Angela si micutele ei pasiuni :)

Angela_A

New Member
Buna ziua , va urmăresc de ceva timp si azi am hotarat sa-mi fac cont si sa ma alătur si eu . Am o pasiune ptr orhideei , dar dupa cateva eșecuri am facut o pauză. De vreo 3 luni am început să mi achizionez si sa incerc iar , poate poate ..:) . Sa le prezint :
1. Preferată mea , ma încântă de peste o lună cu frumusețea ei și dacă priviti cu atentie , după ea apare timid un fratior :) ;20190330_221719.jpg
2. Nici ea nu se lasă mai prejos și imi bucură fiecare dimineata 20190330_221908.jpg
3. Nu ne prea înțelegem, timp de o lună a înflorit frumos , dar intr o dimineata cand a terminat de înflorit ultimul bobocel pe una din tije, am gasit o ruptă de la jumătate, probabil din cauza greutăți:( . De atunci pe tija respectivă au început să se usuce florile si frunzele parca au luat o razna . Ma gandesc ca o fi supărată din cauza tijei? Cealalta tija nu are nici o problema.20190330_221804.jpg20190330_221835.jpg
Orhideele mele stau pe pervaz in camera mea , dar din cauza ca dimineata soarele este pe partea noastra , ne plimbam toată ziulica.. Seara le pun pe noptieră la vreo 2 m de geam și dupa ora 11 le mut inapoi pe pervaz. Credeti ca pot intampina vreo problema cu ele , din cauza ca le tot foiesc? Le ud prin scufundare in fiecare marți, o data pe luna le ajut cu o soluție cumpărată special ptr ele . Frunzele le sterg o data pe saptamana cu soluție specială si in ziua udarii le las aproape jumate de zi la scurs fără acel bol colorat :).
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
3. Nu ne prea înțelegem, timp de o lună a înflorit frumos , dar intr o dimineata cand a terminat de înflorit ultimul bobocel pe una din tije, am gasit o ruptă de la jumătate, probabil din cauza greutăți:( . De atunci pe tija respectivă au început să se usuce florile si frunzele parca au luat o razna . Ma gandesc ca o fi supărată din cauza tijei? Cealalta tija nu are nici o problema.
Orhideele mele stau pe pervaz in camera mea , dar din cauza ca dimineata soarele este pe partea noastra , ne plimbam toată ziulica.. Seara le pun pe noptieră la vreo 2 m de geam și dupa ora 11 le mut inapoi pe pervaz. Credeti ca pot intampina vreo problema cu ele , din cauza ca le tot foiesc? Le ud prin scufundare in fiecare marți, o data pe luna le ajut cu o soluție cumpărată special ptr ele . Frunzele le sterg o data pe saptamana cu soluție specială si in ziua udarii le las aproape jumate de zi la scurs fără acel bol colorat :).
3. Se mai intampla sa se rupa cate o planta indiferent ca este o orhidee sau nu, se mai intampla ca o planta sa moara ca si oamenii , ele nu sunt de plastic sau silicon sa stea asa la nesfarsit. Daca tija s-a rupt si florile nu mai pot inflori eu sugerez a se taia tija daca e rupta tare si daca nu e rupta tare ci doar fisurata sa ii puneti 2 atele asa cum se pune la fracturi la oameni si urmariti evolutia plantei eventual mai adaugati un arac/tija/bat la ghiveci de care sa se tina.

Daca aveti soare pana la ora 11 diminieata nu vad sa fie o problema si cred ca va chinuiti degeaba sa le plimbati , ca soarele de dimineata nu este puternic nici in mijlocul verii. Daca statea toata ziua in soare mai ziceam sa se ia masuri pentru protejarea lor amiaza cand soarele arde si sunt 35 grade. Am vazut si pe strazi in geamuri orhidee pe care lumea le tine la geam si au parte de jumatate de zi cu soare si arata bine. Daca se recuperau dupa o udare saraca atunci mai ziceam sa nu stea dimineata in soare dar personal nu cred sa aiba probleme cu soarele dimineata . Lasati una si vedeti daca se intampla ceva deosebit. Mai ales ca acum este primavara si soarele nu are putere sa arda plantele nici macar la amiaza. Faceti cum credeti , eu v-am zis parerea mea ca va chinuiti degeaba sa le mutati din calea soarelui de dimineata mai ales primavara.
Eu am cumparat o orhidee la pret redus de la dedeman , cu florile trecute (au fost mov deschis cu pistrui pe ele) si tija goala, planta era neingrijita si nu a mai fost udata si am pus-o pe pervaz si sta cu fata spre est. Cand deschid geamul am grija sa stea la aer. Da semne ca se recupereaza incet si o tin sa se bucure de multa lumina si de soare dimineata dupa ce i-am dat un biostimulent si ingrasamant cu bor si fier. Ori isi revine, ori o sa moara , eu imi fac datoria sa incerc sa o salvez. Asta e, se intampla sa mai pierdem in viata nu numai sa castigam batalie dupa batalie.
Singurul inconvenient ar fi ca ghivecele dumneavoastra sunt puse in masti si daca soarele ar fi sa arda puternic atunci in masca ghiveciului se creeaza conditii de sera inchisa care pot duce la aparitia fungilor. Nu sunt un fan al mastilor de ghivece ,dar fiecare face cum ii place.
Daca au nevoie ca le mutati de colo-colo ? Mai sunt si mituri create de lume, nu stiu la orchidee , dar eu am un principiu ca o planta adulta sanatoasa face fata mai usor la orice problema, boli, daunatori , mutat , supra-udat, seceta. Singura problema si pentru cele adulte este prezenta curentilor de aer rece si a substratului rece udat dar de acum a cam trecut pericolul asta atat timp cat nu udati cu apa rece direct de la canal.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Cred ca am descoperit problema frunzelor , am umblat in ea si am depistat un buretel .
Nu ud cu apa de la canal , le ud cu apa plata la temperatura camerei. Multumesc frumos pentru sfaturi . O sa renunț la ghivecele colorate , prefer flori mari si colorate , decat ghivece colorate 20190402_155145.jpg
 

