Andiva sau cicoria

mirela06

Active Member
Am deschis acest topic pt. ca asa ca si alte legume,andivele dunt plante hranitoare si plne de vitamine.
Mi-am dorit mereu aceste plante sa le pot avea si in gradina.
Acest an mi-a adus satisfactia de a primi de la draga Isabella seminte de mai multe soiuri.
Prima am semanat-o astazi (cicoria catalogna gigante di chioggia) si sper sa ma invredniceasca cu aparitia ei.
Acum daca o mai si pacalesc vorbind cu ea italiana sa creada ca inca este acolo, sunt tare :rofl:
Este singura acre se pune direct afara in aceasta perioada. Restul sunt iernatice.
Iata citeva date despre ele:

Andivele- aliment si medicament

Andiva este o leguma care apare in perioada de iarna, mai exact din decembri pana in aprilie.
Se consuma mugurii si frunzele inalbite, de forma unor stiuleti de porumb. Ea provine din cresterea prin "fortare" a radacinii de cicoare.


Andivele sunt foarte cautate fiindca au un gust placut, usor amarui.
Andiva contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Pe langa folosirea lor in alimentatie, andivele pot fi folosite si in mod terapeutic. Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.


Are bune efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.
Avand proprietati depurative (chiar usor laxative), andiva e un bun adjuvant in obezitate, aterioscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si acelor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme (pe principiul ca andiva aduce un aport mai mare de potasiu in dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.


Avand un continut foarte scazut in glucide, andivele sunt recomandate diabeticilor.
Andivele sunt mai putin recomandate in stare cruda in cazul persoanelor cu ulcer gastroduodenal si gastrite hiperacide.


Atentie!
Cand cumparati o andiva, trebuie sa fie lunguiata, alba, usor colorata pe margini in galbui.
Daca o tineti la lumina, andiva se usuca, se inverzeste si devine si mai amara. Ea se va conserva nu mai mult de 2-3 zile in cutia de legume din frigider.

Asa arata dumnealor :)

http://images.google.ro/images?q=cicori ... =ro&tab=wi
 

mirela06

Active Member
Si alte date despre ele:

Andivele, cunoscute in alte tari sub denumirea de cicoare Witloof sau cicoare de Bruxelles, se obtin prin fortarea in anumite conditii a radacinilor ingrosate ale plantelor de cicoare de vara (Cichorium intybus var. foliorum - Bischoff).
Originara din Europa Centrala si bazinul mediteraneean unde creste in stare salbatica, cicoarea a fost cultivata in vederea fortarii inca din secolul al XIX-lea in Belgia, in prezent fiind cunoscuta pe toate continentele.
La noi in tara este putin extinsa, cu precadere in jurul marilor orase.
Andivele sunt legume ce se consuma in stare cruda, ca salate sau gatite intr-o gama variata de preparate culinare, cu gust foarte placut.


Importanta acestei plante rezida in primul rand in posibilitatea obtinerii partilor comestibile in sezonul rece al anului, deficitar in legume proaspete, ceea ce face posibila valorificarea acestora cu preturi ridicate, caracteristice "trufandalelor".
Andivele au, de asemenea, o valoare nutritiva ridicata, continand proteine, hidrati de carbon, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu si vitaminele A, B1, B2, C.
Frunzele inalbite au si un efect depurativ (curatire a organismului) datorat continutului in lactucina, lactupierina si alcool tritirpenic.
Radacinile bogate in imulina si polizaharide de regula se utilizeaza la prepararea surogatului de cafea.
Valoarea terapeutica a plantei este cunoscuta, sucul de andive fiind recomandat in ameliorarea unor boli de ochi, ale ficatului si cailor biliare, in combaterea astmului, guturaiului si afectiunilor cardiace iar extractul de radacini, se utilizeaza la fabricarea unor medicamente ("vegelax").
Pretul ridicat al andivelor si practicarea unor tehnologii de fortare simple sau moderne, permit obtinerea de catre cultivatori a unor venituri importante intr-o perioada de "gol de productie" pentru legumele de camp (ianuarie-februarie).
Cicoarea pentru fortat este o planta bienala, care in primul an formeaza radacini pivotante, ingrosate, de culoare bruna cafenie cu pulpa alba.
Fortate in anumite conditii, radacinile dau nastere (din mugurele central de la colet) unei "papusi de frunze" de 10-15 cm lungime, 3-5 cm diametru si 60-120 g, care etiolata (inalbita) se comercializeaza sub denumirea de andive.
Ca urmare, cultura necesita doua faze: obtinerea in camp a radacinilor si fortarea acestora in vederea producerii andivelor.
In primul an de viata, plantele formeaza la suprafata solului rozete mari de frunze verzi, petiolate (cu codite), alungite, cu marginile crestate.
In anul al doilea, apar tulpinile florifere inalte de 0,6-1 m, puternic ramificate, cu frunze mici, fara petiol (codita), si flori albastre grupate in capitule.
Fructele, impropriu denumite seminte, sunt de culoare cafenie, mici, trunchiate si costate.
Ele se pot pastra 3-4 ani si au o facultate germinativa de 75-80%.
Alegerea soiului are o deosebita importanta, cultivatorul trebuind sa tina cont de lungimea perioadei de vegetatie care permit obtinerea si valorificarea mai timpurie sau tarzie a prductiei din o mai buna esalonare, cat si posibilitatile de realizare a sistemului de fortare (clasic sau modern).
Pentru sistemul clasic de fortare in camp, rasadnite sau beciuri, se pot recomanda urmatoarele soiuri si hibrizi: pentru recolte extratimpurii si timpurii: Primo, Secundo, Flash F1 si Zoom F;
pentru cele semitimpurii: Tertio, Brussels, Witloof, Bea F1;
iar pentru cele tardive: Kwarto.
Pentru sistemele moderne de fortare in spatii special amenajate si conditii de control al factorilor temperatura, lumina, nutritie, in Romania se folosesc soiul Bacau 3 si hibricul Kwarosa.
Prof. univ.dr. Ruxandra CIOFU
 

