Ananas

George

Member
mflorian Trimis: Vin Ian 20, 2006 11:59 am
Pentru ananas trebuie folosit sol acid si nisipos pentru a evacua rapid apa dupa udare. Planta nu suporta apa stagnata la radacini. La prima vedere pare o boala datorata fungilor. In ipoteza in care solul nu asigura drenarea apei si uzi prea mult planta, probabil petele sint un inceput de putrezire.
 

George

Member
osa Trimis: Vin Ian 20, 2006 2:50 pm
Ok, sa incerc sa reformuez un pic:
Ideea e ca eu cand ud planta procedez in felul urmator: torn apa in jurul radacinii pana vad ca se imbiba pamantul bine bine cu apa, sa zicem pana se satureaza cu apa. Apoi mai torn si sub ghiveci, adica in chestia aia in care sta ghiveciul.
Iar cand am verificat pamantul dupa concediu, palpand pamantul din jurul plantei am simtit ca e umed pamantul. vroiam sa zic ca pamantul nu era saturat cu apa, dar era umed. iar eu i-am mai pus apa.

Adevarul e ca nu stiu care este "schema" corecta de udat planta de ananas:
- cat de multa apa sa pun
- e mai bine sa pun apa pe pamntul din jurul plantei, sau dedesubt, in chestia aia pe care sta ghiveciul, pentru ca planta sa absoarbe apa(poate chiar asta este o greseala)
- din cand in cand sa ud planta?

Pe net am citit ca planta trebuie sa fie udat destul de des, astfel incat pamantul sa fie permanent umed, dar nu saturat de apa, iar apa, dupa udare trebuie sa se dreneze repede.[/b]
 

George

Member
mflorian Trimis: Vin Ian 20, 2006 4:15 pm
N-as vrea sa iti dau informatii eronate. S-ar putea ca acele pete sa fie naturale si deci sa fie o falsa problema. De asemenea, petele pot fi un semn de boala datorata vreunei ciuperci sau bacterii sau unor factori de mediu, sau a deficitelor in nutritie.
Poate ne ajuta cineva cu experienta directa in cresterea ananasului (sau a bromeliaceelor).

Despre udare: de obicei se toarna apa treptat in jurul radacinii pina cind iese pe gaurile din partea de jos in farfurioara. Dupa aceea se goleste farfurioara.
Inca nu m-am lamurit daca ananasul vrea sol umed in permanenta sau este recomandabil sa se astepte pina la uscarea stratului superficial, asa ca nu stiu sa-ti spun cit de des sa uzi.

Mai asteptam opinii.
 

George

Member
GEORGE Trimis: Vin Ian 20, 2006 4:48 pm
Desi ananasul meu are aceleasi "simptome",deocamdata eu nu imi fac griji, insa ma voi documenta mai mult pe viitor,oricum petele nu cred sa fie un semn de boala ci cred incontinuare ca sunt specifice plantei. Eu ud untotdeauna planta in cornetul frunzelor, deci nici pe pamant si nici in farfurioara iar pana acum a crescut destul de frumos si nu am avut probleme cu ea. Cred ca intotdeauna e bine ca pamantul sa fie usor reavan dar nu umed.
 

George

Member
simonag Trimis: Vin Ian 20, 2006 9:16 pm
Despre ananas:
http://www.btny.purdue.edu/Outreach/res ... t_Home.pdf
http://www.bsi.org/brom_info/growing/pineapple.html
http://www.driftwoodgardens.com/projectspineapple.htm
http://www.phoenixtropicals.com/pineapple.html

Si inca un link despre plantarea ananasului:
http://ghidpractic.gradinamea.ro/1_580_ ... _3134.html
Traducand, solul trebuie sa fie foarte bine drenat format dintr-un amestec de humus (loam), nisip si multa materie organica (compost sau mranita). Ii putrezesc radacinile daca sta intr-un sol baltit. Fertilizarea se incepe cand planta este dezvoltata. Iarna se uda mai rar.
 