crysty

Active Member
Cred ca am descoperit problema frunzelor , am umblat in ea si am depistat un buretel .
Cred ca buretele era pentru butasul/puiul de orhidee sa se prinda si sa isi formeze radacinile reale in el. In poza se vede un fir de radacina subtire, cel mai probabil ala era in interiorul buretelui . Iar radacinile groase care sunt mai verzui sunt radacini aeriene si nu conteaza ca sunt in substrat si/sau ca ies inafara ghiveciului , joaca rol si de sustinere naturala a plantei pe copaci in mediul natural respectiv pe tocatura de coaja de copac din substrat. Eu nu m-as fi bagat sa o scot din burete dar poate aveti noroc sa nu fie grav afectata de asta si poate ii merge bine asa in continuare dat fiind ca e planta adulta sanatoasa. La mine orhideea, in mijlocul substratului e prinsa intr-un fel de paharut cu gauri si are turba presata acolo , nu ma bag sa umblu acolo, ca acolo sunt radacinile fine plus ca planta e la recuperat.
 

Angela_A

New Member
Ooof ! Sunt atatea păreri pe internet despre acel burete , am crezut ca ii fac bine ! Poate nu pătește nimic :( .
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Ooof ! Sunt atatea păreri pe internet despre acel burete , am crezut ca ii fac bine ! Poate nu plătește nimic :( .
Aproape toate plantele din comert, indiferent ca sunt de import sau nu, sunt obtinute de la o planta mama prin butasi sau separare de pui care sunt inradacinati fortat tot ca butasii si in multe cazuri sunt pusi in pastile de turba sau in paharute de rasad sau in cazul orhideeei care o aveti, in burete, care a stat probabil in tava cu solutie hranitoare si pe urma pus in ghiveci cu tocatura de scoarta.
Fiecare parere pe internet se bazeaza pe propria experienta care poate fi de succes sau nu dar care se bazeaza pe conditiile de acolo pe care le are cel ce scrie articolul.
Conditiile pe care le oferiti la o planta poate nu le pot oferi eu, sau invers, si fiecare mediu creat de cineva pentru o planta poate fi unic in felul lui .
La unii se intampla sa mearga bine o planta, la altii nu , pentru ca difera apa, solul, temperatura, frecventa de udare, aerul proaspat , gradul de iluminare , curenti de aer rece , daca planta sta jos sau este sus pe pervaz, daca se fumeaza in camera sau nu, etc.
Conteaza mult si daca cineva are o planta in interior si sta la casa sau daca sta la apartament. Sunt multi factori la care lumea nu le da atentie si toti acesti factori creeaza un echilibru de care se bucura planta sau un dezechilibru pe care nu il poate suporta.
Am auzit foarte multe cazuri si am patit si eu, ca o planta luata din comert , sa nu reziste mult si sa moara ,pentru ca plantele din comert provin din sere cu mediu controlat si chiar temporizat (la anumite ore se porneste ventilatia, la anumite ore se umezeste aerul prin pulverizare de apa, la anumite ore se trag obloanele cu folie protectoare de soare, etc) si aceste plante nu se pot adapta la casa omului , tocmai de aceea si din propria experienta mi-am facut o regula , ca sa nu umblu la planta 2,3 luni de zile , sa nu schimb pamantul ci sa o las asa cum e ca sa se poata adapta si sa nu ii mai provoc un stres in plus sa umblu la ea imediat. Pur si simplu o fac uitata in privinta transplantarii si am observat ca rata de supravietuire este mult mai mare daca nu se umbla mult timp la substratul care il are .
Planta este o fiinta vie care nu poate merge, nu gandeste, nu scrie dar care se dezvolta bine ca si orice fiinta vie cu maini si picioare atunci cand are conditiile propice sau cand un echilibru de mediu a fost intrunit.
Parerile pe internet sunt bune ca poti afla ponturi utile (mai ales despre mediul natural al plantei in care este invatata ea sa creasca de mii de ani si care conteaza si asta foarte mult) dar niciun articol nu o sa descrie amanuntit conditiile de mediu create in prezenta omului , poate doar articolele de la universitati care au facut studii sau de la comunitatile de profesionisti dar chiar si asa nu puteti crea acele conditii cu exactitate.
Cineva poate spune ca planta X trebuie sa stea in soare 3 ore ca sa creasca bine, si altcineva sa incerce la fel dar plantei sa nu ii mearga bine la cititorul articolului pentru ca la a 2a persoana se fumeaza sau nu aeriseste camera sau are apa cu care uda plina de saruri sau un substrat prea acid.
Nu pot sa contrazic un articol pentru ca ,repet, conditiile de mediu pot diferi foarte mult si rezultatul cresterii unei plante sa se schimbe complet.
Daca plantei (orhideei) dumneavoastra ii priesc conditiile atunci planta o sa prospere chiar si daca umblati la acel burete care oferea un asa zis substrat mai dens si poros (de inradacinare) sau chiar daca nu umblati deloc la substrat.
 

