Altoirea pomilor

ghia_don

Active Member
N-am intrat de mult pe aici, si-i cer scuze lui Happy ca nu i-am raspuns...dar o fac acum..
Masticul l-am preparat singura, dar pot sa pun reteta mai tirziu cind ajung acasa si ma uit in caiet, ca n-o stiu pe de rost..Stiu ca am folosit ceara de albine, untura, alcool si parca mai era ceva...
 

Floria

Active Member
Si eu vreau reteta, dar pana vine Ghia_don am dat o cautare si am gasit ceva simplu din plastilina despre care au mai discutat colegii nostri bonsaisti aici in forum. http://bonsaiclub.ro/articole/mastic/
Cum eu altoiesc doar arbusti ornamentali iar altoirile din primavara necesita izolare, cred ca este foarte bun acest mastic.
 

interval

Active Member
Floria a spus:
un pom cu fructe de mai multe culori , exemplu mar, par, prun.
Cred ca e cam greu de obtinut asa ceva pentru ca marul, parul si prunul n-au afinitate pentru acelasi portaltoi. Posibil totusi, e numai o parere nesustinuta cu argumente, ca anumite specii de gutui sa poata fi un bun portaltoi pentru mar, par si prun.

Principalele specii de pomi si portaltoi lor

1. Marul: Marul franc (din samanta), Marul paduret
2. Parul: Parul franc (din samanta), Parul paduret Unele specii de gutui (nu toate speciile de gutui au afinitate cu parul)
3. Gutuiul: Gutuiul franc (din samanta), Soiuri de gutui utilizate si la par, Paducelul (imprima rezistenta la seceta)
4. Prunul: Prunul franc (din samanta), Corcodusul, Piersicul, Porumbarul, Zarzarul
5. Caisul: Cais franc (din samanta), Prunul franc, Corcodusul, Zarzarul, Piersicul franc, Migdalul
6. Piersicul: Piersic franc (din samanta), Corcodusul, Prunul franc
7. Ciresul: Ciresul franc (din samanta), Ciresul salbatic , Visinul
8. Visinul: Ciresul franc (din samanta), Ciresul salbatic, Visinul
 

Floria

Active Member
Specialistii asa spun si am vazut si imagini cu mar care avea fructe rosii si galbene , cu prun care avea la fel si par care facea fructe si timpurii si mai tarziu pentru ca au fost altoiti in doua culori, desigur in cadrul aceleasi specii nu m-am gadit ca pe un portaltoi sa pui specii diferite, dar este foarte buna lista dvs.
Cred ca trebuia sa scriu : "exemplu la mar, par, prun" si se intelegea mai clar.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Floria , Interval zicea ca nu poti pune atatea specii pe un singur altoi referindu-se la mai multe tipuri de fructe si nu mai multe fructe din aceiasi specie .

Bineinteles ca poti sa pui 12 tipuri de prune sau de mere pe un portaltoi dar nu (prea) poti pune mar/prun/par/gutui/visin/cires/cais/piersic toate pe acelasi portaltoi , chiar daca prin absurd se prind , nu vor convetui in deplina armonie :wink:
 

Floria

Active Member
Ooooo, ar fi fost super ! intr-o gradina foarte mica in care nu-ti permiti sa ai decat un singur copac sa manaci tot felul de fructe din el ! dar nu a obtinut nimeni pana acum asa performanta.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Sa stii ca e o oarecare provocare si am si vazut , cei drept maxim 3 specii pe un copac , insa din greseala am luat si cativa pomi pitici care se descurca mult mai bine intro gradina pitica decat un copac curcubeu , fructele se dezvolta mult mai bine mai ales ca nu toate fructele au nevoie de aceleasi substante pentru coacere , spatiul unui pom columnar de talie joasa este de aproape 40 -60 cm latime coroana , asa ca , zic eu , e recomandat sa pui 2-3 specii mai rare pe un pom dar cele cu necesitati biologice diferite sa le cultivi separat
 

Floria

Active Member
Danero ai atins un subiect ce ma roade de ceva vreme si am tot cautat lamuriri pe site-urile americane. Cum obtinem portalti pentru capacii pitici ? Ne trebuie tot portaltoi pitic si nu stiu din ce fel de seminte sau butasi .
Ai vazut ce scumpi sunt cei din supermarket.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
la noi li se spune pomi cu vigoare mica , asa ii vezi gasi si in pepiniere , altoiului i se va imprima tendinta de pitic prin portaltoi .