mirela06

Active Member
Ieri am semanat cicoria gigantica, citeva seminte pt. ca este singura care accepta semanatul in aceasta perioada.
Sper sa ma bucure cu prezenta ei. :)
 

mirela06

Active Member
Cicoria gigantica este acum de cca5-7 cm, iar cicoria rosa1 si 3 sunt deja destul de mari.Au fost in pahare de unica folosinta si pe timp ce se consuma din salata se vor pune in locul acestora. Sper sa se dezvolte in zona mea mai ales ca nici nu stiu daca in tara sunt culturi de asemenea legume, mai ales in cimp.
 

mirela06

Active Member
Ma bucur Mninucule draga numai sa se faca la noi desi sunt un fel de salata si nu cred sa dam gres :)
 

mirela06

Active Member
Andivele mele au crescut si-i multumesc pt. ca le am, Isabellei. A fost mana buna.
Am sa le fac poze si sa le arat :)
 

Floria

Active Member
Mirela, am citit intr-o revista ca trebuie sa le legi daca vrei sa aiba frunzele deschise la culoare in interior , este adevarat ?
 

mymo

Active Member
Bravo fetelor!
Mie nu-mi plac,sunt prea amarui pentru gustul meu.Am mancat la o prietena fileu de curcan in frunze se andive,mmmm ce bun a fost curcanul :rofl:
 

mirela06

Active Member
Floria, draga mea. Nu stiu si nici nu cred asa ceva. Ele ,ca orce plante care mostenesc ceva genetic, transmit asa si asa apar.
Sunt primele plantate vre-odata in gradina noastra. Asa ca va tin la curent, mai ales ca sunt si eu curioasa. :)
 

mirela06

Active Member
Mymo, draga, chiar de sunt amare sunt bune la ficat si fiere asa ca tac si nu spun nimic :rofl: , mai ales ca sotul este incintat de ele ca-s ”salate” mai ”motate” :rofl:
Sper sa aflu un secret sa nu lase atita amarala, daca zici ca e asa si sa-mi manince lumea carnea(cum ai facut tu :rofl: )
 

mymo

Active Member
mirela06 a spus:
Mymo, draga, chiar de sunt amare sunt bune la ficat si fiere asa ca tac si nu spun nimic :rofl: , mai ales ca sotul este incintat de ele ca-s ”salate” mai ”motate” :rofl:
Sper sa aflu un secret sa nu lase atita amarala, daca zici ca e asa si sa-mi manince lumea carnea(cum ai facut tu :rofl: )
Mirela, la mine e o problema cu amareala,eu amara...ea amara :rofl: nu ne intelegem :)
 

mirela06

Active Member
Zici tu., dar lasa pe altii sa aprecieze. Eu te-am ”simtit”fata dulce, asa ca nu tine la mine cu amareala ta :rofl:
 

mymo

Active Member
Multumesc frumos,mare doamna :rose: ...da' crede-ma pe cuvant ca imi e frica sa-mi musc limba,ca nu cumva sa....... :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Mymozo nu ai mincat-o cu "dressingul" :wink: care trebuia.
Adica mai pe romaneste cu un sos adecvat,fata hai :rofl:
Sunt foooooooarte bune :salivat:
 
Sus