Angela_A

New Member
Multumesc frumos de informații , aveti dreptate . Sunt începătoare si plec urechea cam la orice , doar sa nu mi pierd florile .
Dacă mă mai puteti ajuta cu o parere ,am prins o orhidee la oferta , am vazut o inainte cu cateva zile in rafturi cu două flori si foarte frumos parfumata.20190407_195718.jpg20190407_195701.jpg20190407_195730.jpg
Vad ca are si o tija mica , dar mi se pare ca nu mai merge deloc :).
 

crysty

Active Member
Multumesc frumos de informații , aveti dreptate . Sunt începătoare si plec urechea cam la orice , doar sa nu mi pierd florile .
Dacă mă mai puteti ajuta cu o parere ,am prins o orhidee la oferta , am vazut o inainte cu cateva zile in rafturi cu două flori si foarte frumos parfumata.Vezi atașament 8536
Vad ca are si o tija mica , dar mi se pare ca nu mai merge deloc :).
Cu placere. Cu plantele luate la reducere trebuie sa aveti rabdare, multa rabdare pentru ca ele ori nu au fost udate la timp si sunt un pic degradate ori au trecute florile si nu mai au aspect comercial. E ca si cum ati adoptat un puiut de planta si trebuie sa aveti rabdare cu el. Planta pe care o aveti este oorhidee Cattleya dupa cum scrie pe ghiveci in poza . Aici aveti notiuni generale despre cerintele plantei http://www.aos.org/orchids/orchids-a-to-z/letter-c/cattleya.aspx
Si aici aveti pareri pro si contra mai degraba cattleya versus phalaenopsis ,parere care probabil este de la o romanca ca am vazut vas de iaurt in filmare :
O sa aflati ca la cattleya florile dureaza mai putin dar sunt parfumate si aduc in multe cazuri a parfum de citrice si diferenta e ca sunt in o gramada de culori si combinati.
Alte clipuri mai gasiti pe youtube daca cautati "cattleya orchid" https://www.youtube.com/results?search_query=cattleya+orchid

Ca o completare cu video la comentariul meu anterior despre cum sunt crescute si produse orhideele la scara industriala si cum sunt puii crescuti in mediu de inradacinare (nu e burete dar e fibra de cocos) si tinuti in solutie hranitoare , in Thailanda , vedeti aici un clip care probabil a fost si pe Discovery la Cum se fabrica:

Ca sa revin la postarea despre cattleya pe care ati cumparat-o, parerea mea e sa nu umblati la substrat mai mult timp, sa o lasati sa se acomodeze bine cu mediul pe care il oferiti . Iar ca sa o ajutati sa porneasca mai repede in vegetatie sau sa isi revina dupa suferinta, sa ii puneti in apa de udat daca aveti niste Atonik sau Amalgerol adica un stimulent. E bine sa intrebati la fitofarmacie inainte sa cumparati daca e bine sa ii puneti niste atonik sau amalgerol in apa de udat , de 3 ori in total adica o data pe saptamana si daca da semne ca ii merge bine sa ii puneti un betigas de ingrasamant de orhidee infipt in scoarta si vedeti ce spune vanzatoarea.
Ca sa va faceti o idee despre produse sau preturi aveti aici linkuri utile http://www.covera.ro/ferma/ingrasaminte/ingrasaminte-foliare/stimulator-atonik-flacon-50-ml_7297/ si la https://www.emag.ro/ingrasamant-lichid-amalgerol-hechenbichler-100-ml-0056/pd/D608LFBBM/
Mai este un stimulator de crestere nou aparut care este mai scump dar nu stiu cat ajuta si orhideele , e vorba de (o fiola de 2 ml - pentru 10 litri apa) Albit https://www.ferma-gradina.ro/ingrasaminte/stimulatori-crestere/biostimulator-albit.html
Eu am pus in apa de udare la micuta phalenopsis in curs de recuperare, niste Cropmax ca nu am alt stimulator de crestere cumparat inca dar o sa imi cumpar si altele sa le testez. Si vad ca cu cropmax nu a patit nimic , urmeaza sa ii mai dau peste 1 saptamana cand tot asa torn doar peste scoarta si mai la vara ii dau si pe frunze .

