Amenajarea unui lac

cornelia

Fondator
Membru staff
tzigy
Trimis: Dum Iun 18, 2006
Doresc si eu sa imi amenajez in curte un lac cam de 20 m2 , sa il populez cu pesti si nu stiu cum il pot face. Ma poate ajuta cineva

popgeo
Trimis: Lun Iun 19, 2006
Ideile principale are fi urmatoarele:
Iti trebuie o imagine foarte clara de cum vrei sa arate in final
Sapi o groapa de dimensiunea dorita si ii intaresti planurile cu pietris si nsipi p.
O dotezi cu metode de aducere si evacuare a apei, tevi, de aductiune, recilculare si eventual ceva filtre. Pompe, tevi, tuburi si eventual tisnitoare.
Decizi care e metoda de etansare, folie speciala, beton, material compozit
Realizarea detaliilor de rezistenta si design .
Umplerea cu apa si popularea cu plante.
Popularea cu pesti si animale benefice.
Uite aici citve articole:
http://amenajarigradina.gradinamea.ro/M ... 537_1.html
http://ghidpractic.gradinamea.ro/Ingrij ... 580_1.html
http://amenajarigradina.gradinamea.ro/C ... 537_1.html
Cred ca esti offtopic aici insa...

mflorian
Trimis: Lun Iun 19, 2006
Sa iei in calcul si 2 dezavantaje: concertul broastelor si tintarii.

tzigy
Trimis: Lun Iun 19, 2006
Intradevar acest lac poate avea si dezavantaje dar totusi este foarte misto

schlucky
Trimis: Mar Iun 20, 2006
si daca vrei pesti stiu cel putin ca la cele mici de curte, trebuie o adancime de minim 70cm, pt. inghet iarna, nu peste tot ci ajunge si doar o parte
si fiindca si eu sunt in adunat de idei pt. o "groapa cu apa" in gradina .... dar mai astept ceva ca am bb mic, uite un link care mie pers. mi-a placut asa ca l-am salvat, e pe germana dar are multe poze, zic eu ajutatoare:
http://www.hwick.de/teich/der_alte/teich_alt.htm
aici este vechiul "lac" al fam. care a inlocuit groapa copiilor cu nisip
apoi am vrut unul mai mare si fac un fel de jurnal
apasand sus pe Planung = plan este o schita a iazului
der Neue = noul iaz
Teichbau = constructia propriuzisa
Stegbau= constructia podestului unde este masa si scaunele

tomac
Trimis: Mie Iun 21, 2006
Oricat de "foarte misto " este lacul , sa nu te poti bucura de el din cauza tantarilor , e" foarte nasol " , crede-ma.

popgeo
Trimis: Mie Iun 21, 2006
In lac se pot pune specii de pesti care fac curatenie la capitolul tintari. Cel mai vorace in domeniu este pestisorul numit gambuzia . Poate fi insa cam prea agresiv pentru alti pesti de gabarit similar.
 

orlovszki

Member
Ok
nu mai speriati oamenii cu tantarii si broastele
In primul rand tantarii nu traiesc intr-un iaz pus la punct. Pe de alta parte pestii sau broastele vor face curatenie.
De broaste, numai de bine. Poate fac ei ceva galagie atunci cand libidoul lor este in toi, dar va curata iazul si gradina de toti parazitii.
Deci mai bine sa-i suferim cateva saptamani, ca le trece lor dupa un timp.
Intr-adevar.Primul meu iaz construit a devenit un cosmar, umplut fiind de larve de tantari. Sora mea a stat cu minciogul o saptamana sa le adune. Rezultatul a fost sub asteptari. Apoi am adus cativa pestisori speriati care, in prima faza, au refuzat orice colaborare cu planul meu diabolic de a extirpa tantarii.
Apoi a aparut un broscoi cu gura mare, care a instaurat teroarea in iaz. Au disparut tantarii complet din iaz.
Vecinul mi-a promis ca imi arunca peste gard carbid in lac daca nu scap de broscoiul acela. L-am convins ca recitalul nu va tine doar cateva zile si oricum este in beneficiul tuturor din apropiere sa avem o broasca in curte.
Unul din cei mai renumiti peisagisti din Olanda, Dl Loek Peters, mi-a spus ca la ei in Olanda este o lupta acerba pentru broaste. Legea EU nu permite extirparea acestor animale, ba chiar mai mult, daca ele nu vreau, nu este permisa sa le poftesi dincoace sau dincolo de gardul propriu.

Singura problema: Atunci cand depun oua, nu asteptati sa fiti invadati de mormoloci. Icrele lor sunt adunate, si in functie de felul broastei, acestea sunt in masa sau adunati pe un sirag de perle negre, foarte aratoase de altfel.
 

Yanquapin

Member
Ca moderator pe aici, voi citi tot, cat mai repede. Datoria :) !
Pana acum:
- pestisorul Gambusia affinis, un "guppy de clima temperata", dar fara culori; nu e agresiv, ci vorace- si nu doar fata de pesti de talie similara! Sunt in stare sa guste si dintr-o coada de stiuca, chit ca aceea ii va manca in final. Lacomi, curiosi si redusi mintal. Interesanti, dar nu-i aruncati in ape naturale daca vi se vor inmulti. Populatia se va reduce in functie de capacitatea iazului de a-i hrani.
- broasca raioasa: Bufo viridis- Orlovszky are perfecta dreptate accentuand pe avantajele unor bufe in curte. Nu sunt insa de acord cu distrugerea pontelor- de ce s-o facem, cand oricum o curte nu poate sustine mii de broaste? Numarul lor se va regla spontan, in functie de resursele de hrana.
Alt punct unde nu sunt de acord: cum sa-mi ameninte mie broscoiul un manelist alterat :rofl: ?? sa arunce carbid pe my property?? Sa-mi moara broasca de nu-i umflam capu'!
Trebuie ca Orlovszky e mai diplomat :wink: !
 

Cristiana

Member
Yanquapin are dreptate, noua ne-a fost lene sa pescuim siragurile de oua de broasca din iaz, asa ca s-au inmultit in voie, dar majoritatea au migrat :rofl: din curte catre vecini, vecinii vecinilor, si apoi in camp. Altele in schimb au venit, mai ales brotaceii care canta pe copaci, deci am facut un schimb reciproc avantajos!

Iar tantari, avem cat are tot orasul, poate anul asta fiindca e an electoral o sa-si faca pomana sa stropeasca de mai multe ori, mai ales ca de cateva zile tot in ploi o tinem.
 

Yanquapin

Member
In plus, mormolocii vor rontai bioderma- pelicula de alge si altele care se formeaza pe multe suporturi, si se vor ingrasa practic din materii reziduale culese de alge din apa. Cand vor parasi apa, vor scoate o oarecare cantitate de nutrienti din bazin prin insusi corpusoarele lor.
Cazul asta e valabil la broastele terestre, nu la cele de lac- ultimele oricum nu se prea intalnesc in bazine.
 
Sus