se inmulteste si prin radacina ,au niste radacini puternice , seamana cu cele de papadie,palamida ,le tai si da din nou.
ce e aia anghinare salbatica?
 
adica aia care creste pe camp de la D-zeu ,fara sa o semeni ,fara sa-i faci lucrari agricole,dar inflorescenta (cosumabila ) este mica.,eu am aduna cateva pt ceai.
am sa caut pozele si o sa ti le trimit pe email daca-mi dai adresa de email !!!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
rasadurile mele .Prima oara cind pun asa ceva.Sper ca la anul sa apuc sa maninc din ele.Una :? Doua :? Macar :rofl: :rofl: :rofl:
 

victoria

Active Member
si la mine in sat e destula din asta.mai ales ca sunt o gramada de portiuni de pamant nelucrate si pline de balarii,printre care si aceasta anghinare salbatica.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Anul acesta am pus direct in pamint seminte.Din 6 cite erau in plicul de la SemLuca au ramas doua; doua care au crescut.Doua nu s-au dezvoltat,fara motiv ... :? ,2 nu au rasarit de loc.Asadar doua care sunt asa acum:
Cam ca poezioara cu apostolii



:rofl:

Sunt curioasa evolutia.
Nu stiu cum se comporta daca il mut,amplasarea a fost aleasa prost ( de fapt a fost o incercare) fiindca imi impiedica noul format al gradinii :twisted:
 

Floria

Active Member
Si eu am comandat seminte de Anghinare din Australia care produce fructe in 90 zile de la rasarile, abia astept sa le primesc desi le voi semana in primavara ce vine. Este o planta anuala, fructul are 10 cm diametru si spune furnizorul ca sunt delicioase gatite cu unt si usturoi.
 

poxicuta

Active Member
La Dorrada Timisoara sunt seminte de anghinare , macris , sofran, napi(mai interesante) am cumparat si eu sper sa iasa la anul!
 

victoria222

Active Member
A reusit cineva sa cultive anghinare in Romania?
Eu am incercat doi ani la rand, dar in prima iarna au inghetat (nu le-am protejat suficient), iar in al doilea an, toamna, cad am vrut sa protejez plantele am observat ca aveau niste afide pe radacini, am scos incet incet toate radacinile si am vazut ca erau efectiv acoperite de aceste afide verzi. Bineinteles ca le-am aruncat.
Ma gandesc ca o solutie pentru Ro ar fi sa cultivam soiuri care pot fi pacalite sa produca flori in prima vara, adica sa le cultivam precum plantele anuale.
Am gasit aici un studiu interesant. Cica ar fi unele soiuri care pot fi fortate in acest fel:

http://www.specialtycrops.colostate.edu ... chokes.htm

Floria, cum a fost cu semintele alea? Ai mancat anghinare de la ele? :)
 

Floria

Active Member
victoria222 a spus:
Floria, cum a fost cu semintele alea? Ai mancat anghinare de la ele? :)
Nu am mancat fructe de la anghinarea comandata in Australia pentru ca nu au facut fructe in 90 zile, dar am mancat de la alta germinata cu un an inainte si tinuta peste iarna in ghiveci intr-o rasadnita neincalzita. A facut 12 fructe, au fost delicioase, mi-au placut foarte mult. Anul acesta le-am lasat in gradina si le-am facut un minisolar. Au stat verzi toata iarna, si-au pastrat frunzele, inca nu le-am descoperit dar in mod sigur vor poduce abundent anul acesta.
 

interval

Active Member
Mi-a adus fica-mea, nu anul trecut, Carciofo violeto precoce, seminte de la Franchi. Anul trecut le-am ignorat. Vad ca expira pe 12/2014, dar ma provocati ...
 

veretregn

Active Member
interval a spus:
Mi-a adus fica-mea, nu anul trecut, Carciofo violeto precoce, seminte de la Franchi. Anul trecut le-am ignorat. Vad ca expira pe 12/2014, dar ma provocati ...

Acum este momentul să semănați anghinarea. Germinează la temperatură ridicată, 25 grade, în 7 zile o săptămână. Transplantare după riscul de îngheț, la 80 x 80 cm. Este o plantă care crește viguros și are nevoie de multă apă pentru a fi frumoasă. Crește pe o varietate de soluri, înclus pe cel greu. ARe nevoie însă de o oarecare drenare. Pe solurile nisipoase adăugați din belșug compost/ pământ de frunze, orice organic și bogat în humus pentruy a menține umiditatea. Se repică în ghivece mari și se crește protejat. Cei de la Franchi cred că au Violetta di Chioggia pe care am încercat-o și eu și am avut rezultate mai puțin frumoase decât cu Violeta di Provenza. Primele inflorescențe au apărut la sfârșitul lui septembrie, începutul lui octombrie pentru plantele din semințe. Înlăturați boboci florali, pentru a a economisi energie. În anul al doilea va produce mult mai bine și mult mai devreme. Anghinarea are nevoie de vernalizare, o perioadă cu temperaturi reci pentru a forma boboci frumoși și abundenți. Din nefericire, temperaturile sub -5 grade o distruge. De aceea, înainte de a îngheța pământul este bine să formați o piramidă cu compost (30 - 40 cm înălțime), bălegar în jurul coroanei lăsând frunzele netăiate și acest lucru o va ajuta să treacă cu bine peste iarnă. Important este să se protejeze inima coranei.

Anghinarea mea în grădină după temperaturi ce au atins -11 grade.

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 0121_o.jpg
 

anknic

Active Member
am si eu una in gradina (dat rasad de cineva):
http://anknic.sunphoto.ro/gradina_2012/81881324

asa era asta vara, acum arata cam ca a lui Horia. am vazut ca nu a inghetat si nu am protejat-o cu nimic...intrucat am crezut ca e anuala.

nu stiu in schimb de care e: cardunculus sau scolymus...am luat seminte de ambele feluri anul asta ca sa descopar de care e...
 

interval

Active Member
veretregn a spus:
Acum este momentul să semănați anghinarea. Germinează la temperatură ridicată, 25 grade, în 7 zile o săptămână. Transplantare după riscul de îngheț, la 80 x 80 cm.
Horia,

Iarta-ma ca devin pisalog, dar eu merg pe principiul ca daca eu am inteles, inseamna ca a inteles toata clasa.

Din ce spui tu deduc faptul ca acum este momentul sa pun semintele in pahare de plastic. Trebuie tinute la caldura buna pentru a germina in aprox 7 zile. Rasadurile se transplanteaza afara cand a disparut riscul de inghet.

Maine desigilez plicul sa vad cate seminte sunt. Pe plic scrie "Carciofo violeto precoce"
 
Sus