Harnicutza arata bine chiar si doar o floare, are in spate o alta planta orhidee cu care sa isi tina de urat pana ies pe tija gemenele. :)

Edit : am fost azi la fitofarmacie sa cumpar un stimulent de crestere dar aveau numai la 100 ml si costa 30 de lei indiferent ca e amalgerol sau atonik dar nu aveam bani de-ajuns asa ca vanzatoarea mi-a recomandat un ingrasamant sub forma de tablete pentru orhidee https://www.pestre.ro/ingrasamant-sub-forma-de-tablete-pentru-orhidee-plantella-uni-51423-4-grame-x-20-bucati-unichem_53304/ care m-a costat 12 lei. E ingrasamant complex NPK 5-12-6 cu microelemente (Cu 0,015+Fe 0,12+Mn 0,06+Mo 0,01+Zn 0,015) dar fara aminoacizi si vitamine asa cum are un stimulent de crestere precum amalgerol . Am si preparat un sfert de tableta efervescenta in 0,75 litri apa si am dat sa bea la a mea orhidee micuta in castron prin imersie sa traga de jos in sus.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Eu cumpăr mereu orhidee de la Obi, eu locuiesc in Germania . Toate florile care ajung acolo , după un timp cand raman fără flori ajung la oferta ☺ . La 2 zile trec pe acolo să nu cumva sa pierd ceva, am pandit un papucel care costa 15 euro si azi l am prins la ofera cu 4 euro . A fost scos din scoarță , acum am scormonit si l am băgat inapoi .
20190408_202647.jpg au Adus si vreo 10 bucăți de vanda azi , le astept la oferta :).
Si Cattleya mea e parfumata , intr o zi sper sa infloreasca si sa ma bucur de parfumul ei , pana atunci nu umblu la ea si nu o deranjez , cum mai sfatuit .
O sa incerc maine la farmacie aici sa vad daca gasesc sa cumpăr atonik sau amalgerol. Dacă nu găsesc, luna viitoare o sa vin in Romania si o sa cumpăr suveniruri la floricele . Am niste bețișoare de înfipt la rădăcina, le am băgat acum o saptamana si a doua zi am citit pe internet ca arde rădăcinile . De frica le am scos imediat , la astea va referiti?20190408_224211.jpg
Si le ajut putin o data pe luna cu această soluție dizolvata in apa 20190408_224221.jpgsi frunzele le sterg o data pe saptamana cu această soluție si cu discuri de demachiat 20190408_224231.jpg.
Sper sa fie fericite fetele mele si in cateva luni sa ma încântă cu flori.
Unde gasesc sa vad ce orhidei aveti ? Am tot scormonit forumul , dar nu dau de ele .
Ps : va multumesc frumos ca treceți pe la noi Si multumim pentru sfaturile date
 

crysty

Active Member
@Angela_A nu am postat poza cu orhideea mea pentru ca e luata de curand la reducere (cred ca de vreo 3 saptamani , nu mai gasesc bonul fiscal sa vad , ca de obicei eu pastrez bonurile fiscale de la plante si seminte mai mult timp) si plus ca nu are flori si am considerat ca nu prea are ce vada lumea la ea :D dar iata i-am facut o poza :

Am luat-o la reducere la dedeman si a costat 4,90 lei adica cam 1 euro in banii vostri :-D . Acolo aveti niste preturi de iti pica plombele, 4 euro la reducere inseamna 20 de lei , aici o phalaenopsis chiar si cu flori este si mai ieftina de 20 de lei dar depinde si de aspectul comercial.
Asta e singura care o am pentru ca mai am si alte plante si nu ma axez pe orhidee . Cand am luat-o florile erau trecute iar planta avea 6 frunze dar erau lesinate pentru ca nu mai fusese udata . Asa se intampla la dedeman, multe sunt la reducere doar pentru ca nu le uda angajatii la timp poate pentru ca le e frica sa nu le strice avand in vedere ca ele vin din sera si acolo au alt regim de udare dar si pentru ca se trec florile. Avantajul neudarii la timp este ca gasim si alte plante care nu fac flori , adica plante de interior, dar care au lepadat cateva frunze..prin toamna 2018 am cumparat o schefflera variegata la reducere cu 12 lei adica avea cam 70% reducere. Ii merge bine acum, a dat 2 lastari de la baza. I pusesem niste ciuperci micorizante in substrat si i-am dat sa bea si putin cropmax diluat.
Cand am cumparat orhideea aveau si vreo 10 ghivece cu cyclamen la reducere care nu mai aveau flori dar erau si neudate .

Da, in ce priveste cattleya pe care ati cumparat-o si in general orice planta , e bine sa nu ii umblati o perioada la ea ca sa aiba timp sa se acomodeze cu noul mediu . Va dati seama ca transplantatul urgent e ca o lovitura de masina pentru plantele din comert. Daca ar fi o perena care merge si la exterior cum ar trandafirii mini de ghiveci se acomodeaza mai bine si chiar poate sa stea afara cu tot cu ghiveci peste iarna.

Da, la aceste betisoare m-am referit, nu am incercat inca dar fiecare planta ca individ reactioneaza diferit si mai depinde si daca lumea abuzeaza si pune mai mult de un betigas. Daca ati aflat ca le arde atunci ati facut bine ca le-ati scos si mergeti pe ingrasamant lichid si eventual faceti solutia mai slaba ca sa nu aveti surprize si la asta. Cand se termina solutia ca sa nu ramaneti cu betisoarele cumparate puteti incerca sa rupeti unul in jumate si puneti doar jumate sau doar un sfert sau/si le folositi la alta planta nu orhidee.