George

Member
teo Trimis: Mar Ian 11, 2005 1:19 pm Titlul subiectului: ananas
Salut ,daca mai prezinta interes:

Se taie partea superioara a fructului (cam 1/3) impreuna cu rozeta de frunze.Se curata cu un cutit carnea fructului lasindu-se numai partea centrala care are aspectul unei radacini de patrunjel,Se lasa 1-2 ore sa se cicatrizeze dupa care se pune intr-un amestec de:nisip grosier 1/2 pamant de gradina 1/4 turba neutra 1/4(volume)Sol foarte bine aerat.Inradacinarea poate dura chiar 1-2 luni si succesul depinde de gradul de vitalitate al rozetei de frunze.
Este pretentios la lumina si caldura si nu suporta curentii de aer.Daca ai o terasa acoperita incalzita si cu expozitie sudica in doi trei ani poate sa faca si fructe(spatiu necesar cam 1m2)
 

George

Member
Danny the Best Trimis: Mie Ian 12, 2005 10:26 pm
Poti sa clarifici ceva de ex cind tai din el carnea te referi sa scobesc
de jur imprejur pe linga mijloc si ....las coaja sau o tai si pe aia si ramine doar terminatia din mijloc cu rozeta pe care o inpamintez in sol
ptr ca eu am aflat ca cica se taie din fruct +rozeta si se pune asa fara sa mai scobesc din el sau de pe linga centru toata carnea ~~~~~~~~~e corect asa sau e bine asa cum zici tu ca numai stiu ce sa fac si apropo de frunze din toate fructele care leam luat asta avea cel mai bine cotatia la frunze aratau bine dar cred ca tre sa ma grabesc ptr ca se schimba culoarea lor spre maro pls astept un mesaj urgent daca se poate merci sa ne auzim de bine.
 

George

Member
teo Trimis: Joi Ian 13, 2005 8:55 am
Salut,pentru a clarifica trebuie sa pornim de la structura florii ananasului.
Este o floare ca la toate bromeliile gen "spic"-deci o tija centrala cu florile structurate intr-un ciorchine si cu un panicul de frunze la capat.In urma polenizarii din fiecare floare va rezulat un element poligonal din fruct,deci fructul este rezultatul uni spic intreg si nu a unei singure flori.Tija centrala este parte a tulpinii,parte care poate fi butasita.Deci se foloseate partea superioara a fructului (tija centrala plus panicul de frunze)inlaturaind "carnea" care este putrescibila lasindu-se partea centrala.
 

George

Member
mutat:
Florin a spus:
Salut!
Am cumparat anul trecut un ananas care avea deja un fruct. Cand s-a copt, am taiat fructul si l-am mancat, era mai mic si galbui, foarte gustos, cam in genul acelui soi numit baby-ananas care se gaseste prin supermarketuri. Planta a mai facut niste pui dupa aceea, care vor face si ei fructe. Problema e urmatoarea: pe eticheta din ghiveci, scrisa de producator, pe care abia de curand am citit-o, scrie ca fructul nu trebuie mancat, fiind nociv. Mie nu mi s-a parut nici o diferenta fata de acel baby-ananas din comert, din care am mai mancat, asa ca nu inteleg in ce consta nocivitatea acestui ananas de ghiveci. Stie cineva?
 

George

Member
mutat:
Florin a spus:
Nu, stagneaza. Arata ca o rozeta de frunze carnoase, lunguiete si lucioase, cu varful ascutit, cam de 40-50 cm inaltime, cu un mugure central unde se face fructul. Am incercat sa desprind un pui dar a crescut cam mult si este foarte bine legat de planta-mama, ar trebui taiat cu un cutit cu zimti, cred. Cum sa procedez?

Mai am o planta oarecum asemanatoare, cu frunze late, lunguiete, carnoase si rasfrante in jos de la jumatate, dar rotunjite la varf, din neamul cactusilor cred. Frunzele au nuante in degrade. Pe poza apare ca ar face o frumoasa floare roz. Si asta are pui crescuti pe langa ea, azi cred ca o sa incerc separarea.

Si eu m-am gandit ca e ceva in legatura cu tratamentul la care a fost supus ananasul de catre producator. Eu nu am pus insa nici o substanta de cand l-am cumparat, asa ca cred ca nu vor mai fi problele la urmatoarele :)
 

radu

Member
uscare varf frunze !