Din pacate doar pe bucati de radacina sa poti inmulti un portaltoi de la cei din comert, caci nu cunosc exact specia pe care s-a lucrat.

Eu am pus deja la prins par conference/par nashi/gutui si plantutele vor fi subiectul a doua chestii

1 obtinerea de soiuri nealtoite de pomi cu radacini mult superioare altoiurilor dar cu fruicte mai bune (sper) decat parintii

2 obtinerea de portaltoi la cateva specii de fructe pe care le am in gradina si deasemenea si port pentru un pom curcubeu

cam asta , dar drumul e lung si sunt abia la inceput :wink:
 

happy

Well-Known Member
Danero sa nu uiti sa altoiesti de proba kaki pe mar ,ar fi o chestie!Eu nu prea m-as baga pe kaki sa iau altoi,este cam mic! :D
 

interval

Active Member
ghia_don a spus:
Masticul l-am preparat singura, dar pot sa pun reteta mai tirziu cind ajung acasa si ma uit in caiet, ca n-o stiu pe de rost..Stiu ca am folosit ceara de albine, untura, alcool si parca mai era ceva...
N-a mai ajuns acasa ....
 

Floria

Active Member
Pana vine Ghia cu reteta am gasit eu cateva

Mastic la cald :
Se prepara intr-un vas de 3 ori mai mare decat cantitatea din reteta, se pun la topit la foc mic ingredientele in afara de ocru, se amesteca bine, dupa ce se omogenizeaza se adauga ocru amestecand bine preparatul.
Masticul la cald trebuie incalzit inainte de folosire altfel este intarit.

Reteta I:
750g Sacaz (colofoniu)
100g Ceara de albine
140g Seu de vita
10g Ocru (pigment praf )

Reteta a II-a:
1250g Rasina
250g Ceara de albine
250g Seu
50 g Ocru

Reteta a III-a:
600g Rasina
200g Parafina
100g Seu
100 g Ocru

Reteta a IV-a:
700g Smoala (Bitum)
150g Parafina
100g Ceara de albine
50 g Ocru

Reteta a V-a:
250g Rasina
350g Ceara de albine
¼ l Ulei de in
100 g Ocru

Mastic la rece :

Se prepara la fel ca masticul la cald insa alcoolul se adauga dupa ce vasul a fost dat jos de pe foc si se pastreaza in cutii foarte bine inchise pentru a nu se evapora alcoolul.
Este un preparat care la temperatura ambianta are consistenta unei paste vascoase care poate fi intinsa usor pe ranile plantei. Prezinta avantajul ca nu mai trebuie incalzit inainte de utilizare.

Reteta I:
250g Smoala (Bitum)
250g Parafina
100g Seu
10g Ceara de albine
100 g Ocru
140 g Acool industrial


Reteta a II-a:

1000g Rasina
1000g Ceara de albine
1000g Seu
50 g Acool industrial

Reteta a III-a:

750g Sacaz (colofoniu)
75g Seu
75g Ceara de albine
120 g Acool industrial

Reteta a IV-a:

830g Sacaz (colofoniu)
30g Seu
75g Ceara de albine
120 g Acool industrial
15g Smoala (Bitum)
25g Cenusa
90 g Acool industrial
 

interval

Active Member
Cu multumiri, Floria
Din cate imi dau seama materialele se topesc separat in baie de apa si se amesteca intre ele, in final adaugandu-se si celelalte ingrediente.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu mi plac alea pe baza de bitum , am si eu acasa una si cat e cald e bine , dar cum primavara ne cam ingheata cutia in mana nu mai pot lucra cu ea .

Am vazut la italieni si cica si unu care aduce in Romania produsele KOLLANT ca exista o pasta aplicabila cu pensonul si se numeste ARBOKOL

din asta as vrea daca are cineva reteta :)
 
Sus