Cat despre biostimulatorii de crestere e bine sa intrebati la magazin vanzatoarea mai intai ca sa nu dati banii de pomana si sa ramaneti cu produsul luat. Eu am pus cropmax in apa de udat si sunt multumit . Nu am apucat sa testez atonikul sau amalgerolul. Amalgerolul ajuta plantele sa depaseasca situatii de stres cum ar fi transplantatul sau temperaturi scazute ca le aduce un aport de hrana indicat cand radacina nu mai poate asigura hrana si planta este pe duca sau a fost transplantata si se prinde greu sau a fost expusa la curenti de aer rece. Stimulatorii de crestere joaca rol si de ingrasamant, depinde de compozitie, si daca dati si ingrasamant separat atunci sa nu va treziti ca ardeti plantele de asta am spus ca e bine sa intrebati mai intai. Intotdeauna este buna si o a 2a parere. De exemplu Atonikul are in compozitie chimicale pe baza de sodiu si nu este si ingrasamant dar amalgerolul cred ca contine si NPK.
La a mea i-am dat niste Cropmax in apa de udat si am dat si niste ingrasamant de asta la tablete care am luat ieri si de acum ramane sa astept si sa o las in voia ei. Sta pe pervaz la geam si are parte de aer de afara si de soare dimineata. Nu cred ca mai apuca sa faca flori anul asta ca este si destul de mica. Am puus o cutie de chibrit langa ghiveci ca sa se compare marimea ei mai usor. Nu luam orhidee la reducere inca daca erau doar albe dar asta face florile roz-mov cu pistrui (am vazut florile uscate pe tija) dar se oberva usor din poza ca nu are flori albe pentru ca frunzele au tenta de mov la baza si pe dosul lor. Sta la geam si fara farfurie, farfuria am pus-o ca sa nu imi murdareasca hartia pe care am pus-o pentru poza. Am sa ii tund tija daca nu vrea sa scoata muguri ca sa nu imi scot ochii cu ea din neatentie. Iar ce vede batul verde drept este tija ei din magazin, o las acolo ca sa nu o pierd prin casa daca o scot. :D
In ciuda principiului sa nu umblu la plantele abia cumparate, a trebuit sa reasez orhideea mai adanc pentru ca sa aiba parte radacinile aeriene de umezeala ca a avut parte de seceta in magazin si mai ales pentru ca se misca planta ca o masea stricata.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Aha ! Uite si orhideea ta ! Nu e chiar micuța, cu puțin noroc poate vii in curând si cu vreo tija noua ☺. Da , au preturi foarte mari , de asta toată ziua trec in fuga pe la reduceri . Imi doresc si o vandă sa o agat și eu pe sus , e La 30 de euro , sper sa o scoată repede la reduceri . Am avut si eu plante verzi , mai multe ficusuri , toate mi au murit , nu le a placut de mine sau la mine acasă . Asa ca ma axez doar pe orhidee. Sa stii ca aici la reduceri , vad doar plante care au avut flori . De udat nu e problema, toată ziua ii vad cu furtunul in mana, doar ca in momentul in care raman fara flori , nu mai prezintă interes pentru lume .
Plantele astea , cine sa le înțeleagă, pana si femeile sunt mai usor de inteles. Păi mi e mi ar plăcea sa ma schimbe , sa imi de a alt ghiveci , daca as fi plantuta. Ele sunt sofisticate .
M am gândit să bag betisorul in marginea ghiveciului , asa n ar ajunge la baza ei . Am văzut că sunt o multime de firme cu bețișoare de astea , trebuie sa fie bune la ceva . Mai lasa tija , poate iese o altă tija pe ea si poate mai prinzi la oferta încă o orhidee , sa nu se plictiseasca singura
 

crysty

Active Member
sigur o sa mai las tija poate apare mugure pe ea (doar un singur nod are ) si daca mai gasesc la reducere o sa cumpar una dar sper ca tot asa ceva spre mov si cu pistrui . Erau la reducere atunci orhidee pe alb cred ca vreo 25 de bucati la 10 lei bucata si mai aveau inca flori dar aproape treceau.
Mai era una ca asta pe care am luat-o dar aveam bani putini si trebuia sa imi ramana si de autobuz de intors pentru ca dedemanul e la iesirea din oras si aveam si un saculet de substrat pentru semanat cumparat plus ca luasem si ultimul Amaryllis rosu pasional care incepea sa infloreasca dar l-am luat ca e o specie greu de gasit aici, Royal Red, si ma intereseaza sa il las sa se inmulteasca. . Asta nu il am acum la mine ca sa ii fac poza, l-am lasat la cineva la o firma sa se bucure de flori si pe urma mi-l recuperez.
Multumesc de aprecieri.
 

Angela_A

New Member
Hristos a inviat si paste fericit alaturi de familie !Am tot sperat ca de paste imi va face o surpriză, mai am o leaca si ma pun in genunchi in fata ei . Dimineata intai ma uit sa vad daca înflorește vreo floricica si dupa plec la munca , asa de mult imi doresc sa înflorească:rofl:) . 20190428_102744.jpg
Papucelul cel mic , e din ce in ce mai rau . S au incretit frunzele , nu i place la mine si aia e . Iar cattleya robodeste de zor la creșteri noi , i am schimbat si ghiveciul ca intr o zi l am gasit pe jos , cred ca de la greutate ca era lăsată prea intr o parte și ma tot mâncat palmele sa o bosolesc .20190428_103411.jpg20190428_103429.jpg
Crysty orhidea ta misca ceva ?
 