Credeti ca ananasul meu a inceput sa aiba probleme daca au inceput sa se usuce varfurile frunzelor ? Il stopesc la 2 zile, umiditatea din camera e undeva pe la 55% si il ud la 7 zile imbiband mai buine pamantul cu apa . E bine cum procedez ?
 

radu

Member
Va rog un sfat : daca l-am udat cu o cantitate prea mare de apa si vad ca pamantul a ramas tot umed (ud) dupa 1 saptamana, drept consecinta (CRED ca asta ar fi cauza ) ca au inceput sa i se vestejeasca varfurile frunzelor desi ananasul are fruct nu ar trebui sa-i schimb si pamantul ca sa scap de acest pamantul "ud" ? De la apa oare i s-a copt asa brusc fructul, ca parca acum o saptamana inainte de a-l uda "prosteste " fructul era verde ?
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Nu stiu cum se comporta fructul dar cred ca nu va ramane intact daca schimbi acum pamantul la planta. Pune ghiveciul intr-un loc mai cald, poate se usuca mai repede pamantul (inainte ca umezeala sa afecteze planta iremediabil).
 

radu

Member
Trei intrebari as avea:
1- Desi "tija" fructului e ancorata fiindca s-ar fi rupt demult, si fructul pare copt (c-am moale la atingere) , sa rup eu fructul sau nu ?
2 - Aceasta planta va mai avea macar fruct sau macar flori dupa ce fructul dispare?
3- Desi face parte din familia Bromeliacee , ananasul o sa aiba pui si planta "mama" moare sau o sa mai am parte de ea inca ceva timp ?
 

cris_tkp

Member
Am reusit sa "fac" si eu o planta. :D
Dupa vreo 3 incercari esuate de rasucire a frunzelor...bla bla...am reusit. Acum 2 zile l-am asezat pentru iarna in ghiveci, numai ca nu stiam ca ii trebuie pamant acid...sper sa se prinda si sa suporte bine pamantul meu mediocru.
 

Simina

Active Member
Aura a spus:
Lun Ian 04, 2010 3:05 pm Titlul subiectului: seminte de ananas

...de cand a inceput anul...plantez in fiecare zi cate ceva...simt asa o bucurie cand incoltesc plantutele....
Aseara am cumparat ananas...nu aveam eu pofta de ananas...dar l-am cumparat ca sa plantez...l-am ciopartit pe saracul ananas..ca sa gasesc semintele de care cineva povestea aici intr-un topic (de aici am aflat ca ananasul are seminte) :D ..initial le-am cautat sub capacelele acelea scortoase..dar nu erau acolo...ci mai in fruct...
semintele inca nu le-am plantat...sunt peste 10 seminte, la numaratoarea de azi-noapte, mi-au iesit 13.....nu sunt superstitioasa...nu cred ca -i cu ghinion...
...in schimb am plantat smocul de frunze....i-am lasat o particica mica de fruct...i-am dat jos cateva frunze...si l-am pus direct in pamant...dar eu cu ideile mele...inainte de a-l pune in pamant, mi-am amintit un lucru: mama cand punea la tara butasi de muscate..facea o taietura in lastar si acolo punea bobite de grau...asa se forma mai usor radacina...si toate muscatele i se prindeau...am vrut sa pun si eu doua -trei bobite de grau..in partea de jos a ananasului..dar oricat am cautat prin casa ..nu am gasit..asa ca am pus cateva bobite de mustar..si acesta incolteste repede..am facut o crestatura in partea de jos, unde am mai lasat putin fruct si am fixat acolo cateva bobite....
eu nu sunt la prima incercare cu ananas ...am mai povestit la acesst topic despre o incercare precedenta
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php? ... ht=#312457

Aura
gabiee a spus:
la mine semintele au iesit dupa 2 luni ...
mai ai rabdare :D
Mnina a spus:
Incearca sa butasesti ananasul,asa am vazut in Larousse - ul de gradina :D
Mnina a spus:
Se poate butasi coroana de frunze din varful unui ananas.Se alege un fruct proaspat,ale carui frunze nu dau semne de uscare.Se taie calota superioara la 2 cm sub coroana de frunze.Se lasa taietura sa se usuce 24 ore pt a evita riscul putrezirii.Puneti-o apoi pe suprafata mranitzei intr-un ghiveci,adancind usor partea superioara a fructului.Udare putina,se acopera cu folie.Ghiveciul se pune la lumina.
enya a spus:
eu am tzinut rozeta in apa si a facut radacina...am schimbat apa zilnic si rozeta la fel si asa am putut sa urmaresc evolutzia radacinilor.
presco a spus:
Aura, gasesti mai multe la "Metode de inmultire" daca vrei sa obtii ananas din rozeta de frunze a fructului.
danero2004 a spus:
nu prea se incurca lumea cu metode complicate , ex seminte in cazul de fata cind obtii o planta destul de maricica dintr-o cupa buna si sanatoasa.
succes aura , keep watching you :D
 
Sus