Angela_A

New Member
Mai am o orhidee care robodeste o tija
20190428_104513.jpg
Si la una din ele ,e o problemă, tot ciuguleste cineva din frunze sau poate soarele , deși le feresc mereu din soare . Nu stiu , mi e si frica sa nu aiba vreun mancacios de frunze cu picioare , o sa o separ de restul un timp , dar sunt cu ochii pe ea . Are si niste picături pe ea , foarte puține , sper sa fie de fericire 20190428_104355.jpg20190428_104403.jpg20190428_104409.jpg20190428_104427.jpg
 

crysty

Active Member
Hristos a inviat si paste fericit alaturi de familie !Am tot sperat ca de paste imi va face o surpriză, mai am o leaca si ma pun in genunchi in fata ei . Dimineata intai ma uit sa vad daca înflorește vreo floricica si dupa plec la munca , asa de mult imi doresc sa înflorească:rofl:) . Vezi atașament 8556
Papucelul cel mic , e din ce in ce mai rau . S au incretit frunzele , nu i place la mine si aia e . Iar cattleya robodeste de zor la creșteri noi , i am schimbat si ghiveciul ca intr o zi l am gasit pe jos , cred ca de la greutate ca era lăsată prea intr o parte și ma tot mâncat palmele sa o bosolesc .Vezi atașament 8557Vezi atașament 8558
Crysty orhidea ta misca ceva ?
Multumesc. Adevarat a inviat si sarbatori fericite de Paste in continuare cu bine alaturi de cei dragi.
Orhideea mea e cam la fel nicio schimbare majora , parca a intepenit in timp singura problema aparuta e ca i s-a uscat una din radacinile aeriene . Am stropit-o pe frunze cu o solutie de slaba de amalgerol+solar bor+cropmax si vad ca se mentine in viata. Stand la lumina puternica la geam vad ca nuanta de mov de sub frunze s-a accentuat.
Singura dorinta a mea de Paste s-a adeverit si anume ca am gasit online sa cumpar amalgerol mai ieftin decat in singurul magazin fizic de aici care il avea si a ajuns coletul exact inaintea Pastelui in ultima zi lucratoare, vineri parca, pe 26 aprilie.

Aici in centrul galatiului singurul magazin care avea Amalgerol il vinde asa de scump incat 100ml costa 30 lei ( asta e specula nesimtita pentru ca alte magazine nu il au si profita de ocazie ca sa pacaleasca naivii care vor produsul),,, dar online pe siteul ferma-gradina.ro am gasit sa cumpar 200 ml la 19,65 lei (de 3 ori mai ieftin) si mi-am permis sa mai cumpar si diverse seminte de flori si tratamente si mi-am permis sa platesc si 12,80 transportul pentru colet postal ramburs prin Posta Romana .
Semintele si tratamentele chimice sunt cam la fel ca pret si la magazin dar cu amalgerolul nu-mi vine sa cred ca e real si ca am pus mana pe o sticla ca de anul trecut din toamna tot ma tin sa il cumpar. Si asta este si versiune Premium nu normal, probabil e mai bun, nu stiu care este diferenta.
Tot in ziua de dinainte de Paste am fost la Dedeman si mi-am cumparat si un sac mare de substrat de gradina de 75 litri ca sa am ce muta in pahare rasaduri individuale de flori pentru cafeneaua cu care colaborez. Ca sa imi fac de lucru cat timp nu se lucreaza sa nu stau sa astept sa treaca pastele si sa cumpar ce imi trebuie.
Amalgerolul contine si extract de alge marine ceea ce il face ideal pentru plantele in suferinta/ transplantate/ neudate la timp/tinute in frig si le ajuta sa treaca mai bine peste perioadele dificile. Mai exista stimulenti de crestere/antistress din alge dar ori se gasesc greu, ori sunt prea scumpi ori se vand in cantitate prea mare (de la 1 litru in sus) asa ca deocamdata cu asta votez ca mi se pare mai accesibil desi trebuie pus mai mult in solutie, 20-50 ml/10 l apa in horticultura. Dar eu nu ma iau dupa standardele lor ci folosesc doar cu picatura ca sa nu ard plantele si ca sa am stimulentul mai mult timp plus ca vreau sa stropesc foliar toata vara asa ca il folosesc mai diluat si mai des decat mai concentrat si mai rar, pentru ca ar putea fi risc de ardere a plantei. Eu in bidon de 3,5 litri de apa pun 2 picaturi de amalgerol , 1 picatura de cropmax si 2 picaturi de gel Solar Bor (toate picurate cu pipeta) si cu solutia asta am stropit si orhideea si toate plantele, de la dafin si pana la rasaduri de muscata si craite. Nu am pus si Atonik pentru ca asta este stimulent chimic pe baza de sodiu si nu vreau ca in solutie sa imi anihileze extractele naturale din amalgerol sau sa creeze fitotoxicitate asa ca o sa il folosesc separat macar la inceput. Atonikul este un stimulent de crestere chimic care merge foarte bine de stropit la semanat sau cand rasar plantele. Eu daca stropesc plantele cu astea asta nu inseamna ca trebuie sa va luati dupa mine,pentru ca rezultatul poate fi diferit, cel mai bine intrebati la fitofarmacie.
Pentru stimularea infloririi la plante se recomanda ingrasaminte cu stimulent de inflorire sau ingrasamant pentru plante cu flori (de regula este bogat in mult potasiu) .
Eu folosesc si ingrasaminte chmice din gama Kristalon (ambalate in slovacia sau cehia si de provenienta olandeza) dar care au raportul NPK foarte mare adica sunt foarte concentrate , de exemplu Kristalon Gold are 19-6-20+Me iar in comert o sa gasiti ingrasaminte care au sa zicem 8-6-6 ceea ce pentru mine inseamna ceaiuri :D. Si sunt si convenabile ca pret astea de la kristalon in comparatie cu compo sana de la nemti.
De exemplu pentru plante cu flori am cumparat odata cu sacul de pamant si Kristalon Pentru Flori de Balcon care un raport N-P-K (15-5-30) + 3% Mg + 3% S + microelemente .
30% Potasiu este cel mai mare continut posibil de potasiu pe care l-am putut gasi la un ingrasamant in comert in cantitate mica de cumparat si nu e la sac ca cele profesionale. Procentul asta mare este de acum de tipul celor profesionale. Plus ca asta are si 3% magneziu si 3% sulf ,,magneziul nu se gaseste in ingrasamintele clasice sau este dar in procent de sub 1%. Iar Dolomita cu vreo 10% magneziu nu am de gand sa cumpar ca are si var si nu am de echilibrat pH in sol atat timp cat imi scrie pe sac ce pH are substratul.
Pentru orhidee am luat un tub de pastile Plantella cu mult fosfor . Am acum tot felul de ingrasaminte si stimulente inclusiv de inradacinare Radistim pentru butasi. Nu folosesc anume tipuri de ingrasamant pe anume tipuri de plante , am pus ingrasamant de orhidee chiar si la rasadurile muscate si nu am avut probleme :-D
Am facut o poza la tot ce am inclusiv ciuperci de micoriza RootGrow care numai asta a costat 40 de lei. (Asta nu se foloseste la orhidee ci e doar pentru plante cultivate in pamant)
Am pus biletel cu numele blogului in poza ca sa nu creada cineva ca poza nu e a mea si ar fi luata de pe net :D plus ca e posibil sa imi trebuiasca poza pe blog daca scriu vreun articol despre ingrasaminte si stimulente.

Clorostopul il am pentru cloroza plantei si anume pentru lipsa fierului manifestata de regula prin frunze galbene si doar nervurile sunt verzi.
Kristalon Start este recomandat pentru rasaduri si plante abia iesite din samanta dar merge si plante cu flori sau legume pentru ca raportul NPK si de Me (Microelemente) este acelasi, singura diferenta mica este procentatul diferit de Azot amoniacal si Azot nitric. Azotul din ingrasaminte, in general, ajuta la cresterea frunzelor.

Gaura care se vede in poza pe care ati postat-o nu este mancatura din frunza ci este frunza/nervura rupta din cauza plierii ca probabil a cazut ghiveciul pe ea, sau a stat inghesuita in geam sau a fost amanata udarea si frunza s-a lasat pana sa isi revina si sa fi fost slabita nervura principala pana sa isi revina.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Toată lumea cumpara cozonaci si miei de paste , Crysty cumpara de toate ptr flori . Esti pregatit cu de toate ptr toate problemele care dau sa treaca pe la tine:rofl: . Cand vin in Romania o sa mi cumpar si eu din toate ptr orhidee, daca ma ia vreun lanos prin surprindere ma mănâncă si pe mine , ca nu stiu ce sa cumpăr de aici . Din Galați sunt sI eu :rofl: .
Intre timp mi au înflorit doi boboci, multi așteptați , mare dezamăgire . Nu sunt flori gicante, cum a fost prima floare , sunt flori obișnuite , plus ca imi usucă floarea mare . Ce au făcut astia in magazin de a avut asa floare mare nu stiu . Dar tare m au necăjit , chiar imi imaginam orhidea plină de flori gigante. Si cat m am rugat de ea , cât am gadilat o
20190430_162740.jpg
 

crysty

Active Member
Tratamentele chimice le iau mai mult pentru ca am de tratat niste paduche lanos pe 2 leandri mari si sa stropesc preventiv si la un jgheab mare cu flori inclusiv pentru fainare la o cafenea pe terasa. Pentru mine nu cumpar tratamente chimice in avans sa le tin acolo sa expire decat daca vad semnale de atac pe plante. Dar oricum mai am plicuri incepute ba de nisorun, ba de thiovit, asa e , sunt pregatit pentru orice :D.

Parca si in magazine vad orhidee care au doar prima floare mai mare si celelate sunt un pic mai mici, descrescatoare ca marime, nu mai stiu exact ca nu am dat importanta. Magazinele le cumpara de la engrossisti sau direct de la sere. Acolo la sere unde le cresc, le tine numai in ingrasamant si stimulente, de mici, in continuu, asa cum un om foarte bolnav este tinut la aparate in spital. Le tine cu solutie hranitoare cam ca la cultura hidroponica, asa cum se vede in video-ul postat in topicul asta mai sus de la o sera din Thailanda. Solutia aia este de obicei analizata si o echilibreaza in ce priveste pHul si ingrasamintele.

Eu am luat acum vreo 3-4 luni, 3 plante mici de schlumbergera la reducere la dedeman la 3,83 lei bucata, era inca frig afara, aveau boboci de flori dar se chinuiau sa ii deschida si pana la urma au cazut toti .
De cate ori am udat plantele am pus putin ingrasamant , nu mai stiu de care ca eu pun prin rotatie, si am pus chiar si un pic de cropmax sau atonik in apa , ca nu aveam amalgerol pe atunci, ca sa ma trezesc zilele trecute cand m-am uitat la plante sa vad daca trebuie apa, ca au inceput sa faca boboci de flori iar prima floare este chiar mare, are vreo 5,5 cm lungime :


Si cum aratau cand le-am cumparat (toti bobocii de flori cadeau) :


Planta asta ca sa infloreasca cred ca este ca si kalanchoe adica nu infloreste decat daca are parte de zile scurte sau lumina cu portia (simularea zilelor scurte din anotimpurile reci). Nu am tinut cont de asta si nici nu m-am gandit la asta, dar faptul ca ele stau intr-un colt in balcon si nu au parte de lumina cum trebuie ci stau numai la umbra iar soarele daca abia le atinge 20 minute pe zi cred ca le-a declansat infloritul si nu e neaparat de la ingrasamant.
Acum ca au inceput a inflori o sa le dau in special Kristalon pentru flori de balcon, (cutia roz cu plicuri din poza cu ingrasaminte) si o sa le stropesc si cu un pic de stimulente. Bineinteles ca eu fac solutiile de ingrasamant foarte slabe , mai mult apa chioara :D, dar aproape ca nu exista udat fara sa presar un pic de ingrasamant,... asa din zgarcenie :D dar fac mereu asta, le pacalesc exact ca la sere cand le tine intr-una in solutii nutritive, mai bine mai slaba solutia decat sa le ard sau sa le blochez din crestere.
Ce e important e ca nu am umblat deloc la plante sa le mut in alte ghivece ci doar am pus niste turba deasupra pentru ca erau si cam goale paharele. Dar nu m-am bagat deloc sa transplantez florile, si au trecut 3 luni deja. Sunt inca in vasele originale. Asa zisele farfurii de ghiveci, alea inalte sunt de fapt capace de la ceai solubil (instant) Ekoland :-D
Daca hranesti orhideele si cu ingrasamant atunci nu ai de ce sa iti faci griji ,bine ca infloresc , cat infloreste atat infloreste :-)
Ma bucur sa mai gasesc pe cineva din galati , se pare ca sunt destui iubitori de flori aici .
Magazinul cu pricina care face bisnita cu amalgerol este fitofarmacia de langa magazinul Cainele negru din piata centrala. Intotdeauna recomand sa se caute si la alte magazine sau online si sa se compare pretul si pe urma sa se purceada la cumparat. Am avut mare noroc de siteul de unde am cumparat ca altfel il plateam de 3 ori mai mult. Deja incep sa apara destule stimulente pentru flori cu extract de alge pe piata romaneasca dar s-a facut reclama produsului asta la emisiunea Ce Vor Plantele si acum cine prinde ocazia, speculeaza cu produsul, umflandu-i pretul.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Mai lasa tija , poate iese o altă tija pe ea si poate mai prinzi la oferta încă o orhidee , sa nu se plictiseasca singura
Noua tija si-a facut aparitia pe ciotul ramas de la cea veche :-)
Ii apare si o noua frunza semn ca orhideea vrea sa supravietuiasca. Posibil sa o fi ajutat si amalgerolul si atonikul si cropmaxul, foarte diluate, cu care am stropit planta destul de frecvent cam la fiecare saptamana.
In poza se vede ca abia am stropit-o si abia ce am udat si substratul. Nu ma deranjeaza ca nu arata planta ca in reviste ,dimpotriva ma bucur ca planta da semne sa se recupereze. Nu ma supar nici daca o sa faca o singura floare si mai rahitica, satisfactia ca incepe sa ii mearga bine e mult mai mare. Floarea/florile or sa fie ca bonus . Dar pana sa se puna pe picioare zdravan mai e drum lung.

A stat tot timpul la geamul deschis , la aer ca se vede mai clar dupa stropire ca are si putin praf pe frunze, am fost mai des plecat si nu am avut timp sa vad cum ii merge si nici sa o sterg de praf abia acum am observat seara .
Cand am vazut ca are tija noua aparuta nu imi venea sa cred ca e adevarat.
A trebuit sa o ingrop mai adanc deoarece radacinile aeriene dadeau semne ca se usuca dar am observat ca ii apare si o noua radacina aeriana undeva mai jos.
Substratul nu sta fleasca ci e doar proaspat udat . Am adus niste bucati de trunchi de copac putred din care o bucata e mai mare si probabil o sa dau o gaura in ea ca sa plantez orhideea in ea sa vad daca iese ceva mai aparte. O sa rvin cu o poza daca iese interesant ce vreau sa fac.
Nu am avut timp si nici bani destui ca sa ma mai duc la dedeman ca sa ii caut o surioara, ramane pe curand ca tema de casa.

Edit 2: ii apare si a doua tija de flori.
 
Ultima editare:
Sus